Recept Kvašené zelí s mrkví

bedla Ruská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Kvašené zelí s mrkví

Úvod

Pro podzimní a zimní večery vynikající chroupání.

Postup

Ze zelí odstraníme košťál a vrchní listy. Rozkrojíme na čtvrtky a na struhadle - použila jsem plochu na strouhání okurek, vznikají kolečka. Zelí je opravdu jemně nastrouhané. Po částech vkládáme do velké mísy, prosolíme, přidáme nastrouhanou mrkev a med, zkoušela jsem mrkev nahrubo i najemno, jasně vyhrála nahrubo. Vařečkou promíchat, zelí zbytečně nemačkat, pustí šťávu samo. Po promíchání vzniklou směs vložíme do nádoby, kde bude kvasit. Řádně upěchujeme, použila jsem trdlo, ale můžete i pěstí. Pak zatížit, použila jsem talířek, do kterého se vlévá vykvašená šťáva a vyvařenou žulovou kostku. Ještě překrýt potravinovou folií a nechat na teplém místě 2-4 dny kvasit. Každý den 1x vařečkou udělat do napěchovaného zelí vpichy, opět zakrýt. Po vykvašení vodu z talířku vylít a zelno-mrkvový salát přemístit do lahví s uzávěrem a uložit do chladu či chladničky. Zelenina je super křupavá a měla by vydržet nejméně půl roku, pak změkne a je k použití jen do polévek a dalších pokrmů. Ale v tak velkém množství určitě nikdy dělat nebudu. Moc chutná je posypaná brusinkovým kompotem. Recept jsem našla na ruském webu a také vyzkoušela ... tak ať vám chutná ... fakt to stojí zato.

Recept je z kategorií: Různé saláty

Nahlásit recept

  • 29.09.08 vloženo
  • 26795x zobrazeno

Ingredience

  • 1 velká pevná hlávka zimního zelí
  • 2-3 mrkve nebo podle chuti
  • 1 PL rovná soli
  • 2-3 PL medu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kvašené zelí s mrkví

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Kvašené zelí s mrkví

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Kvašené zelí s mrkví - Bernardo,

vykvasit můžeš dát do vyšší plastové nebo porcelánové nádoby, osobně mám starší průhlednou šlehací mísu, takže dobře vidím proces kvašení. Ono se to dá poznat i podle toho, že se přestane vykvašená šťáva vlévat do talířku a přestanou se dělat bubliny. Přeji ať se zadaří.

Bernarda
15 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kvašené zelí s mrkví

Dobrý den Bedlo,
mám dotaz, do jaké nádoby je nejvhodnější dát zelí na vykvašení, nevlastním žádný speciální kameninový hrnec. máte nějakou radu? Já už se dlouho na kysané zelí chystám, tenhle recept se mi líbí, mohlo by to vyjít… Děkuji za odpověď !

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz