Recept Kuřecí roláda na druhou

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kuřecí roláda na druhou

Úvod

Kuřata jsem vykosťovala poprvé, tak mi to trvalo skoro hodinu. Určitě jste šikovnější a zvládnete to rychleji, nebo chytřejší a necháte si je vykostit u řezníka. Náplní jsem dala moc, takže se mi rolády nechtěly zavinovat, spíš vznikla plněná vykostěná kuřata. Bramborové pyré se chovalo značně neesteticky a odmítalo se fotit ve stavu kompaktním a nechtějte vědět, jak se choval piškot, když jsem se mu ve formě snažila vnutit podobu šneka. To vám pak mohu, horem dolem, vykládat o tom, že nakonec to bylo všechno velmi dobré …..

Postup

Z kuřecích koster a 4 stehýnek si uvaříme vývar, který využijeme na podlití rolád, přípravu pyré a na polévku (připravujeme nejlépe den předem).
Příprava 1. náplně: slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme pokrájená kuřecí játra, posekanou šalotku, česnek a pokrájené lístky šalvěje. Rychle osmažíme a tuto směs vlijeme na pokrájenou žemli, osolíme a trochu opepříme. Když játra trochu vychladnou, přidáme v mléce rozšlehaný žloutek a opatrně vmícháme sníh ušlehaný z bílku.
Příprava 2. náplně: pokrájenou žemli polijeme rozpuštěným máslem, rozmixované maso ze stehýnek osolíme, vmícháme pokrájená sušená rajčata, žloutek a poté směs vmícháme do žemle, zvlhčené dle potřeby mlékem. Nakonec opatrně vmícháme sníh ušlehaný z bílku.
Jeden plát vykostěného kuřete osolíme, poklademe plátky hovězí šunky a pokryjeme 1. náplní (s játry), přidáme černé olivy a barevné papriky (červená a žlutá) a zavineme. Roládu svážeme režnou nití nebo zajistíme jehlicemi.
Druhý plát vykostěného kuřete osolíme, posypeme posekanou rozmarýnou, poklademe plátky dušené šunky, pokryjeme 2. náplní, přidáme barevné papriky (červená a žlutá) a zavineme. Roládu svážeme režnou nití nebo zajistíme jehlicemi. Pokud tuto roládu nepřipravujete pro děti, můžete použít jiné, libovolné koření.
Rolády navrchu osolíme, vložíme do pekáče, podlijeme vývarem a přidáme 1 jablko podušené ve vývaru se lžičkou hořčice a lístkem šalvěje.
Přikryjeme poklicí nebo alobalem, vložíme do horké trouby a pečeme asi ¾ až 1 hodinu při teplotě 180 – 200°C. Poté dopékáme odkryté, až získá kůžička požadovanou barvu. Chvíli před dopečením přidáme nahoře křížem nakrojená, osolená a případně opepřená rajčata, můžeme vložit i lístek šalvěje.
Než se rolády upečou, připravíme si z vývaru polévku s nudličkami zeleniny, domácími nudlemi a kousky uvařeného kuřete.
Na menší kousky pokrájené brambory a řapíkatý celer uvaříme v kuřecím vývaru (brambory se spíše dusí v menším množství tekutiny – vývaru, který přidáváme dle potřeby), pak přilijeme ohřátou šlehačku (a dle uvážení máslo) a rozmixujeme. Podle potřeby dosolíme.
Po obědě byla zasloužená káva a lehký jahodový a malinový dortík, jelikož je 9. března.
Je to dost práce, ale stojí to za to - a navíc věřím, že vaše výtvory budou úhlednější, než ty mé.
P.S.: Večer jsem do zbylé porce polévky (bez nudlí) přidala dvě lžíce zbylého pyré - výsledek: smetanové a lahodné (4. foto).

Nahlásit recept

  • 09.03.13 vloženo
  • 5861x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 hodiny

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • 2 vykostěná kuřata
  • 6 kuřecích stehýnek navíc (do náplně a na polévku)
  • 1 jablko
  • 1 čaj. lžička hořčice
  • koktailová rajčata (2 na osobu)
  • 1. náplň:
  • 20 - 25 dkg kuřecích jater
  • 1 větší šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 2 plátky iberijské slaniny (bílá, neuzená)
  • 1,5 žemle
  • 2 – 3 pol. lžíce mléka
  • 1 žloutek a sníh z 1 bílku
  • sůl
  • pepř
  • 6 lístků čerstvé šalvěje
  • černé olivy a barevné papriky „na mozaiku“
  • 6 plátků hovězí šunky
  • 2. náplň (dětská)
  • 2 jemně mletá (rozmixovaná) stehýnka bez kůže
  • 6 plátků sušených nakládaných rajčat
  • 1 - 2 pol. lžíce rozpuštěného másla
  • 1,5 žemle
  • 1 žloutek a sníh z 1 bílku
  • 2 – 3 pol. lžíce mléka
  • sůl
  • červená a žlutá paprika „na mozaiku“
  • 2 čaj. lžičky posekaných jehliček čerstvé rozmarýny
  • 6 plátků šunky nejvyšší jakosti
  • Na bramborové pyré:
  • brambory
  • kuřecí vývar
  • šlehačka
  • 4 – 5 stonků řapíkatého celeru (dle velikosti a množství brambor)

Doporučená příloha

  • bramborové pyré

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kuřecí roláda na druhou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
tlustá bába
1211 příspěvků 15.03.13 00:46

To vůbec nevadí!
No jo, ale já objevila další a další Pepiny!
Většinou to odkoukám, ale občas taky mluví a do ruky nic nebere, to jsem potom v háji. Ale hlásím první úspěch, naučila jsem se petržel a šnytlík - parsley and chive, tak frajeřím! :lol:

Scholastica
23 příspěvků 15.03.13 00:36

:) Překlad náročný není, musím si jen poradit s technikou :). Vrhnu se na to časem, teď bohužel nestíhám. :mavam:

tlustá bába
1211 příspěvků 10.03.13 23:02

Myslím, že bych Ti byla vděčná nejenom já! Není to moc práce? :hug:

Scholastica
23 příspěvků 10.03.13 22:58

Jo, je to Francouz a má hrozně roztomilej přízvuk. Kdyby byl zájem, tak snad k tomu videu na youtube přidám titulky, protože domácí kuřecí roláda je velké dobro :).

tlustá bába
1211 příspěvků 10.03.13 22:28

Taky vídeo a taky systém Pepin. Vykosťovala rukama, jde to dobře, jen na klouby nožem. Jen si příště musím, hovado tupé, vzít brejle. Taky mě zdržoval strach, že to přetrhnu nebo přeříznu. Opakování je matka moudrosti, chce to trénink jako každá mikrochirurgie. Nechtěj se, Casino, přihlásit první? Kuřata už jsme měli…
Také předkládám k odborné diskuzi systém závinu.
Esmeralda balila jako Pepin, systém „sako“, já, začátečník, balila od nožiček ke krčku, neb jsem se dozvěděla, že takto na každého vyjde jak stehýnko, tak prso.
Příště se na ně vyprdnu. :lol:

casino
4483 příspěvků 10.03.13 21:47
Také jsem Lielli vděčnej až za hrob!

Tlustá bába, opakovat, opakovat, opakovat, viz komentáře :)

esmeralda
4813 příspěvků 10.03.13 21:36

Bábo, tvoje roláda jistě sklidila a ještě sklidí úspěch.

I já jsem se (v roce 1981) poprvé potýkala s vykosťováním kuřete. Trvalo mi to přes hodinu a pravila jsem: Nikdy více… Kvůli velkému úspěchu jsem se ale rozhodla opakovat. Dnes mi trvá kostění před TV cca 20 minut.

Jestli ti to pomůže, podívej se na tento recept, kde se snažím vykostění popsat dopodrobna.

http://www.labuznik.cz/…-pro-jolanu/

Kuřata dělám vždy nejméně dvě. Když není návštěva příliš pažravá, uložím to druhé do mrazáku pto strýčka Příhodu. On k nám totiž chodí dost často.

tlustá bába
1211 příspěvků 10.03.13 21:17

:lol: :lol: :lol: Jo, toho jsem právě kopírovala!!! Akorát mu nerozumím ani slovo, jen… přišlo mi, že je původem Francouz, je to možné? Přišlo mi jednodušší, naříznout to kuře na zádech, než na prsou, jak to dělají jiní. Určitě to příště udělám za polovinu času, ale mám nějaké vydatně levé období. Mrvím, co se dá.
Děkuji Ti za pochvalu a slova útěchy! :mavam:

Scholastica
23 příspěvků 10.03.13 21:00

Neházej kuře do žita, milá tlustá bábo, a podívej se na šikovného mistra kuchaře https://www.youtube.com/watch?…. Díky tomuto videu, které jsem objevila někde v diskusi tady na labu, jsem se do vykošťování pustila a zjistila, že to není tak nadlidský úkol. Mimochodem, krásný recept :).

tlustá bába
1211 příspěvků 10.03.13 12:18
Milý gmp!

Jestli správně chápu, co jsi měl na mysli, tak to červené pod tím šedým, je rajče a to šedé na tom červeném je lístek šalvěje.
A jestli si myslíš, že je to moc jahod, tak ještě nevíš, kolik jich bylo uvnitř! Fotka řezu se nevešla, nebo jsem ji blbě vložila.
Ale, že tam není ŽÁDNÝ ŠPENÁT, to jsi neocenil!!! :lol:
(stylistická úprava)

Příspěvek upraven 10.03.13 v 12:19

tlustá bába
1211 příspěvků 10.03.13 12:06

No, však vím, kritiku jsem sklidila hned. Nevděk světem vládne! :lol:

casino
4483 příspěvků 10.03.13 10:14
Pjjjékne a určitě i fááájne...

…a dyby zvolila iný technologický postup přípravy pyré, tak i toto mohlo byt pjjjékne :)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Štědrák

Nejlepší recepty

Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Chilli con carne Chilli con carne
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Cuketové placky Cuketové placky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz