Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
kltko Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
prepis receptu z knihy Jedlá a nápoje našich predkov, autorka R. Stoličná. Autorka vychádza z receptov siahajúcich od novších prameňov cez recepty zozbierané v etnografických výskumoch až ku Prvej kuchárskej knihe v slovenskej reči od Jána Babilona z roku 1870. Tento recept je uvádzaný ako dolnoliptovský.
Šťavu z kyslej kapusty nastavíme vodou 1:1 a uvaríme mäso do mäkka. Po uvarení mäso vyberieme, do polievky dáme variť niekoľko celých zemiakov a pred dovarením v potrebnom čase pridáme hrubé domáce rezance. poznámka: pozor na soľ, ak je šťava a údené slanšie, radšej šťavu viac riediť vodou
Recept je z kategorií: Polévky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Kyslá polievka
Stále mi v hlavě vrtaly ty brambory, co s nima v té polévce, tak jsem si dal trochu práce a ejhle co z brambor v polivce vylezlo: Jde o pokrm zapsaný na Seznamu tradičních pokrmů, původem z woj. Dolnoslezského. Je to lán světa. Od Slovenska k západní hranici Slovanů.
Jedná se o tradiční pokrm východoslovanského národa Lemků. V klasické literatuře bychom o nich našli zmínku v Sienkiewiczově Potopě, kdy Andrzej Kmicic (Daniel Olbrichski) s wachmistrem Srokou a starym Kiemliczem (Franciszek Pieczka) vedou oddíl Lemků.
Vlastí Lemků jsou Nízké Beskydy (Beskid Niski). V roce 1947 polská vláda provedla tzv. Akci Wisla – likvidaci ukrajinských UPA a OUN, jejíž součástí bylo odsunutí nepolského obyvatelstva do tvz. Zeimi Odzyskanej – Slezska. Tak až sem mě přivedly brambory – mimochodem se podávají na zvláštním talíři k polévce. Miloš.
ewa -
ale predávajú, na tržnici v Bratislave, zo sudu (hm, tebe asi od ruky…) ;o) I keď som si nie vždy istý, koľko litrov šťavy sú z jedného kila kapusty s pomocou vody, octu a soli schopné podnikavé babky zo Záhoria vyrobiť. A v domácom súdku to vyjde asi tak 0,3 - 0,5 litra šťavy z litra odobranej kvasenej kapusty.
gmp -
)
dík, poklona patrí našim predkom, ale nejako odovzdám
Kapustnú šťavu (keď je príležitosť) pijem na surovo, ale tiež mi vŕtala v hlave soľ, aby sa to spolu s údeným nepresolilo. Tak upravím recept, aby sa to rovno riedilo a nevyrábala sa soljanka.
Včera jsem tu polévku vařil. Použil jsem jeden sáček kysaného zelí. 1 křížovou kost uženou - cca 400 g, 2 zoubky česneku. Na nudle: jedno vejce a mouku jsem nevážil - přiměřeně. Z jednoho půlkilového sáčku zelí jsem vytlačil cca 1,5 dl šťávy a upřímně řečeno neumím si představit že bych tu polivku vařil v tom nezředěném nálevu. Zředil jsem to cca litrem vody, přidal křížovku a nechal cca hodinu pomalu táhnout. Udělal jsem široké nudle - zavažil a vznikla naprosto báječná polévka. Je skoro k neuvěření jak „tie rezance“ tu poměrně agresivní polévku zjemnily. Maso jsem obral z kosti a vložil do polévky. Tak to bylo zřejmě i myšleno. Křížové kosti jsem koupil u řezmíka po 25 kč kilo a z kila jsem po zvážení měl 600 g masa a 400g kostí. Z vymačkaného zelí jsem udělal zelné placky. K této polévce. abych tak řekl - pasují do sebe. Další chod pak není nutný.
Miloš
Kltko, máš pochopitelně pravdu, solit by se mělo raději méně. Ale v té mé polévce nejde o uzené maso a zelná šťáva? Kolik jí je v jednom pytlíčku zelí? 1 dl?
Bohužel hodně málo. Kdyby ji tak někde prodávali stejně, jako prodávají šťávu z řepy nebo rajčat!
jedine by som bol opatrnejší so soľou, niekedy je kapustná šťava dosť slaná a údené takisto, vtedy by som určite prídavok soli v tvojom „vyprošťováku“ znížil. A samozrejme, cesnak v zimnom období určite neuškodí!
757 příspěvků 9.1.10 22:08
Ewí, my pokaždé když jsme vařili vepřové koleno, tak z vývaru jsme dělali česnečku. Samozřejmě nic pro dietáře,protože to byla síla. O ten vývar jsme mohli opřít motorku.:D
Kltko souhlasím se vším co jsi napsal,neudělal bych to líp.
Zapomněla jsem zdůraznit, že důležitý je ten několikahodinový var.
Tenhle recept mi připomíná vyprošťovací polévku, kterou nám vařiívala na Silvestra na chalupě jedna parťačka: kyselé zelí i s nálevem dala do hrnce, přidala pár kotlet, celou palici česneku nakrájeného na plátky, mletý pepř a hodně soli. To celé nechala na kraji kamen několik hodin pobublávat. Na Nový rok ráno to byla velice žádaná polévka.
Já ji vařím i teď občas,
používám ale žebírka nebo libový bůček. Ale už nikdy mi nepřipadala
tak dobrá. Jestli to je tím česnekem, že nemá takové grády? Maso se
pochopitelně nevyhodí, já ho jím jako ovar.
1200 příspěvků 9.1.10 07:01
Vařené uzené ve šťávě nebo spíš nálevu z kysaného zelí … může být převeliká dobrota … jak to, že mě to nenapadlo … a to bych z toho nemusela dělat ani polévku. I jiné taškařice bych z ráda
Je to krásný recept, díky kltko.
Miloško, geniálne, geniálne, uvařit uzené ve vodě ze zelí (kapusty,) hned zítra letím pro uzené křížovky: Bude polivka, uzené maso a zelné placky. Jednoduchá genialita. Pokud dobře počítám, vyhovuje i Esme požadavkům na recepis. Miloš
staré recepty mali vysoký stupeň využitia potravín, keď potrebovali uvariť mäso, nutne musela byť vzniknúť aj polievka.
Ale odpovedám, údené podľa druhu použijeme napríklad k chlebu s horčicou (krkovička), či vareným zemiakom (jazyk)… možností je veľa ;o)