Recept Lahodně šťavnaté vepřové karé - pečínka Pra
babi Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Italský nazev 'arrosto di maiale al latte'
Postup
Předehřát troubu na 200°C. Připravit vepřové. Odkrájet přebytečný tuk až na tenkou vrstvu. Kosti žeber a tuk udrží maso nevysušené. Rozehřát olej na velkém pekáči a osmažit na něm maso po všech stranách. Vyjmout maso a slít tuk (upotřebit na něco jiného). Na pekáč rozložit bylinku a na ni česneky (bylinky vyvýší maso, takže se nevaří v mléce, ale peče do křupava). Položit na ně maso. Maso polít mlékem a osolit ho a popepřit. Vrátit na oheň a přivést do varu. Znovu odstavit a přidat na pekáč citronovou kůru i šťávu. Vložit pekáč do trouby a péct maso po 20min. Snížit teplotu na 150°C a péct dále po 1 až 1 1/2 hodiny. Záleží na tloušťce masa. Je-li zapotřebi, tak sem tam přilít trochu víc mléka, aby výpek byl tekutý. Polévat pečínku výpekem každých asi 30min. Nepřikrývat, aby se šťáva z masa nakonec vypekla a tuk na povrchu masa se stal křupavým. Jak vyzkoušet, je-li maso upečené. Zapíchnout do masa kovovou jehlu, počítat do 10 a vytáhnout ji. Položit ji pod vnitřní stranu zápěstí na ruce. Jestli je jehla horká na dotek, tak je maso upečené. Nechat maso stát po 10min. před krájením. Chcete-li, tak přecedit omáčku, nebo ji rozmixovat bez bylinky, ale nemusíte, bude vypadat zdrcnutá, ale chutnat výborně. Podávat omáčku bez bylinky v omáčníku. Jako příloha je výborný podušený fenykl, Cavolo nero, nebo zapečená zelenina.
Recept je z kategorií: Vepřové pečeně
- 14.02.05 vloženo
- 66666x zobrazeno
Počet porcí
- 6 porcí
Ingredience
- 1400g vepřového karé s odejmutou kůží a zadní kostí (aby se pěčínka dala krájet mezi kostmi žeber)
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku rozkrojených napůl
- 3/4 hrnku šalvěje, nebo rozmarýnu
- 1l plnotučného mléka
- nastrouhaná kůra ze dvou citronů
- šťáva z jednoho citronu
- sůl a pepř
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Lahodně šťavnaté vepřové karé - pečínka
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Lahodně šťavnaté vepřové karé - pečínka
Yvette, vyzkoušelas někdy tento recept? Jinak díky za pěknou a milou poznámku ;o)
lidko, mám velkou radost z úspěchu receptu u Vašich chuťových buněk a jeho vyzkoušení vůbec ;o)
Přeji Vám příjemné prožití zbytku nedělního dne!
8 příspěvků 25.1.09 03:43
Perfektní recept, moc všem chutnal.
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi,
dekuji a take dekuji za hezky pozdrav. Ono, kdyz clovek pise tolik krasnych receptu jako Ty, tak si to clovek ani neuvedomi. Ale, kdyz tento receptik mi hned vlitl do oka a koukam, ten bych mohla vyzkouset. Prave ty bylinky mne tam fascinuji. Dekuji.
Mej se moc hezky.
děkuji Ti za přečtení receptu. Osobně Tě za laika nepovažuji a samouci jsme zde snad všichni ;o) V tomto receptě se jedná o čerstvé bylinky, ty vytvoří s česnekem takovou voňavou podložku pro maso (Pepíček ten obrázek vypustil), aby to neleželo v tekutině a raději se peklo než vařilo ;o) Měla jsem snad upřesnit, že všechna ta bylinka se v konečné omáčce nepoužívá a omáčka se přecedí (tak zní recept). To s tím rozmixováním jsem přidala, ančto tak to dělám já.
Pěkný den Ti přeje,
Ulítla mně jedna nula, a moc se za to omlouvám !
Moře pozdravů do USA,
551 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi,
a skutečně tam patří udávané množství rozmarýnu? Vím, že je velký množstevní rozdíl mezi sušeným a čerstvým? Já rozmarýn k vepřovému masu rád, ale tolik? Promiň, táže se tě laik a samouk.
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi,
tento receptik mne velice zaujal, uz je v oblibenych. Nemam nejake velke zkusenosti s veprovym karem, a chtela bych tuto krasne labuznickou pecinku zkusit. Babi, prosim nezlob se, urcite je to pouze presmycka, ktera se stane kazdemu, ale prosim, kolik mnozstvi masa. 140 g se mi zda pro sest osob malo. Nema to byti 1,40 kg?
Babi, mej se moc hezky a at se dari.