Recept Kuřecí paštika v máslovém těstě

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Nejprve si připravíme těsto. Mouku smícháme se solí a prosijeme ji do mísy. Přidáme změklé máslo pokrájené na malé kousky a rukama zpracujeme na drobenku. Vlijeme vodu a těsto mícháme jídelním nožem nebo prsty, dokud se nevytvoří hrudkovitá hmota. (Podle potřeby přidáme 1-2 lžíce vody.) Poté těsto rukama (s pomocí mouky) zpracujeme, aby se nelepilo a bylo hladké. Zpracované těsto uložíme na půl hodiny do ledničky. Mezitím si připravíme náplň. 6 vajec uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme. 2 kuřecí řízky a celou dávku krkovičky velmi, velmi jemně pokrájíme, nebo (lépe) umeleme v mlýnku nebo robotu. Do masa nastrouháme kůru z poloviny citrónu, vmícháme 2 rozšlehaná vajíčka, provensálské koření, muškátový oříšek, nastrouhaný česnek, pepř a sůl. Směs důkladně promícháváme asi 3 minuty. Zbylé kuřecí řízky a uzené maso nakrájíme na (přibližně:)) 1x1 cm kostičky a vmícháme do směsi. Dortovou formu průměru 20-23 cm vymažeme máslem. Z tří čtvrtin těsta vytvarujeme bochánek a vyválíme jej na půlcentimetrovou placku, která pokryje dno i strany formy a přečnívá ven. Placku přeneseme do formy pomocí válečku, přitiskneme k jejímu dnu a potom ke stranám. Okraj těsta odstřihneme nůžkami tak, aby přečnívalo asi 1 cm přes okraj formy. Odstřižky přimísíme ke zbytku těsta. Na těsto dáme polovinu masové směsi, poklademe vařenými vejci a zakryjeme zbytkem směsi. (Dbáme na to, aby nevznikaly vzduchové bubliny.) Přečnívající těsto přeložíme na směs a potřeme ho rozšlehaným vajíčkem. Ze zbylého těsta vyválíme půl centimetru silnou kruhovou placku. Položíme na ni formu a těsto zařízneme podle jejího dna. Kulatý plát položíme navrch a dobře přitiskneme. Z alobalu si vytvoříme malou, asi 5 cm dlouhou trubičku. Do středu paštiky uděláme díru špízovou jehlicí nebo špejlí a vsuneme do ní alobalovou trubičku. S její pomocí uniká při pečení pára. Ze zbytku těsta vytvoříme ozdoby dle vlastní fantazie, položíme je na povrch koláče a potřeme rozšlehaným vejcem. Dáme na půl hodiny do ledničky a vyhřejeme troubu na 200°C. Pečeme asi hodinu, poté snížíme teplotu na 180°C a pečeme další půl hodiny, dokud povrch nezezlátne. Pokud tmavne moc rychle, zakryjeme alobalem. Vyjmeme z formy a podáváme naporcované na dílky, buď horké s křenovou smetanou, nebo vychladlé na pokojovou teplotu s variací listových salátů. Tuto dobrůtku připravila moje sestra na velikonoční oslavu. Bleskově jsem na ní vyloudila recept, abych se o něj mohla podělit:)

Recept je z kategorií: Kuřecí maso

Nahlásit recept

  • 10.04.07 vloženo
  • 3388x zobrazeno

Ingredience

  • 4 kuřecí řízky (asi 3/4 kg)
  • 350 g krkovičky
  • 350 g libového uzeného masa
  • 9 vajec
  • strouhaný muškátový oříšek
  • 1 lžička sušeného provensálského koření
  • 1 citrón
  • 2 stroužky česneku
  • černý pepř
  • sůl
  • máslo na vymazání formy
  • na těsto:
  • 1/2 kg hladké mouky
  • 75 g másla
  • 75 g sádla
  • 2 lžičky soli
  • 150 ml vody (podle potřeby i více)
  • kousek alobalu

Doporučená příloha

  • čerstvá zelenina

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kuřecí paštika v máslovém těstě

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Selská pivní polévka Selská pivní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz