Recept Kyselo s vejci

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kyselo s vejci

Postup

Čerstvé houby nadrobno nakrájíme nebo sušené rozdrtíme. Vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme sůl, kmín a povaříme doměkka. Na másle umícháme vejce, které buď klademe každému na talíř nebo je zamícháme do polévky. Vmícháme kvas (50 g droždí, 10 lžic žitné mouky a kousek chlebové kůrky rozmícháme ve 4 dl vody a necháme 24 hodin vykvasit v teple).

Tip:
Můžeme také přidat brambory přímo do polévky nebo je klademe do mísy uprostřed stolu a polévka se může bramborami zajídat, jak bylo zvykem v Podkrkonoší.

Čerpáno z Velké české kuchařky (1992).

Recept je z kategorií: Polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 02.09.04 vloženo
  • 4593x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 hrsti sušených hub nebo talíř čerstvých
  • 3/4 l vody
  • kvas
  • sůl
  • kmín
  • 4 vejce
  • 50 g másla na umíchání vajec a na omaštění.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 30.09.17 12:21

Výborná polévka!Ale postup nestojí za nic, proto jen za 3 :-)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Kyselo s vejci

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
daduuja
1127 příspěvků 30.09.17 20:22

@amylon penda ti asi neodpoví, už sem nechodí.

Kvásek nenamáčím, v hrnci, ve kterém budu polévku vařit, ho rozšlehám se studenou vodou dohladka, aby nezůstaly cucky, osolím, přidám kmín i houby, čerstvé nebo sušené, a na plotýnce uvedu do varu, ztlumím na minimum, občas zamíchám ode dna a provařím, jak píšeš - dosklovita a houby jsou měkké.
Cibule nakrájím na kostičky a na oleji s máslem osmažím dozlatova, osolím, opepřím a přidám vejce, usmažím, tak aby zůstala vláčná, žádnou vysmahlou suchotinu.
Do polévky dávám asi 0,2l sladké smetany, dochutím a do horké přimíchám smažená vejce. Podle chuti vařené brambory na talíř, petrželka, libeček, petrželka…

Postup jsem nečetla, omlouvám se, až teď koukám, že podle něj uvařit kyselo snad ani nejde. Tedy ten, kdo by ho vařil poprvé, ale zřejmě by vyhledal pomoc jinde :-)

 
amylon
20 příspěvků 30.09.17 19:01

Ano, polévka je to výborná, ale recept k ničemu pro někoho, kdo kyselo běžně nevaří. Není totiž uvedeno, že koupený kvásek se musí předem namočit, nejlépe přes noc, aby v něm nebyly žmolky. A potom se musí pořádně s vodou a kmínem provařit, až zesklovatí. A míchat, aby se nepřipálil. To jsou podstatné detaily, a ne nadrcené sušené houby. Proč bych je měla drtit?

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kyselo s vejci

Ač pocházím z Krkonoš, přesně se na tuto polévku nepamatuji.
Ale s určitostí vím, že se tento typ polévek u nás vždy dochucoval octem.
Ale to je možná zvyk z jiného kraje. Moje babička pocházela z Orlických Hor.

 
blamamka
292 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kyselo s vejci

Tak toto je pravé kyselo.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Vegan Thai kari


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz