Recept Kvašáky - Ogórky małosolne

(Hodnoceno 1x) Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Okurky namočíme na několik hodin (cca 4-5) do studené mokré vody. (Sníží to případnou hořkost okurek.) Umyjeme. Do velké nádoby, vymyté horkou vodou, dáme překrojené stroužky česneku, kopr, kousky křenu, listy rybízu, hořčičná semínka, okurky a tak dále až nádobu zaplníme. Zalejeme převařenou vodou se solí. (Na jeden litr vody jedna lžíce soli.) Jestli je chcete mít rychle může být voda horká.

Recept je z kategorií: Konzervace zeleniny

Nahlásit recept

  • 18.06.03 vloženo
  • 27704x zobrazeno

Čas přípravy

  • chvilku

Ingredience

  • okurky (ne moc velké)
  • křen (jenom kousek)
  • česnek (dle chuti)
  • kopr (důležitý je květ, nebo co to je na konci)
  • list černého rybízu (dva kousky)
  • sůl (obyčejná! nikdy ne mořská nebo nějaká speciální)
  • hořčičná semínka (zase podle chuti)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

DanaJ 05.09.15 22:47

Mno, jsou výborný.:D Trochu mi vadí, že v ingrediencích je jen seznam surovin bez množství.

Diskuse k receptu Kvašáky - Ogórky małosolne

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
birkana
1687 příspěvků 06.09.15 09:50

@DanaJ, papriku přidej :potlesk:, ta je vykvašená dobrá. Zkoušela jsem různé druhy zeleniny; i např. rajčata a mrkev. Rajčata byla rozbředlá :think: a mrkev zůstala dost tuhá. Možná kdybych dala mladou karotku, dopadla by lépe. Sama jsi poznala, jak je výroba jednoduchá a máš-li zeleninu vlastní, téměř nic to nestojí. Je třeba jen dodržet koncentraci solného roztoku 3 - 4 %, ostatní dáš podle chuti a možností. Tak ať se daří i v budoucnu :potlesk:

P. S. Věřím, žei ten zahnědlý česnek bude vynikající :palec:

DanaJ
1136 příspěvků 05.09.15 22:46

Tak jsou výborný. :jazyk: Vůbec nejsou tak děsně kyselý, jak jsem si myslela. Na cibuli a česnek jsem si zatim netroufla. Cibule je krásně bílá. Stroužky česneku lehce zhnědly, vypadaj nevábně. Už se těším na dlaší kolo. Ve skleníku se rýsujou další oběti mých nejnižších pudů. :P
Jen by mě zajímalo @birkana co třeba přidat papriku, jako syrovou? :think:

birkana
1687 příspěvků 02.09.15 08:08

@DanaJ, takhle na dálku se to těžko hodnotí :palec:. Měly by se přestat tvořit bublinky a případný zákal (kvasinky, které dosloužily) by se měl usadit u dna. Jestli už se kvašení uklidnilo, zkus ochutnat. Nemělo by to na jazyku jakoby „šumět“.

Hlavně teď už budeš vědět na příště co a jak, při tvých podmínkách jak dlouho nechat kvasit, příp. čím doladit chuť (co přidat, co nedávat) :mavam:.

DanaJ
1136 příspěvků 01.09.15 22:43

@birkana Díky, nápodobně. :kytka: Je možný, že už jsou? Už nic cítit není. 8o To byl fofr, ani né týden. :think:

birkana
1687 příspěvků 27.08.15 08:39

@DanaJ, pomalejší kvašení je lepší :potlesk:. Já je mám ve sklepě (týden) a zatím se téměř nic neděje; však ony kvasit začnou! Přeji ti, ať se ti ty tvoje povedou a chutnají :kytka: :mavam:

DanaJ
1136 příspěvků 26.08.15 23:05

Tak už lehce voněj. Kvasí teda hodně pomaloučku. :potlesk:

DanaJ
1136 příspěvků 24.08.15 23:47

@birkana My kvasíme zelí v teple. Pořádně v tom šprudluje a je to dost cítit. Toto není cítit vůbec a jen to tak perlí. Tož jsem zvědavá. Asi to bude trvat dýl. Počkám aspoň 14 dnů ještě. Však to neva, když to bude dýl. Ale jsem moc zvědavá, tak uvidím, jestli to vydržím. Manžel se na to tváří nepřátelsky. Argumentovala jsem, že ty tři kousky sním sama. Tak doufám, že se nebudu dělit. :mrgreen:

birkana
1687 příspěvků 24.08.15 14:02

@DanaJ, hotovo je stejně jako u toho zelí :lol:, ono to přestane bouřlivě kvasit (dělat bubliny). Tedy nejlepší je ochutnat to.

U okurek právě místo toho šlapání a pouštění vody po osolení slanou vodu prostě naliješ, místo zatížení (kvašení za nepřístupu vzduchu - zelí pod hladinou) vrchovatě dolitou sklenici zavřeš víčkem; jinak kvasný proces je totožný (mléčné kvašení) :mavam:.

DanaJ
1136 příspěvků 24.08.15 00:15

Juch, udělal se mléčný zákal, tak se tam něco děje. :potlesk: Nahoře pár jemných pidibublinek. Vůně žádná.
Víčko mám to stejné, šroubovací.
Sklenici jsem překryla papírovým pytlíkem.
Mám tři velké okurky, tři menší cibule a palici česneku. Tak snad to nevyletí do vesmíru. :lol:
Mno a zelí kvasím úplně jinak. Je v otevřené nádobě a šlapané (okurky bych nešlapala ;) ). Prostě osolíš zelí a okořeníš a šlapeš až pouští vodu. Pak zatížíš a jak píšeš překrýt.
Jen by mě ještě zajímalo: Jak vlastně poznám, že je to hotové? :oops:

Příspěvek upraven 24.08.15 v 00:17

birkana
1687 příspěvků 21.08.15 10:45

@DanaJ

  • Jaké je víčko na Moravance nevím :think:. Twist víčko je to šroubovací.
  • Já dávám kvasit do tmy (do sklepa); krátkodobě by snad světlo moc vadit nemuselo. S tím zkušenosti nemám :oops:.
  • Docela mne zarazilo, že jsi dala i cibuli - záleží, jaké množství. Kdysi jsem nechávala kvasit samotnou cibuli jako pickles; vykvašená byla úžasně ostře pikantní, ale ten zápach, který se šířil, než vykvasila (cca týden), ten byl přímo děsivý :,( :evil:.
  • Okurky nechávám kvasit ve stejných podmínkách, jako zelí. Tak když víš, jak děláte zelí, udělej tak i kvašáky :lol:. Ve větší nádobě zalít slaným roztokem a zatížit, aby neplavaly + překrýt proti muškám. Nic tím pokazit nemůžeš :mavam:.
DanaJ
1136 příspěvků 20.08.15 21:36

:hug:
@birkana Twist víčko je to to samé jako třeba na Moravance? To jsem tam dala. Mám tam okurky, cibuli, česnek a pak hořčici, koprová semínka ještě se stonkem, list z čenýho rybízu, jeden hřebíček a bobkový list. Křen nemám. Mno a sůl a voda. Zavřela jsem teda twist víčkem a mám na chodbě, kde bylo ve vedrech 22°C max. Má to ještě být ve tmě? Mám to jen ve sklenici asi s tím twist víčkem.
Jsem z toho trochu nervní 8o, páč zelí doma kvasíme zatížené a jen přikryté hadrem, ale teda v teple. :think:

Zuzka1973
2300 příspěvků 20.08.15 14:51

Já dávám do kameninového soudku, který pak nechám přikrytý jen folií (tou stahovací, potravinovou…
Nechávám ve špajzu v rohu, máme špajz chladný i v největších vedrech, ještě se tam nikdy nezkazilo ani naložené zelí, ani rychlokvašky (kvašáky). :mavam:
Dávám i listy viné révy, hlavně ale kopr a křen, zbytek je v podstatě stejný u všech :)

Příspěvek upraven 20.08.15 v 14:51

birkana
1687 příspěvků 20.08.15 10:48

@DanaJ, já je dělám (právě teď) jako tyto celoroční kvašáky . Dávám nať kopru, list višně, křenu a černého rybízu; horký slaný roztok 4%-ní. Zavírám twist víčkem a dávám kvasit do chladného sklepa :mavam:.

DanaJ
1136 příspěvků 19.08.15 23:53

Chci se zeptat. Tu sklenici pak zavřete? Nebo co s tim? Kam to dát? :nevim:

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kvašáky - Ogórky małosolne

Lydie, ta voda asi nějaký vliv bude mít. Nějaká drobná plíseň, lépe řečeno křís, nevadí, to se dá odstranit. V mém případě to bylo horší - měl jsem dojem, že to ovlivňuje chuť okurek (do hořka). O chlébu jsem už také slyšel, má to navíc celý proces urychlovat. Zatím s ním mám ale obavu experimentovat.

Celerko, věřím, že nám dáš zprávu, že i další pokusy byly OK. Ještě jsem chtěl podotknout, že i výběru okurek je třeba věnovat pozornost. Párkrát jsem neuměl potlačit chamtivost a naložil jsem i kousky, které si to nezasloužily a na výsledném produktu to bylo znát… :-)))

Celerka
35 příspěvků 25.01.09 03:43
Kvašáky - Ogórky małosolne - Ivo

Okurky jsem propíchala. Použila jsem tak jako ty po letech neúspěšných pokusů „kvalitní“ chlorovanou frýdecko-místeckou vodu. Uvidíme, jak dopadnou další pokusy. Doufám, že to nebyla jen náhoda :-)

lydia
1227 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kvašáky - Ogórky małosolne

Ivo, někde jsem četla, že se má na kvašáky používat tvrdá voda, ne voda z pramene. A plíseň prý se dá odstranit, okurky oprat a solný nálev obnovit. Já jsem dělala jednou, kdysi dávno kvašáky, ale nikdo je nechtěl, asi se mi taky nepovedly, tak si raději koupím:-)
Taky prý se má přidat kousek chleba, aby rychle kvasily.

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kvašáky - Ogórky małosolne - Celerko

já Ti blahopřeji - přiznám se Ti, že jsem se do kvašáků strefil až po několika rocích pokusů také až letos a v podstatě podobně jako Ty. Mým křestním receptem byl tento TARGET = _new , což je v podstatě totéž. Jen by mě zajímalo, zda okurky propichuješ a jakou vodu na ně používáš. Já všechny pokusy dělal na chalupě z pramenité vody a nikdy to nebylo ono a vždy to mělo tendenci vyrábět na povrchu koláč plísně. Teprve když jsem je udělal z obyčejné vodovodní ostravské chlorované hnusné vody, tak se „ujaly“ :-))).

Celerka
35 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kvašáky - Ogórky małosolne

Konečně! Dala jsem obyčejnou sůl, moc jsem se nesnažila a vše se povedlo! Hurááá.

angrest
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Kvašáky - Ogórky małosolne

Děkuji na stotisíckrát, že jsem si tady mohl přečís tenhle recept. Asi dva roky mi kamarádka z Polska vozí šíleně dobré kvašáky (říká jim ogórki małosolne, jak jinak) a vždycky se zapomene zeptat tety, od které je „fasuje“, na recept. Mnohokrát jsem se pokoušel podle nalezených zbytků ingrediencí spáchat tu dobrotu sám, ale nikdy to nebylo ono. Teď konečně!!! Je to skvělý recept.

DanaJ
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kvašáky - Ogórky małosolne - Celerka

Jak jsi dopadla s kvašákama?:-)

Celerka
35 příspěvků 25.01.09 03:43
Děkuju

za rady Pampelišce i Babi. Vyzkouším ještě jednou a určitě dám vědět. Asi bude něco pravdy na rčení, že čím víc se člověk snaží, tím je výsledek horší. Pamatuju si, že můj děda dělal kvašáky tak, že je propíchal vidličkou, dal do sklenky, přidal vinný list, sůl, horkou vodu z kohoutku, promíchal a podle své chuti ještě když tak přidal sůl. Nepamatuju si, že by se mu kdy nepovedly. Byly prostě mňam. Tak teď se už snažit nebudu, budu se držet vašich rad a … určitě se povedou. Mějte se krásně :-)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Tu trochu co vím...

mám několik receptů a některé máme raději víc a jiné méně. Některé jsou sladkokyselé a některé jsou pikantní, až velice pikantní. Jedna z konstantních ingrediencí je však nakládací sůl (pokud si pamatuji dobře, za mých časů existovala v ČR). Někdy se však kvašáky opravdu nějak nepovedou a je to tím, že se do nich vloudí nechtěné kvasinky, nebo baktérie ze vzduchu a s tím se moc nic nenadělá. Také se mně to stalo ;o) Obě Vás zdraví Babi.

Pampeliska191
1075 příspěvků 23.06.03 23:42
Celerko

Je mi lito, ze se Ti okurky nepovedly. Ja je delavala hodne let a nemela jsem problem, jenom obcas a nektere se mi zakalily, ale docetla jsem se, ze to neni nijak zavadne u kvasaku. Co si myslim, ze jsi udelala spatne je, ze jsi pouzila tu morskou sul, ktera obsahuje draslik. Ja do kuchyne pouzivam taky pouze morskou sul, ale do okurku za:,–(ne normalni sul a hodne rozvarenou. Taky te soli pridavam vice jak je v receptu(asi 5-6 dkg). Sklenice s okurkama je nejlepe hned ulozit do chladneho sklepa. Celerko, muzu Ti jeste doporucit kvasaky, ktere mam taky odskousene. Jsou to Rychlokvasene okurky na Labuzniku cislo 9472. Ale ty nejsou celorocni, ale je nutne je spotrebovat do 10-14 dni. Ja je delavam tak, ze je nalozim do plechoveho polevaneho kbeliku a zatizim pak drevenou deskou a na ni jeste polozim omyty kamen v igelitu. Jsou skutecne dobre. Preji Ti at se podari. Ahoj

Celerka
35 příspěvků 25.01.09 03:43
Pampeliško

Právě ten recept jsem zkoušela dělat. Voda byla zakalená (ale píšeš, že to nevadí). Horší bylo, že mi okurky úplně změkly. Fakt nevím, čím to mohlo být. Zkusím je udělat ještě jednou. Musí se uložit do sklepa (do chladna) nebo ty sklenice můžu nechat v místnosti? Díky moc za radu!

Pampeliska191
1075 příspěvků 21.06.03 12:21
Ivo

Omlouvam se, myslela jsem list cerneho rybizu a napsala jsem bezu.
Promin, jsem to ale popleta. Zdravim

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Pampeliško ...

…list v původním receptu není z černého bezu, ale z černého rybízu.

Pampeliska191
1075 příspěvků 19.06.03 13:09
Celorocni kvasaky

Celerko, pokud mate radi kvasaky po cely rok, zkus udelat ty celorocni, ktere jsem poslala do labuznika. Je to recept cislo 6255. Vyhledej si slovo celorocni.
Ja je mam vyzkousene a delam je nekolik let a docela nam chutnaji.
Urcite i tyto kvasaky jsou dobre. I tento zpusob mam vyzkouseny, jenze misto listu z cerneho bezu davam hroznovy list. Dobrou chut

Celerka
35 příspěvků 25.01.09 03:43
Sůl

Loni jsem se pokoušela dělat kvašáky (nebyl to přesně tenhle recept), a vůbec se mi nepovedly. Nevím čím to mohlo být, ale při čtení tohoto receptu mě napadlo, jestli to opravdu nebylo tou solí. Jinou než mořskou totiž nepoužívám. Kvašáky milujeme a už jsem se chtěla vzdát další přípravy. Ale teď to vyzkouším ještě s obyč. solí. Díky moc. Snad budu letos úspěšnější.

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Mohu potvrdit ...

… tyto kvašené okurky bývají dost dobré, někdy se místo křenu dává na spodek nádoby křenový list a vedle listu černého rybízu se přidávají listy višňové, dubové a listy vinné révy. Nikdy jsem nevěřil, jaký zázrak s těmi okurkami dokáže udělat nějaké listí. Jen, kosiku, nevím, kde seženu studenou mokrou vodu. :-)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Chilli con carne Chilli con carne
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz