Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Jurgen.k Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Na oleji si ve větší pánvi osmahneme nakrájenou cibulku, dáme nakrájená rajčata a osolíme a opepříme, necháme podusit. Po 15 minutách, přidáme mleté maso, tymián, oregáno a za stálého míchání necháme povařit a nakonec přimícháme protlak.Špenát necháme rozmrazit, podle chuti přidáme česnek (já dával bez něj). Zatím si připravíme v menším hrnci bešamel. Rozpustíme máslo a za stálého míchání přidáme hladkou mouku, dokud nám nezhoustne a na závěr přilejem horké mléko a 5 minut povaříme. Na vymazaný pekáč pokládáme na dno na plátky nakrájená rajčata a na ně postupně vrstvíme lasagne, masovou směs, bešamel a sýr. Do jedné vrstvy dáme jenom špenát. Jako poslední je vrstva bešamelu. 30 - 35 minut zapékáme v troubě na 180°C. Nejlepší je nechat lasagne po vyndání z trouby trošku vychladnout, aby se nám nerozpadly. Musím uznat - jsou vynikající...
Recept je z kategorií: Těstoviny
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
22.1.13 23:35
Nevděčný objekt k fotografování - ale byly moc dobré. Vrstvila jsem pouze plátky lasagní, špenát, bešamel a navrch sýr. Jednoduché a přitom báječné!
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Lasagne se špenátem
5068 příspěvků 23.1.13 22:37
Di, ak pise Hazan daco tak zakon to ozaj nie je.. jej postup je zauzivany oddavna, nic noveho nevymyslela. Aj moja prababka na vychode tak varievali besamel, v sedliackej kuchyni najdes tento postup.. rozdiel v nom je, horucim mliekom je iny ma akoby „hrubsiu chut“.. studenym je jemnejsi..
2451 příspěvků 23.1.13 21:58
Ejo, Jolanko: taky dělám bešamel stejně jako vy, ALE - od dětí jsem teď k Vánocům dostala „Klasickou italskou kuchyni“ od Marcelly Hazan a nestačila se divit - jako jediný správný postup přípravy bešamelu tam popisuje ten Casinův, tj. horké mléko do horké jíšky, a to vše nejlépe v pánvi. Fakt nekecám! Byla jsem hodně překvapená…
P. S. To horké mléko doporučuje vmíchávat mimo zdroj tepla (hořák, plotýnku), a to vždy po dvou lžících. Jakmile se mléko „vstřebá“, přidají se za stálého míchání další 2 lžíce mléka a tak stále dál, než se spotřebuje cca 1/2 šálku mléka, pak už se může přidávat po těch půlšálcích. Teprve až se vmíchá celé plánované množství mléka, dá se pánev znovu na zdroj tepla. To jsou věci, co?
P. P. S. Základní rozpis na bešamel podle M. H. je: 2 šálky mléka, 4 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 1/4 lžičky soli.
Edit. Ještě jsem to nezkoušela, prozatím zůstávám u klasiky.
Příspěvek upraven 23.01.13 v 21:59
Casino, bešamel na pánvi



Noky po zalití studeným mlékem??
Hasičské rukavice používat při vaření??
Držím se požehnaně let poučení mé babičky - horkou jíšku leji do horké polévky/omáčky, do horké jíšky leji studený vývar/mléko. Zatím jsem nepozorovala žádný problém. Pokud bych se tohoto držela, lila bych HORKOU ZÁSMAŽKU DO HORKÉHO MLÉKA, ne naopak. Tak včil Casino mi to vymluvte
…dlouho jsem dělal bešamel, jak mě naučila matka mých sourozenců
a jak zde píšete i vy.
a bylo to OK 

Občas jsem vyrobil jakési noky, občas stačilo produkt prohnat sítem
Před pár lety jsem gggdesi četl „ptákovinu“ o zalévání „žhavé“ zásmažky horkým mlékem… a už to jinak nedělám!
Pravda, je lépe to dělat v kastrole (hrnci), než na pánvi…
Pravda, občas by bylo nejlíp po vaření vymalovat…
Pravda, občas když si nedám bacha, tak mám opařené pracky…ale už to jinak nedělám!
Já souhlasím s Jol - mléko přidávám po troškách studené, za stálého míchání. S přestávkami - jakmile bešamel přestane houstnout a má konsistenci řídkého pudinku, je hotovo. Nízkotučnou krabicovou vodu nazývanou mléko v tomto případě ( ani jindy) nepoužívám
5068 příspěvků 23.1.13 10:05
Ano
kolko masla: tolko muky..maslo dat
do studeneho kastrola a zapnut plyn, pretoze maslo sa ma roztopit a nie palit a
spolu s mukou prejst teplotou do biela aby besamel bol TOP.. a mlieko sa
prilieva po troske a studene/izbova teplota…po troske premiesat do spojenia a
znova priliat a premiesat az pokial je konzistencia taka aka sa pozaduje..
Na uvedený litr mlíka
80g másla
80g mouky
(já to kuchtím od oka a pravda, občas i na několikrát
Někdo ředí horkým, někdo studeným mlékem a četl jsem, že někdo dává zásmažku do mléka
