Recept Kynuté lívance podle mojí babičky

(Hodnoceno 3x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kynuté lívance podle mojí babičky

Úvod

Aktuální kuchyně našich babiček, kterou nepohrdne ani labužník v dnešní době. S čerstvými domácími jahodami a šlehaným tvarohem chutnají neodolatelně.

Postup

Z uvedených surovin zaděláme řídké těsto – o něco hustší než palačinkové a řidší než na bramboráky – a necháme vykynout na teplém místě. Babička vždy zadělávala v hrnci a nechávala na kraji sporáku. Tál nebo pánev na pečení pomažeme peroutkou tukem a lijeme malé lívance a zvolna pečeme. Začnou se tvořit bubliny. Když je těsto i na horní straně netekuté obrátíme a chvilku pečeme z druhé strany. Pečené lívance potíráme rozpuštěným máslem a sypeme sypáním. V létě jsou moc dobré s ušlehanou šlehačkou smíchanou s jahodami nebo borůvkami.

Recept je z kategorií: Palačinky a lívance

Nahlásit recept

Ověřený recept
  • 02.12.05 vloženo
  • 281773x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 min

Ingredience

Těsto:

  • 1/2 l mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžíce cukru
  • sůl
  • 20 g droždí
  • hladká mouka

Posyp:

  • máslo na pomazání
  • skořice s cukrem/mletý mák s cukrem
  • nebo šlehačka/tvaroh a čerstvé ovoce

Doporučená příloha

  • čaj

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

kathy82 05.10.13 14:43

Jako od babičky! Výborné. Neměla jsem sebemenší problém. Důležité je něchat dobře vykynout, pak jsou jako sen…Také nemám lívanečník, ale myslím, že těsto je akorát, že není ani potřeba.. My papáme kombinaci obalení ve skořicovém cukru a potřeno marmeládou, nebo ovoc. jogurtem.

Odkaz na uvaření

Pavlínka19 10.05.13 21:07

Škoda, že nemám lívanečník. I přes to byly lívance moc dobré, jen já osobně jsem tam dost cítila chuť droždí, ale ostatní si nestěžovali. Přidala jsem do těsta žitnou mouku, na závěr podávala s čerstvým rybízem, bílým jogurtem a moučkovým cukrem. Díky za recept.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Ačraj 09.06.12 22:27

Kynuté lívanečky výborné, smažím je na této alusporové pánvi, již více jak 30 let, skoro jako nová…:-D

Odkaz na uvaření

naruto207 05.06.12 22:09

Celkem se mi to povedlo :) Bylo to moc dobrý, toho tvarohu jsem si tam dal míň ale zase nahoru jahodu :)

Diskuse k receptu Kynuté lívance podle mojí babičky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Kvetka
149 příspěvků 10.03.14 13:30

A moje babička na tyhle lívance dávala bílky, dotuha ušlehané s cukrem (jako náplň do kremrolí), do kterých vmíchala rozmačkané lesní jahody.
Doteď cítím tu úžasnou chuť.

Dadooa
268 příspěvků 19.02.14 16:02

@Sunnyess Protoze mouky tolik, aby vzniklo „řídké těsto – o něco hustší než palačinkové a řidší než na bramboráky
Tzn. ze budes sypat mouku do ty doby, nez testo bude vypadat tak, jak recept popisuje ;-) ;-)

Příspěvek upraven 19.02.14 v 18:57

Mionet
1 příspěvek 18.12.13 07:55

Na to že jsem je dělala poprvé byly výborné!

M.Suskova
206 příspěvků 11.05.13 00:42

V naší rodině je velká spotřeba lívanečků, tak je dělám ve větším množství. Aby to odsypávalo, tak smažím na dvou lívanečnících. Jeden mám stejný alusporový jako je na fotce a druhý mám teflonový. Oba mám už skoro 40 let. Dělám na nich i volská oka a bramboráky. Takže je užívám celkem často.

esmeralda
4813 příspěvků 07.08.12 01:24

Sal, přestaň bulet. Železný lívanečník JE vhodný na indukci.
Co není na indukci vhodné, je ten kráně vycíděný, na obrázku nahoře.
Aluspor je litý hliník (Die cast).

Velice pododbné lívance již dělám mnoho let, jenom jsem nevěděla že dělám lívance, neboť je znám pod názvem „Drop scones“.
Něco mi říká že žiješ v anglicky mluvící zemi. Nechceš-li tedy čekat až těsto nakyne, použij Self Raising Flour, přidej 1/2 lžičky bicarbony a vynech droždí. Výsledek zaručen.

SalinkaaRubenek
16 příspěvků 06.08.12 17:32

Tak, a ted' bulim! :oops: vzpominam, jak jsme s babickou delavaly livance na chate na kamnech… recept je stejny… livanecnik byl zelezny, ma ho ted' mama (jà mam indukcni plotnu a nehodi se)

jdu delat livance, jinak to nejde! :srdce:

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.06.12 22:49

naruto207, podle tohoto návodu se musí povést :-) do tvarohu jsem přidala dotuha ušlehaný bílek, tvaroh je lehčí a objemnější. Jahod jsem měla zbytek, takže jsou skoro rozmixované s cukrem.

Ačraj, svojí fotkou jsi mne zvedla z kanape :-), zahanbila jsem se a šla vydrbat svůj lívanečník, značka je asi stejná a já na něj nedám dopustit, narozdíl od různých pánví na palačinky :-)

Příspěvek upraven 09.06.12 v 22:51

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.09.11 10:13

Tak nam to vsem, vsechno nafot, at to labuznicke fotookynko konecne nezeje prazdnotou a zavoni skorici ! :lol:

zzlaticka
4 příspěvky 02.09.11 09:51

Chystáme se lívance s babičkou dělat zítra.Manželovi je slibujeme celou dobu, co jsme spolu. Babička má černý železný tál, který používáme jen na lívance, má po stranách 4 bodce a držadlo jako prkénko. Namaže se špekem před každým nalitím těsta, udělají se na něm 4 krásně tenké lívance najednou. Máčíme je v rozpuštěném másle a obalíme v moučce rozmíchané se skořicí. Mňam. Snad nám to vyjde, počasí má být ideální, aby se dalo větrat.

bocianka
528 příspěvků 30.04.09 00:52
Re: Kynuté lívance podle mojí babičky

Na lívance používám lívanečník. Podle vzoru maminky „Káji Maříka“ vymažu lívanečník omastkem pouze na první lívance. Na každý další vymazávám octem. Trochu to prská, ale lívance se nepřipalují a ocet na nich nezanechává žádnou pachuť. Je to opravdu dobré.

Frantiska
927 příspěvků 30.04.09 00:32
Re: Kynuté lívance podle mojí babičky

zrovna jsem je dojedla :) byly skoro jak od babicky, ale ta je dela lepsi

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kynuté lívance podle mojí babičky- vlaďko, bedlo, HelčoK

Nakonec jsem si koupila speciální litinovou pánvičku na palačinky, omelety apod. od firmy Silit, průměr plochy na smažení 24 cm, výška okraje jen 0,5 cm, držadlo je plastové, cena 1500 Kč. Jsem velmi spokojená. Ještě jednou vám děkuji za odpovědi.

V receptu mě velmi zaujal termín „tál“, zatím jsem ho neznala. Maminka vždycky vzpomíná na své dětství, kdy její babička v Řecku dělávala palačinky na kamnech na velké plotýnce „tádč“ bez potírání tukem, tak jsem si řekla, že by to pro mamku mohl být pěkný dárek. Jak jsem ale správně předpokládala, opravdu se tál používá na plyn. sporák nebo kamna, tál existuje v různých velikostech (dokonce až 60×60 cm jako doplněk ke sporákům např. firmy Krby Godin), je to ale poměrně nákladné.

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kynuté lívance podle mojí babičky

Děkuji všem za odpovědi, dám vědět, jak jsem nakonec dopadla:-)

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Kynuté lívance podle mojí babičky

Helčo, stejně si myslím, že je to zbytečná investice a může se tím poškrábat sklo, ale to je můj názor, hrnec sejmeš, ale tyhle lívance se obracejí, myslím, že je to zbytečná diskuze a ta dotyčná osoba si to vyřeší po svém.

HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kynuté lívance podle mojí babičky

Bedlo, sice nemám sklokeramickou desku, ale co se nožiček týče, záleží na konkrétním tálu - já mám bez nožiček, vypadá jako velké prkýnko s držátkem.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Kynuté lívance podle mojí babičky

marianne, pochybuji, že by se na sklokeramickou desku dal dát ještě další litinový tál, má odspodu trojnožku, která ho drží na úchytech plynového sporáku. Ale dalo by se to vyřešit nákupem Pizza pánví, která má antiadhezní povrch, termostat a pár let již na tom s dcerou pečeme vdolky podle mojí babičky, palačinky atd, absolutně bez jakéhokoliv pomazávání tukem. Já třeba osobně do palačinek přidávám rozpuštěné máslo. Totéž můžeš udělat i s lívanci. Však si nějak poradíš.

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kynuté lívance podle mojí babičky

Moje babička používala tál jedině na kamna, my pak takovou malou náhražku na plyn … na zbytek otázky nechám odpovědět někoho znalejšího … já osobně peču lívance na pánvičce na sklokeramické desce … už jsem si několikrát říkala, že bych to měla risknout a péct přímo na desce, ale nějak stále nenacházím odvahu ;o)))

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kynuté lívance podle mojí babičky

Recept mě zaujal, chtěla bych se zeptat, jestli se tál používá jen na plynový sporák (mám totiž sklokeramickou desku), případně, kde bych tál na lívance/palačinky mohla v ČR koupit. Děkuji.

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kynuté lívance podle mojí babičky

naše babička zbylé lívance připravovala s vajíčkem na způsob knedlí s vejci, jako příloha se podával okurkový salát. ;o)

HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kynuté lívance podle mojí babičky

Naše babička mazala tál kusem špeku napíchnutým na vidličce, dělám stejně, ale musí se vlastnit tál - na teflonu je to na kočku. Jinak stejně, včetně sypání se skořicí. Jak by řekl Kája Mařík - ty jdou rovnou do ledvin! Jen moje sestra si stěžuje, že vychladlé lívance jsou také dobré, ale úplně jiné jídlo, a už je léta neměla, protože se na ně vždy sesype stále se rozrůstající rodina z okruhu 10km a vystydnout nemají šanci.

Milka
236 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kynuté lívance podle mojí babičky

PINK : můžu se taky postavit do fronty?

Pink
109 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kynuté lívance podle mojí babičky

Když jsem naposledy dělala lívance, děti si je druhý den (dělám jich hodně) vzaly ke sváče. Domů přišly nadšený co všechno za ně vyhandlovaly:o))))

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Kynuté lívance podle mojí babičky

Rozmačkané jahody s cukrem a smetanou nebo neslazeným kondenzovaným mlékem a k tomu přikusovat tyto lívance… To je u nás moc oblíbená dobrota.

Milka
236 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kynuté lívance podle mojí babičky

Tak ty už jsem dlouho neměla. Nejlepší je dělala moje babička. Asi proto, že je dělala z láskou. Šup a jsou v oblíbených.

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kynuté lívance podle mojí babičky

My je jime i s domaci boruvkovou nebo jahodovou marmeladou a se slehackou:-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kuře na kapustě

Nejlepší recepty

Kuře na medu Kuře na medu
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz