Recept Kuřecí krupoto

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kuřecí krupoto

Úvod

Našla jsem tu všelijaké mlsnoty z krup, ale náš starý osvědčený recept na kuřecí krupoto nee…
Takže si drze dovolím nabídnout jej všem, kdo kroupová jídla mají také tak rádi, jako my…

Postup

Kuře upečeme úplně tím nejběžnějším způsobem: osolené, lehce okmínované, na másle či na sádle… Já ho porcuju už před pečením a rovnou si k němu na pekáč dávám stroužky česneku.
Pečené kuře vykostíme, maso můžeme nechat klidně na větší kousky, ale nic se nepokazí tím, když se pokrájí na menší kousky.

Než se ptačisko upeče, uvaříme si kroupy. Nijak je nemáčím - jsou vždy bezkonkurenčně rychleji hotové, než ten pták… Rovnou s nimi přihodím povařit houby, vody dávám tak akorát, aby jí po vaření zbylo co nejméně a kroupy stačily dát jen okapat na cedník, než se naporcuje kuře.

Kuřecí maso smícháme s kroupami, přidáme i česnek, který se pekl spolu s kuřetem, kdo chce, přidá ještě 2 - 3 stroužky nastrouhaného česneku syrového.
Dochutíme solí, pepřem, kmínem a majoránkou, vmícháme 1 - 2 lžíce sádla (podle chuti) a dáme na pekáč vytřený sádlem - více netřeba, protože se uvolní i sádlo vmíchané, tak aby to neplavalo v mastnotě…

Dáme zapéct do trouby, ta moje to zvládá na 180 - 200 stupňů na 20 - 35 minut (podle toho, jaký použiji pekáč, jak je silná vrstva krupota… no, je plno věcí, kvůli kterým se NIKDY nedá jednoznačně napsat daná a neměnná doba a teplota pečení… Záleží i na materiálu, ze kterého je zapékací nádoba…

Recept je z kategorií: Kuřecí maso Vánoční recepty

Nahlásit recept

  • 14.11.12 vloženo
  • 21592x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 2 hodiny včetně veškeré přípravy

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 pečené kuře (nebo 4 stehýnka)
  • cca 1 vrchovatý hrnek (250 ml) zabijačkových kroup (v nouzi "bodne" i lámanka)
  • česnek dle chuti
  • hrst sušených hub
  • majoránka
  • pepř
  • sůl
  • kmín
  • sádlo

Doporučená příloha

  • kyselé okurky, nakládaná zelenina, zeleninový salát…

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 14.11.12 16:51

Uvaření se již líbí 11 labužníkům

Diskuse k receptu Kuřecí krupoto

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Zuzka1973
2276 příspěvků 15.12.15 21:20

@Eja Díky za důvěru :kytka:
U nás máme krupoto dost často, nejraději toto kuřecí, ale ze zbytku vepřové pečeně bývá také hned pryč :)
Tak ať chutná :kytka: :mavam:

Eja
3839 příspěvků 15.12.15 20:28

Tak jsem pořád přemýšlela co s sebou do práce na Štědrý den. Klasického kubu ne, ale tohle bude ono :mavam:

Zuzka1973
2276 příspěvků 27.11.13 12:08

@Hokro Děkuji za důvěru a vyzkoušení receptu. Těší mě, že náš oblíbený rodinný recept zaujal.
S přidáním zeleniny mám také dobrou zkušenost, u nás hodně zabodoval hrášek a kostičky kořenové zeleniny (směs mrkev + celer).
Hezký den :kytka:

Hokro
1 příspěvek 26.11.13 17:54
Kroupy

Já rád a tak jsem otestoval. Trošku jsem vylepšil malým sáčkem mražené zeleniny /mrkev, kukuřice, hrášek/, kterou jsem předem povařil. Moc dobré asi udělám častěji.

Příspěvek upraven 26.11.13 v 17:55

Zuzka1973
2276 příspěvků 15.11.12 16:29

Jj, tu jsem už četla :palec:

Eja
3839 příspěvků 15.11.12 15:27

Hezká diskuse na téma „vánoční kuba“ je zde

Zuzka1973
2276 příspěvků 15.11.12 12:18

Já také žila dlouho při tom, že se kroupy musejí máčet… Ale pak jsem je jednou zkusila uvařit jako rýži a ono to šlo 8o
Tak od té doby nemáčím už nic, jenom fazole. Nemáčím ani čočku.
U nás najdeš kroupy pokaždé, vícero druhů - máme je moc rádi, to samé fazole a jiné luštěniny.
Zrovna kroupy nemají moc velký vliv na „povětrno“, ale s tím kmínem jsem to okoukala od babičky. Děda na „povvětrno“ trpěl dost, měl kolikrát i bolesti a babi mu přidávala kmín snad do všeho, aby trpěl co nejméně… A to měl rád zrovna nejvíc jídla z fazolí nebo ze zeleniny… :roll:
Kubu vyzkoušej - je to prastarý recept a kdo kubu ochutná, pochopí, proč je stále tak oblíbený a ještě k tomu vánoční ;)
„Prdelačku“ také můžeme :palec: Letos byla nejen z našeho čuníka, ale ještě repete z krve, co chtěla kamarádka vylít z jejich zabijačky - oni nejedí ani jelita, ani jaternice, a už vůbec tlačenky nebo polévku 8o Tak jsem krev zabrala pro nás a dali jsme si „do nosu“ my :D
:mavam:

Ačraj
697 příspěvků 15.11.12 12:00

Zuzko, OK, abych se přiznala, Kubu jsem ještě nikdy nedělala, jistě je to i dobré, vyzkouším, (nezapomenu na ten kmín), ale myslela jsem, ;) že se kroupy musí namočit, nejdříve si je musím koupit, protože je nepoužívám, kdysi doma, při zabíjačce, ale to už nevím, jak to maminka dělala. Někdy si koupím již kroupy hotové,(jelítka, kroupáky)a uvařím si „prdelačku“, ale jen pro sebe. :P

Zuzka1973
2276 příspěvků 15.11.12 08:43

@Ačraj Proto se tam přece dává ten kmín :mrgreen:
Naštěstí u nás nikdo po kroupách „nerachotí“ :D A kdo „rachotí“, tak vážně jen k té večeři a nikoho na ten večer nezvat, ani nikam už nechodit :lol: A doma mezi svými je i fuk ten česnek… To by lidi nesměli nic v týdnu s česnekem :nevim:
:kytka: :mavam:

EDIT-
Na Vánoce mmáme rok co rok kubu a ještě nikdy nám „nepokazil“ svátky… a je to téměř shodné složení ;)

Příspěvek upraven 15.11.12 v 08:45

Ačraj
697 příspěvků 14.11.12 21:56

V pondělí a k večeři, :D tak to bude rachot :dance:

Zuzka1973
2276 příspěvků 14.11.12 18:43

U nás na vsi jedině sádlo nebo máslo :palec:
Zvlášť, když si obojí umíme vyrobit doma… Olivový olej kupuju jen kvůli receptům z krajin, kde by asi ani nahradit nešel. Jinak si vystačíme s domácími produkty + někdy jednodruhový řepkový nebo slunečnicový.
Zdravá výživa je pojem ošemetný… když jsem viděla výsledky D-testu s oliváči, tak v tu chvíli jasně vyhrálo sádlo… :palec:

Jj… na zpracování zbytků pečeného masa je tohle ideální. je to rychlé a hlavně moooc dobré :kytka: :mavam:

Eja
3839 příspěvků 14.11.12 18:03

Je to bezva recept, dovedu si ho představit v pondělí k večeři, z víkendových obědů zbytky pečeného masa z jakéhokoli zvířete…ideálně aspoň jedno z ptactva…Sádlíčko je základ úspěchu - zastánci zdravé výživy, oliváč sem neee :mrgreen: navíc sádlo není až tak nezdravé.

Zuzka1973
2276 příspěvků 14.11.12 17:58

Na vánočního kubu už se doma moc těšíme :kytka:
Během roku jsme si to čekání na něj zpestřili vyzkoušením několika kubů od zdejších autorů a dnes (letos už asi popáté) tímto krupotem.
Dělám ho už roky :)
Dobré to je i s vepřovým, ale s kuřecím to máme nejraději :D

Eja
3839 příspěvků 14.11.12 17:34

:potlesk: Vánoce jsou za dveřmi, vůně česneku a majoránky - i když tohle není vánoční recept, tak se mi vybavil vánoční kuba…sádlo kachní… :P

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Štika na smetaně Štika na smetaně
Mrkvový salát Mrkvový salát
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz