Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Labužník JanaZ02 Tuniská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Na oleji orestujeme česnek, pak přidáme cibuli, až je to do sklovata, maso nakrajjime na kostičky a zalijeme olejem (asi tak 4-5 lžic) a osolíme, opepříme, přidáme sladkou papriku, chilli (jen špetku). Nebojte se osolit trochu víc, protože budete celou směs zalévat vodou aby se maso stihlo uvařit a zbylo dostatek sosu na zalití kuskusu. Poté do vody, která se bude již vařit přidáme oškrábané brambory, které rozkrojíme na čtvrtky a mrkev, taky na větší kusy, rajčatový protlak, lžičku harrisy (pokud není tak chilli). Kuskus nasypeme do misky a po lžičkách přidáváme olej a vodu, osolíme, opepříme, přidáme curry, sladkou papriku (veškeré koření půl lžičky). Všechno musíme promnout mezi dlaněmi, aby to všude zvlhlo a nabylo ještě před vařením a hlavně aby se zamezilo žmolkům. Na kuskus existuje takový parní hrnec, který můžete nahradit utěrkou přehozenou pres hrnec a upevněné gumičkou (nezbytné hodně zalít vodou aby se nevyvařila, a maso, co se vaří vespodu se nepřipálilo) Cous-Cous se vaří asi půl hodiny. Nemusíme čekat, až bude úplně měkký, protože ho pak ještě prolijeme sosem a on se dodělá. Cizrnu musíme máčet minimálně 12 hodin předem, aby se lépe vařila, asi tak 15 minut až půl hodiny ve vodě povaříme a poté zcedime. Dáme na pánvičku trochu oleje a orestujeme rozinky, přidáme cizrnu. Až máme všechno hotové, prolijeme sos z brambor mrkve rajčat kuskusem, kde řádně promícháme a lžící rozmělníme žmolky slepeného kuskusu se sosem. Podáváme buď ve velké míse kde na povrchu ozdobíme masem a bramborami, mrkví a cizrnou s rozinkami, nebo rozdělíme do malých misticek. Jako další dekoraci můžeme zvolit orestované celé paprikové lusky (bílá paprika nebo slovenská).
Recept je z kategorií: Těstoviny
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na KusKus s masem
27 příspěvků 1.3.10 02:55
Janaz to curry? V Tunisku kde mají hafo kvalitní vlastní směsi koření? Cous cous je důvodem různých svárů mezi patrioty. Tunisane, tvrdí, že mají nejlepší a Alžiřané či Maročané tvrdí stejně. Tunisané si utahují z Maročanů že použivají rozinky a Maročané, že tam Tunisané dávají veškerou zeleninu, zdobí vejci a do cous cousového koření dávají poupata sušených růží stolisté! Tak nevím zda ty rozínky. I když přiznám, že osobně znám dva a to cous cous Bazergane a cous cous bédouin,kde rozínky patří! Nemluvím o cous cousech sladkých či mestoufs, kam se běžně dávají!
Faktem, ale je, že v jedné ulici se nedělá stejný cous cous. Každý má svůj, který se něčím liší!
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Ochutnal jsem KusKus v Tunisu na Djerbě a byl vynikající.