Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
1. Z kuřecích kousků odkrojit přebytečný tuk. 2. V sáčku protřepat ochucenou mouku a po kouscích tam vhodit maso, protřepat sáčkem tak, aby se lehce po všech stranách obalilo. 3. Na těžké pánvi rozehřát máslo a po částech na něm osmažit houby. Vyjmout je do misky. 4. Na pánev přidat olej. Když je rozehřátý, tak tam přidat kuřecí maso a osmažit ho do zlatova, což potrvá tak 3 - 5 minut. Maso vyjmout k houbám a dát stranou. 5. Na stejné pánvi osmažit cibuli, česnek a mrkev asi 3 minuty, až zelenina začne dostávat barvu. Slít všechen tuk. 6. Na pánev nalít víno, přidat k němu rajskou pastu a brandy. Přivést do prudkého varu, uvolnit jakýkoliv přípek a vařit tak 3 minuty. Vrátit tam kuřecí maso, snížit teplotu na mírné probublávání a přikryté podusit asi 20 minut. Přidat houby a vše dusit o 5 - 10 minut déle, nebo až po zapíchnutí špejle do masité části stehna z něj šťáva vytéká čirá. 7. Vyjmout maso a zeleninu na servírovací mísu a udržovat vše v teple. Zvýšit teplotu pod kastrolem a vše vydusit tak 3 - 5 minut, nebo až šťáva mírně zhoustne. Šťávou zalít maso a zeleninu, posypat petrželkou a podávat nejlépe se sklenkou stejného vínka a křupavou bagetou. (Osobně podávám přímo ze svého zamilovaného litiňáku). Dobrou chuť! PS:Při svých cestách po Jihovýchodních částech Francie, Rhône, Beaujolais, Burgundy a Chablis, jsem našla senzuální srdce Francie, kde následováním toků řek od hor, až po kouzelnou atmosféru Riviéry člověk objevuje překrásnou krajinu, které může snad soupeřit pouze nepřeberné množství druhů vynikajících vín v tého oblasti všude k objevení. Rhône - se svým středozemním sluncem a Mistrály produkuje bohatá, kořeněná červená vína, růžová vína, která se výborně párují s místními pokrmy a poutavá bílá vína. Beaujolais - produkuje ultimátní červená vína k lehkému popíjení. Burgundy - král vín, jak červených tak bílých, co říct víc. Chablis - perlivě jiskřivé bílé vínko z chladnější oblasti. K tomuto receptu se hodí nějaké kořeněné červené víno z oblasti Rhône
Recept je z kategorií: Stehna
stejne vino jako v receptu a bageta
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Voňavé kuře na houbách ...Plat du Jour
svato, krasne stranky…znam je hlavne kvuli kytickam. Dekuji Ti mockrat a uz jsem zase nostalgicka
1437 příspěvků 9.11.10 19:19
Ak máte naozaj záujem, odporúčam navštíviť www.nahuby.sk, je tam slovensko-česko-latinský atlas a fundovaná poradňa. A okrem toho aj pekné fotografie húb, kvetov a živočíchov.
Chodí tam aj kopa hubológov z ČR.
ester, nekdy lidove nazvy a to nejenom hub, jsou vystizne a vesmes poeticke. Kdyz se zminujes o tom prstenci, tak jestli me pamet neklame, ten ma byt volny a pohybovat se na noze nahoru a dolu jde-li o houbu jedlou
288 příspěvků 7.11.10 23:30
Pravdou babi je,jestliže tím kontinentem je Chodsko,tak tam se obvykle říká paraple (parasol)…
nebo prstenec či jak se tomu říká…fakt se
to těžko rozpoznává 
ale docela zajímavě,když budem u těch lidových názvů, se říká bedle červenající…biskupská čepice…a ty nižší bělejší druhy vypadaj,jak kdyby měly bílou noční košilku
Příspěvek upraven 08.11.10 v 01:42
jeno, zajiste ty odkazy hodne pomohly, stale vsak ta asociace mezi potobello a bedlou se mi nesrovnava…co vsak ja vim? Mozna je to ta stejna houba, osobne mi vsak nepripadne…Bedla ve vyvoji, tedy mlada houba neni zampion a zajiste tak nevypada, avsak portobello je zampion a za mlada tak zajiste vypada.
ester, lide nohy portabello hub zahazuji, ja je vyuzivam do polevek, anebo kdyz houby na priklad smazim, tak je krajim i s nohou.
Znam nekolik druhu bedli, jako je vysoka/jedla a potom je nizsi druh a belejsi druh. Mas pravdu…
Příspěvek upraven 07.11.10 v 22:55
Třeba to pomůže:
http://supertrupik.wz.cz/…ny_druhy.htm
http://hobby.idnes.cz/…0-/houby.asp?…
http://www.atojepecka.cz/…mpion-hnedy/
288 příspěvků 7.11.10 21:47
Jak použít muže,já myslela,že musí…vždyť by to byla škoda,vyhazovat nohy…téměř plýtvání.
