Recept Lasagne hokaidó, ať všichni koukajdó

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Lasagne hokaidó, ať všichni koukajdó

Úvod

Recept vykradený z alberťáckého magazínu pro zákazníky. Nebojte, není to přesně okopírované, zase jsem drobně inovovala. Měla jsem ale poslechnout autory, kteří polovinu pečené dýně nechají v kostkách a polovinu rozmačkají, mačkala jsem málo. Šalvějí nešetřit! Experimentem zjištěno, že k soustu přiložený, čerstvě utržený lístek bazalky je také velmi zajímavý.
K poctě Hippolyty!

Postup

Nejlépe několik hodin před vlastním vařením rozpustíme v malém kastrůlku máslo a v něm asi 4 minuty opékáme drobně pokrájené šalvějové lístky. Odložíme a necháme máslo provonět.
Dýně oloupeme, odstraníme semínka s okolím, pokrájíme je na kostky, vložíme nejlépe do koláčové formy tak, aby nebyly v moc vysoké vrstvě. Osolíme, posypeme čerstvě mletým hrubým pepřem, statečně pokapeme olivovým olejem, promícháme a dáme péci asi na 25 minut do trouby vyhřáté na 180 – 200°C. Upečené dýně z poloviny rozmačkáme mačkadlem na brambory, pokapeme je šalvějovým máslem, promícháme a necháme chvíli stát.
Tvaroh rozšleháme s kysanou smetanou, smetanou, žloutky, solí a muškátovým oříškem do hladkého krému. Pak lehce vmícháme nastrouhanou mozarellu.
Suché lasagně krátce změkčíme v horkém kuřecím vývaru (pozor, ať se vám neslepí, je to pak peklo!), čerstvé, doma vyrobené nebo chlazené lasagně použijeme rovnou.
Zapékací mísu vytřeme olivovým olejem. Na dno dáme trochu tvarohové hmoty, tu poklademe lasagnemi, lasagně překryjeme dýňovou náplní, dýně pak lasagněmi … končíme tvarohovou vrstvou, do které rozmístíme kuličky mozarelly. Navrch nastrouháme na hrubém struhadle parmazán a raclette.
Zapékáme asi 30 minut v troubě vyhřáté na 180 – 200°C.


Reklama

Nahlásit recept

  • 26.10.13 vloženo
  • 3403x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 a 1/2 hodiny

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • 2 dýně hokaidó (každá do 1 kg)
  • 3 pol. lžíce olivového oleje (a víc)
  • sůl
  • hrubě mletý pepř
  • ½ kg jemného tučného tvarohu
  • 1 kelímek smetany 12%
  • 1 kelímek kysané smetany
  • 3 – 4 žloutky
  • 20 dkg strouhané mozzarelly
  • 1 rovná čaj. lžička strouhaného muškát. oříšku
  • 3 pol. lžíce másla
  • 1 velká hrst čerstvých lístků šalvěje
  • kuřecí vývar
  • 1 balíček lasagní
  • 15 – 20 dkg parmazánu
  • 15 dkg sýra raclette
  • 20 dkg mozzarelly „třešničky“

Doporučená příloha

  • lehké růžové víno ?

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Lasagne hokaidó, ať všichni koukajdó

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1204 příspěvků 27.10.13 20:24

Česnek chválím a šťouchání též!
Riccotu jsem měla připravenou a vyřadila, použila jsem tvaroh v naději, že to nebude mdlovité. Mě totiž ta dýně přijde jako něco mezi bramborou a pečeným kaštanem.
A raclette v původním receptu také není, takže, ať žije čedar!
A copak by udělala gorgonzola nebo roquefort? Mám je ráda. Třeba s hruškou. Lasagně s hruškami a roquefortem. Nějak mě ta oranžová začala po sobotě iritovat.

 
Eja
3811 příspěvků 27.10.13 12:14
Moc dobré

Mírné změny v ingrediencích dané stavem zásob podle mne nebyly ku škodě. Šťouchala jsem více do kašovita, ale kousky dýně tam byly také. Čedar do základní hmoty, parmezán navrch. :potlesk:

 
Zuzka1973
2137 příspěvků 27.10.13 10:40

@birkana Díky, to vypadá dobře, a to jsem zatím jen nakoukla :kytka:
Budu to muset projet podrobnějš :mavam:

 
birkana
1664 příspěvků 27.10.13 10:19

@Zuzka1973, podle prodejce semen je cuketa zařazena mezi tykve 8o.

Následující text NENÍ reklama:
Podívej se na www.semena-rostliny.cz - zde je výběr všeho. Ráda tam nakupuji. V kamenných prodejnách ne vždy všechno seženu a benzín pak stojí víc, než poštovné :idea:

 
Eja
3811 příspěvků 27.10.13 09:31
Koukla jsem

Do zásob, dýně se peče ( přidala jsem trochu česneku - stroužky vcelku), šťouchat budu asi výrazně více, máslo se šalvějuje. Ricotta, kysaná smetana, čedar a parmezán zatím čekají v lednici. Tlustá bába promine, že jí vstupuji do receptu :hug: bude to asi chuťově trochu výraznější, dám vědět výsledek :mavam:

 
Zuzka1973
2137 příspěvků 27.10.13 09:06

@birkana A já sice zůstanu jen u těch svých dvou druhů (nebo mám počítat i cukety? :think: ), ale budu trnout hrůzou, aby je zase voda a kroupy nezničily :?
Cukety to přežily jen jakýmsi zázrakem…
Holt uvidím, jak budu po prodlouženém víkendu úspěšná při shánění.

 
birkana
1664 příspěvků 27.10.13 09:01

Pod dojmem ze včerejšího „dýňového běsnění“ @tlustá bába -y jsem se rozhodla v příštím roce zasít a pěstovat min. 5 druhů dýní (tykví) :lol: :lol: :lol:

 
Zuzka1973
2137 příspěvků 26.10.13 17:54

@tlustá bába Já bych jela hned, ale nemám řidičák a ten můj není doma :oops:
Ale mám slíbený mimořádný výjezd na nákup hned v úterý :D
Tak to by bylo, aby nebylo… tedy jako to hokaido aby nebylo… bude, i kdybych měla zrajzírovat celou Plzeň :mavam:

Novou žábu??? 8o Neee, už pár dnů je to pořád ta samá, vypadá líp než já, tak už si ji nechám ;)

 
tlustá bába
1204 příspěvků 26.10.13 15:52

Houby neřeším! Ale mám to tak, že když jsem s nervama na huntě, vařím jako šílená. Třeba celou noc.
@Zuzka1973
Vybodni se na záhonek a sedni do závodního vozu, v Kaufu jsou hokaida v příjemné ceně. Naděláš z toho jídla pro celý regiment.
Pro servilní osoby ze skupiny, co se teď raduje, navrhuji celoroční jídelníček sestávající z polévky z dýně, lasagní hokaido a koláče hokaidó.

Zuzko, Ty máš novou žábu!

Příspěvek upraven 26.10.13 v 15:53

 
birkana
1664 příspěvků 26.10.13 15:39

@tlustá bába neřeší politiku, ale vaří :mavam: Jestli to nakonec není smysluplnější :potlesk: :srdce:

 
Zuzka1973
2137 příspěvků 26.10.13 15:29

Šmankote, ty mě chceš zničit… doma ani slupka z dýně, natož celá, a ty mi tu děláš takové chutě, že ještě štěstí, že musím na zahradu, jinak budu mít oslintaný monitor :palec:
No, jasně, že jsem si to stihla uložit ještě dřív, než jsem začala psát ;)
Vzpomínám, jak ses loni odhodlávala dýni koupit a ejhle, hned po roce takové dýňové orgie až se člověku ani nechce ten klimpr vypnout a jít dorýpat ten záhonek, co jsem včera začala… :mavam:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz