Recept Kvašené zelí s mrkví
bedla Ruská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Pro podzimní a zimní večery vynikající chroupání.
Postup
Ze zelí odstraníme košťál a vrchní listy. Rozkrojíme na čtvrtky a na struhadle - použila jsem plochu na strouhání okurek, vznikají kolečka. Zelí je opravdu jemně nastrouhané. Po částech vkládáme do velké mísy, prosolíme, přidáme nastrouhanou mrkev a med, zkoušela jsem mrkev nahrubo i najemno, jasně vyhrála nahrubo. Vařečkou promíchat, zelí zbytečně nemačkat, pustí šťávu samo. Po promíchání vzniklou směs vložíme do nádoby, kde bude kvasit. Řádně upěchujeme, použila jsem trdlo, ale můžete i pěstí. Pak zatížit, použila jsem talířek, do kterého se vlévá vykvašená šťáva a vyvařenou žulovou kostku. Ještě překrýt potravinovou folií a nechat na teplém místě 2-4 dny kvasit. Každý den 1x vařečkou udělat do napěchovaného zelí vpichy, opět zakrýt. Po vykvašení vodu z talířku vylít a zelno-mrkvový salát přemístit do lahví s uzávěrem a uložit do chladu či chladničky. Zelenina je super křupavá a měla by vydržet nejméně půl roku, pak změkne a je k použití jen do polévek a dalších pokrmů. Ale v tak velkém množství určitě nikdy dělat nebudu. Moc chutná je posypaná brusinkovým kompotem. Recept jsem našla na ruském webu a také vyzkoušela ... tak ať vám chutná ... fakt to stojí zato.
Recept je z kategorií: Různé saláty
- 29.09.08 vloženo
- 30565x zobrazeno
Ingredience
- 1 velká pevná hlávka zimního zelí
- 2-3 mrkve nebo podle chuti
- 1 PL rovná soli
- 2-3 PL medu.
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Kvašené zelí s mrkví
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Kvašené zelí s mrkví
vykvasit můžeš dát do vyšší plastové nebo porcelánové nádoby, osobně mám starší průhlednou šlehací mísu, takže dobře vidím proces kvašení. Ono se to dá poznat i podle toho, že se přestane vykvašená šťáva vlévat do talířku a přestanou se dělat bubliny. Přeji ať se zadaří.
15 příspěvků 25.1.09 03:43
Dobrý den Bedlo,
mám dotaz, do jaké nádoby je nejvhodnější dát zelí na vykvašení, nevlastním žádný speciální kameninový hrnec. máte nějakou radu? Já už se dlouho na kysané zelí chystám, tenhle recept se mi líbí, mohlo by to vyjít… Děkuji za odpověď !