Recept Květákový zapečený kastrůlek

(Hodnoceno 1x) babi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Květákový zapečený kastrůlek

Postup

Očištěný opraný květák uvaříme ve slané vodě ne příliš do měkka. Ohnivzdornou misku, nebo pekáček vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na malé růžičky rozebraný květák urovnáme do misky, zalijeme jej směsí, posypeme zbytkem sýra, pokapeme máslem a pečeme v troubě po 1/2 hodiny do zlatova. Misku s květákem položíme na mísu vyloženou ubrouskem, obložíme citronem a petrželkou a hned podáváme s hlávkovým salátem. Směs na zalití: Z rozehřátého másla a mouky připravíme světlou zásmažku, zalijeme ji smetanou, povaříme a za stálého míchání ji necháme vychladit. Potom do ní zamícháme žloutky, 3 lžíce sýra, sůl, pepř a lehce vložíme z bílků tuhý sníh. Lehce promíchanou směs nalijeme na květák. TIP: Ke květáku můžeme ještě přidat zelený čersvý, nebo zmaražený hrášek

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 07.09.03 vloženo
  • 20074x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 větší květák
  • sůl
  • 20g másla
  • 30g strouhanky
  • 3 lžíce Ementálského sýra, nebo sýra Parmesan 2 lžíce rozpuštěného trochu másla na zalití
  • směs na zalití:
  • 60g másla
  • 40g mouky
  • 1/4l sladké smetany
  • 6 žloutků
  • 3 lžíce Ementálského sýra, nebo sýra Parmesan
  • sů a pepř podle chutil
  • 6 bílků na sníh
  • dílky citronu a zelená petrželka na ozdobu

Doporučená příloha

  • Pečivo, chcete-li.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

ajta 9.10.10 17:50

Jednoduché a velice chutné jídlo. Díky bílkovému sněhu to bylo celé krásně nadýchané.
Provedla jsem jen jedinou změnu - květák jsem nepředvářela, protože ho máme raději pevnější na skus.
Lze použít i eidam, ale chuťově výraznější sýry jsou lepší.

Diskuse k receptu Květákový zapečený kastrůlek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Květákový zapečený kastrůlek

Sylvie
2302 příspěvků 6.6.11 19:11

Vytahuji na světlo toto skvělé jídlo. Pustila jsem se do vaření jídel z Oblíbených…

babi
6360 příspěvků 13.10.10 20:37

Sylvie, tys ten recept notne vylepsila pro masozravce a deti zajiste souhlasily. U nas se totiz alespon jednou tydne v patek maso nejedlo a tak mam urcitou zasobu bezmasych pokrmu. Hrasek rada pridavam zmrazeny. Dekuji Ti mnohokrat za napsani komentare…

Sylvie
2302 příspěvků 13.10.10 07:35

Toto je moje jedno z nejmileších jídel. Minulý týden jsem do pekáčku přidala ještě uvařenou na kostičky nakrájenou uzenou kýtu a sterilovaný hrášek. Do bešamelu jsem dala ementál (i když je sladší, omáčka byla výborná). Sníh už teda nedělám, ale i tak je to bohovské.

babi
6360 příspěvků 12.10.10 21:35

ajti, dekuji Ti za dobrou radu, osobne mam zeleninu take rada spis krupavejsi
8-o

ajta
589 příspěvků 12.10.10 21:31

babi, pokud nebudeš květák předvářet, tak ho doporučuji rozebrat na menší růžičky! :think: :palec:

babi
6360 příspěvků 11.10.10 01:24

ajti, mozna mas pravdu, ze se kvetak nemusi sparit. Recept bude potom podstatne rychlejsi a jednoduchy, priste to tak vyzkousim…

babi
6360 příspěvků 11.10.10 01:20

Alis, jsem rada, ze take nepotrebujes zadna vylepseni surimi tycinkami atd. Myslim si, ze recept je vyvazeny a dobry tak jak je. Kdyz neni kvetak moc velky, tak se muze ubrat zasmazky, no, vsak Ty dobre vis co delat…

babi
6360 příspěvků 10.10.10 21:32

Terrinko, co mi to tady varis za recept? Myslim si, ze tento co jsem pridala a mam mnohokrat odzkouseny nepotrebuje zadna vylepseni;)

ajta
589 příspěvků 9.10.10 17:50

Jednoduché a velice chutné jídlo. Díky bílkovému sněhu to bylo celé krásně nadýchané.
Provedla jsem jen jedinou změnu - květák jsem nepředvářela, protože ho máme raději pevnější na skus.
Lze použít i eidam, ale chuťově výraznější sýry jsou lepší.

Alis
2617 příspěvků 6.5.09 02:02
Re: Květákový zapečený kastrůlek.

Moc dobré, voňavé, lehké, jedním slovem skvělé. Těstíčka je trochu víc, měla jsem dva květáky a stačilo to absolutně, na jeden by mi ho připadala trochu zbytečně moc. Ale jinak vřele doporučuji, chutnalo to i mně a já nejsem žádná velká milovnice květáku, surimi tyčinky jsem nedávala, nejen proto, že je taky moc nemusím, ale ani se mi do tohoto jídla nějak příliš nehodí…

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Květákový zapečený kastrůlek.

Pokud budete dělat jakkoliv zapečený květák, zkuste do něho nakrájet několik Surimi tyčinek, velmi to květák obohatí chuťově a udělejte si k němu bramborovou kaši s kroupami a majoránkou- fakt dobrota! T.

Florentyna
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dobrůtka z květáku.

Já dělám naprosto stejný nákyp z brokolice, také vřele doporučuju. Navíc ho ještě navrch posypávám trochou strouhaného sýra. Mňam mňam, chutná to i nevegetariánům :-)

trikolka
383 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dobrůtka z květáku.

na obed privsi kamarad vegetarian a kvetak ve spajzu me privedli k tomuto receptu. moc jsme si pochutnali, ja si mlaskam jeste ted u vecere. dik babi, moc dobre!!

alca
148 příspěvků 28.10.03 02:35
Mila babi

Bohuzel letos to s tim jarem nevypada hezky,do Melbourne ne a ne prijit. Ale aspon jsem se letos ohrala v rodne zemi.kde bylo leto zase vyjimecne. Diky za prani,ta zminka me prekvapila a potesila,mej se fajn,Alena

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Milá Alco...

jsem ráda, že Vám chutnalo ;o) Doufám, že si užíváš pěkných jarních dnů a že se Ti dobře daří!

Moc a moc Tě zdraví,

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Martino...

děkuji Ti za vyzkoušení receptu a jsem velice ráda, že chutnal! Sama ho poměrně často připravuji. Někdy přidám trochu hrášku, nebo i trochu posekaného uzeného masa, nebo šunky.

Pěkný den Ti přeje,

alca
148 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dobrůtka z květáku.

I ja se pridavam s doporucenim,moc jsme si pochutnali.

Labužník Martin_a02
6 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dobrůtka z květáku.

vyzkouseno, vyborne!

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz