Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
martinsog Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Mať v paneláku "voňavý" sud s kyslou kapustou - nič moc. Zhodou okolností mi tento recept poradil známy, ktorý má rodinný dom a pivnicu, ale praktizuje ho už roky...
Nakrájanú kapustu nasoliť. Dodržať 2 dkg soli na 1kg nakrájanej kapusty. Nepridávať žiadne iné koreniny. Nasolenú kapustu nechať cca 12 hodín /cez noc/. Potom plniť do 0,7 litrových zaváraninových pohárov. Používať iba poháre na víčka OMNIA. Nevymačkať šťavu, inak ostane kapusta suchá. Poháre uzavrieť, položiť na nejakú starú podložku (lavór) a nechať v teple cca 1 týždeň, kým prekvasia. Potom umyť a odložiť do špajze. Ideálna do paneláku - nesmrdí, nezavadzá, nehnije...
Recept je z kategorií: Konzervace
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
25.7.12 15:53
Velice dobrý recept, né že bych byla lenivá, ale toto mám odzkoušeno
již dávno a vyhovuje. Dle tohoto receptu právě vykvašené zelí z modrých
kedluben. To samé i z gigantů.
Rozhodně už nezavařovat!!!
14.4.12 23:21
Moc dobrý recept, zelí perfektní, akorát jsem ho po kvašení zavařila.
Líbí se miOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Kvasená kapusta pre lenivých - zelí pro líné
521 příspěvků 28.7.12 00:33
A neni skoda stavy, ktera vytece z flasek?
A ta prace s mytim kolem?
Zeli delam ve sklenene mise, pak jen do flasek prendam, nic nevytece a nic se nemusi umyvat, cista prace…
31 příspěvků 26.7.12 12:30
Takhle nakládám zelí už hodně let. Používám i šroubovací sklenice. Když se zavaří, tak to je ještě lepší.
kikimor píše.....i přes dobře uzavřené sklenice..... a pak ještě, že se víčka kvašením vyklenou......
Kdyby nebyla pevně uzavřená nevyklenula by se, ale spadla.
Takže uzavřít, ale nesmí to být ta šroubovací, ale obyčejná.
jestli se mýlím, opravte mně.
27 příspěvků 16.11.11 23:42
Bezvadný nápad. Poprvé to moc nevyšlo, ale teď už jsem dělala třetí várku a zelíčko je skvělé. Asi záleží i na zelí. V supermatketech kruhárenské neseženu. Je to fajn. Moc díky.
588 příspěvků 13.10.10 20:33
Mám v pláne tento víkend urobiť túto kapustu pre lenivé gazdinky, čo si teda nemyslím, lebo ju budem strúhať len na WS krájači. Vždy si totiž niečo svoje ešte postrúham. A zaujíma ma milí labužníci, či to viečko OMNIA uzavriem napevno, teda, aby sa nekrútilo, alebo len tak slabšie, aby sa nenarobila nejaká škoda pri kvasení. Vopred ďakujem za rýchlu odpoveď.
Tak toto je poslední zbytek loňského zelí. Jen za ta léta jsem si zvykla vykvašené zelí ve sklenicích zavařit.
Dát na talíř a chodit uždibovat … když už je cesta kolem, aby nebyla marná. Moc chutné zelí … dík za recept.
159 příspěvků 3.6.10 18:57
Dik ivo, podivala jsem se a asi ty vicka tu nesezenu. Ale podivam se po obchodech.
spany, promiň, to bylo pro tebe
Esme , podívej se na tato zavařovací víčka
159 příspěvků 2.6.10 01:01
Diky za recept, zkusim ho hned jak koupim zeli. Ale protoze tu mame uz horko tak to bude vykvasene asi drive nez za tyden. Asi zkusim jednu sklenici a uvidim.
martinsog, ja tu nesezenu ty vycka, jak vypadaji? Neni to na te fotografii vydet.
Diky, Kamila
Miloš, každý v živote urobí kopec zbytočných vecí. Ale keď si na niektoré s odstupom času spomenie, tak potešia. Ako taký pohár kapusty v špajzi.
Iva, víčka TWIST som neskúšal, nakoľko ma môj známy upozorňoval, že tieto po prekvasení vraj dobre nedoľahnú späť a kapusta mu začala hniť. Možno by to stálo jeden pohár skúsiť.
Martine, proč se mohou použít jen víčka Omnia (pod hlavu). Se šroubovacím víčkem TWIST by to nešlo?
Nakrájené zelí promíchávám ve vaně. Krom soli dávám i kmín. Jen vždycky uvažuju zda mi to stojí za tu robotu, když se tu prodává nošovické a otické zelí na každém rohu. Miloš
551 příspěvků 1.6.10 04:17
martinsog, obrazok Tvojej bieluckej kapusty ma presvedcil
…vyskusam takto nalozit aj inu
zeleninu…kapustu na zimu nakladam do kameninoveho sudka…v lete bezne kvasim
roznu zeleninu vo velkom pohari, ale toto sa mi zda praktickejsie…dakujem Ti
za dobry tip
Gabi, podarilo sa mi pridať foto. Dátum výroby pohára je september 2009.
551 příspěvků 31.5.10 19:46
martinsog, ako dlho Ti tato kapusta vydrzi v panelakovej teplej spajzi bez toho aby zhnedla?
5068 příspěvků 31.5.10 17:24
martin, vdaka za recept a za odskusane komenty tiez…vyskusam
kyslej kapusty je u nas doma stale malo.
Robievam do velkych patentovych flias zvacsa 12 kilo a za tyzden je fuc, daco
sa stihne uvarit a ostane sa nakvari potajomky -kazdy si zobne na osviezenie a
je po nej 
Jolana - víčka uzavrieť, kapusta ich pri kvasení síce vytlačí, ale po prekvasení „spľasnú“ samé.
48 příspěvků 31.5.10 15:53
Takto dělám kysané zelí už několik let. Na 50kg nakrouhaného zelí dám 1kg soli, 3dkg kmínu a 3kg cibule. Ve velké nádobě promíchám a nechám několik hodin odpočívat. Do sklenic plním tak 2 cm pod okraj(zelí musí být potopené), zavíčkuji a sklenice dám na pečící plechy někam k teplu. Druhý den začne proces mléčného kvašení, zelí vystoupí až k víčku a začne trochu i přes dobře uzavřené sklenice přetékat(proto ty pečící plechy). Víčka se nafouknou, tak žádnou paniku, tak to má být. Zhruba po týdnu mléčné kvašení přestane, vznikne ve sklenici podtlak a víčka se vrátí do normální rovné polohy. No a je to. Sklenice omyjte, budou od přetékající zelné šťávy lepit a dejte je do chladu na uskladnění. A teď pozor. Skladujte v chladu a temnu, jinak na světle po čase zelí tmavne, což nevypadá hezky. A připravte se na to, že ten týden po dobu kvašení budete cítit buďto vůni, nebo zápach zelí, podle toho jak to sami nazvete. Tak velké množství zelí dělám proto, že je výborné a má moc kamarádů.
5068 příspěvků 31.5.10 03:17
martinsong, uzavriet ?!uzavriet?!..nevytlaca viecko na poharoch ako kvasi?
..dake daco by sa mi zislo aby sa vona nelinula s vankom dnom i nocou to je teda fakt..
79 příspěvků 31.5.10 00:33
počula som o tomto len som nenašla recept, vždy ma desilo to veliké neskonzumovateľné množstvo zo suda, 25 kg kapusty, a toto je celkom slušná dávka. isto vyskúšam.
A ak by sa náhodou ozval súdruh „casino“, že je to blbosť a takto sa to nedá, tak sa môže zastaviť a jeden pohár mu venujem na „koštovku“.:D