Recept Voňavé kuře na houbách ...Plat du Jour

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Voňavé kuře na houbách ...Plat du Jour

Postup

1. Z kuřecích kousků odkrojit přebytečný tuk.

2. V sáčku protřepat ochucenou mouku a po kouscích tam vhodit maso, protřepat sáčkem tak, aby se lehce po všech stranách obalilo.

3. Na těžké pánvi rozehřát máslo a po částech na něm osmažit houby. Vyjmout je do misky.

4. Na pánev přidat olej. Když je rozehřátý, tak tam přidat kuřecí maso a osmažit ho do zlatova, což potrvá tak 3 - 5 minut. Maso vyjmout k houbám a dát stranou.

5. Na stejné pánvi osmažit cibuli, česnek a mrkev asi 3 minuty, až zelenina začne dostávat barvu. Slít všechen tuk.

6. Na pánev nalít víno, přidat k němu rajskou pastu a brandy. Přivést do prudkého varu, uvolnit jakýkoliv přípek a vařit tak 3 minuty. Vrátit tam kuřecí maso, snížit teplotu na mírné probublávání a přikryté podusit asi 20 minut. Přidat houby a vše dusit o 5 - 10 minut déle, nebo až po zapíchnutí špejle do masité části stehna z něj šťáva vytéká čirá.

7. Vyjmout maso a zeleninu na servírovací mísu a udržovat vše v teple. Zvýšit teplotu pod kastrolem a vše vydusit tak 3 - 5 minut, nebo až šťáva mírně zhoustne. Šťávou zalít maso a zeleninu, posypat petrželkou a podávat nejlépe se sklenkou stejného vínka a křupavou bagetou. (Osobně podávám přímo ze svého zamilovaného litiňáku).

Dobrou chuť!

PS:Při svých cestách po Jihovýchodních částech Francie, Rhône, Beaujolais, Burgundy a Chablis, jsem našla senzuální srdce Francie, kde následováním toků řek od hor, až po kouzelnou atmosféru Riviéry člověk objevuje překrásnou krajinu, které může snad soupeřit pouze nepřeberné množství druhů vynikajících vín v tého oblasti všude k objevení.
Rhône - se svým středozemním sluncem a Mistrály produkuje bohatá, kořeněná červená vína, růžová vína, která se výborně párují s místními pokrmy a poutavá bílá vína.
Beaujolais - produkuje ultimátní červená vína k lehkému popíjení.
Burgundy - král vín, jak červených tak bílých, co říct víc.
Chablis - perlivě jiskřivé bílé vínko z chladnější oblasti.
K tomuto receptu se hodí nějaké kořeněné červené víno z oblasti Rhône

Recept je z kategorií: Stehna


Reklama

Nahlásit recept

  • 26.10.10 vloženo
  • 10438x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kuře asi 1.5 kg nakrájené na 8 porcí (použila jsem jenom nohy rozkrojené v kloubu na stehna a paličky)
  • 12 malých houbiček (použila jsem mé oblíbené béžové žampiony) osmažené na troše másla
  • 3 lžíce jemné kukuřičné mouky ochucené solí a čerstvě rozdrceným pepřem (pšeničná hladká je OK)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 8 oloupaných stroužků česneku
  • 1 nasekanou červenou cibuli (použila jsem 8 šalotek)
  • 1/2 čtvrtlitrového hrnku na hrubo nakrájené mrkve
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 - 2 bobkové listy
  • 1 pruh asi 3 cm široký pomerančové dobře omyté kůry (nebo citrónové)
  • 500 ml robustního suchého červeného vína
  • 250 ml dobrého kuřecího vývaru
  • 1 lžička rajské pasty
  • 2 lžíce brandy
  • 2 lžíce posekané petrželky
  • sůl a čerstvě pomletý černý pepř podle chuti

Doporučená příloha

  • stejne vino jako v receptu a bageta

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Voňavé kuře na houbách ...Plat du Jour

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
babi
6360 příspěvků 09.11.10 20:37

svato, krasne stranky…znam je hlavne kvuli kytickam. Dekuji Ti mockrat a uz jsem zase nostalgicka :cry:

 
svato
1416 příspěvků 09.11.10 19:19

Ak máte naozaj záujem, odporúčam navštíviť www.nahuby.sk, je tam slovensko-česko-latinský atlas a fundovaná poradňa. A okrem toho aj pekné fotografie húb, kvetov a živočíchov. :-)
Chodí tam aj kopa hubológov z ČR.

 
babi
6360 příspěvků 09.11.10 18:17

ester, nekdy lidove nazvy a to nejenom hub, jsou vystizne a vesmes poeticke. Kdyz se zminujes o tom prstenci, tak jestli me pamet neklame, ten ma byt volny a pohybovat se na noze nahoru a dolu jde-li o houbu jedlou :-D

 
ester
288 příspěvků 07.11.10 23:30

Pravdou babi je,jestliže tím kontinentem je Chodsko,tak tam se obvykle říká paraple (parasol)…
ale docela zajímavě,když budem u těch lidových názvů, se říká bedle červenající…bis­kupská čepice…a ty nižší bělejší druhy vypadaj,jak kdyby měly bílou noční košilku :-) nebo prstenec či jak se tomu říká…fakt se to těžko rozpoznává :-)

Příspěvek upraven 08.11.10 v 01:42

 
babi
6360 příspěvků 07.11.10 23:11

jeno, zajiste ty odkazy hodne pomohly, stale vsak ta asociace mezi potobello a bedlou se mi nesrovnava…co vsak ja vim? Mozna je to ta stejna houba, osobne mi vsak nepripadne…Bedla ve vyvoji, tedy mlada houba neni zampion a zajiste tak nevypada, avsak portobello je zampion a za mlada tak zajiste vypada.

 
babi
6360 příspěvků 07.11.10 22:53

ester, lide nohy portabello hub zahazuji, ja je vyuzivam do polevek, anebo kdyz houby na priklad smazim, tak je krajim i s nohou.
Znam nekolik druhu bedli, jako je vysoka/jedla a potom je nizsi druh a belejsi druh. Mas pravdu…

Příspěvek upraven 07.11.10 v 22:55

 
Jenofefa
1315 příspěvků 07.11.10 22:24

Třeba to pomůže:
http://supertrupik.wz.cz/…ny_druhy.htm
http://hobby.idnes.cz/…0-/houby.asp?…
http://www.atojepecka.cz/…mpion-hnedy/

 
ester
288 příspěvků 07.11.10 21:47

Jak použít muže,já myslela,že musí…vždyť by to byla škoda,vyhazovat nohy…téměř plýtvání.
Dočetla jsem se,že bedel je více druhů a třeba bedla odřená,která je bílá,prsten má pomíjivý,se svými růžovými lupeny podobá žampionům.....já bych byla schopná to klidně zaměnit :-)

 
babi
6360 příspěvků 07.11.10 20:57

tedy Drobku, osobne jsem z toho jelen. S temi cremini houbickami je mi to pomerne jasne. Avsak nevedecky receno, jenom ze zkusenosti mit vedle sebe portobello houbu z obchodu a bedlu z lesa, coz jsem mela v Cesku, jsou to houby vizuelne rozdilne. Napriklad noha u bedly se nepouziva, je tuha, avsak u portobello se pouzit muze (ja ji pouzivam). Bedla ma nohu dlouhou u zeme koulovitou a jinak tenkou, portobello kratkou, rovnou a tlustou. Kde je zadrhel, ze oboji patri do celedi pecarkovitych. To by nam snad mohl objasnit nejaky odbornik. Jde take o dva kontinenty o volne rostouci houbu a houbu pestovanou. Na tomto kontinente se bedla nazyva ‚parasol mushroom‘.
Zajiste ten nazev v ceskych obchodech pro portobello je obchodni, neni na nem nic vedeckeho, pouze si houbu nejak pojmenovali. 8-o

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.11.10 17:26

Tak opravdu nevím. Co jsem tu uvedl o bedlách jsem se dozvěděl od mistrů v oboru kuchařském, jen ten překlad bedla jsem přidal sám, neznaje jiný. Pokud tedy vím, ty hnědé houbičky co vypadají jako žampiony jen jiné barvy se tady, v Americku prodávají pod jménem crimini. Když vyrostou, stanou se portobello, které jako bedly vypadají. tedy klobou stejný, stejně se loupou a nejsou to žampiony. Nechci se hádat, ale otázka se vnucuje: není náhodou ten český název steakové žampiony jen název obchodní?
Ale zase, tohle říká vikipedia:¨
Pečárka dvouvýtrusá (Agaricus bisporus syn. Agaricus brunnescens (Peck.) Hlaváček[1], Psalliota bispora (J.E. Lange) F.H. Møller & Jul. Schäff.) česky též pečárka hnědá, pečárka zahradní, žampion dvouvýtrusný či žampión dvouvýtrusý je jedlá a pěstovaná houba z čeledi pečárkovité (Agaricaceae).
Více je toho tady:http://cs.wikipedia.org/…BDtrus%C3%A1
Tak, a teď miřekněte, jak to vlastně je? Možná si to jméno změnila Amerika a mistři kuchaři vikipedii nečtou. :roll:

 
babi
6360 příspěvků 06.11.10 20:21

esme a Drobku alena ma pravdu, avsak zpet k portobello. Ty se v Cesku prodavaji mam dojem pod jmenem steakove zampiony/houby a ty take nemaji s bedlami nic spolecneho.

 
alena45
588 příspěvků 06.11.10 19:23

Drobek, ak máš na mysli tie hnedé žampinony, čo predávajú tu v supermarketoch, tak to sú zampinony a s bedlami nemajú nič spoločné.

 
esmeralda
4813 příspěvků 06.11.10 07:18

On skoro každý překlad bude vhodný. Jen se podívejte co má jmen. U nás se jí říká Swiss brown.
 http://en.wikipedia.org/…cus_bisporus

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.11.10 04:21

Kdepak, já psal, že si nejsem jistý překladem. To bylo tak, že pěstitelům přerůstaly ty malé Crimini houby, vypadající jako hnědé žampióny. Vymýšleli co s nimi udělat aby se daly prodat a kdosi přišel se jménem porabello, jméno jakési ulice v Londýně, které Američanům přišlo dost vznešené a houby přišly na trh. Podle slovníků tedy portabello jsou bedly, ty malé hnědé co kupujem jsou původní malé portabello, čili crimini a to je prostě jiný druh hub. Dlouho jsem věřil tomu, že to jsou prostě žampióny co rostly ve světle. :-D

 
babi
6360 příspěvků 05.11.10 22:04

Drobku, dekuji Ti mockrat, nemela jsem s tim receptem sem plytvat! Ano o tech houbach mas pravdu az na to, ze jsi nejsem jista, ze se prekladaji jako bedle…

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.11.10 22:06

Ahoj Babi, náramný recept, jen bych rád na vysvětlenou, ty béžové žampiony co kupujem v supermarketech jsou malé portobello, co a teď si nejsem jist, se překládají jako bedly.

 
babi
6360 příspěvků 29.10.10 18:46

Bento, talentovani lide timto obcas trpi, zvlaste ti s vizualniho sveta 8-o takze si z toho nic nedelej…

Příspěvek upraven 29.10.10 v 18:51

 
Bento
794 příspěvků 28.10.10 03:55

Babi, Svato… moj pravopis , co sa moja mam natrapila s diktatmi , nic nepomohlo . :oops:
ono to naozaj nie je za rohom, prave vcera som sa pytal syna, nech mi najde „rychlu letenku“ do NY no najrychlejsia bola cez 24 hodin.

 
babi
6360 příspěvků 28.10.10 00:43

svato, mne se naozaj taky Bento vela paci :-D :palec:

 
svato
1416 příspěvků 27.10.10 19:32

milá babi, že je Bento „riadny exot“ mi bolo jasné už z jeho pravopisu :wink: , viaceré jeho recepty sa mi páčia, myslím, že je to dobrý prírastok do Labužníka :-D

 
babi
6360 příspěvků 27.10.10 16:57

svato, varilo se v Jeseniku, to bys to tak daleko nemela. Stale to vsak mas bliz nez Bento. Recept je snadny a docela rychly. Dekuji Ti za nakouknuti 8-)

 
babi
6360 příspěvků 27.10.10 16:50

Bento, kdyz jsem v roce 1988 letela do Brisbane, tak jsem mela preruseni letu na jeden den na Fiji, coz nam bylo povoleno pri tak dlouhem letu. Takze to neni zrovna za humnama. Avsak, kdybys mel cestu na severni polokouli tak se ozvi, treba neco bude v hrnci :-D

Příspěvek upraven 27.10.10 v 16:52

 
svato
1416 příspěvků 27.10.10 14:11

Ja to mám na pozvanie trochu od ruky, tak si musím uvariť sama. :-D

 
Bento
794 příspěvků 27.10.10 13:13

Babi, to je vyborny recept nabuduce sa dam pozvat  :wink:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Girasoli gorgonzola e noci


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz