Recept Kuřecí miniplátečky s patisonem

Labužník Milan04 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Kuřecí miniplátečky s patisonem

Úvod

Příloha - "Oves bezpluchý (Evropská rýže)":https://www.labuznik.cz/recept/oves-bezpluchy-evropska-ryze/

Postup

Nejprve oloupeme patisony (vyjmeme z nich semena) a nakrájíme na malé kostičky. Zakápneme šťávou z citronu (podle vlastní chuti – tak asi kávová lžička) a promícháme s kořením curry (asi půl kávové lžičky). Na pánvi rozpálíme olej a patisonové kostičky do něho vhodíme. Posolíme a krátce restujeme – patisonové kostičky nesmí rozměknout, měly by zůstat ještě přiměřeně tuhé (kdybych měl přijmout metaforu z italské kuchyně, tak stěží al dente – na skus). Orestované patisonové kostičky vybereme tak, aby olej zůstal co nejvíce v pánvi (nejlépe dírkovanou lžící) a umístíme je do nádoby, kterou můžeme přikrýt, aby ještě chvíli podržely teplotu. Poté kuřecí maso (prsní řízky) rozkrájíme na několik ´proužků´ a z nich nakrájíme velmi tenké plátky [max. 5 mm; spíše méně). Vložíme do misky a promícháme s trochou škrobové moučky (nebo solamylu). Utřeme česnek (množství dle vlastní chuti), rozmícháme se solí a čtyřmi polévkovými lžícemi bílého vína. Přidáme k co nejtenčím kuřecím plátečkům a dobře promícháme. Pánev s olejem od patisonů vrátíme na zdroj tepla, opět rozpálíme olej a lžící (tak, aby se tam dostalo co nejméně zálivky) do oleje vhodíme kuřecí plátečky. Za několik minut jsou těsně před dohotovením; tak přidáme zbytek toho nálevu, ve kterém se koupaly, a ještě chvíli pracujeme, aby vznikl chuťově přítulný sós. Když jsou kuřecí plátečky hotové, přidáme ještě patisonové kostičky, jemně promícháme – a dáváme na talíře.

Recept je z kategorií: Kuřecí maso

Nahlásit recept

  • 10.08.07 vloženo
  • 8729x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 min

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • dva řízky z kuřecích prsíček (cca 300 - 350 g)
  • větší mladý patison, nerozměklý (nebo dva malé)
  • šťáva z citrónu
  • škrobová moučka
  • půl deci suchého bílého vína
  • 2 - 5 stroužků česneku
  • koření curry
  • olivový olej
  • sůl

Doporučená příloha

  • Nejčastějšími přílohami jsou prostá vařená rýže nebo oves („evropská rýže“) či vařené brambory…

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kuřecí miniplátečky s patisonem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Kuřecí miniplátečky s patisonem

van.Thomas
197 příspěvků 31.10.11 11:21

Hodnotím celkem kladně, dobré jsou k tom i rýžové nudle.

Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM

Dnes jsme měli k obědu netradičně s bramborovou kaší a přesto- nebo právě proto úlpně skvělá sladěná kombinace- super!!!

JALOVCOVA
37 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM

Teď není zrovna patisonová sezóna, ale každoročně je pěstujeme. Těšíme se na jaro - tohle jídlo zkusíme!

trados
12 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM - HelcaK

U nás se tohle stalo častým jídlem. Takže souhlasíme s tvou chválou.

HelcaK
960 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM

Milane, tenhle recept by zasloužil zasadit do zlata. Už jsem se na x-tý pokus dopracovala (pro naše chuťové buňky) k dokonalosti - pořídila jsem nepálivé kari, abych ho mohla použít dostatečné množství a přesto to mohlo i robátko, a pro nás je ideální stav, když patizon vizuelně i konzistenčně připomíná konzervovaný ananas - žluťoučké kostičky, co křupou v zubech… Fakt dokonalé. Dohodím to tchánom, kteří patíky přestali pěstovat s argumentem, že se z nich stejně krom řízků nic kloudného připravit nedá. Klidně se s tímhle výtvorem přihlaš do nějaké soutěže, zlato tě nemine :-).
PS: už jsme vyzkoušeli i plátečky s vepřovými kostkami, ale tenhle recept zatím vede. Ale kdoví, až se vypracuji, třeba budou stejně chutné.

Příspěvek upraven 23.09.10 v 07:49

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM

Mi_lane, davam 1 s hvezdickou. Moc dobre vyuziti patizonu. Kari jsem pouzila trosku ostrejsi a priste se nebudu bat a prihodim jeste feferonku. A pro pochybovace: Vino a kari dohromady jde, mrknete na nektere recepty od toasta (treba moje oblibene stredomorske kolinko), tam se kombinuje kari s vinem cervenym, a dosazena chut je naprosto vyjimecna. Jeste nikdo z nasich hostu nerekl, ze mu to nechutna:-)

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM

Jsem si téměř jist, že vodou se to nahradit nedá. Vývar by asi možný byl. A co se týče jaterní diety, tak by nejspíše nebylo správné víno pít - ovšem v pokrmech, kde víno projde varem (a právě ten var je důležitý!!!), se není třeba ničeho obávat, neb to, co se odpaří, je právě ten alkohol; a zůstanou ty chuťově zajímavé složky vína… A co se týče kombinace vína a curry, tak to je podle mého názoru skutečně věc osobní chuti (já si vlastně představuji, že tolerance - tedy respekt k osobní chuti - je to nejvíce důležité; pro mě osobně je třeba zrovna ta kombinace bílé víno+curry děsně skvělá, ovšem nevnucuji ji nikomu)…

cookie123
253 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM

Já nevím, ale kombinace vína a curry mi nepřijde vhodná. Dá se to nahradit vodou či vývarem? Jinak se mi to líbí, patizonový umělče. Já bych se chtěla někoho zeptat, jak je to s recepty s vínem? Držím jaterku, takže žádný alkohol

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM - Dando!

Patisony (a mrkev TARGET = _new ) - to je moje!!! A když vidím Tvůj obrázek TARGET = _new , tak se mi to líbí ještě více. Ale mám takový dojem, že bych se možná měl (z nějakých mravních důvodů) zapojit do té diskuse o víně (když jsem ji vlastně zcela nevinně načal). Avšak asi až za několik dnů…

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM - MI-LANE :-)

čerstvý, právě utržený, orosený létající talíř, dodávka až do domu a byly plátečky z krůtího, moc dobré, jen česneku jsem dala víc, a protože oves jsem ještě nekoupila, tak přílohu zastoupila rýže natural. Dík :-)

ZULU
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Těch řečí kolem škodlivosti vína jsem už slyšela hodně!

Sířilo se vždycky - muchacho se prostě mýlí. Jídlo, kde se používá víno, je prostě dobré, protože víno má ty chuťové ingredience, které prostě má!

trados
12 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM - muchacho a kamilio

správně to píše kamilio a muchacho se mýlí! V naší rodině je vinařská tradice tak dlouhá, že už si snad ani nepamatujeme, jak. A víno se prostě síří. Není na tom nic proti ničemu! Jasně, že odmítáme přesířená vína (třeba ta laciná stolní nebo sudová, co se prodávají s takovým nadšením v nevinařských krajích), když se tam oxid siřičitý přidává proto, aby jenom vylepšil hnusnou chuť. Ale siřit víno při přípravě je nutné. A bát se oxidu siřičitého při vaření je už úplný nesmysl. Taky jsem slyšel, že oxid siřičitý produkují i některé mikroorganismy úplně přirozeně. U nás víno pěstujeme, vyrábíme, síříme, pijeme i používáme při vaření - už několik generací. Stařeček zemřel v devětaosmdesáti letech a týden před smrtí byl ještě ve sklípku! Tenhle recept si otestujeme. Kury máme na dvorečku, víno ve sklípku a patisony na zahrádce. Zatím jsme patisony dělali jenom jako řízky, takže to zkusíme i jinak! A těch řečí kolem škodlivosti vína jsem už slyšel hodně!

rak21
14 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM

A myslím si, že víno je zdravé a síří se už dlouho.

rak21
14 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM

Zrovna dnes jsem to jedla a chutnalo mi to!

kamilio
551 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM - muchacho

Oxyd siřičitý je plyn, takže během varu mízí. Pokud se malá část sloučí s vodou, vznikne kyselina siřičitá, ale ta je nestabilní a zpětně se změní na oxid a vodu. Kyselina sírová nemůže vzniknout, musel by tam být nejdříve oxyd sírový, který zase potřebuje ke svému vzniku katalizátor. Co tam zůstane, tak to jsou komponenty s kyselinou vinnou a jinými typy kyselin, jež se normálně vyskytují ve víně. Takže klid, to vše je naprosto neškodné.

mixtionnant
54 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM

V naší rodině je víno dost oblíbené, ale to neznamená, že jsem nějaká odbornice. Ale řekla bych, že muchacho nemusí mít strach - to, co se odpaří, je alkohol, který má teplotu varu něco nad 78 celsiových stupňů, víno, tedy hlavně to dobré v něm, zůstává a dává jídlu příjemnou a osobitou chuť.

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM

Ano, a jeste nam rekni, kolik toho oxidu siriciteho v tech ctyrech lzicich vina je?:-)

HelcaK
960 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM

Muchacho, jelikož víno běžně piju, chemický rozbor nedělám, a zatím jsem naživu, tak to asi řešit nebudu… :-)

Muchacho
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM

Jedinou poznámku, ke čtyřem lžicím vína : víno se teplem rychle odpaří a zůstane tam oxyd siřičitý..... Rád bych se mýlil.

HelcaK
960 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM

Mi_lane, to ses mi dnes trefil do noty. Právě jsem domixovala česnek s olivovým olejem na nakládání masa na grilování a jeden kuřecí řízek si dala stranou, že si spíchneme s prckem rychlý oběd - taťka není doma. Oves jsem už měla na plotně, a přemýšlela, co přihodit k tomu masu. A jelikož v lednici mi od včerejších „řízků“ zbyla půlka patizonu, tak to bylo jasné… Akorát jsem ve změti sáčků s kořením (čekají na další poličku) nenašla za živého boha kari - i když tam „stopro“ je, tak jsem tam hodila čínu, vrchovatou lžičku toho mixovaného česneku a zbyteček vína z lednice, ale je to i s čínou moc dobré - ňam.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz