Recept Lasagne dle klasika - pro Iva

(Hodnoceno 3x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Lasagne dle klasika - pro Iva

Postup

Boloňská omáčka: Olej, jemně nasekanou cibuli a prolisovaný česnek osmahneme do zlatova. Vmícháme maso a po jeho zhnědnutí přidáme rajčata, rajčatový protlak, víno, bazalku, sůl a pepř. Přivedeme k varu a povaříme na mírném ohni 20-25 minut. Sýrová omáčka: V hrnci rozpustíme máslo, vmícháme mouku a osmahneme. Postupně přidáváme mléko, přivedeme k varu při neustálém míchání, dokud nemáme hladký bešamel. Přidáme muškátový oříšek. Sundáme omáčku z ohně a vmícháme nastrouhaný sýr až se rozpustí. Do pekáčku přijde nejprve vrstva boloňské omáčky, na to sýrová omáčka, pak lasagne, vrstvy opakujeme, ukončíme vrstvou boloňské omáčky a sýrové omáčky navrch. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 30-35 minut, do mírného zhnědnutí sýrové omáčky, možno nechat déle, pokud omáčka nezhnědne.

Recept je z kategorií: Těstoviny

Nahlásit recept

  • 11.08.05 vloženo
  • 34806x zobrazeno

Ingredience

  • Boloňská omáčka:
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 600 g mletého hovězího
  • 250 g oloupaných celých či nakrájených rajčat v plechovce
  • 2 PL rajčatového protlaku
  • 4 PL červeného vína
  • 1 PL sušené bazalky
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • Sýrová omáčka:
  • 50 g másla
  • 50 g mouky
  • 600 ml mléka
  • 125 g sýra na strouhání (Čedar)
  • 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • Balení lasagní

Doporučená příloha

  • dobré červené víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 17.5.13 09:35

Dnes tato „klasická“ varianta z doma dělaného a ručně (!) vyvalovaného těsta (na 100 g mouky 1 vejce). Vyvedla se mimořádně dobře, těstovinová část přesně al dente, jak má být. Placky jsem nepředvářela, nespařovala, po vyválení jsem je jen krátce nechala oschnout. Zapékala jsem cca 30 minut, sýr (Grana Padano) navrch jsem dala až po úvodním zapečení - tj. asi po 10 minutách.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Jari 23.9.12 20:17

.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

MisaSl 12.6.11 15:07

Všechno vyšlo, nic není třeba upravovat!

Diskuse k receptu Lasagne dle klasika - pro Iva

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Lasagne dle klasika - pro Iva

MisaSl
4 příspěvky 12.6.11 15:07

Všechno vyšlo, nic není třeba upravovat!

MisaSl
4 příspěvky 12.6.11 15:07

Tak jsem dneska dělala Lasagne už podruhé. Moc se povedly, tenhle recept všele doporučuji! :wink:

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.4.11 19:13

Tak potom vyfot a pridej foto a napis jak chutnalo a jak se povedlo!

MisaSl
4 příspěvky 14.4.11 18:58

Děkuju moc… :-D
To bude mamka ráda, až ji po příjezdu z Francie uvítáme lasagnemi :-)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.4.11 18:53

PL = polevkova lzice ! (KL = kavova lzicka) .
Cervene vino dodava omacce specifickou a dobrou chut. Ale kdyz ho vynechas, nic se nestane.
Ja ho treba v jidle ani nemusim. Ale je ho malo, jen 4 PL :-) tak to neres.

MisaSl
4 příspěvky 14.4.11 18:36

Už jen z receptu se mi sbíhají sliny :wink:
Jen bych se chtěla zeptat, jestli je nutné použít červené víno, případně jestli je nutno ho něčím nahradit…
a ještě druhý, možná až moc hloupý dotaz: co to znamená PL? - edit.: už jsem na to asi přišla: PLNÉ LŽÍCE, ne? :-D
předem díky :mrgreen:
Míša

Příspěvek upraven 14.04.11 v 18:56

Labužník TinaH02
46 příspěvků 28.10.08 20:26
Re: Lasagne dle klasika - pro Iva

tak podle tohoto receptu delam lasagne uz po nekolikate.. jsou proste vyborne, diky..

Labužník Keit02
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Lasagne dle klasika - pro Iva

Tak díky za recept a za rady. Lasagne se moc povedly - jen se mi nepodařilo tam nacpat celý balíček těstovin, jen asi 2/3, takže byly opravdu poctivé :)

buraci
1136 příspěvků 6.1.08 02:18
Re: Lasagne dle klasika - pro Iva

Doplnim Bonu: Musis si koupit lasagne, ktere se nemusi predvarovat, jmenuji se ruzne, treba instantni lasagne, expres lasagne atd. Poradne si v obchode prostuduj navod na obalu.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Lasagne dle klasika - Keit,

lasagne jsem předvařovala jen jednou a už do toho nejdu :-). Slepovaly se mi.
Stačí dát na celé dno přiměřeně velkého pekáčku (pořídila jsem si přímo na lasagne) bešamelovou omáčku, potom další vrstvy a končit opět bešamelem, který je možné ještě posypat sýrem. Je třeba dbát na to, aby pláty těstovin byly vždy zcela zakryté. Ony se v těch vrstvách omáček „uvaří“, neboj se toho. Bona

Labužník Keit02
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Lasagne dle klasika - pro Iva

jsem Lasagnový nováček - lasagne nepřadvařujete, jen je pokladete do pekáče? Naprosto je zbožňuju, ale doma jsem si ještě neudělala, protože nevím jak správně do toho. Díky

Sylvie
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Lasagne dle klasika - pro Iva, Bono

Taky rozmazlujete, co? My taky. A ještě jsme z toho blažení. Pěkný den ti přeju

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Lasagne dle klasika - pro Iva

Přesně jak píšeš, Sylvi, u nás je to totéž. Musela jsem je naučit vařit i moji tchýni, protože když k nim naše Líza jede, mají potřebu jí uvařit něco, co miluje…
Tak k Lízince a jejím „serepetičkám“ přibalím i půl kila mletého hovězího, aby to naše holčí měla opravdu tak, jak je zvyklá…:-)

Sylvie
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Lasagne dle klasika - pro Iva

Jo a děcka si k nim pouští Garfielda. Lasagně to není pokrm, to je styl - to říká Garfield.

Sylvie
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Lasagne dle klasika - pro Iva

Také je tak dělávám, jen omáčky dělám větší množství. Lépe se mi pak ty lasagně změknou. Lasagně je naše nejoblíbenější jídlo. Já už jsem získala díky labužnickým radám takový grif, že už je dělám naslepo.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Lasagne dle klasika - pro Iva

Tak přesně takhle dělám lasagne nejčastěji. Je to úplně nejoblíbenější jídlo mojí dcery a musíme jí neustále vyprávět, že přesně takhle je miluje kocour Garfield… její oblíbený komiksový hrdina.
Zkouším na ni špenátové, smetanové, houbové…ale kdepak, Garfieldovy jsou prostě tyto (Lassienčiny) !

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Lasagne dle klasika - pro Iva

Byly k dnešnímu obědu - výborné!!!

Labužník Via02
23 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Lasagne dle klasika - pro Iva

Tohle vypadá hodně dobře…skoro jako lasagně z restaurace.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Jahodový pohár Jahodový pohár
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz