Recept Kvašený zimní salát

tea63 Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Listy zelí pokrájejte na čtverečky, cibuli na větší kousky a mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle. Feferonky nastříhejte nůžkami na proužky nebo je nahraďte výše uvedenými papričkami. Česnek prolisujte. Zeleninu osolte, přidejte glutasol, promíchejte a směs napěchujte do tří až čtyřlitrové láhve až po okraj. V trošce vody rozmíchejte mouku a přidejte ji do studené vody na záliv. Mouka se přidává proto, aby se urychlilo kvašení. Vodu s moukou nechte přejít varem a vychladlou nalijte do láhve. Hrdlo láhve přikryjte víčkem nebo talířkem a láhev uložte u zdroje tepla. Po třech až pěti dnech by mělo být zelí zkvašené (při nižších teplotách se kvašení prodlužuje). Než uložíte láhev do chladné místnosti, zelí ochutnejte, jeho chuť by měla být kyselá, mírně pálivá a kvašená. Uložením v chladnu přerušíte kvašení a salát vydrží, pokud budete chtít, celou zimu. Místo zelí můžete dát zkvasit kedlubny nakrájené na tenké plátky. Zdroj: mezi labužníky velmi oblíbená "malá čínská kuchařka v kroužkové vazbě" :-) Recept jsem zatím nevyzkoušela, ale vkládám na základě dotazu na " mléčně kysané zelí ". Tak snad to někdo udělá za mne....:-)

Recept je z kategorií: Saláty

Nahlásit recept

  • 29.09.08 vloženo
  • 8676x zobrazeno

Ingredience

  • 1 hlávka zelí
  • 5 středně velkých cibulí
  • 8-12 stroužků česneku
  • 1 mrkev
  • 3 feferonky nebo prášková pálivá paprika (podle chuti, já bych tam šoupla špetku "habanero" nebo lépe "jolokia", ať to má říz..! :-))
  • 1 KL glutasolu
  • 2-3 KL soli
  • Zálev: 1 l vody, 3 KL hladké mouky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kvašený zimní salát

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Kvašený zimní salát

vitusek
2 příspěvky 8.10.15 06:52
kvašený zimní salát

Tento salát mám vyzkoušený. je trošku pracný, ale vynikající. po řádném prokvašení vydrží opravdu velmi dlouho.je velmi dobré použít 3 litrovou láhev se šrobovacím uzávěrem. ten pak slouží po vykvašení jako uzávěr. láhev je pak možné umístit kamkoliv do chladu aniž by se uvlňoval zápach do prostoru uskladnění. po napěchování směsi do láhve před kvašením je velice dobré si vyrobit z tvrdší folie takové kolečko, po obvodu nasřihané aby se dalo zatlačit do láhve pod okrak pod zůžení. to pak drží salát aby během kvašení neunikal z láhve spolu s vykvašenou přebytečnou vodou. s tím souvisí umístění láhve před kvašením do nějaké misky, aby vytékající doda se měla kam zachytit.tu pak samozřejmně vylejeme, nebo po dokvašení vrátíme zpět do láhve. v zimním období je to ten nejlepší salát jaký znám a vřele všem doporučuji. je nádherně barevný i po prokvašení. a kdo má rád kysané zelí, tak tento salát je mnohem lepší pro svoji chut a pikiantnost.

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kvašený zimní salát .. Tome,

jsi kouzelník, jestli pak o tom vůbec víš? Kvůli Tobě a jiným mým milým bych se ráda vrátila zpátky na Labužníka. Tvůj kultivovaný projev z něhož dýchá pohoda, tou všeobecně Labužník ještě před nějakým časem oplýval a já byla unešená v jaké jsem to společnosti.
Teď dění na Labu sleduji, ale řekla bych „z dálky. A tak jsem nesmírně potěšená Tvými příspěvky. Vnesl jsi sem zase staré časy a za ně Ti moc děkuji. Těšila jsem se na letní setkání, tak snad někdy.
Snad se nikoho moc nedotknu, mělo by to být buď mimo mísu nebo mailíkem…, tak se se Všem omlouvám a Tobě milý Tome moc a stokrát moc "děkují chlebáci“ Zlata a Vlasta

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kvašený zimní salát

Hehehe moje milá žena Věra od jisté doby odmítá jehněčí i skopové (asi Paul McCartney syndrom) a dokonce odmítá i králíka (což je zde drahá vzácnost a vozím si je z Čech a z Francie) se slovy. V mládí jsem se jich „nažrala“ až až, když jsem pro ně musela každou neděli chodit k babičce......

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kvašený zimní salát

Jé ahoj Ejo, oni Norové vlastně nic neměli a toto je z nouze ctnost ale tak výborná až se podlamují kolena. Ono v jednoduchosti je síla a „vo tom to je“. Měli políčko a na něm hlávkové zelí a tuřín (o tom později) na louce se jim pásly ovce a ty se pasou zadarmo a prasátko měl málokdo, jelikož se muselo krmit a tak jednou jednu ovci dali vařit se zelím, solí a pepřem a ono to vyšlo. Já jsem to dělal v Praze a každej se nato díval skrz prsty a pak mi chtěli ty prsty líbat hehehe. Ty dvě suroviny se k sobě náramě hodí a je to fakt dobrota a voní celý dům. Ale můžete si to udělat, ty i tea63. Sežeňte si jehněčí a hurá nato. Jistě jak píšeš velký hrnec dá silnější vývar, v tom kastrolku je to takový čajíček.V Irsku se to dělá taky i když trochu jinak a jmenuje se to irská dušenina. Je to skoro stejný kraj i když jiný mrav, ale příroda se na pobřeží velmi podobá. Ovečka a tuřín. Někde na internetu je mnou přeložená brožurka jak jedí Norové a tam je také sušená ovečka, naše vánoční jídlo. A zase. Sedlák měl ovce a na zimu je musel porazit protože je neměl čím krmit a když tenkrát nebylo o lednicích ani páry musel je nějak uchovat a tak je sušil.( V západním Norsku je zima velmi slabá, většinou prší a právě sušená ovečka je od Bergenu!!!) Z nohou jsou nejdražší šunky a boky jsou tou naší vánoční manou. Ovčí boky se nasolí a dají se sušit do stodoly. Za pár měsíců to vypadá jak prkno!! Dnešní prodejci stran však stodoly nemají a tak se to solí a suší v provozovnách jak se dá. Na internetu je také někde malá reportáž i s obrázky o Solheim kjøtt, kde již 15 let pracuje náš Tomáš a tam je to vidět. Před Vánoci se koupí pár stran, jelikož Norové strany jedí jak na štědrý den tak na Silvestra a strana buď doma někde visí a krásně voní a nebo si jí (a to většinou) nechají nakrájet mezižeberně na takové klacíky a také se to tak norsky jmenuje pinne… Ty se 12-24 hodin před konzumací namočí do vody, která se občas vymění, aby se vyplavila sůl. Pak se vezme velký hrnec (a ze starých dob se vkládá do hrnce pařák, zhotovený z oloupaných březových větviček) dnes používáme pařáky kovové, ale v každém krámě dostaneš v balíčku za pár korun březové hranolky délky 18 cm a v průměru 1 cm. Ty se tedy v zájmu tradice křížem krážem položí na kovový pařák a na ně se zase křížem krážem naskládají nařezané pinne. Vše se podleje vodou a dá na teplo. Táhne se to bratru tak čtyři hodinky a voní celý panelák. My slintáme, jelikož jako pravověrní Češi máme české vánoce, napřed okolo poledne černý kuba, kterého jsem za těch padesát let co vařím přivedl k dokonalosti a večer řízky, domácí salát a ryba. Ale druhý den už to u nás jede. Náš Tomáš je u nás na štědrý den a jeho dívka doma v horách u rodičů, ale na první svátek vánoční jdou k nám a tak má Carina pinne dvakrát za sebou a vůbec se tomu nebrání. Když jsou pinne skoro uvařeny, přistoupí se k výrobě tuřínové kaše. A to máš zase!!! To je tak skvělá kombinace, že ty pinne s ničím jiným se jíst nedají. My z kraje jsme k tomu zkoušeli špenát, nebo zelí, ale byla to sprostá blička…Tuřín se oloupe nakrájí asi jako brambory a vaří do měkka s jedním nebo dvěma brambory aby se strhla až přílišná tuřínová síla a aroma. Voda se sleje a tuřín se rozšťouchá s hodně másla, solí a pepřem. Je to mana. Většinou se k tomu podává vařená brambora, tak jedna nebo dvě ale u nás vždy zbyvá. Velmi silné nátury si to kropí horkým lojem i náš Tomáš… Podle správnosti se k tomu má pít silná kmínka, která prý pálí jehněčí tuk (mě po ní spíš pálí žáha), ale je to na stole. Hrnec s pinne je na teple a každý si chodí a chodí až vylétne andělíček…Strany také nejsou za hubičku, jsou dražší než bifteky ale my jsme u pramene a tudíž za vodou. Nejdražší strany jsou z divokých ovcí, které se brzy z jara vyvezou na pustý, ale zarostlý ostrov kde vegetují do porážky. My to moc rádi a tudíž si ještě koupíme nějakou stranu i v jiném obchodě a dáme si pinne i třeba v únoru. Jé to jsem se zase rozkecal. Manánku dík za poučení o zelí a připravuji ti obálku jak jsem slíbil.

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kvašený zimní salát

Ten recept bude vycházet ze starého čínského receptu, který se zachoval v korejském pojetí jako kimchi - česky kimči.
To se hlávky zelí napřed 24 hodin máčí ve velmi slané vodě, pak se operou a rozeberou na listy. Zelné listy se pak skládají do díží nebo podobných menších nádob a camrají se směsí promíchané a utřené soli s cibulí, česnekem, cukrem, čerstvou pálivou papričkou, mušlí a pastou z ančoviček. Může se proložit křenem nebo ředkví. Dobře se slisuje, zatíží kamenem, uzavře a buď se zakope do země nebo uloží v místnosti se stálou teplotou, která by se měla pohybovat mezi 1 až 5 stupni Celsia. Kvašení probíhá asi tři týdny až měsíc.
Je to dosti aromatické, ale to je pro toto čínské zelí právě charkteristické.
Podobná, i když jiná, je japonská nakládaná zelenina cukemono, ale o té se tady na Labužníku už někdy psalo, co se pamatuju, jen jsem línej hledat! Nebo nakládaný lilek wakanasuzuke.
Jíte taky maso? - e - omlouvám se, to mělo být itadakimasen!

Eja
3869 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kvašený zimní salát

Jejda, Tome, já bych si dala tu ovečku v zelí. Ono to asi dělané v malém množství nebude ono, to jsou taková jídla, která získávají na chuti vařením v obrovském hrnci. Krásná představa…Žádná cibule? jen maso, zelí, sůl, pepř?

tea63
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kvašený zimní salát-Bunter:-)

Díky moc za sdělení Tvých zkušeností se salátem. Rozesmálo mě, že je nezničitelný. Hned jsem si, já hračička, představila, že večer sním půlku sklenice a ráno bude zase plná. :-) Ovečku na zelí bych si taky dala. Zelí by bylo, ale oveček je málo. Tak snad někdy…;-)…T.

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kvašený zimní salát

Salát jsem dělal bez Glutasolu.

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kvašený zimní salát

Salát jsem dělal před dvěma lety a nacpal jsem ho do dvou pětilitrovek od Vali. I když kroužkovanou kuchařku mám, našel jsem recept na Přítelkyně-kuchařka.cz kam to opsala nějaká Vendulka. Jednu sklenici jsem dělal čistou a do druhé jsem nasypal lžíci mouky. Salát je dobrý i když dost kyselý a je nezničitelný!!! Mám ještě půl pětilitrovky dole v lednici, občas něco odeberu k jídlu, je to furt pod lákem, žádnej křís se nedělá a mám to samozřejmě přikryté víčkem. Jestli ten s tou moukou byl lepší nemohu sloužit, jelikož jsem si to neoznačil, ale chutě byly stejné. Také je zbytečné zelí krájet na čtverečky (myslím) stačí to nakrájet na proužky. I když je teď v Norsku hlávka zelí za jednu korunu nebudu salát letos dělat, mám ho za ty dva roky dost. Zkusím něco jiného a to mám ještě od kamarádů a kamarádek v kumbále nacpané šteláře domácími čalamádami a okurkami a od Vali mám dokonce nakyselo cukety a jiné dobroty. Laciné zelí je nyní v Norsku proto, že je sezona jehňat a ovcí a hojně se vaří får i kål což je ovce v zelí a dělá se to tak, že se do hrnce (velkého) nakladou vrstvy na lodičky nakrájeného zelí a proloží se předním masem. Dílo se osolí, zalije vodou, ale né moc a nasypají se tam dva sáčky celého pepře. Tady je nato taková vychytávka, takové vajíčko na čaj, nebo podobné formy, kam se pepř nasype a po uvaření se prostě z pouzdra vyhodí. Tím odpadá nemilé rozkousnutí zrníčka pepře při konzumaci. No a ovce v zelí se vaří, spíš táhne napomalo hodiny, až jde maso od kosti a pak si jen rodina sedne a „žerou a žerou“ až jsou na dně......Moje žena to odmítá a tak si udělám někdy kastrůlek pro sebe. Je to moc dobré a jen labužník si to řádně vychutná.

Viesuc
9 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kvašený zimní salát

Glutasol je opravdu zbytečný a kůrka taky, teda je nedavám kůrku. Ja to znám pod jménem Pickles. Dělám to se zelím, cibulí, mrkev, ředkev popřípadě kedlubna a sůl, nic víc. Jinak hotový pickles prodavají obchody zdravé výživy.

..zd..
20 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kvašený zimní salát

Glutasol je naprosto zbytečný, možná podle čínské kuchařky je to zvyk, ale |Rusové dělají snad všechnu kvašenou zeleninu a nikdy se nepřidává chemiei, jako spouštědlo kvašení dávají chlebovou kůrku a zalijí odraženou vodou a šup ke kamnům. Zeleninová směs je zcela dle chuti a možnostech, ale dominuje zelí. Díky za připomenutí receptu , jdu strouhat zelí .

tea63
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kvašený zimní salát

Libuško, asi není nutný, ale jak jsem koupila, tak prodávám. Ony ty čínské pokrmy jsou dost často glutasolem zvýrazňovány. Já osobně bych ho tam taky nedala, však mě znáš, jak brojím proti ztuženým tukům apod., natož ještě glutasol !:-)) V receptu to ale je, a když to někomu nevadí, tak proč ne. A kuchařka je z roku 1988, to jsme se ještě až tak moc o škodlivost glutamátů nezajímali.

sivakova
490 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kvašený zimní salát - Tea.

Teo, prosím je tam ten glutasol nutný, nešlo by to bez něho? Děkuji. Zdraví a příjemný zbytek babího léta přeje Libuše.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Selská pivní polévka

Nejlepší recepty

Cibulačka Cibulačka
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Tatranské kuře Tatranské kuře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz