Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Ruská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Kvasnice rozpustit ve vodě. Ohřát mléko (vlažné), rozpustit v něm máslo a zamíchat to do kvasnic. Přidat cukr, sůl, vejce, žloutky, a vše dobře promíchat. Postupně přidat tolik mouky, aby vzniklo měkké těsto. Vyklopit na trochu pomoučený vál a lehce ho vypracovat v hladké a pružné těsto. Vložit těsto do vymaštěné mísy, několikrát ho otočit a potom přikrýt čistou utěrkou. Nechat těsto nakynout do dvojnásobného objemu asi po 1 1/2 hodinu. Pomocí zatnuté pěsti zbouchnout těsto dolů a na vále ho rozdělit na 48 kuliček stejné velikosti. Každou kuličku vyválet na placku asi 9 cm velkou. Do středu placky vložit navršnou lžíci náplně a potom okraje těsta k sobě pevně přitisknout. Opatrně vytvarovat podlouhlé oválky a ty poskládat spojem dolů na pomaštěný plech. Pirožki nechat znovu nakynout asi po 40 minut. Předehřát troubu na 180°C. Potřít každý Pirožek našlehaným vejcem a upéct je po 20 minut, nebo až jsou zlatavé. Variace: 1. Pro přípravu sladkých pirožků podávaných jako zákusek, se přidá do těsta o 2 lžíce cukru víc. Jinak se postupuje dle receptu. 2. Pirožky se mohou smažit v hlubokém oleji a ty jsou obvykle vytvarované do koulí. Nakynuté na plechu se po částech vhazují do horkého oleje (180°C) a smaží asi 5 minut. Během té doby se jednou otočí. Nechat je osušit na kuchyňském ubrousku a ihned podávat. 3. Na přípravu velkých Pirohů těsto rozdělit na 4 díly. Ty vyválet na 25 cm X 25cm čtverce. Náplň rozdělit na dva čtverce a ty přikrýt zbývajícími čtverci těsta. Ohnout spodní těsto přes vrchní tak, aby se okraje utěsnily. Dobře přimáčknout. Jakýkoliv zbytek těsta použít na ozdobu z okrasných tvarů a ty pomocí našlehaného vejce ¨přilepit¨k Pirohu. Pirohy nechat znovu nakynout do dvojnásobného objemu, potom je potřít našlehaným vejcem a upéct v předem vyhřáté troubě na 180°C po 45 minut, nebo až jsou zlatové. 4. ¨Čtyřrohý Piroh¨se připraví jako ten předešlý, ale do každého rohu se dá jiná nádivka. Tyto Pirohy se pečou při slavnostních příležitostech jako jsou například jmeniny.
Recept je z kategorií: Pirohy
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
13.9.13 12:32
Pracovala jsem z 1/4 uvedeného množství ingrediencí - takže do těsta
přišlo 1 celé vejce a asi 1/2 dalšího bylo na potření. Z těsta jsem
netvořila kuličky, ale vykrajovala jsem tvořítkem o průměru 8 cm.
Z již zmíněné čtvrtinové dávky jsem měla 13 pirožků, které jsem
pekla v troubě. Náplň jsem zvolila netradiční - sýrovou. Na naplnění
13 kusů jsem potřebovala: celkem 200 g směsi tavených a strouhaných
tvrdých sýrů (daly by se použít také zrající typy sýrů i s kůrkou
nadrobno nakrájenou), 1 vejce, 1 velkou cibuli nakrájenou na drobno. Vše
jsem v misce vidličkou rozmíchala. Tuto náplň jsem rozdělila na těsto,
vytvořila pirožky a postupovala dále, jak je psáno v receptu. Náplň jsem
nesolila ani nedochucovala, o vše se „postaraly“ sýry Upečené pirožky voněly po celém domě,
fotila jsem ještě za tepla, protože již během pečení byl o ně
převeliký zájem!
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Kynuté těsto na Pirožki a Pirohy