Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Zuzka1973 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Našla jsem tu všelijaké mlsnoty z krup, ale náš starý osvědčený
recept na kuřecí krupoto nee…
Takže si drze dovolím nabídnout jej všem, kdo kroupová jídla mají také
tak rádi, jako my…
Kuře upečeme úplně tím nejběžnějším způsobem: osolené, lehce okmínované, na másle či na sádle... Já ho porcuju už před pečením a rovnou si k němu na pekáč dávám stroužky česneku. Pečené kuře vykostíme, maso můžeme nechat klidně na větší kousky, ale nic se nepokazí tím, když se pokrájí na menší kousky. Než se ptačisko upeče, uvaříme si kroupy. Nijak je nemáčím - jsou vždy bezkonkurenčně rychleji hotové, než ten pták... Rovnou s nimi přihodím povařit houby, vody dávám tak akorát, aby jí po vaření zbylo co nejméně a kroupy stačily dát jen okapat na cedník, než se naporcuje kuře. Kuřecí maso smícháme s kroupami, přidáme i česnek, který se pekl spolu s kuřetem, kdo chce, přidá ještě 2 - 3 stroužky nastrouhaného česneku syrového. Dochutíme solí, pepřem, kmínem a majoránkou, vmícháme 1 - 2 lžíce sádla (podle chuti) a dáme na pekáč vytřený sádlem - více netřeba, protože se uvolní i sádlo vmíchané, tak aby to neplavalo v mastnotě... Dáme zapéct do trouby, ta moje to zvládá na 180 - 200 stupňů na 20 - 35 minut (podle toho, jaký použiji pekáč, jak je silná vrstva krupota... no, je plno věcí, kvůli kterým se NIKDY nedá jednoznačně napsat daná a neměnná doba a teplota pečení... Záleží i na materiálu, ze kterého je zapékací nádoba...
Recept je z kategorií: Kuřecí maso Vánoční recepty
kyselé okurky, nakládaná zelenina, zeleninový salát…
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Kuřecí krupoto
@Eja Díky za důvěru


U nás máme krupoto dost často, nejraději toto kuřecí, ale ze zbytku vepřové pečeně bývá také hned pryč
Tak ať chutná
Tak jsem pořád přemýšlela co s sebou do práce na Štědrý den. Klasického kubu ne, ale tohle bude ono
@Hokro Děkuji za důvěru a vyzkoušení receptu. Těší mě, že náš oblíbený rodinný recept zaujal.
S přidáním zeleniny mám také dobrou zkušenost, u nás hodně zabodoval hrášek a kostičky kořenové zeleniny (směs mrkev + celer).
Hezký den
Já rád a tak jsem otestoval. Trošku jsem vylepšil malým sáčkem mražené zeleniny /mrkev, kukuřice, hrášek/, kterou jsem předem povařil. Moc dobré asi udělám častěji.
Příspěvek upraven 26.11.13 v 17:55
Jj, tu jsem už četla
Hezká diskuse na téma „vánoční kuba“ je zde
Já také žila dlouho při tom, že se kroupy musejí máčet… Ale pak jsem je jednou zkusila uvařit jako rýži a ono to šlo


Letos byla nejen z našeho čuníka, ale
ještě repete z krve, co chtěla kamarádka vylít z jejich zabijačky - oni
nejedí ani jelita, ani jaternice, a už vůbec tlačenky nebo polévku
Tak jsem krev zabrala pro nás a dali jsme si
„do nosu“ my 

Tak od té doby nemáčím už nic, jenom fazole. Nemáčím ani čočku.
U nás najdeš kroupy pokaždé, vícero druhů - máme je moc rádi, to samé fazole a jiné luštěniny.
Zrovna kroupy nemají moc velký vliv na „povětrno“, ale s tím kmínem jsem to okoukala od babičky. Děda na „povvětrno“ trpěl dost, měl kolikrát i bolesti a babi mu přidávala kmín snad do všeho, aby trpěl co nejméně… A to měl rád zrovna nejvíc jídla z fazolí nebo ze zeleniny…
Kubu vyzkoušej - je to prastarý recept a kdo kubu ochutná, pochopí, proč je stále tak oblíbený a ještě k tomu vánoční
„Prdelačku“ také můžeme
Zuzko, OK, abych se přiznala, Kubu jsem ještě nikdy nedělala, jistě je to i dobré, vyzkouším, (nezapomenu na ten kmín), ale myslela jsem,
že se kroupy musí namočit, nejdříve si je
musím koupit, protože je nepoužívám, kdysi doma, při zabíjačce, ale to
už nevím, jak to maminka dělala. Někdy si koupím již kroupy
hotové,(jelítka, kroupáky)a uvařím si „prdelačku“, ale jen pro
sebe. 
@Ačraj Proto se tam přece dává ten kmín
A kdo „rachotí“, tak vážně jen k té
večeři a nikoho na ten večer nezvat, ani nikam už nechodit
A doma mezi svými je i fuk ten česnek… To
by lidi nesměli nic v týdnu s česnekem 

Naštěstí u nás nikdo po kroupách „nerachotí“
EDIT-
Na Vánoce mmáme rok co rok kubu a ještě nikdy nám „nepokazil“ svátky… a je to téměř shodné složení
Příspěvek upraven 15.11.12 v 08:45
V pondělí a k večeři,
tak to bude rachot 
U nás na vsi jedině sádlo nebo máslo

Zvlášť, když si obojí umíme vyrobit doma… Olivový olej kupuju jen kvůli receptům z krajin, kde by asi ani nahradit nešel. Jinak si vystačíme s domácími produkty + někdy jednodruhový řepkový nebo slunečnicový.
Zdravá výživa je pojem ošemetný… když jsem viděla výsledky D-testu s oliváči, tak v tu chvíli jasně vyhrálo sádlo…
Jj… na zpracování zbytků pečeného masa je tohle ideální. je to rychlé a hlavně moooc dobré

Je to bezva recept, dovedu si ho představit v pondělí k večeři, z víkendových obědů zbytky pečeného masa z jakéhokoli zvířete…ideálně aspoň jedno z ptactva…Sádlíčko je základ úspěchu - zastánci zdravé výživy, oliváč sem neee
navíc sádlo není až tak nezdravé.
Na vánočního kubu už se doma moc těšíme


Během roku jsme si to čekání na něj zpestřili vyzkoušením několika kubů od zdejších autorů a dnes (letos už asi popáté) tímto krupotem.
Dělám ho už roky
Dobré to je i s vepřovým, ale s kuřecím to máme nejraději