Recept Lasagne hokaidó, ať všichni koukajdó
tlustá bába Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Recept vykradený z alberťáckého magazínu pro zákazníky. Nebojte, není to přesně okopírované, zase jsem drobně inovovala. Měla jsem ale poslechnout autory, kteří polovinu pečené dýně nechají v kostkách a polovinu rozmačkají, mačkala jsem málo. Šalvějí nešetřit! Experimentem zjištěno, že k soustu přiložený, čerstvě utržený lístek bazalky je také velmi zajímavý. K poctě Hippolyty!
Postup
Nejlépe několik hodin před vlastním vařením rozpustíme v malém kastrůlku máslo a v něm asi 4 minuty opékáme drobně pokrájené šalvějové lístky. Odložíme a necháme máslo provonět. Dýně oloupeme, odstraníme semínka s okolím, pokrájíme je na kostky, vložíme nejlépe do koláčové formy tak, aby nebyly v moc vysoké vrstvě. Osolíme, posypeme čerstvě mletým hrubým pepřem, statečně pokapeme olivovým olejem, promícháme a dáme péci asi na 25 minut do trouby vyhřáté na 180 – 200°C. Upečené dýně z poloviny rozmačkáme mačkadlem na brambory, pokapeme je šalvějovým máslem, promícháme a necháme chvíli stát. Tvaroh rozšleháme s kysanou smetanou, smetanou, žloutky, solí a muškátovým oříškem do hladkého krému. Pak lehce vmícháme nastrouhanou mozarellu. Suché lasagně krátce změkčíme v horkém kuřecím vývaru (pozor, ať se vám neslepí, je to pak peklo!), čerstvé, doma vyrobené nebo chlazené lasagně použijeme rovnou. Zapékací mísu vytřeme olivovým olejem. Na dno dáme trochu tvarohové hmoty, tu poklademe lasagnemi, lasagně překryjeme dýňovou náplní, dýně pak lasagněmi … končíme tvarohovou vrstvou, do které rozmístíme kuličky mozarelly. Navrch nastrouháme na hrubém struhadle parmazán a raclette. Zapékáme asi 30 minut v troubě vyhřáté na 180 – 200°C.
- 26.10.13 vloženo
- 5265x zobrazeno
Čas přípravy
- 1 a 1/2 hodiny
Počet porcí
- 12 porcí
Ingredience
- 2 dýně hokaidó (každá do 1 kg)
- 3 pol. lžíce olivového oleje (a víc)
- sůl
- hrubě mletý pepř
- ½ kg jemného tučného tvarohu
- 1 kelímek smetany 12%
- 1 kelímek kysané smetany
- 3 – 4 žloutky
- 20 dkg strouhané mozzarelly
- 1 rovná čaj. lžička strouhaného muškát. oříšku
- 3 pol. lžíce másla
- 1 velká hrst čerstvých lístků šalvěje
- kuřecí vývar
- 1 balíček lasagní
- 15 – 20 dkg parmazánu
- 15 dkg sýra raclette
- 20 dkg mozzarelly „třešničky“
Doporučená příloha
lehké růžové víno ?
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Lasagne hokaidó, ať všichni koukajdó
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Lasagne hokaidó, ať všichni koukajdó
Česnek chválím a šťouchání též!
Riccotu jsem měla připravenou a vyřadila, použila jsem tvaroh v naději, že to nebude mdlovité. Mě totiž ta dýně přijde jako něco mezi bramborou a pečeným kaštanem.
A raclette v původním receptu také není, takže, ať žije čedar!
A copak by udělala gorgonzola nebo roquefort? Mám je ráda. Třeba s hruškou. Lasagně s hruškami a roquefortem. Nějak mě ta oranžová začala po sobotě iritovat.
Mírné změny v ingrediencích dané stavem zásob podle mne nebyly ku škodě. Šťouchala jsem více do kašovita, ale kousky dýně tam byly také. Čedar do základní hmoty, parmezán navrch.
@birkana Díky, to vypadá dobře, a to jsem zatím jen nakoukla

Budu to muset projet podrobnějš
@Zuzka1973, podle prodejce semen je cuketa zařazena mezi tykve
.
Následující text NENÍ reklama:
Podívej se na www.semena-rostliny.cz - zde je výběr všeho. Ráda tam nakupuji. V kamenných prodejnách ne vždy všechno seženu a benzín pak stojí víc, než poštovné
Do zásob, dýně se peče ( přidala jsem trochu česneku - stroužky vcelku), šťouchat budu asi výrazně více, máslo se šalvějuje. Ricotta, kysaná smetana, čedar a parmezán zatím čekají v lednici. Tlustá bába promine, že jí vstupuji do receptu
bude to asi chuťově trochu výraznější,
dám vědět výsledek 
@birkana A já sice zůstanu jen u těch svých dvou druhů (nebo mám počítat i cukety?
), ale budu trnout hrůzou, aby je zase voda a
kroupy nezničily 
Cukety to přežily jen jakýmsi zázrakem…
Holt uvidím, jak budu po prodlouženém víkendu úspěšná při shánění.
Pod dojmem ze včerejšího „dýňového běsnění“ @tlustá bába -y jsem se rozhodla v příštím roce zasít a pěstovat min. 5 druhů dýní (tykví)

@tlustá bába Já bych jela hned, ale nemám řidičák a ten můj není doma


Ale mám slíbený mimořádný výjezd na nákup hned v úterý
Tak to by bylo, aby nebylo… tedy jako to hokaido aby nebylo… bude, i kdybych měla zrajzírovat celou Plzeň
Novou žábu???
Neee, už pár dnů je to pořád ta samá,
vypadá líp než já, tak už si ji nechám 
Houby neřeším! Ale mám to tak, že když jsem s nervama na huntě, vařím jako šílená. Třeba celou noc.
@Zuzka1973
Vybodni se na záhonek a sedni do závodního vozu, v Kaufu jsou hokaida v příjemné ceně. Naděláš z toho jídla pro celý regiment.
Pro servilní osoby ze skupiny, co se teď raduje, navrhuji celoroční jídelníček sestávající z polévky z dýně, lasagní hokaido a koláče hokaidó.
Zuzko, Ty máš novou žábu!
Příspěvek upraven 26.10.13 v 15:53
@tlustá bába neřeší politiku, ale vaří
Jestli to nakonec není smysluplnější

Šmankote, ty mě chceš zničit… doma ani slupka z dýně, natož celá, a ty mi tu děláš takové chutě, že ještě štěstí, že musím na zahradu, jinak budu mít oslintaný monitor


No, jasně, že jsem si to stihla uložit ještě dřív, než jsem začala psát
Vzpomínám, jak ses loni odhodlávala dýni koupit a ejhle, hned po roce takové dýňové orgie až se člověku ani nechce ten klimpr vypnout a jít dorýpat ten záhonek, co jsem včera začala…