Recept Lasagne al forno

(Hodnoceno 1x) Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Lasagne al forno

Úvod

typické italské jídlo, které dělá každá italská rodina trošku jinak.

Postup

Nejprve začneme s výrobou náplně. Rozpustíme si máslo a vsypeme na ně nakrájenou zeleninu, utřený česnek a nadrobno pokrájenou slaninu. Vše několik minut restujeme, potom přidáme hovězí maso a vaříme tak dlouho, dokud na mletém mase neuvidíme, že už začalo chytat žádoucí barvu, ale ještě není opečené. Osolíme, opepříme, okořeníme oreganem a muškátovým oříškem. Podlijeme vínem a vaříme tak dlouho, až se všechna tekutina odpaří. V tu chvíli přilijeme masový vývar a rajský protlak. Na malém plameni vaříme zhruba hodinu. Je-li třeba, můžeme při vaření přilít trochu horké vody, aby nám maso nevyschlo. Až budeme mít ragú uvařené, přimícháme k němu 3 PL lžíce smetany, 15 minut je chladíme a nakonec ještě do ragú vmícháme jedno vajíčko. Současně s přípravou a pomalým vařením masové směsi si připravíme " ► BEŠAMELOVOU OMÁČKU":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=32660 . K teplé omáčce přimícháme smetanu a necháme ji vychladnout. Ohnivzdornou mísu vymažeme máslem a na její dno umístíme jednu vrstvu těsta na lasagne. Na tu naložíme vrstvu masového ragú, posypeme částí strouhané mozzarelly a přikryjeme opět vrstvou těsta. Tuto vrstvu zakapeme bešamelovou omáčkou, na ni přijde nová vrstva ragú, další sýr a další těsto. (V tomtéž pořadí v kladení vrstev můžeme pokračovat). Nakonec i nejvyšší vrstvu zalijeme masovým ragú, malým množstvím bešamelu a posypeme ji parmezánem. Na závěr můžeme povrch pokapat několika kapkami olivového oleje a dáme lasagne do předehřáté trouby, kde se nám při teplotě 170-180 °C upečou za 30-35 minut.

Recept je z kategorií: Těstoviny

Nahlásit recept

  • 15.05.10 vloženo
  • 9593x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 2 hodiny

Ingredience

  • 1,5 dl smetany na vaření (pro přidání do bešamelové omáčky)
  • 6 plátů těsta na lasagne
  • 1,5 dkg strouhaného sýra mozzarella
  • 6 dkg strouhaného parmezánu
  • bešamelová omáčka
  • Na masovou náplň :
  • 30 dkg mletého hovězího masa
  • 8 dkg pancetty (nebo lze použít i jakoukoliv prorostlejší slaninu)
  • 3 dkg másla
  • 1 celá cibule
  • 1 menší karotka
  • ½ celerové natě
  • 1 stroužek česneku
  • ¼ kávové lžičky oregana
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka pepře
  • sůl
  • 4 PL suchého bílého vína
  • 3 dl hovězího vývaru
  • 1 PL rajského protlaku
  • 3 PL smetany na vaření
  • 1 vajíčko

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Lyduska 20.2.17 08:55

Pripravovala som podla kucharskej knihy „Det italienske kjøkken“ - v preklade Talianska kuchyňa. Recept, takmer totožný s receptom z labuzníka, obsahoval pancettu a kuraciu pečeň - tieto som vynechala (nemala som). Do ragú omáčky som dala 3/4 dl bieleho vína (podľa receptu v knihe). Namiesto hovädzieho vývaru som dala vodu. Plátkov lasagní som použila viac ako 6.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Lasagne al forno

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Lasagne al forno

hradoch
6 příspěvků 15.5.10 17:47
Re: Lasagne al forno

Lasagne al forno… je dle prostudování různých receptů tradiční název pro lasagne s bešamelem a „omáčkou“ z mletého masa (např. boloňské omáčky.)…recepty se většinou různí.
Tento recept mám od člověka, který v Itálii delší dobu žil a profesionálně vařil (takže je možné, že se tam může projevit i jeho středoevropský původ).

Jinak se omlouvám pokud jsem někoho urazil názvem, složením nebo pohou lokalizací receptu…nicméně labužníka používám jako svou „vlastní“ kuchařku a archív receptů, které jsem někdy dělal. Pokud by šlo k receptům dát příznak „neveřejné“ určitě bych zvěřejňováním neobtěžoval.

sveva
751 příspěvků 15.5.10 16:58
Re: Lasagne al forno

Noskovice, díky za přesné upřesnění. Ještě bych přidala celerovou nať a hřebíček v bešamelu. Nepamatuji si kdo, ale správně tady řekl, že ne všechno uvařené z ‚italských‘ ingrediencí pochází z Itálie. Já bych to viděla na německou přípravu.
Mimochodem tady strouháš mozzarellu, v jiném receptu drobíš gorgonzolu. Znáš ty sýry?
Nechci být kategorická, bude to dobré (množství je asi na malou misku), ale nestačil by název Zapékané lasagne nebo se smetanovým ragú? Itálii bych tam netlačila protože toto není typické italské jídlo.
Zdravím.

noskovice
1322 příspěvků 15.5.10 16:13
Re: Lasagne al forno

Nezlob se na mne, ale myslím si, že to budou italské rodiny někde hodně na severu od Alp. Máslo, smetana, vajíčko do ragú? Oregan? :D

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Tiramisu z mascarpone

Nejlepší recepty

Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Mrkvový salát Mrkvový salát
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz