Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
casino Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Z květáku olámeme listy, vykrojíme košťál který zbavíme dřevnaté vrstvy (pokud ji má) a pokrájíme jej na drobné kostečky. Listová žebra pokrájíme na kousky a listy nadrobno. Na másle zpěníme mouku, přidáme cibuli nadrobno a krátce osmažíme. Zalejeme vodou a přihodíme "květák". Osolíme a vaříme téměř doměkka. Můžeme okořenit, přidat i brambory a samozřejmě i nějakou květákovou růžičku. Dietní verze: Uvaříme listí v osolené vodě. Můžeme zahustit záklechtkou a ovonět . Zdroj: dietní verzi jsem vařil kamarádům pod mostem; listí nosili z marketu :-)
Recept je z kategorií: Polévky
Chleba ?
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Květáková polévka skoro bez květáku
majíc v rodině odborníka sděluji: nejvíc škodlivin (z nadužívání hnojiva, herbicidů, zamoření půdy těžkými kovy atp.) se akumuluje v kořenech, hlízách a listech.
Obecně k té hospodárnosti v kuchyni - neměla by se konzumovat zelenina ani jiné potraviny ovadlé, špatně skladované a už vůbec ne nahnilé či naplesnivělé, a to ani po okrájení.
U zeleniny a ovoce obzvlášť platí, že je vhodné připlatit za čerstvost a kvalitu. I proto je dobré preferovat zeleninu z lokálních zdrojů, že se vyloučí skladování během dopravy.
nechci vyvolávat hysterii atd, jen by mne zajimala pravda … Už nevím, kde jsem četla, že nejvíce škodlivin je pravě v košťálu. Je to pravda a nebo je to jedno?
2904 příspěvků 4.5.09 19:53
myslíte iba na recepty, alebo hospodárnosť v kuchyni všeobecne? (napr. úspora energie a pod.) V podstate je to jedno, my šetrnejší si to nájdeme… Každopádne, sa teším.
Vali, odpouštím, ale šetřete dechem, ať nezůstanu na foru jako kůl v plotě
A co se týká těch mladých (mezi které se jěště počítám:-)), moc bych si nefandila. Nebo máte na mysli: „Ohýbaj ma mamko, dokiaľ som ja Janko. Až ja budem Jano, neohneš ma, mamo!“
..ještě jsem si na něco vzpomněla…můj tatínek (už je to 30 let, co zemřel) neměl moc rád karbanátky…proč? Protože maminka - hospodárně vždy zpracovala veškeré zbytky z ledničky, ovšem tehdy nebylo tolik dobrých dochucovadel a tak asi byly pořád na jedno brdo a proto mu moc nechutnaly. Já nedávno koupila ve slevě brokolici, bylo potřeba ji okamžitě zpracovat malinko žloutla a tak jsem udělala brokolicový nákyp neboli prejt a taky jsem do toho semlela co se dalo…ztvrdlý uzený sýr, nějaký seschlý párek a správným dochucením vznikla dobrota. Včera jsem zjistila, že tu mám 4 housky, co by už mohly skončit u slepic, chudinky nenažerou se jich…už je z nich upečený Slezský makovník - dobrůtka pro mě.
…jo a Vali je velkorysá nejen ke svému
protějšku… 
Snad mi promineš, že jsem si tak zavzpomínala pod Tvým receptem…
jj
, anickav, hotovím se nastoliti ve fóru téma
HOSPODÁRNOST V KUCHYNI… (snad Vali velkoryse přehlédne krádež ze svého
deníčku
) Mému naturelu by spíše odpovídalo
VAŘÍME Z ODPADU… ale znáte lidi
Zatím nevím, zda do MIMO MÍSU nebo HLEDÁM
RECEPT; co myslíte ???
5068 příspěvků 4.5.09 18:38
kostial je superlahodka
chodim olupovat nasho zeleninara o kostiale o))
a potom ich olupujem (kostiale)a chrumem a ak stihnem aj do polievky dam 

2904 příspěvků 4.5.09 18:24
Pekný receptík ako všetko zúžitkovať! Že ma to nikdy nenapadlo… veď celý karfiol je vlastne jedlý…