Recept Kuřecí "Tažin"

Marocká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Nakrájet kuře na několik kousků a osmažit je na oleji. Rozčtvrtit rajčata, vymačkat semínka a na jemno je nakrájet. Přidat je ke kuřeti spolu s cibulí, cukrem, skořicí, šafránem, solí a pepřem. Vymačkat citrony a šťávou polít kuře. Přidat nastrouhanou citronovou kůru z jednoho citronu a med. Přikrýt a nechat dusit po 1hodinu. Potom zamíchat dovnitř koriandr, ochutnat a po případě přichutit a dusit dalších 10min. Dát švestky a cukr do kastrolku se studenou vodou a vařit je, až cukr skoro zkaramelizuje. Za stálého míchání opražit mandle na oleji do zlatohněda. Položit kuře na mísu (tradičně na ¨Tažin¨ talíř), naaranžovat okolo švestky a posypat vše mandlemi a sezamovými semínky. Ihned podávat. P.S.: ¨Tažin¨ jsou pojmenovány pokrmy připravené v nádobě na vaření jménem ¨Tažin¨, která se skládá z talíře a vysokého, kónického příklopu z glazůrované keramiky.

Recept je z kategorií: Kuřecí maso

Nahlásit recept

  • 18.10.02 vloženo
  • 15808x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kuře (asi 1kg)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500g rajčat
  • 2 střední cibule, nastrouhané
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 velká špetka šafránu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
  • 2 nepovoskované citrony
  • 100g medu
  • 2 lžíce koriandru, na jemno posekaného, nebo 1/2 lžíce sušeného
  • 200g sušených švestek, vypeckovaných
  • 100g cukru
  • 50g celých oloupaných, opražených mandlí
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce sezamových semínek

Doporučená příloha

  • Kuskus.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kuřecí "Tažin"

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kuřecí ¨Tažin¨.

firma : expect@expect.cz prodává nejen nádoby tagine ve dvou velikostech ale i různá marocká koření, oblečení atd atd. Ceny slušné.
Doporučuji kontaktovat.
Maroko je překrásná země i přátelská.

Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kuřecí ¨Tažin¨Esmeraldě.

Děkuji moc . To je to ono co jsem hledal. Mám i stejnou tajine -tagine nádobu. myslím, že není keramická ale kameninová. usuzuji z toho, že v materiálu jsou vidět malé kaménky.
Namočení do vody ?. nepraskne to když to dám na rozpálené dřevěné uhlí ? Vím že se namáčí římský hrnec ale ten se dává do studené trouby. Ptám se asi jak málo chytrý ale nerad bych o nádobu přišel a něco zbytečně nezkazil.
Díky všem . mám radost z informací. Dík

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kuřecí ¨Tažin¨.

Nadobu na tajine (tazin) maji nebo budou mit v nejblizsi dobe v Ikee.

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kuřecí ¨Tažin¨- Muchacho,

máš naprostou pravdu. V tagine se to i vaří (nezapomeň nádobu před vařením namočit do vody). Pak se to celé přenese na stůl. V některých marockých restaurantech dostane každý svou malou „tažinku“.
Na uhlí jsem to ale nedělala. Vařím venku na plynu.
Shodou okolností zrovna dnes připravuji tuhle .
Vyzkoušej. Velice chutné.

Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kuřecí ¨Tažin¨.

Mám přání-prosbu k labužníkům. Koupil jsem tady v Česku, podlouhém pátrání originál kameninovou nádobu ( je to ze dvou dílů ) na tažin. Ev. zájemci mohu prozradit zdroj. Mnohokrát jsem tažin jedl- vždy výborný ale nemohu se zbavit dojmu, že byl jinak připravován než jak je tady uvedeno. Rozhodně se nádoba položí na žhavé dřevěné uhlí. Na spodní díl se naskládají všechny ingredience, si myslím, poklopí se to oním kuželovým víkem a dělá se to. když je hotové přinese to někdo na stůl odnese víko a může se jíst. jenže nevím přesně jak foukat do žhavého uhlí jak dlouho to asi dělat. asi se to částečně peče i dusí. z přípravy nevím nic. proto prosím někoho, kdo u toho byl a viděl ať laskavě prozradí technologii. myslím, že v létě na zahradě by to mohlo být velice příjemné zpestření.
možná, že jsem to již někde uvedl, byly to nasekané kusy skopového moc mandlí nakrájené pomeranče citrony, byly tam rozinky asi ještě něco jedlo se to rukama utrhl se kus veky a tou se nabralo maso se šťávou mandlemi dušenými pomeranči.................. Končím předem děkuji

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz