Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
dulce Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Těsto: - v hrnci smíchejte mléko+cukr+vejce - našlehejte (aby se vejce pěkně rozdělilo) + med+tuk=za stálého míchání zahříváme – ve chvíli, kdy směs začne houstnout vmíchejte jedlou sodu (směs napění), odstavte z ohně ! = mouku prosijte, udělejte důlek a za pozvolného vlévání prochladlé směsi (pomocí vařečky) vmíchejte – rukama vypracujte hladké těsto, které rozdělte na 5-7 dílů (dle vaší síly paží - je to zápřah vyválet je opravdu dotenka) = každý díl rozválejte na pečícím papíru, při rozvalování si můžete podsypat, ale vždy mouku rozetřete rukou po plátu a nadbytečnou zklepte. - pomocí dortové formy vykrojte a pečte ve vyhřáté troubě asi na 185°C 5-7 min. (Já si připravím placky na pečících papírech dopředu a pak je v klidu peču jednu za druhou.) Upečte i několik odkrojků = na posyp. Ze zbytků těsta můžete pomocí vykrajovátek vyrobit dortové ozdoby. Krém: - klasická příprava pudinku – před vlitím směsi do mléka je třeba hrnec odstavit, nechat opadnout var a pomocí metličky směs vešlehat a za stálého míchání uvařit pudink - čas od času během chladnutí je třeba krém promíchat, aby se nevytvořil škraloup. - měkké máslo utřete s cukrem doběla + po troškách (lžicích) zašlehejte pudink nejlépe pomocí šlehače nižší rychlostí + pomalinku a po kapkách směs (káva+vaj.likér) nebo kávu i likér zamíchejte do ještě teplého pudinku. Meruňkovou marmeládou – asi 6 lžic + 2 lž multivitamínového džusu – potřete pomocí štětce všechny placky z jedné strany, vkládáme do dortové formy, pomocí níž jsme vykrajovali (placky jsou trošku užší než forma) + spojujeme krémem, poslední vrstva krému a zvrchu sypeme směsí z ořechů ,mandlí, strouhaného perníku, m.cukru,(kakaa a skořice podle chuti-není nutné). Po odstranění okruží formy můžeme krém na boku dortu rozetřít, ale nemusíme, vypadá to možná i lépe, když to neuděláme. Já to nedělám, vypadá domácky a kontrast barvy krému a těsta je moc hezký. Moc hezky voní. Důležité !!! Nechte odležet alespoň 48 hodin v chladu zakryté proti pachům !!!!!!! Perník krásně zvláční a provoní se krémem. Moje varianta receptu z časopisu Vanessa
Recept je z kategorií: Dorty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Lahodný medovník