Recept Kyselo 2

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Očištěné brambory oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Houby upravíme na menší kousky. Rozkrájíme brambory a spolu s houbami, solí a kmínem dáme vařit. Povaříme je, aby houby změkly, ale ne tak, aby se rozvařily. Pak přidáme kvas (*50 g droždí, 10 lžic žitné mouky a kousek chlebové kůrky rozmícháme ve 4 dl vody a necháme 24 hodin vykvasit v teple*), který předtím, než jej vlijeme do polévky, důkladně promícháme. Necháme vše povařit a doplníme mlékem. Polévku můžeme vylepšit máslem. Čerpáno z Velké české kuchařky (1992).

Recept je z kategorií: Bramborové polévky

Nahlásit recept

  • 02.09.04 vloženo
  • 13659x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 3/4 kg brambor
  • sůl
  • kmín
  • hrst sušených hub
  • 1/2 l vody
  • kvas
  • 1/2 l mléka
  • 2 PL másla.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kyselo 2

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
petra1
86 příspěvků 17.07.11 10:46

Ondro máš pravdu, že kvas čistě z mouky a vody, když je akorát udělaný má krásnou kyselou chuť. Já si ho doma „pěstuju“, protože peču klasický chleba.
A zrovna jsem namočila houby, že udělám houbovou polívku, tak tenhle recept mě inspiroval a dnes bude kyselo :-)) Pendo díky za inspiraci.

Ondra R
1 příspěvek 16.07.11 11:09

Někde jsem četl, že správně to je kvas a že kvásek se říká tomu, co si doma připravujeme z droždí a mlíka. Chci ale napsat, že v mnoha receptech na kyselo je příprava toho kvasu hotová takřka přes noc. To jsem sice nezkoušel, ale domnívám se, že to prostě nemůže chutnat tak, jako když si kvas pěstujete delší dobu z žitný mouky a vody. Ten je krásně kyselej, řekl bych chutí něco mezi limetkou, kyselym mlíkem a octem, ale intenzita kyselosti je jemná. Proto se tomu jídlu říká kyselo, že. Nedokážu si představit, že sušený kvásek-polotovar z krámu do druhýho dne zkysne.

No a vyškvařit trochu slaniny a na tom pak udělat ty vejce je úplně genitální!

Příspěvek upraven 16.07.11 v 11:10

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.11.09 02:19
Re: Kyselo

Vladko promiň, že se můj příspěvek netýká vlastního receptu, ale příspěvek od rehek mě zaujal. Vše vařím naprosto souhlasně, jen do hrnce s houbami přidávám kousek bobkového listu, nové koření a špetku pepře. Malinkato celerového listí a vajíčkovou smaženici mírně pokropím rozehřátým máslem.
jinou už nevaříme

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kyselo - Blamamko...

…děkuji za vysvětlení i za pozvání…už vím, v kolik mi to jede.....hihi

blamamka
292 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kyselo -Ivo

To bylo jídlo chudých lidí z Krkonoš. Doma se pekl chléb a z toho chlebového kvásku se vařilo kyselo. Ale dříve byli lidé rádi, když k tomu měli jenom brambory. Ten chlebový kvásek je nakyslý a proto je i kyselo nakyslé a má i houbovou chuť. Ta vejce se na másle a cibulce dohusta usmaží a zamíchají se buďto do uvařeného pokrmu, nebo se dají na talíř a kyselem se přelijí. Podávají se k tomu brambory vařené ve slupce. Ivo není problém k nám do Krkonoš na kyselo zavítat.

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kyselo - Rehku a Blamamko...

…já se ještě v životě s tímto pokrmem nesetkal, proto se budu tak debilně ptát: to vejce se upravuje jakým způsobem: vaječina, volské oko nebo coo? A jaká nebo čeho chuť tam má dominovat? Houbová? Kyselá když je to Kyselo (a odkuď se tam ta kyselost event. vezme)?

Dík, já to fak ještě neviděl, Ivo.

blamamka
292 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kyselo -rehek

Ano, ano u nás v Krkonoších se dělá přesně takhle. To je pravé kyselo.

rehek
11 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kyselo

U nás v podkrkonoší se dělá kyselo takto:
Opatříme si kvásek - zde se prodává v samoobsluhách - nejlépe den předem a necháme ho při pokojové teplotě nakynout.
Uvaříme brambory.
Na tuku zpěníme cibulku a na ní osmažíme vejce.
V hrnci svaříme vodu se solí a kmínem a povaříme houby buď čerstvé nebo předem namočené sušené. Kvásek rozmícháme ve vlažné vodě a přilijeme do hrnce tak, aby vznikla klihovitá omáčka.
Každý si dá na talíř uvařené brambory a osmažená vejce a zalije omáčkou s houbami.
A většinou to jíme jako hlavní jídlo třeba k večeři.

Labužník bobisek102
5 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kyselo

Pravé kyselo se vařilo z kvásku - koupíme v pytlíku v obchodě s pečivem, bez
mléka a bez brambor - ty se vařily zvlášť a každý si nandal, jak chtěl

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kyselo

esme, ty mi teda dáváš..chacha…mám pocit, že je to jedno a totéž, když se kouknu na ingredience a postup přípravy…možná, že byl dříve zažitější název kvas v době našich babiček, nemám zdání..a taky je možné, že jsme název kvas převzali od ruských kamarádů, kde je to jednak známý nápoj a jednak je používán při přípravě řady ruských jídel (250 g tmavého moskevského chleba, 150 g cukru, 5 l pitné vody, 10 g droždí - chleba nakrájíme na kostičky, náležitě upražíme v troubě, mezitím převaříme vodu, kterou necháme částečně zchladnout a nalijeme ji na opražený chléb. 3 hodiny to necháme stát. V další nádobě rozmícháme cukr a droždí na kašičku, přilijeme přecezenou vodu z chleba a zahřejeme asi na 25-30 °C. Při této teplotě to necháme přes noc kvasit. Potom to přecedíme, přelijeme do lahví a uchováváme na temném místě.)…:-)

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kyselo

Pendo je kvas a kvásek to samé?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz