Recept Kuřecí maso se smetanovou omáčkou

aneb Smetanová omáčka s kuřecím masem neboli žranice na entou

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Máslo rozpustíme na pánvičce, přidáme na kostičky prokrájené, osolené a okořeněné pepřem a orientální směsí kuřecí maso. Asi 5 minut smažíme pouze na másle na slabším ohni. Poté podlijeme kuřecím vývarem a dusíme dalších 5 minut. Přidáme lžíce gritoky. Poté vlijeme smetanu, mouku a mléko smícháme a také vlijeme k masu. V případě potřeby můžeme přidat více mouky, aby omáčka nebyla moc řídká. Po smíchání směsi se smetanou už vaříme nejdéle 5 minut, protože by nám směs zřídla. Doporučuju hned podávat, protože jinak budete ochutnávat a ochutnávat a potom nebudete mít co servírovat...

Recept je z kategorií: Kuřecí maso

Nahlásit recept

  • 44311x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 300g kuřecích prsou
  • 250ml smetany
  • orientální koření
  • sůl, pepř
  • asi 2 lžíce másla
  • 1 dc kuřecího vývaru
  • 1dcl mléka
  • 4 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce griotky

Doporučená příloha

  • Špagety!!!!!!!!!!!!!!!!

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kuřecí maso se smetanovou omáčkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
ewa
600 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Smetanová omáčka s kuřecím masem neboli žranice na entou

Tak tady je vidět, jak jsou chutě různé.
Mně z uvedených surovin nevznikla omáčka, nýbrž hustá kejda. Jak taky jinak, když se do cca půl litru tekutin mají dát 4 vrchovaté lžíce mouky?
Mně, ženské prostoduché, to došlo, když jsem do mléka sypala třetí lžíci. Víc mouky jsem už nepoužila, přesto jsem pak jen ředila a ředila. Chuť se cestou jaksi vytratila. Dochucovala jsem, ale nevím, jaký má být výsledek.
Není v receptu někde chyba? Nebo vám to takhle fakt chutná?

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Smetanová omáčka s kuřecím masem neboli žranice na entou

…muka ked sa prevari, tak by uz nemala byt citit surovo/mucno…ale ak… tak tu muku jednoducho na panvicke nasucho chvilku oprazime..:-)

Cuso
349 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Smetanová omáčka s kuřecím masem neboli žranice na entou

Dnes som to spravil na večeru. Úspech bol obrovský. Dovolil som si upraviť recept nasledovne" pridal som šampióny a miesto špagiet ako príloha boli tagliatelle. :-). Geniálne jedlo, ešte stále odfukujeme.:-)

Cuso
349 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Smetanová omáčka s kuřecím masem neboli žranice na entou

V niektroych receptoch kde sa pouziva sherry, sa ako nahrada uvadza griotka, takze v tomto pripade by to kludne slo otocit, tak ako to spravila trikolka, bez velkej zmeny chuti.

trikolka
383 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Smetanová omáčka s kuřecím masem neboli žranice na entou

NAM NAM NAM jednicka s hvezdickou, dneska jsem si pochutnala ja, drahy muj i kamarad, ktery nas odvezl do bauhausu. ve finsku jsme griotku nahradili sherry. :)

rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Smetanová omáčka s kuřecím masem neboli žranice na entou

Škrob má skutečně jinou chuť. Dala by se použít granulovaná jíška. Moje babička
si dělala jíšku jako tuhou propařenou hmotu a dávala si jí do ledničky. Konzistence jako pudink. Pak s ní jenom dohušťovala.

Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Smetanová omáčka s kuřecím masem neboli žranice na entou

Glamo, ja tady v Jizni Karoline jednou koupila tresnovy liker(asi jsem koupila spatnou znacku) a myslim, ze naposled. S nasi ceskou griotkou to nemelo nic spolecneho. Kdybych jej pouzila do tohoto pokrmu, veskere pouzite ingredience bych znicila. Tudiz, kdyz jedu do Cech vozim si nasi ceskou Griotku s sebou, ale dlouho nevydrzi. Ale s tim vinem to take nebylo spatne, i kdyz ten vysledek urcite nebyl tak moc dobry jako podle originalniho receptu.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Smetanová omáčka s kuřecím masem neboli žranice na entou

Yvette, když nahrazuješ něco něčím, musíš vědět proč a jak. Buď chceš výsledek co nejpodobnější, nebo děláš další, jinou variantu. Pokud chceš jídlo co nejpodobnější originálu, dej místo griotky nějaký jiný sladký, hustý třešňový likér. A jsem přesvědčena, že likér Griotte apod. můžeš koupit po celém světě. To není ryze česká, místní specialita.
Pokud chceš poněkud jiné jídlo, a to nahrazením griotky vínem opravdu bude hodně jiné, zkus to.
Třeba ti bude chutnat taky.

Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Smetanová omáčka s kuřecím masem neboli žranice na entou

Prosim, chtela bych se zeptat, co mohu pouzit misto griotky? Ja tady griotku nemohu sehnat a do Cech se dostanu az pristi leto, nebot nedavno jsme z nich vratili. Tento recept vypada velice dobre, ale mohla byt treba pouzit cervene vino? Dekuji vsem za radu.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Smetanová omáčka s kuřecím masem neboli žranice na entou

Milá Mamut, čínská kuchyně je asi jediná možnost, abych zkonzumovala škrob. Nebo škrobovou moučku. Vím, že někdo tímto způsobem zahušťuje i v české kuchyni, ale, málo platné, do české kuchyně patří mouka! Minimálně kvůli chuti.Škrob blemcovatí, mouka má chuť.
Možná jsou kořeny mého odporu v dětství, kdy se každou chvíli na kamnech vařil škrob na škrobení prádla. A byla to hnusná šedivá nevábná kejda. A jednou mamka kromě škrobu vařila také gulášovou polívku a volala na mě z koupelny, ať tam ten škrob naliju. S nedůvěrou jsem se zeptala, jestli to myslí vážně. Myslela. A tak jsem tu hnusotu nalila, sice s odporem, ale poslušně do GULÁŠOVKY. Jenže, chybička se vloudila. TAM bylo do automatky, která stála v kuchyni vedle linky. Omluvou mi budiž, že se mi to fakt nezdálo, ale poslechla jsem až důrazný příkaz.
Oběd moc nechutnal.
Nebude to tedy tím?? :-))))))))))))))))))

Mamut
147 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Smetanová omáčka s kuřecím masem neboli žranice na entou

Ahoj, Glama, zaujala ma tvoja poznámka, že ťa škrob ako potravina odpudzuje. Neviem, či som sa zle nevyjadrila, mala som na mysli škrobovú múčku ako solamyl. Prečítala som si o tebe, že celý život robíš v gastronómii, tak máš iste aj nejaké teoretické vedomosti, ktoré mne teda chýbajú. Informácie zbieram len tak rôzne po časopisoch, kuchárskych knihách a servroch ako je tento. Výsledok bol, že som vlastne prestala robiť zápražky a zahusťujem všetko škrobovými múčkami, okrem iného aj preto, že sa to tak robí v čínskej kuchyni, ktorú pokladám za úžasnú. Takže tvoja poznámka ma dosť nalomila a teraz premýšľam, či je to ozaj tá správna cesta. Majú klasické zápražky z múky nejaké vlastnosti, pre ktoré by ich človek mal uprednostiť? Možno to bude zaujímať aj iných.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Smetanová omáčka s kuřecím masem neboli žranice na entou

Já osobně bych tedy omáčku s moukou povařila, i když ne tu celou hodinu a smetanu bych vlila až úplně nakonec, přivedla k varu a vypnula.
Kopretinka to děla s úspěchem takhle a asi jí to vychází a je se způsobem přípravy spokojená.Ovšem technologicky to správně není
Má ale pravdu v tom, že smetanové omáčky vařením řidnou, proto bych doporučila tedy nejprve důkladně provařit a smetanu vlít až na závěr.
Omáčky zahuštěné škrobem nejsou mojí parketou, trošku mě škrob jako potravina odpuzuje, takže nemohu odpovědět Mamut. Ale technologicky je to proveditelné.
Ale s tou griotkou to vypadá nesmírně zajímavě a popravdě řečeno si to moc představit nedokážu. Protože ale kuře, smetanové omáčky i griotku mám moc ráda, vyzkouším, co tu udělá smíchané! A zbytek griotky zaliju vařící vodou.....
Vážně je to moc zajímavé!

Mamut
147 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Smetanová omáčka s kuřecím masem neboli žranice na entou

Nestačilo by zahustiť omáčku škrobom?

Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Smetanová omáčka s kuřecím masem neboli žranice na entou

Milá kopretinko,a to ta mouka není cítit,když se vaří pouhých 5 minut?To nemůže být ani stravitelné.Kuchařské knihy a mistři kuchaři doporučují provařovat mouku v omáčkách nejméně jednu hodinu viz. Liebscher -Přistoupil,či Normy teplých jídel.Bunter.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz