Recept Ledvinky po rusku

Ruská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Ledvinky po rusku

Úvod

Tento recept dělám podle kuchařky: 99 národních specialit sovětské kuchyně. Kdysi dávno byla vydána jako členská prémie Lidového nakladatelství. Jako dítě jsem ji vyškemrala od babičky, protože její součástí bylo i několik vtipů, veselých historek a plno obrázků od pana Wintera. To, že je plná dobrých receptů, jsem si všimla až o mnoho… mnoho let později.
Zrovna tyto ledvinky se ale staly stálicí na našem stole. Recept nebudu přepisovat doslovně, píši jej tak, jak se lety vaření ustálil…

Postup

Ledvinky den předem nechat odmočit, vykrájet všechno „neřádstvo“ zevnitř a nechat ještě přes noc odmočit. Já je vždy sliji a osuším až těsně před vařením.

Takto připravené ledvinky vložíme do studené vody a pomalu uvaříme do měkka.

Mezitím si pokrájíme zeleninu (cibuli, mrkev, petržel, česnek) a na sádle ji osmahneme. (Na větší hluboké pánvi.) Spolu se zeleninou je vhodné restovat i koření, krom soli samozřejmě…

Měkké ledvinky scedíme, přidáme k zelenině. Promícháme a zalijeme vývarem, ve kterém jsme rozkvedlali protlak a zakysanku. Tím zalijem směs na pánvi, přidáme posekané okurky.

Dusíme cca 20 minut (až je mrkev a petržel akorát - často mícháme). Dle chuti dosolíme… (Kdo raději zeleninu rozvařenou, dusí samozřejmě déle, ale my preferujeme „na zkus“, tj. měkkou, ale stál ještě pevnou zeleninu.

Nezahušťovat moukou ani jíškou, od počátku raději tekutinu lehce dolít, nežli pak zahušťovat.
Vývar používám z kostí a zeleniny, ovoňuji libečkem - s ním opatrně, jen docílit plnější chuť vývaru, ne z toho udělat parfém! Sušeného stačí opravdu špetička…

P. S.
V originálu je místo tymiánu a rozmarýny napsáno pouze: zelené koření. Postup je v podstatě zachován…

Solené okurky - já používám doma naložené, koukala jsem, že i zde, na Labužníku, je pár dobrých receptů na solené okurky… Já nakládám tím nejobyčejněším způsobem.


Reklama

Nahlásit recept

  • 19.01.13 vloženo
  • 3478x zobrazeno

Čas přípravy

  • do 60 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 5 - 6 vepřových ledvinek (mohou být i hovězí, telecí, skopové)
  • cca 3 PL sádla
  • 1 velká mrkev
  • 1 kořen petržele
  • 2 cibule (pokud máme obří, stačí jedna)
  • 2 solené okurky (pokud nemáte, dají se použít i sterilované, ale už to změní trochu chuť - ale i tato varianta je chuťově moc dobrá)
  • cca 120 ml kysané smetany
  • 250 ml vývaru
  • 1 - 2 PL rajčatového protlaku
  • 2 - 3 bobkové listy
  • špeka tymiánu
  • špetka rozmarýny
  • 3 - 5 stroužků česneku
  • sůl

Doporučená příloha

  • brambory, rýže

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 19.01.13 13:53

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Ledvinky po rusku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz