Recept Kuřecí paštika v máslovém těstě

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Nejprve si připravíme těsto. Mouku smícháme se solí a prosijeme ji do mísy. Přidáme změklé máslo pokrájené na malé kousky a rukama zpracujeme na drobenku. Vlijeme vodu a těsto mícháme jídelním nožem nebo prsty, dokud se nevytvoří hrudkovitá hmota. (Podle potřeby přidáme 1-2 lžíce vody.) Poté těsto rukama (s pomocí mouky) zpracujeme, aby se nelepilo a bylo hladké. Zpracované těsto uložíme na půl hodiny do ledničky. Mezitím si připravíme náplň. 6 vajec uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme. 2 kuřecí řízky a celou dávku krkovičky velmi, velmi jemně pokrájíme, nebo (lépe) umeleme v mlýnku nebo robotu. Do masa nastrouháme kůru z poloviny citrónu, vmícháme 2 rozšlehaná vajíčka, provensálské koření, muškátový oříšek, nastrouhaný česnek, pepř a sůl. Směs důkladně promícháváme asi 3 minuty. Zbylé kuřecí řízky a uzené maso nakrájíme na (přibližně:)) 1x1 cm kostičky a vmícháme do směsi. Dortovou formu průměru 20-23 cm vymažeme máslem. Z tří čtvrtin těsta vytvarujeme bochánek a vyválíme jej na půlcentimetrovou placku, která pokryje dno i strany formy a přečnívá ven. Placku přeneseme do formy pomocí válečku, přitiskneme k jejímu dnu a potom ke stranám. Okraj těsta odstřihneme nůžkami tak, aby přečnívalo asi 1 cm přes okraj formy. Odstřižky přimísíme ke zbytku těsta. Na těsto dáme polovinu masové směsi, poklademe vařenými vejci a zakryjeme zbytkem směsi. (Dbáme na to, aby nevznikaly vzduchové bubliny.) Přečnívající těsto přeložíme na směs a potřeme ho rozšlehaným vajíčkem. Ze zbylého těsta vyválíme půl centimetru silnou kruhovou placku. Položíme na ni formu a těsto zařízneme podle jejího dna. Kulatý plát položíme navrch a dobře přitiskneme. Z alobalu si vytvoříme malou, asi 5 cm dlouhou trubičku. Do středu paštiky uděláme díru špízovou jehlicí nebo špejlí a vsuneme do ní alobalovou trubičku. S její pomocí uniká při pečení pára. Ze zbytku těsta vytvoříme ozdoby dle vlastní fantazie, položíme je na povrch koláče a potřeme rozšlehaným vejcem. Dáme na půl hodiny do ledničky a vyhřejeme troubu na 200°C. Pečeme asi hodinu, poté snížíme teplotu na 180°C a pečeme další půl hodiny, dokud povrch nezezlátne. Pokud tmavne moc rychle, zakryjeme alobalem. Vyjmeme z formy a podáváme naporcované na dílky, buď horké s křenovou smetanou, nebo vychladlé na pokojovou teplotu s variací listových salátů. Tuto dobrůtku připravila moje sestra na velikonoční oslavu. Bleskově jsem na ní vyloudila recept, abych se o něj mohla podělit:)

Recept je z kategorií: Kuřecí maso

Nahlásit recept

  • 10.04.07 vloženo
  • 3447x zobrazeno

Ingredience

  • 4 kuřecí řízky (asi 3/4 kg)
  • 350 g krkovičky
  • 350 g libového uzeného masa
  • 9 vajec
  • strouhaný muškátový oříšek
  • 1 lžička sušeného provensálského koření
  • 1 citrón
  • 2 stroužky česneku
  • černý pepř
  • sůl
  • máslo na vymazání formy
  • na těsto:
  • 1/2 kg hladké mouky
  • 75 g másla
  • 75 g sádla
  • 2 lžičky soli
  • 150 ml vody (podle potřeby i více)
  • kousek alobalu

Doporučená příloha

  • čerstvá zelenina

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kuřecí paštika v máslovém těstě

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Brambory zapečené s brynzou

Nejlepší recepty

Jahodový pohár Jahodový pohár
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz