Recept Kynuté těsto na Pirožki a Pirohy

(Hodnoceno 1x) babi Ruská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Kynuté těsto na Pirožki a Pirohy

Postup

Kvasnice rozpustit ve vodě. Ohřát mléko (vlažné), rozpustit v něm máslo a zamíchat to do kvasnic. Přidat cukr, sůl, vejce, žloutky, a vše dobře promíchat. Postupně přidat tolik mouky, aby vzniklo měkké těsto. Vyklopit na trochu pomoučený vál a lehce ho vypracovat v hladké a pružné těsto. Vložit těsto do vymaštěné mísy, několikrát ho otočit a potom přikrýt čistou utěrkou. Nechat těsto nakynout do dvojnásobného objemu asi po 1 1/2 hodinu. Pomocí zatnuté pěsti zbouchnout těsto dolů a na vále ho rozdělit na 48 kuliček stejné velikosti. Každou kuličku vyválet na placku asi 9 cm velkou. Do středu placky vložit navršnou lžíci náplně a potom okraje těsta k sobě pevně přitisknout. Opatrně vytvarovat podlouhlé oválky a ty poskládat spojem dolů na pomaštěný plech. Pirožki nechat znovu nakynout asi po 40 minut. Předehřát troubu na 180°C. Potřít každý Pirožek našlehaným vejcem a upéct je po 20 minut, nebo až jsou zlatavé. Variace: 1. Pro přípravu sladkých pirožků podávaných jako zákusek, se přidá do těsta o 2 lžíce cukru víc. Jinak se postupuje dle receptu. 2. Pirožky se mohou smažit v hlubokém oleji a ty jsou obvykle vytvarované do koulí. Nakynuté na plechu se po částech vhazují do horkého oleje (180°C) a smaží asi 5 minut. Během té doby se jednou otočí. Nechat je osušit na kuchyňském ubrousku a ihned podávat. 3. Na přípravu velkých Pirohů těsto rozdělit na 4 díly. Ty vyválet na 25 cm X 25cm čtverce. Náplň rozdělit na dva čtverce a ty přikrýt zbývajícími čtverci těsta. Ohnout spodní těsto přes vrchní tak, aby se okraje utěsnily. Dobře přimáčknout. Jakýkoliv zbytek těsta použít na ozdobu z okrasných tvarů a ty pomocí našlehaného vejce ¨přilepit¨k Pirohu. Pirohy nechat znovu nakynout do dvojnásobného objemu, potom je potřít našlehaným vejcem a upéct v předem vyhřáté troubě na 180°C po 45 minut, nebo až jsou zlatové. 4. ¨Čtyřrohý Piroh¨se připraví jako ten předešlý, ale do každého rohu se dá jiná nádivka. Tyto Pirohy se pečou při slavnostních příležitostech jako jsou například jmeniny.

Recept je z kategorií: Pirohy

Nahlásit recept

  • 21.01.06 vloženo
  • 24939x zobrazeno

Ingredience

  • Na 4 tucty Pirožků, nebo 4 Pirohy
  • 1 sáček suchých kvasnic, nebo 21 g čerstvých
  • 4 lžíce vlažné vody na kvásek
  • 250 ml mléka
  • 8 lžic (1 lžíce=15 g) másla nakrájeného na malé kousky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky cukru
  • 1 celé vejce
  • 2 žloutky
  • 4 1/2 - 5 hrnků mouky (1 hrnek=125 g)
  • 1 celé vejce

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 13.9.13 12:32

Pracovala jsem z 1/4 uvedeného množství ingrediencí - takže do těsta přišlo 1 celé vejce a asi 1/2 dalšího bylo na potření. Z těsta jsem netvořila kuličky, ale vykrajovala jsem tvořítkem o průměru 8 cm. Z již zmíněné čtvrtinové dávky jsem měla 13 pirožků, které jsem pekla v troubě. Náplň jsem zvolila netradiční - sýrovou. Na naplnění 13 kusů jsem potřebovala: celkem 200 g směsi tavených a strouhaných tvrdých sýrů (daly by se použít také zrající typy sýrů i s kůrkou nadrobno nakrájenou), 1 vejce, 1 velkou cibuli nakrájenou na drobno. Vše jsem v misce vidličkou rozmíchala. Tuto náplň jsem rozdělila na těsto, vytvořila pirožky a postupovala dále, jak je psáno v receptu. Náplň jsem nesolila ani nedochucovala, o vše se „postaraly“ sýry :-) Upečené pirožky voněly po celém domě, fotila jsem ještě za tepla, protože již během pečení byl o ně převeliký zájem!

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Kynuté těsto na Pirožki a Pirohy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Štika na smetaně

Nejlepší recepty

Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Ořechový koláč Ořechový koláč
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Houbová smaženice Houbová smaženice

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz