Recept Kuřecí křídla s chřestem a novými bramborami

tlustá bába Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Kuřecí křídla s chřestem a novými bramborami

Úvod

Při nákupu nové rozmarýny (stará mi zase zhynula) jsem objevila novou směs koření od V. Grešíka s názvem Chakalaka (nedělám reklamu, jen abyste věděli, co jsem tam dala) - středně ostré jihoafrické koření. Vyzkoušela jsem na vepřovém a teď jsem trochu nasypala na křidélka.
Dál jsem použila variaci na nedostižnou česnekovou máčku, jejímž autorem je gmp. Tuto omáčku je dobré připravit den předem a nechat uležet, ale jde to i z jedné vody načisto, jako dnes. Museli byste péct česnek v alobalu - takhle se upekl i s křidélky a nasál jejich vůni.
Kdyby mi někdo minulý týden řekl, že pozřu koriandr, pochybovala bych o jeho duševním zdraví - nikdy neříkej nikdy!

Postup

Křidélka očistíme, složíme, lehce osolíme a posypeme kořenící směsí. Vložíme do pekáčku společně s neoloupanou velikou palicí českého česneku. Podlijeme vývarem, máme-li, nebo vodou, poklademe plátky másla dáme péci do trouby (1/2 - 3/4 hodiny na 180°C). Mezitím chřestu odlomíme dřevnaté části, oloupeme jej a odložíme (odlomené části použijeme na polévku). Na kamna si připravíme hrnek s vodou, špetkou soli a cukru. V misce smícháme lžíci majonézy se 2 lžícemi kysané smetany, špetkou soli, jedním rozmačkaným stroužkem čerstvého česneku a pár kapkami citrónové šťávy. Nové brambory omyjeme a dáme vařit ve slupce do slané vody. K varu rychle přivedeme osolenou a oslazenou vodu na chřest - do vroucí vložíme chřest a vaříme, jak si žádá - ten můj se vařil 12 minut. Když jsou křidélka upečená, je-li to nutné, slijeme z nich šťávu, kterou zredukujeme v kastrůlku (křidélka ponecháme ve vypnuté, trochu vychladlé troubě). Upečený česnek vymačkáme ze slupky do směsi majonézy a smetany. Přidáme lžíci vychladlého redukovaného sosu (musíme si ji odebrat do mističky) a omáčku dochutíme, je-li potřeba. A můžeme servírovat. Podle síly nátury přidáme zelené bylinky - té česnekové máčce velmi lahodí tymián a koriandr, ale dejte, co vám libo. Nebojte se, jemný chřest se v těch chutích neztratí.

Recept je z kategorií: Křídla

Nahlásit recept

  • 08.05.14 vloženo
  • 2237x zobrazeno

Čas přípravy

  • 75 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 6 - 8 kuřecích křidélek
  • máslo na pečení
  • 2 čaj. lžičky koření Chakalaka
  • 1 veliká palice česneku
  • sůl
  • trochu vývaru
  • 1 pol. lžíce majonézy
  • 2 pol. lžíce odkapané kysané smetany (30%)
  • sůl
  • pár kapek citronové šťávy
  • 1 stroužek čerstvého česneku
  • 4 nové brambory
  • 50 dkg balíček bílého chřestu
  • bylinky: tymián, koriandr

Doporučená příloha

  • nové brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 8.5.14 15:26

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Kuřecí křídla s chřestem a novými bramborami

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz