Recept Labužnícky utopenec po Gemersky - pre 8 osôb

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Špekačky alebo safalády na prieč z jednej strany asi do 2/3 porežeme .
Cibuľu pokrájame na plátky , čerstvé papriky , červenú repu pokrájame na tenké plátky a použijeme na vrstvenie .
S vymiešaným poterom naplníme zárezy v špekačkách (safaláde) a naložíma na zástelku z cibule , papriky , repy a pár kúskov hrozna resp. čučoriedok .
Takto založíme asi 3 vrstvá alebo 4 podľa veľkosti pohára . Dbáme na to aby posledná vrstva na vrchu bola vždy zelenina nie mäsový výrobok .

Do vody do dáme ingerdiencie pre nálev (okrem octu a nátrium benzonátu ) , niekoľko sekúnd necháme vrieť .
Ocot dáme do nálevu až po čiastočnom vychladení ( pri varení silne páchne ) , nátrium benzonát rozpustíme miešaním asi v 1 dl vychladnutom náleve a zmiešame ) .
Zakladaný pohár zalejeme vychladeným nálevom , na vrch nalejeme olivový olej , vhodným spôsobom uzatvoríme a uložíme do chladničky alebo tmavé chladné miesto asi na 7-10 dní vyzrieť .

Recept je z kategorií: Studená kuchyně

Nahlásit recept

  • 24.09.07 vloženo
  • 6893x zobrazeno

Čas přípravy

  • do 40 min.

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • ( doporučené dávky určené pre 1,5 kg špekačiek alebo saflád do 2 – 2,5 l pohára )
  • a.) Základ na vrstvenie v pohári :
  • 1,5 kg ( asi 16 ks špekačiek resp. safalád)
  • 1 -1,5 kg cibuľe ( 2 l pohár asi 1 kg , 2,5 l pohár do 1,5 kg)
  • 1 - 2 ks stredne veľkej mrkvy podľa chuti postrúhať resp. pokrájať na tenké plátky
  • asi 10 ks zrnka veľkého buľharského hrozna resp. iného hrozna s pikantnou
  • príchuťou , alebo 10– 15 ks čučoriedok
  • 5 – 10 bobkových listov
  • 1-1 červená , žltá , biela čerstvá paprika pokrájať na tenké plátky
  • 1 stredne veľká červená repa
  • b.) Základ na poter špekačiek alebo safalád :
  • 3 PL kremžskej horčice
  • asi 20 g plnotučnej horčice
  • 2 PL chreň
  • 10 – 12 ks cesnaku – pretlačíme
  • 1 KL mleté biele korenie
  • 1 KL zmesu čierneho , červeného , zeleného korenia
  • 1 PL sójovej omáčky
  • ( PL – polievková lyžica , KL – kávová lyžica)
  • c.) Nálev :
  • 0,5 l vody
  • 0,3 – 0,5 l svetlého piva
  • 3 dl octu
  • 2 – 3 ks feferónky na kusy pokrájať
  • 2 – 3 čili celé papričky
  • 5 bobkových listov
  • 1 KL soľ
  • 1 PL cukor ( alebo med )
  • 1 KL horčičné semienka
  • 10 – 15 ks celé čierne korenie
  • 2 ks celé nové korenie
  • 1 KL natrium benzonát
  • 3 PL olivový olej

Doporučená příloha

  • čerstvý grahamový rožok , tmavý chlieb , špaldový chlieb , pivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Labužnícky utopenec po Gemersky - pre 8 osôb

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Labužnícky utopenec po Gemersky - picur

Recept muzes opravit primo v textu, otevri si Muj Labuznik a Moje recepty, tam je to mozne.

picur
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Labužnícky utopenec po Gemersky - pre 8 osôb

pozn. autora receptu : pre ingrediencie na poter prosím opravte :

asi 20 g plnotučnej horčice
má byť správne :
asi 200 g plnotučnej horčice

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz