Recept Kyseľ - zabíjačková smetanová polévka Pra

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Rozpis je na veľký cca 15 a viac litrový hrniec, vzhľadom aj na veľkosť kostí. Polievka má byť červená, riedka, preto pozor na množstvo múky a masti, ak by ste robili v menšom množstve. Zelenina a kosti sa z polievky vyberali a podávali sa zvlášť na tanieri.

Zdroj: Babičkin receptár, Iža 2008 (so súhlasom autorky receptára)

Postup

Do veľkého hrnca dáme studenú vodu, kosti s mäsom, koreňovú zeleninu, cibuľu, soľ a koreniny. Keď je mäso uvarené (oddeľuje sa od kosti), vyberieme ho do misy. Pripravíme si zápražku tak, že v masti popražíme múku, prisypeme červenú papriku a zalejeme mliekom alebo smotanou rozmiešanou vo vode. Zápražku vlejeme do polievky a dochutíme octom a dosolíme. Polievu vylepšíme tak, že odblanený mozog a miechu povaríme v slanej vode, pomelieme a kladieme na vrch polievky v tanieri. Podávame s tenkými snitkami chleba (starší chlieb krájame 2-3 mm okrojkami, akoby sme krájali kapustu) a tenkými, až priesvitnými plátkami surovej cibule, ktoré sa nasypú na polievku v tanieri.

Recept je z kategorií: Masové polévky Zabijačkové speciality

Nahlásit recept

  • 31.12.11 vloženo
  • 3053x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod

Ingredience

  • kosti, ktoré zostali po vykostení mäsa na klobásy
  • koreňová zelenina v celých kusoch prekrojených do polovice
  • 3 celé cibule
  • 12-15 ks bobkový list navlečený na niť
  • 30 ks celé čierne korenie
  • soľ
  • 3 PL octu, prípadne podľa chuti
  • 20 dkg múky
  • 20 dkg masti
  • 8 dkg červenej mletej papriky
  • mlieko alebo smotana na varenie rozmiešaná s vodou

Doporučená příloha

  • chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kyseľ - zabíjačková smetanová polévka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
gmp
1603 příspěvků 01.01.12 20:34
+

Krásný recepis Ali, opravdu krásný. Blahopřeji. Jen to navlíkání na nit by mě asi nějak nešlo :potlesk:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Cuketové placky Cuketové placky
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz