Recept Salát nicoise - La salade niçoise

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Nejpre se podíváme na výslovnost. Na českých stránkách nějaký trouba uvedl výslovnost „nykoaz“ a další kopíráci to tvrdošíjně opakují (krásná výjimka je Florentýna). Vyslovuje se „nysuáz“ a píše se s malým N. Obyvatelé Nice ohrnují nos nad různými smíchaninami, které ve světě vydávají za Salade niçoise a tolerují jen pár změn.

Postup

Nakrájíme rajčata na osminky, příp. okurky na drobné kousky, trochu osolíme a necháme pustit vodu. Uvaříme vejce natvrdo, oloupeme a studené nakrájíme na čtvrtky. Připravíme ostatní zeleninu (cibulky najemno, papriku na kolečka atd.), slejeme rajčata a okurky. Mísu nebo talíř potřeme česnekem. Základ je salát (na fotce jsou druhy míchaného mesclun niçoise), na který poklademe vrstvy další zeleniny, (můžeme proložit okapaným tuňákem), posypeme olivami, nahoru rozložíme ančovičky a obložíme vejci. Salát nemícháme, těsně před podáváním pokapeme olejem.

Klade se velký důraz na kvalitu rajčat, nejlépe z vaší zahrádky. Pokud bych neměla jarní míchaný použila bych nakrájený římský, scarola nebo ledový. Nepoužívají hlávkový salát. Všechna zelenina má být křehká, čerstvá. S bazalkou opatrně, petržel žádnou. Ale co je nejdůležitější, všechno syrové. Odborníci říkají, že v pravém salátu niçoise jsou vařená pouze vejce. Seznam zeleniny je typický, můžete jakkoliv obměnit, ale potom netvrďte, že je to niçoise.
Mimo město Nice někdy přidávají vařené malé brambory ve slupce a vařené fazolky, obvykle když salát slouží jako hlavní chod.
Další dochucení může být také základní vinaigrette (sůl našlehaná s vinným octem, potom přidat olej a znovu našlehat, poměr ocet olej 1:3), do které můžeme přidat pepř a trochu (dijonské) hořčice.

Recept je z kategorií: Saláty

Nahlásit recept

  • 22.01.11 vloženo
  • 8850x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 min

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • Základ:
  • 3 vejce dobré kvality
  • 6 pevných zralých keříčkových rajčat (Saint Pierre)
  • 2 svazky salátu (mesclun niçoise nebo rukola)
  • 1 zelená paprika (nebo trochu zelené a červené)
  • 3 jarní cibulky nebo malá bílá cibule
  • 12 ančoviček, v oleji nebo solené oprané
  • 2 hrsti olivy niçoise, malé černé
  • 6 PL olivový olej niçoise AOP
  • sůl, (pepř), stroužek česneku.

Podle sezóny je možné přidat:

  • 200 gr mladé boby
  • 3 artyčoky Poivrade nebo pár srdíček artyčoků
  • 1 malá okurka
  • 1 srdíčko řapíkatého celeru
  • pár lístků bazalky.
  • Místo ančoviček 1 konzerva tuňáku v oliv.oleji, nebo obojí přiměřeně.

Doporučená příloha

  • Křupavé pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Salát nicoise - La salade niçoise

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Bento
794 příspěvků 23.01.11 00:01

Uplne suhlasim , presne puristicka forma ,Lenze aj ty pravy sa hadaju ci tam byt lozko salatu alebo paradajek .
Zmenil som meno svojej zlataniny na salat tuniaka z konzervy aby som tu neplietol ludi. :oops:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Snadný chia puding s ovocem

Nejlepší recepty

Kuře na medu Kuře na medu
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz