Recept Kuřecí miniplátečky s patisonem

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kuřecí miniplátečky s patisonem

Úvod

Příloha - Oves bezpluchý (Evropská rýže)

Postup

Nejprve oloupeme patisony (vyjmeme z nich semena) a nakrájíme na malé kostičky. Zakápneme šťávou z citronu (podle vlastní chuti – tak asi kávová lžička) a promícháme s kořením curry (asi půl kávové lžičky). Na pánvi rozpálíme olej a patisonové kostičky do něho vhodíme. Posolíme a krátce restujeme – patisonové kostičky nesmí rozměknout, měly by zůstat ještě přiměřeně tuhé (kdybych měl přijmout metaforu z italské kuchyně, tak stěží al dente – na skus). Orestované patisonové kostičky vybereme tak, aby olej zůstal co nejvíce v pánvi (nejlépe dírkovanou lžící) a umístíme je do nádoby, kterou můžeme přikrýt, aby ještě chvíli podržely teplotu. Poté kuřecí maso (prsní řízky) rozkrájíme na několik ´proužků´ a z nich nakrájíme velmi tenké plátky [max. 5 mm; spíše méně). Vložíme do misky a promícháme s trochou škrobové moučky (nebo solamylu). Utřeme česnek (množství dle vlastní chuti), rozmícháme se solí a čtyřmi polévkovými lžícemi bílého vína. Přidáme k co nejtenčím kuřecím plátečkům a dobře promícháme. Pánev s olejem od patisonů vrátíme na zdroj tepla, opět rozpálíme olej a lžící (tak, aby se tam dostalo co nejméně zálivky) do oleje vhodíme kuřecí plátečky. Za několik minut jsou těsně před dohotovením; tak přidáme zbytek toho nálevu, ve kterém se koupaly, a ještě chvíli pracujeme, aby vznikl chuťově přítulný sós. Když jsou kuřecí plátečky hotové, přidáme ještě patisonové kostičky, jemně promícháme – a dáváme na talíře.

Recept je z kategorií: Kuřecí maso

Nahlásit recept

  • 10.08.07 vloženo
  • 7702x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 min

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • dva řízky z kuřecích prsíček (cca 300 - 350 g)
  • větší mladý patison, nerozměklý (nebo dva malé)
  • šťáva z citrónu
  • škrobová moučka
  • půl deci suchého bílého vína
  • 2 - 5 stroužků česneku
  • koření curry
  • olivový olej
  • sůl

Doporučená příloha

  • Nejčastějšími přílohami jsou prostá vařená rýže nebo oves („evropská rýže“) či vařené brambory…

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kuřecí miniplátečky s patisonem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
van.Thomas
192 příspěvků 31.10.11 11:21

Hodnotím celkem kladně, dobré jsou k tom i rýžové nudle.

Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM

Dnes jsme měli k obědu netradičně s bramborovou kaší a přesto- nebo právě proto úlpně skvělá sladěná kombinace- super!!!

JALOVCOVA
37 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM

Teď není zrovna patisonová sezóna, ale každoročně je pěstujeme. Těšíme se na jaro - tohle jídlo zkusíme!

trados
12 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM - HelcaK

U nás se tohle stalo častým jídlem. Takže souhlasíme s tvou chválou.

HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM

Milane, tenhle recept by zasloužil zasadit do zlata. Už jsem se na x-tý pokus dopracovala (pro naše chuťové buňky) k dokonalosti - pořídila jsem nepálivé kari, abych ho mohla použít dostatečné množství a přesto to mohlo i robátko, a pro nás je ideální stav, když patizon vizuelně i konzistenčně připomíná konzervovaný ananas - žluťoučké kostičky, co křupou v zubech… Fakt dokonalé. Dohodím to tchánom, kteří patíky přestali pěstovat s argumentem, že se z nich stejně krom řízků nic kloudného připravit nedá. Klidně se s tímhle výtvorem přihlaš do nějaké soutěže, zlato tě nemine :-).
PS: už jsme vyzkoušeli i plátečky s vepřovými kostkami, ale tenhle recept zatím vede. Ale kdoví, až se vypracuji, třeba budou stejně chutné.

Příspěvek upraven 23.09.10 v 07:49

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM

Mi_lane, davam 1 s hvezdickou. Moc dobre vyuziti patizonu. Kari jsem pouzila trosku ostrejsi a priste se nebudu bat a prihodim jeste feferonku. A pro pochybovace: Vino a kari dohromady jde, mrknete na nektere recepty od toasta (treba moje oblibene stredomorske kolinko), tam se kombinuje kari s vinem cervenym, a dosazena chut je naprosto vyjimecna. Jeste nikdo z nasich hostu nerekl, ze mu to nechutna:-)

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM

Jsem si téměř jist, že vodou se to nahradit nedá. Vývar by asi možný byl. A co se týče jaterní diety, tak by nejspíše nebylo správné víno pít - ovšem v pokrmech, kde víno projde varem (a právě ten var je důležitý!!!), se není třeba ničeho obávat, neb to, co se odpaří, je právě ten alkohol; a zůstanou ty chuťově zajímavé složky vína… A co se týče kombinace vína a curry, tak to je podle mého názoru skutečně věc osobní chuti (já si vlastně představuji, že tolerance - tedy respekt k osobní chuti - je to nejvíce důležité; pro mě osobně je třeba zrovna ta kombinace bílé víno+curry děsně skvělá, ovšem nevnucuji ji nikomu)…

cookie123
253 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM

Já nevím, ale kombinace vína a curry mi nepřijde vhodná. Dá se to nahradit vodou či vývarem? Jinak se mi to líbí, patizonový umělče. Já bych se chtěla někoho zeptat, jak je to s recepty s vínem? Držím jaterku, takže žádný alkohol

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM - Dando!

Patisony (a mrkev TARGET = _new ) - to je moje!!! A když vidím Tvůj obrázek TARGET = _new , tak se mi to líbí ještě více. Ale mám takový dojem, že bych se možná měl (z nějakých mravních důvodů) zapojit do té diskuse o víně (když jsem ji vlastně zcela nevinně načal). Avšak asi až za několik dnů…

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM - MI-LANE :-)

čerstvý, právě utržený, orosený létající talíř, dodávka až do domu a byly plátečky z krůtího, moc dobré, jen česneku jsem dala víc, a protože oves jsem ještě nekoupila, tak přílohu zastoupila rýže natural. Dík :-)

ZULU
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Těch řečí kolem škodlivosti vína jsem už slyšela hodně!

Sířilo se vždycky - muchacho se prostě mýlí. Jídlo, kde se používá víno, je prostě dobré, protože víno má ty chuťové ingredience, které prostě má!

trados
12 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM - muchacho a kamilio

správně to píše kamilio a muchacho se mýlí! V naší rodině je vinařská tradice tak dlouhá, že už si snad ani nepamatujeme, jak. A víno se prostě síří. Není na tom nic proti ničemu! Jasně, že odmítáme přesířená vína (třeba ta laciná stolní nebo sudová, co se prodávají s takovým nadšením v nevinařských krajích), když se tam oxid siřičitý přidává proto, aby jenom vylepšil hnusnou chuť. Ale siřit víno při přípravě je nutné. A bát se oxidu siřičitého při vaření je už úplný nesmysl. Taky jsem slyšel, že oxid siřičitý produkují i některé mikroorganismy úplně přirozeně. U nás víno pěstujeme, vyrábíme, síříme, pijeme i používáme při vaření - už několik generací. Stařeček zemřel v devětaosmdesáti letech a týden před smrtí byl ještě ve sklípku! Tenhle recept si otestujeme. Kury máme na dvorečku, víno ve sklípku a patisony na zahrádce. Zatím jsme patisony dělali jenom jako řízky, takže to zkusíme i jinak! A těch řečí kolem škodlivosti vína jsem už slyšel hodně!

rak21
14 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM

A myslím si, že víno je zdravé a síří se už dlouho.

rak21
14 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM

Zrovna dnes jsem to jedla a chutnalo mi to!

kamilio
551 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM - muchacho

Oxyd siřičitý je plyn, takže během varu mízí. Pokud se malá část sloučí s vodou, vznikne kyselina siřičitá, ale ta je nestabilní a zpětně se změní na oxid a vodu. Kyselina sírová nemůže vzniknout, musel by tam být nejdříve oxyd sírový, který zase potřebuje ke svému vzniku katalizátor. Co tam zůstane, tak to jsou komponenty s kyselinou vinnou a jinými typy kyselin, jež se normálně vyskytují ve víně. Takže klid, to vše je naprosto neškodné.

mixtionnant
54 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM

V naší rodině je víno dost oblíbené, ale to neznamená, že jsem nějaká odbornice. Ale řekla bych, že muchacho nemusí mít strach - to, co se odpaří, je alkohol, který má teplotu varu něco nad 78 celsiových stupňů, víno, tedy hlavně to dobré v něm, zůstává a dává jídlu příjemnou a osobitou chuť.

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM

Ano, a jeste nam rekni, kolik toho oxidu siriciteho v tech ctyrech lzicich vina je?:-)

HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM

Muchacho, jelikož víno běžně piju, chemický rozbor nedělám, a zatím jsem naživu, tak to asi řešit nebudu… :-)

Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM

Jedinou poznámku, ke čtyřem lžicím vína : víno se teplem rychle odpaří a zůstane tam oxyd siřičitý..... Rád bych se mýlil.

HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: KUŘECÍ MINIPLÁTEČKY S PATISONEM

Mi_lane, to ses mi dnes trefil do noty. Právě jsem domixovala česnek s olivovým olejem na nakládání masa na grilování a jeden kuřecí řízek si dala stranou, že si spíchneme s prckem rychlý oběd - taťka není doma. Oves jsem už měla na plotně, a přemýšlela, co přihodit k tomu masu. A jelikož v lednici mi od včerejších „řízků“ zbyla půlka patizonu, tak to bylo jasné… Akorát jsem ve změti sáčků s kořením (čekají na další poličku) nenašla za živého boha kari - i když tam „stopro“ je, tak jsem tam hodila čínu, vrchovatou lžičku toho mixovaného česneku a zbyteček vína z lednice, ale je to i s čínou moc dobré - ňam.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz