Recept Kyselka z Jihlavska

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kyselka z Jihlavska

Postup

I. Do osolené vody dáme vařit oškrábané, na kostky nakrájené brambory, a když změknou, zahustíme vývar jíškou z poloviny tuku a mouky a ředíme podmáslím, předem dobře rozšlehaným. Povařenou polévku okořeníme kmínem, přidáme druhou polovinu čerstvého másla a nakonec můžeme do polévky vpustit jedno vejce po druhém. Vejce vaříme na kraji plotny čtyři minuty, bílek ztuhne a žloutek zůstává tekutý. II. V osolené vodě s kmínem vaříme oloupané, na kostky nakrájené brambory. Když jsou skoro měkké, zahustíme jíškou z poloviny másla a mouky, zředíme dobře rozšlehaným podmáslím a povaříme. Nakonec přidáme druhou polovinu čerstvého másla. Zvlášť připravíme "ztracená vejce" tak, že vpouštíme opatrně jedno po druhém do osolené vody. Vidličkou se vždy snažíme obalit žloutek bílkem, aby vejce nebyla příliš roztřepaná. Vaříme asi 4 minuty. Každému vložíme do talíře 1 vejce a přelijeme polévkou. Čerpáno z knihy Pochoutky z brambor (1982) a "sešitu" Pochutnejme si na polévce (1982).

Recept je z kategorií: Bramborové polévky

Nahlásit recept

  • 02.09.04 vloženo
  • 4185x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • I.
  • 1/2 l vody
  • 1 l podmáslí
  • 600 g brambor
  • 60 g másla nebo sádla
  • 40 g hladké mouky
  • sůl
  • kmín
  • možno zlepšit 2-3 vejci.
  • II.
  • 1/2 l vody
  • sůl
  • kmín
  • 500 g brambor
  • 60 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 1 l podmáslí
  • 4 vejce.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kyselka z Jihlavska

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Chilli con carne Chilli con carne
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz