Recept Kynuté těsto na Pirožki a Pirohy

(Hodnoceno 1x) Ruská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kynuté těsto na Pirožki a Pirohy

Postup

Kvasnice rozpustit ve vodě. Ohřát mléko (vlažné), rozpustit v něm máslo a zamíchat to do kvasnic. Přidat cukr, sůl, vejce, žloutky, a vše dobře promíchat. Postupně přidat tolik mouky, aby vzniklo měkké těsto. Vyklopit na trochu pomoučený vál a lehce ho vypracovat v hladké a pružné těsto. Vložit těsto do vymaštěné mísy, několikrát ho otočit a potom přikrýt čistou utěrkou. Nechat těsto nakynout do dvojnásobného objemu asi po 1 1/2 hodinu. Pomocí zatnuté pěsti zbouchnout těsto dolů a na vále ho rozdělit na 48 kuliček stejné velikosti. Každou kuličku vyválet na placku asi 9 cm velkou. Do středu placky vložit navršnou lžíci náplně a potom okraje těsta k sobě pevně přitisknout. Opatrně vytvarovat podlouhlé oválky a ty poskládat spojem dolů na pomaštěný plech. Pirožki nechat znovu nakynout asi po 40 minut. Předehřát troubu na 180°C. Potřít každý Pirožek našlehaným vejcem a upéct je po 20 minut, nebo až jsou zlatavé. Variace: 1. Pro přípravu sladkých pirožků podávaných jako zákusek, se přidá do těsta o 2 lžíce cukru víc. Jinak se postupuje dle receptu. 2. Pirožky se mohou smažit v hlubokém oleji a ty jsou obvykle vytvarované do koulí. Nakynuté na plechu se po částech vhazují do horkého oleje (180°C) a smaží asi 5 minut. Během té doby se jednou otočí. Nechat je osušit na kuchyňském ubrousku a ihned podávat. 3. Na přípravu velkých Pirohů těsto rozdělit na 4 díly. Ty vyválet na 25 cm X 25cm čtverce. Náplň rozdělit na dva čtverce a ty přikrýt zbývajícími čtverci těsta. Ohnout spodní těsto přes vrchní tak, aby se okraje utěsnily. Dobře přimáčknout. Jakýkoliv zbytek těsta použít na ozdobu z okrasných tvarů a ty pomocí našlehaného vejce ¨přilepit¨k Pirohu. Pirohy nechat znovu nakynout do dvojnásobného objemu, potom je potřít našlehaným vejcem a upéct v předem vyhřáté troubě na 180°C po 45 minut, nebo až jsou zlatové. 4. ¨Čtyřrohý Piroh¨se připraví jako ten předešlý, ale do každého rohu se dá jiná nádivka. Tyto Pirohy se pečou při slavnostních příležitostech jako jsou například jmeniny.

Recept je z kategorií: Pirohy

Nahlásit recept

  • 21.01.06 vloženo
  • 23820x zobrazeno

Ingredience

  • Na 4 tucty Pirožků, nebo 4 Pirohy
  • 1 sáček suchých kvasnic, nebo 21 g čerstvých
  • 4 lžíce vlažné vody na kvásek
  • 250 ml mléka
  • 8 lžic (1 lžíce=15 g) másla nakrájeného na malé kousky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky cukru
  • 1 celé vejce
  • 2 žloutky
  • 4 1/2 - 5 hrnků mouky (1 hrnek=125 g)
  • 1 celé vejce

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 13.09.13 12:32

Pracovala jsem z 1/4 uvedeného množství ingrediencí - takže do těsta přišlo 1 celé vejce a asi 1/2 dalšího bylo na potření. Z těsta jsem netvořila kuličky, ale vykrajovala jsem tvořítkem o průměru 8 cm. Z již zmíněné čtvrtinové dávky jsem měla 13 pirožků, které jsem pekla v troubě. Náplň jsem zvolila netradiční - sýrovou. Na naplnění 13 kusů jsem potřebovala: celkem 200 g směsi tavených a strouhaných tvrdých sýrů (daly by se použít také zrající typy sýrů i s kůrkou nadrobno nakrájenou), 1 vejce, 1 velkou cibuli nakrájenou na drobno. Vše jsem v misce vidličkou rozmíchala. Tuto náplň jsem rozdělila na těsto, vytvořila pirožky a postupovala dále, jak je psáno v receptu. Náplň jsem nesolila ani nedochucovala, o vše se „postaraly“ sýry :-) Upečené pirožky voněly po celém domě, fotila jsem ještě za tepla, protože již během pečení byl o ně převeliký zájem!

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Kynuté těsto na Pirožki a Pirohy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz