Recept Lahodny Smetanik

Ruská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Ingrediencie na cesto zmiešame, s rukami vypracujeme guľu a necháme odpočívať min 20 min v chlade. Potom cestíčko vytvarujeme do tortovej formy.

Pečieme na 190 C, 10 min prikryté papierom, ktorý je zaťažený
fazuľami, po desiatich min. papier dáme preč a pečieme do zlatista.

Krém:
V hrnci na miernom plameni rozpustíme maslo, primiešame cukor a vajcia.
Dávame pozor, aby nám zmes nezhrudkovatela.
Po chvíľke, keď sa ingrediencie spoja, primiešame múku, smotanu a mandle.
Miešame, kým krém nezhustne(príliš tekutý krém možeme zahustiť krupicovou múkou, alebo možeme pridať viacej mandlí). Odstavíme a necháme chladnúť.

Na cesto natrieme pol hrnčeka malinovej zavareniny, nalejeme vychladnutý krém, ozdobíme zvyškom malinovej zavareniny a necháme vychladiť.

Ja som použila kombináciu domáci višňový lekvár na potretie a čučoriedkový kompót na posypanie, a po koláči sa len tak zaprášilo:).

Recept je z kategorií: Koláče


Reklama

Nahlásit recept

  • 14.03.08 vloženo
  • 4261x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodinka a pol

Ingredience

  • Cesto:
  • 1, 33 hrnčeka hladkej múky
  • troška soli
  • 50 gramov mletých mandlí
  • 125 g masla
  • 2 škoricové cukry
  • pol hrnčeka krupicového cukru
  • pol lyžičky vanilkovej esencie - ja som použila dva vanilkové
  • cukry
  • žĺtok
  • 2 PL vody.
  • Krém:
  • 50 gramov mletých mandlí
  • 1 kyslá smotana -250 ml (može byť aj 220ml)
  • štvrťka zmaknutého masla
  • pol hrnčeka práškového cukru
  • pol hrnčeka hladkej muky
  • 1 celé vajce a bielok
  • malinová zavarenina

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Lahodny Smetanik

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Sylvie
2302 příspěvků 02.02.09 21:57
Re: Lahodny Smetanik

Omlouvám se, Anička se rozepsala.

 
Sylvie
2302 příspěvků 02.02.09 21:46
Re: Lahodny Smetanik

luluuliiooi

 
jasminke
10 příspěvků 17.03.08 19:27
Re: Lahodny Smetanik

Ahojte,
prepisem recept s diakritikou, ale bude po slovensky:), dufam ze nevadi, ale myslim, zeby sa tie ceske gramaticke chyby citali horsie ako slovensky recept.
Co sa vahy tyka, doma ziadnu nemam - mam len odmerku na muku a litre, a rada si vymyslam recepty a peciem uplne z hlavy a od oka. Samozrejme cesticko ochutnavam a zatial ma nastasitie ziadna salmonela nestihla. Takymto stylom som uz piekla kolace a zakusky aj na cajovy festival - na objednavku - a zozala som velmi dobre ohlasy:). Skuste to aj Vy, uvidite, je v tom ovela viac slobody, a viacej zabavy.
Sylvie, dakujem aj tak za tip, malinovy lekvar sa us pysne tyci v nasej komorke:).

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lahodny Smetanik - Oldsoft,

já tě určitě kamenovat nebudu. Jsem také z ciziny a píšu s diakritikou. Nainstalovat českou klávesnici není tak obtížné. Pak si jen musíte pamatovat pár základních pravidel.
Já mám dokonce přepych. Mám anglickou klávesnici kombinovanou s českou, která je k dostání přes internet i u nás v Balíkově.

Zda uvádět ingredience v gramech, litrech či lžících/lžičkách je tak trochu dilema. Každému vyhovuje něco jiného.
Pro ty co doma váhu nemají je váhový údaj na nic.
Ale odměřovat například máslo na hrnky se mi zdá pošetilé a hlavně matlavé.

Osobně jsem zastáncem digitální váhy, která se dá vynulovat, takže můžete jednotlivé ingredience přidávat postupně.
U receptů které dělám často (např. chleba v domácí pekárně) odvažuji i olej a ocet. Mám o jednu zamazanou lžíci méně. A hlavně je to přesné.

Ať žijí digitální váhy (a tu v koupelně ať vezme čert!!!!!).

 
oldsoft
682 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lahodny Smetanik

Občas lidé píšou z ciziny a nemají českou klávesnici, takže diakritika občas chybí. Nicméně: článek Jak psát recepty je dosti rozumný.
A teď dostanu hrozně vynadáno za hnidopišství. A je mi to buřt:-)

 
Helen02
6 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lahodny Smetanik

Přimlouvala bych se,aby recepty byly psány s diakritikou

 
jasminke
10 příspěvků 15.03.08 21:46
Re: Lahodny Smetanik

Ahojte,
ja som pouzila smotanu, ktora mala 250, ale vobec nevadi, ked tam bude menej. Podla originalneho receptu tam bolo smotany len zopar lyzic, ale musim povedat, ze som bola zvedava, co moja stedrost prinesie, a priniesla uzasny kontrast chuti. Velmi sa to hodi so sladkym, mierne kyslym ovocim.. A skorica a vanilka spolu tomu pridavaju punc, clovek ich len citi niekde v uzadi, ale krasne vsetky ingrediencie vyvazuju..

 
oldsoft
682 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lahodny Smetanik

Nejobvyklejší kysaná smetana mívá kolem 200 až 230 gramů, snad tolik na přesnosti nezáleží:-)

 
blanca.xy
647 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lahodny Smetanik - Esme,

díky za přepočet, také mám raději gramy nebo dekagramy. B.

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lahodny Smetanik

esmaraldo, díky… nějak nemám čas se pídit po té učené literatuře…spo­léhala jsem se na to, že to už přečetl někdo za mne, a jak vidno nemýlila jsem se…

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lahodny Smetanik - Housenko,

učená literatura říká že jeden hrnek hladlé mouky váží 120 gr.
1,33 hrnku bude tedy vážit 160 gramů.

 
srimpik
166 příspěvků 15.03.08 09:44
Re: Lahodny Smetanik - Jasminko

Smetanik vypada lakave, jen nevim, jaky ma obsah jedna kysana smetana…diky za upresneni!

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lahodny Smetanik - Jasminko,

… šlo by převést 1,33 hrnku na gramy? Dost dobře si nedovedu představit jak bych to v hrnku odměřovala. Děkuji.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lahodny Smetanik - Omluva pro Jasminke

Jasminke, já se omlouvám, myslela jsem marmeládu, spletla jsem to. Jinak místo zavařeniny jsem koupila jahody v plechovce. Tak se nezlob.
Zítra se chystam Smetanik péct.
Napíšu, jak se povedl.
 Sylvie

 
jasminke
10 příspěvků 14.03.08 23:25
Re: Lahodny Smetanik

Jeej, no ja som ziadnu malinovu zavareninu nevedela najst:), tak dakujem za tip, utekam do Lidla.. Daj vediet ako sa vydaril.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lahodny Smetanik - Jasminke

My v poslední době máme moc rádi malinovou zavařeninu z Lidlu. Je opravdu dobrá. Takže ji určitě použiju na Tvůj Smetanik.
Pěkný den Ti přeje
 Sylvie

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Hruškový koláč Hruškový koláč
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Selská pivní polévka Selská pivní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz