Recept Kuřecí křídla s chřestem a novými bramborami

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kuřecí křídla s chřestem a novými bramborami

Úvod

Při nákupu nové rozmarýny (stará mi zase zhynula) jsem objevila novou směs koření od V. Grešíka s názvem Chakalaka (nedělám reklamu, jen abyste věděli, co jsem tam dala) - středně ostré jihoafrické koření. Vyzkoušela jsem na vepřovém a teď jsem trochu nasypala na křidélka.
Dál jsem použila variaci na nedostižnou česnekovou máčku, jejímž autorem je gmp. Tuto omáčku je dobré připravit den předem a nechat uležet, ale jde to i z jedné vody načisto, jako dnes. Museli byste péct česnek v alobalu - takhle se upekl i s křidélky a nasál jejich vůni.
Kdyby mi někdo minulý týden řekl, že pozřu koriandr, pochybovala bych o jeho duševním zdraví - nikdy neříkej nikdy!

Postup

Křidélka očistíme, složíme, lehce osolíme a posypeme kořenící směsí. Vložíme do pekáčku společně s neoloupanou velikou palicí českého česneku.
Podlijeme vývarem, máme-li, nebo vodou, poklademe plátky másla dáme péci do trouby (1/2 - 3/4 hodiny na 180°C).
Mezitím chřestu odlomíme dřevnaté části, oloupeme jej a odložíme (odlomené části použijeme na polévku).
Na kamna si připravíme hrnek s vodou, špetkou soli a cukru.
V misce smícháme lžíci majonézy se 2 lžícemi kysané smetany, špetkou soli, jedním rozmačkaným stroužkem čerstvého česneku a pár kapkami citrónové šťávy.
Nové brambory omyjeme a dáme vařit ve slupce do slané vody.
K varu rychle přivedeme osolenou a oslazenou vodu na chřest - do vroucí vložíme chřest a vaříme, jak si žádá - ten můj se vařil 12 minut.
Když jsou křidélka upečená, je-li to nutné, slijeme z nich šťávu, kterou zredukujeme v kastrůlku (křidélka ponecháme ve vypnuté, trochu vychladlé troubě).
Upečený česnek vymačkáme ze slupky do směsi majonézy a smetany. Přidáme lžíci vychladlého redukovaného sosu (musíme si ji odebrat do mističky) a omáčku dochutíme, je-li potřeba.
A můžeme servírovat. Podle síly nátury přidáme zelené bylinky - té česnekové máčce velmi lahodí tymián a koriandr, ale dejte, co vám libo.
Nebojte se, jemný chřest se v těch chutích neztratí.

Recept je z kategorií: Křídla

Nahlásit recept

  • 08.05.14 vloženo
  • 1955x zobrazeno

Čas přípravy

  • 75 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 6 - 8 kuřecích křidélek
  • máslo na pečení
  • 2 čaj. lžičky koření Chakalaka
  • 1 veliká palice česneku
  • sůl
  • trochu vývaru
  • 1 pol. lžíce majonézy
  • 2 pol. lžíce odkapané kysané smetany (30%)
  • sůl
  • pár kapek citronové šťávy
  • 1 stroužek čerstvého česneku
  • 4 nové brambory
  • 50 dkg balíček bílého chřestu
  • bylinky: tymián, koriandr

Doporučená příloha

  • nové brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 08.05.14 15:26

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Kuřecí křídla s chřestem a novými bramborami

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Květáková polévka

Nejlepší recepty

Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz