Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
bedla Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Na mísu dáme smíchanou mouku s dětskou krupičkou a asi 10 g soli. Do vlahého mléka rozdrobíme droždí, přidáme promíchanou mouku a necháme v teple přikryté vykynout v kvásek. Po vykynutí do kvásku vmícháme 1 žloutek a nalijeme do připravené mouky. Ještě mlékem vypláchneme hrneček od kvásku a těsto zpracujeme ve vláčné tužší těsto. Necháme asi kolem půl hodiny přikryté plachetkou vykynout. Po uplynutí této doby těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozválíme a krájíme z něho menší, jako dlaň velké kousky do jejichž středu dáme 1 PL drobně usekaných, lehce osolených škvarečků. Zakulatíme je v knedlík velikosti slepičího vejce a dáme je na lehce pomoučenou utěrku, asi na čtvrt hodiny dokynout. Vaříme ve vroucí vodě 10-15 minut. Uvařené knedlíky vyndáme z vody a každý knedlík ihned propíchneme vidlicí, aby vyšla pára. Srovnáme je na podávací mísu, obložíme dušeným hlávkovým zelím a lehce polijeme rozpáleným sádlem. Ihned neseme na stůl. Zdroj: Kuchařka z počátku minulého století.
Recept je z kategorií: Historické recepty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Kynutý knedlík se škvarky a zelím
Souhlasím s teou63, to co sem píšeš Drobenko, sem vůbec nepatří, jdi si lamentovat jinam, nejlépe na jiný web, tento je především o jídle. Co se týká kritiky na hlavu Bedly, ona se jen snaží, aby tady trošku panoval pořádek a dodržovali jsme určitá pravidla, třeba i ta pravopisná. Snaží se poradit, nemyslí to zle a hlavně není ve svých příspěvcích agrasivní jako některé výkvěty, kterých tady poslední dobou přibývá jako hub po dešti. Tak a teď i já STOP i já jsem tímto příspěvkem také mimo téma.
935 příspěvků 25.1.09 03:43
prosím, pokud chceš dále diskutovat, tak v rubrice "Mimo mísu ". Napiš nový příspěvek a můžeme si povídat dosytosti. Ale sem to nepatří. A jestli se Ti to nelíbí, Makyně jsi vřele doporučovala jiné úžasné stránky, i Ty máš tu možnost. Tak prosím…končím debatu. Další komentáře pouze k receptu. Děkuji pěkně. Tea.
20 příspěvků 25.1.09 03:43
Bedlo, hodně lidi uvítá Vaši STOPKU. Doufám, že to bude stopka (z Vaší strany) i pro cizí recepty. Vy si vůbec neuvědomujete, že jste si to zavinila sama. Mám pocit, že si něco přivlastňujete, co Vám absolutně nepatří. Nového člena tohoto webu okamžitě na sebe upozorníte. Bohužel, svou nevhodnou kritikou. Na nedostatky se dá upozornit, ale jiným způsobem. A ještě taková maličkost. Doplňující informace z Vaší osobní stránky Vás moc nereprezentují. Opisuji i s chybami. „Pocházím z ze Severních Čech. Nyní bydlím v tamtéž. Pracuji jako jsem v důchodu, ale snažím se ještě pracovat“. Paní Bedlo, to je doopravdy libozvučná ČEŠTINA! Všem labužníkům se omlouvám za tento komentář. Jsem si vědomá, že s vařením nemá nic společného. Jenomže na hrubý pytel, hrubá záplata.
tak tedy uvedu vše na správnou míru. A pro Vás dvě výše jmenované převádím recept do historických, protože vidím, že je málo platné něco říkat o důsledném přečtení článku „Jak psát recepty“. Když přepíšu recept od M. Rettigové v dobové češtině vyzní jako tento mnou přepsaný. Není to krásné, jaká se v té době používala čeština? Nic jsem neměnila, takže veřejně vyhlašuji, že mně osobně je jedno jak si tu mouku na tu mísu budete dávat …Drobenko a Makyno. Jinak vyhlašuji „STOP“ této nesmyslné debatě a převádím ji do Diskuze „Mimo mísu“.
Dále otevřeně říkám, že anonymita dává některým lidem …křííídla. Hezký den.
20 příspěvků 25.1.09 03:43
Javo, musíte se vrátit zpět do školních lavic. A co rozumové čtení? To Vám asi nic neříká! V mém komentáři nepíši o žádných „hrubkách“. Slovosled, souvětí, čárky = to je pro Vás cizí pojem. Pro paní Bedlu (a tzv. ochránkyně- stálice), jenom tolik. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Děvčata, přeji hezký den!
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
ještě lepší je škvarky pomlet na masovém mlýnku…
Mňamík…
26 příspěvků 25.1.09 03:43
Už mi bylo řečeno že češtinu absolutně neovládám, každopádně mouku dávám zá:,–(ně DO MÍSY. Jinak přeji dobrou chuť …
99 příspěvků 25.1.09 03:43
Souhlasím ve všem s Java.
59 příspěvků 25.1.09 03:43
Dvakrát jsem se vrátila k receptu a žádné hrubky nevidím.Jestli na mísu nebo do mísy,to bych neřešila.V každém případě to musí být dobrota!
Tea a ty škvarky je moc dobré ještě jednou přeškvařit, pěkně dohněda. Pěkný večer.
935 příspěvků 25.1.09 03:43
To je určitě velká dobrota. Už teď jsem přibrala 2 kila, jen jsem si to přečetla.:-))) Ale před sto lety měli lidé více pohybu a hlavně pánové si na svých důstojných bříškách zakládali a dámy na nějaký ten faldík nehleděly…Zítra jdu koupit škvarky.:-)))
Paní Drobenko, recept je přepsán z originálu Kuchařky psané skoro před sto lety, nejsem autorem tohoto receptu.
20 příspěvků 25.1.09 03:43
Paní Bedlo, co to je? Vy jste zapomněla na důležité pravidlo. Přečíst si po sobě recept! Na takovém malém prostoru a tolik chyb? A co ten slovosled? Au! Au! Dlouhé věty a čárky na nesprávném místě! Říká Vám něco souvětí? Čeština je krásná a libozvučná. Bedlo, dbejme na čistotu nejen potravin a nádobí, ale i na čistotu českého jazyka. Paní Bedlo, mouka je sypká. Proto nevím jak ji mám DÁT NA MÍSU, aby se z mísy nesypala na pracovní stůl. (při vaření mám totiž ráda čisté prostředí). Vaše doporučení nebudu dodržovat. Mouku budu pořád sypat DO MÍSY. Doporučuji všem.
Lubo … to se mýlíš, vychladne panelák, zajde sluníčko a není problém, hlavně to zelíčko, a když je ranné je to ještě lepší.
185 příspěvků 25.1.09 03:43
Nádherné zimné jedlo, teraz by to asi nešlo, ale modlím sa, nech leto čo najskôr skončí, aj keď ma niektorí za to budú chcieť ukameňovať. Ale naspäť k téme, musí to byť ohromné, hoci je to celkom jednoduché. dík