Dočetla jsem se,že bedel je více druhů a třeba bedla odřená,která je bílá,prsten má pomíjivý,se svými růžovými lupeny podobá žampionům.....já bych byla schopná to klidně zaměnit
tedy Drobku, osobne jsem z toho jelen. S temi cremini houbickami je mi to pomerne jasne. Avsak nevedecky receno, jenom ze zkusenosti mit vedle sebe portobello houbu z obchodu a bedlu z lesa, coz jsem mela v Cesku, jsou to houby vizuelne rozdilne. Napriklad noha u bedly se nepouziva, je tuha, avsak u portobello se pouzit muze (ja ji pouzivam). Bedla ma nohu dlouhou u zeme koulovitou a jinak tenkou, portobello kratkou, rovnou a tlustou. Kde je zadrhel, ze oboji patri do celedi pecarkovitych. To by nam snad mohl objasnit nejaky odbornik. Jde take o dva kontinenty o volne rostouci houbu a houbu pestovanou. Na tomto kontinente se bedla nazyva ‚parasol mushroom‘.
Zajiste ten nazev v ceskych obchodech pro portobello je obchodni, neni na nem nic vedeckeho, pouze si houbu nejak pojmenovali.
Tak opravdu nevím. Co jsem tu uvedl o bedlách jsem se dozvěděl od mistrů v oboru kuchařském, jen ten překlad bedla jsem přidal sám, neznaje jiný. Pokud tedy vím, ty hnědé houbičky co vypadají jako žampiony jen jiné barvy se tady, v Americku prodávají pod jménem crimini. Když vyrostou, stanou se portobello, které jako bedly vypadají. tedy klobou stejný, stejně se loupou a nejsou to žampiony. Nechci se hádat, ale otázka se vnucuje: není náhodou ten český název steakové žampiony jen název obchodní?
Ale zase, tohle říká vikipedia:¨
Pečárka dvouvýtrusá (Agaricus bisporus syn. Agaricus brunnescens (Peck.) Hlaváček[1], Psalliota bispora (J.E. Lange) F.H. Møller & Jul. Schäff.) česky též pečárka hnědá, pečárka zahradní, žampion dvouvýtrusný či žampión dvouvýtrusý je jedlá a pěstovaná houba z čeledi pečárkovité (Agaricaceae).
Více je toho tady:http://cs.wikipedia.org/…BDtrus%C3%A1
Tak, a teď miřekněte, jak to vlastně je? Možná si to jméno změnila Amerika a mistři kuchaři vikipedii nečtou.
esme a Drobku alena ma pravdu, avsak zpet k portobello. Ty se v Cesku prodavaji mam dojem pod jmenem steakove zampiony/houby a ty take nemaji s bedlami nic spolecneho.
588 příspěvků 6.11.10 19:23
Drobek, ak máš na mysli tie hnedé žampinony, čo predávajú tu v supermarketoch, tak to sú zampinony a s bedlami nemajú nič spoločné.
4813 příspěvků 6.11.10 07:18
On skoro každý překlad bude vhodný. Jen se podívejte co má jmen. U nás se jí říká Swiss brown.
http://en.wikipedia.org/…cus_bisporus
Kdepak, já psal, že si nejsem jistý překladem. To bylo tak, že pěstitelům přerůstaly ty malé Crimini houby, vypadající jako hnědé žampióny. Vymýšleli co s nimi udělat aby se daly prodat a kdosi přišel se jménem porabello, jméno jakési ulice v Londýně, které Američanům přišlo dost vznešené a houby přišly na trh. Podle slovníků tedy portabello jsou bedly, ty malé hnědé co kupujem jsou původní malé portabello, čili crimini a to je prostě jiný druh hub. Dlouho jsem věřil tomu, že to jsou prostě žampióny co rostly ve světle.
Drobku, dekuji Ti mockrat, nemela jsem s tim receptem sem plytvat! Ano o tech houbach mas pravdu az na to, ze jsi nejsem jista, ze se prekladaji jako bedle…
Ahoj Babi, náramný recept, jen bych rád na vysvětlenou, ty béžové žampiony co kupujem v supermarketech jsou malé portobello, co a teď si nejsem jist, se překládají jako bedly.
Bento, talentovani lide timto obcas trpi, zvlaste ti s vizualniho sveta
takze si z toho nic nedelej…
Příspěvek upraven 29.10.10 v 18:51
Babi, Svato… moj pravopis , co sa moja mam natrapila s diktatmi , nic nepomohlo .
ono to naozaj nie je za rohom, prave vcera som sa pytal syna, nech mi najde „rychlu letenku“ do NY no najrychlejsia bola cez 24 hodin.
svato, mne se naozaj taky Bento vela paci

1437 příspěvků 27.10.10 19:32
milá babi, že je Bento „riadny exot“ mi bolo jasné už z jeho pravopisu
, viaceré jeho recepty sa mi
páčia, myslím, že je to dobrý prírastok do Labužníka 
svato, varilo se v Jeseniku, to bys to tak daleko nemela. Stale to vsak mas bliz nez Bento. Recept je snadny a docela rychly. Dekuji Ti za nakouknuti
Bento, kdyz jsem v roce 1988 letela do Brisbane, tak jsem mela preruseni letu na jeden den na Fiji, coz nam bylo povoleno pri tak dlouhem letu. Takze to neni zrovna za humnama. Avsak, kdybys mel cestu na severni polokouli tak se ozvi, treba neco bude v hrnci
Příspěvek upraven 27.10.10 v 16:52
1437 příspěvků 27.10.10 14:11
Ja to mám na pozvanie trochu od ruky, tak si musím uvariť sama.
Babi, to je vyborny recept nabuduce sa dam pozvat