Recept Kvašené zelí s mrkví

Ruská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kvašené zelí s mrkví

Úvod

Pro podzimní a zimní večery vynikající chroupání.

Postup

Ze zelí odstraníme košťál a vrchní listy. Rozkrojíme na čtvrtky a na struhadle - použila jsem plochu na strouhání okurek, vznikají kolečka. Zelí je opravdu jemně nastrouhané. Po částech vkládáme do velké mísy, prosolíme, přidáme nastrouhanou mrkev a med, zkoušela jsem mrkev nahrubo i najemno, jasně vyhrála nahrubo. Vařečkou promíchat, zelí zbytečně nemačkat, pustí šťávu samo. Po promíchání vzniklou směs vložíme do nádoby, kde bude kvasit. Řádně upěchujeme, použila jsem trdlo, ale můžete i pěstí. Pak zatížit, použila jsem talířek, do kterého se vlévá vykvašená šťáva a vyvařenou žulovou kostku. Ještě překrýt potravinovou folií a nechat na teplém místě 2-4 dny kvasit. Každý den 1x vařečkou udělat do napěchovaného zelí vpichy, opět zakrýt. Po vykvašení vodu z talířku vylít a zelno-mrkvový salát přemístit do lahví s uzávěrem a uložit do chladu či chladničky. Zelenina je super křupavá a měla by vydržet nejméně půl roku, pak změkne a je k použití jen do polévek a dalších pokrmů. Ale v tak velkém množství určitě nikdy dělat nebudu. Moc chutná je posypaná brusinkovým kompotem. Recept jsem našla na ruském webu a také vyzkoušela ... tak ať vám chutná ... fakt to stojí zato.

Recept je z kategorií: Různé saláty

Nahlásit recept

  • 29.09.08 vloženo
  • 19359x zobrazeno

Ingredience

  • 1 velká pevná hlávka zimního zelí
  • 2-3 mrkve nebo podle chuti
  • 1 PL rovná soli
  • 2-3 PL medu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kvašené zelí s mrkví

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Kvašené zelí s mrkví - Bernardo,

vykvasit můžeš dát do vyšší plastové nebo porcelánové nádoby, osobně mám starší průhlednou šlehací mísu, takže dobře vidím proces kvašení. Ono se to dá poznat i podle toho, že se přestane vykvašená šťáva vlévat do talířku a přestanou se dělat bubliny. Přeji ať se zadaří.

Bernarda
15 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kvašené zelí s mrkví

Dobrý den Bedlo,
mám dotaz, do jaké nádoby je nejvhodnější dát zelí na vykvašení, nevlastním žádný speciální kameninový hrnec. máte nějakou radu? Já už se dlouho na kysané zelí chystám, tenhle recept se mi líbí, mohlo by to vyjít… Děkuji za odpověď !

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz