Recept Kuřecí galantina

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Jiná varianta galantiny. Původ receptu neznám, mám ho už dlouho.

Postup

Kuře vykostíme, rozložíme na plát, osolíme a opepříme. Kuřecí skelet a kosti dáme vařit do osolené vody. Slaninu, žampióny, kuřecí játra a oloupaný jazyk nakrájíme na malé kostky. Vepřové maso 2× přemeleme, dáme do mísy, přidáme vejce, víno, nakrájené suroviny, paštikové koření a dobře promícháme.

Na kus alobalu položíme stejně velký kus potravinářské folie, položíme plát kuřete, doprostřed navršíme rozmíchanou směs a pevně svineme tak, aby uvnitř nebyl vzduch a alobal na krajích stočíme. Svinutou galantinu dáme vařit cca 1 hod do vývaru, pak vyjmeme a vychladíme. Podáváme např. s bílým pečivem.

Recept je z kategorií: Kuřecí maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 17.01.12 vloženo
  • 5876x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod + 24 hod

Ingredience

  • 1 kuře
  • 600 g vepřové krkovice
  • 200 g anglické slaniny
  • 100 g kuřecích jater
  • 100 g nakládaných žampiónů
  • 1 uzený vařený hovězí jazyk
  • 2 vejce
  • 1 dcl bílého vína
  • paštikové koření
  • bílý pepř
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kuřecí galantina

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
di
2451 příspěvků 20.01.12 21:47

Kamilio: ano, ale předtím ten zmiňovaný Heydrich. Smysl výroku „Češi jsou smějící se bestie“ jsem ale očividně pochopila jinak, než lielli.

 
kamilio
551 příspěvků 20.01.12 21:45
Lielli,

Mám dojem, že ten výrok řekl ve filmu Ostře sledované vlaky po výbuchu vlaku se střelivem drážní revizor a kolaborant Zednicek, kterého hrál Vlastimil Brodský. Snad .....

 
lielli
32 příspěvků 19.01.12 23:30
Cesi jsou smejici se bestie

Nevim, ktery z nich to prohlasil - Heydrich nebo Frank (nebo nekdo uplne jiny?), ale smysl pro humor je nam vlastni. A tak Amatere doufam, ze nas smich jen tak neprejde. :) A kdyz nekdo prilis tlaci na pilu… :mrgreen:

 
Amatér1
9 příspěvků 19.01.12 23:16

Glama: profík? Jsi mě ještě neviděla s kudlou :D . Možná by to chtělo založit vlákno: Jak holky učily amatéra vařit :)

 
esmeralda
4813 příspěvků 19.01.12 23:11

Lielli, to je pěkné video. Film je lepší než tisíc slov.
Dělám to velice podobně, jenom vykosťuji úplně i ty nohy. A když to balím, stehýnka nechám uvnitř, jakoby naruby. Ta filátka také nechám, někdy vypadnou samy.

Moc se mi líbilo „lízátko“ které pan Pepin vyrobil z části křídla. Budu si schovávat křídla a pak jich udělám více najednou. Myslím že se budou líbit obzvláště dětem. Musím to vyzkoušet.

 
Anitta
521 příspěvků 19.01.12 23:02

Amater1, yup a to jsem jeste neobkecala ten nezdravy hlinikovy alobal...... :cert:

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.01.12 23:02

Tedy Amatére… ty jsi spíš už Profík..! :palec: :lol: :lol: :lol:
:mrgreen:

 
Amatér1
9 příspěvků 19.01.12 22:56

Lielli: však on nás ten smích brzy přejde, už teď jsme se nechutně odchýlili od tématu :D

 
lielli
32 příspěvků 19.01.12 22:50

Amatere No. 1, ja take dekuji za „Lady Kure“ - jeste ted se chechtam a od smichu mi uz tecou slzy. :mrgreen:

 
Amatér1
9 příspěvků 19.01.12 22:47

Lielli: tak to moc děkuju za link, je to krásné divadelní představení :)

Glama: byl bych opatrný s těmi odkazy, aby na to adminka neskočila s tím, že to už popsala Lady Kuře v roce 1538 :D

 
lielli
32 příspěvků 19.01.12 22:44

Glamo, pokusila jsem se najit nejake adekvatni tema. Cosi jsem nasla, toz jsem tam ten odkaz soupla. :-)

 
Anitta
521 příspěvků 19.01.12 22:40

Zkratka Pepin :potlesk: Cumim na nej casto, ale tohle jsem jeste nevidela, asi budu delat roladu...... :D Nedavno delal rybi roladu, take me to laka :D

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.01.12 22:30

Lielli…to je nádhera!
Hodilo by se to vložit do Odkazů na jiné stránky nebo Začínáme od píky…tady se to časem ztratí a zapomene :-)

 
lielli
32 příspěvků 19.01.12 22:05

Pokud s vykostovanim kurete zapasite tak, jako kdysi ja (nebyl to hezky pohled :mrgreen: ), nechte se inspirovat, jak vykostuje kure Jacques Pepin. Ja uz diky nemu nezapasim. :lol:
Preji mnoho uspechu. :)

 
Anitta
521 příspěvků 19.01.12 21:32

Ale, kdyz delam nadivane kure, nebo kachnu, vykostim od patere, kridelka a stehynka ponecham, nevykostim, nacpu nadivkou, zasiju vzadu a pak pekne urovnam do pekace, prsickama nahoru..... vypada to bajecne, chutna vyborne a nemusi se obirat kosti… :kytka:

 
Anitta
521 příspěvků 19.01.12 21:25

No, ja to balim tak, abych mela v kazde porci bile i tmave maso, tzn. od zadku ke krku, nebo naopak, takze je uplne jedno, jestli je nekde prazdna kuze, nebo ne...... ;)

 
casino
4473 příspěvků 19.01.12 21:12

Hihi, jedno je kolečko u … :P
Já to dělám TAKTO , ne příliš často, ale ten druhý způsob se mi zdá logičtější, jak pýýše glama: …prázdné kraje bez masa hodí, když zavinuji. Pak se snáze přeloží přes sebe, než kdyby na nich bylo maso. :palec:
Příště vyzkouším!

Edit:
ne logičtější, ale PRAKTIČTĚJŠÍ :)

Příspěvek upraven 19.01.12 v 21:20

 
Amatér1
9 příspěvků 19.01.12 21:12
Zatím žiju

Alis: Aspoň v něčem bych byl první :D .Ještě jsem se k tomu nedostal budu potřebovat soustředit se co nejvíc :D . Snad o víkendu bude správná chvíle a dost času. Stejně ale nevím co s tou flákotou pokud odpadne od té kosti. Jak se z toho udělá tvar řízku?To budu zase v koncích :,(

 
esmeralda
4813 příspěvků 19.01.12 21:05

Alis, já jsem nepsala že mi nejde od kosti, ale abych v kůži neměla díry. Tam totiž není žádné maso.

Mojí metodou se právě nic seřezávat nemusí. Ale jak praví Glama: Ať to dělá každý tak, jak mu to jde nejlíp.

Anitta, ty jsi zjevně šikovnější a jistě také trpělivější než já. :oops:

Kuře balím jako kdybych mu zapínala kabátek, ale vzadu. Nevím jak bych to lépe popsala.

Už jsem kuře na tento způsob dost dlouho nedělala. Myslím že mám inspiraci na další večeři s přáteli.

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.01.12 20:34

Alis, ale mně se ty..prázdné kraje bez masa hodí, když zavinuji. Pak se snáze přeloží přes sebe, než kdyby na nich bylo maso.
Nicméně si myslím, že je celkem jedno odkud se začne, když se dojde ke správnému výsledku ;-)
Ať to dělá každý tak, jak mu to jde nejlíp..:-D

 
Anitta
521 příspěvků 19.01.12 20:28

Alis, jdu te podporit :mavam: Umim sice oba zpusoby vykosteni, ale mam radeji ten od prsicek. Sjedu obe pulky az po pater, pak jen opatrne od ni odriznu, zadny diry se mi nedelaji. Tento zpusob mi pripada jednodussi a rychlejsi. :D

 
Alis
2617 příspěvků 19.01.12 20:12

Esme, možná to bude spíš tak, jak píše Glama, váš způsob je šikovnější, já nešikovnější :-)

Nikdo mě to nikdy neučil, prostě jsem jednou koupila kuře a bez zkušeností a rady ho vykostila. Od té doby to dělám stejně.

Jak jsem psala, další kuře jsem chtěla vykostit podle tvého způsobu a poreferovat, co je pro mě jednodušší. Jenže ty chceš popis a vysvětlení… To já neumím. Asi budu muset koupit kuřata dvě. Jenže kdy se naše rodina dostane k příležitosti sníst dvě kuřecí rolády???

Ještě zkusím kouknout na net, třeba tam najdu nějaká videa a rozdíly ve vykosťování.

Glamo, seřezávat se musí vždy, v tom problém nevidím, připadá mi to jedno, jestli vyplňuji střed nebo jiná místa. Spíš mě zarazilo, že Esme nejde odkostit hřbet, pokud by začala od prsou…

Esme, ještě mě z tvých poznámek napadá, že asi balíš roládu na délku? Nebo se pletu?

Amatére1, ozvi se, jak jsi dopadl, jsem z tebe celá nervózní, byl bys první sebevrah na labu :-)

 
Amatér1
9 příspěvků 19.01.12 08:21

Děkuji Esmeraldo za radu zkusím to, snad si nepodřežu žíly :)

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.01.12 00:54

Vykosťuji taktéž od zad..přijde mi to takové..šikovnější. Pak mám maso uprostřed a stačí ho seříznout a rozložit. Když se vykosťuje od prsou, je prostředek prázdný a kraje plné masa… Nepraktické…
:mrgreen:

 
esmeralda
4813 příspěvků 18.01.12 23:33

Alis, nepochybuji o tom že jsi šikovnější než já.
Začínaje od prsou, nedovedu si představit jak vykostím část kolem páteře abych v kůži neměla díry. Tam totiž není žádné maso.
Potom když to budu rolovat, skončím jednou půlkou prsa přes druhou. Zdá se mi že pak bude hodně masa na jedné straně a na druhé nic. Ale třeba poradíš nějakou vychytávku.

Amatére, chceš-li vykostit paličku, obřízni kůži hned nad kloubem kde býval pařátek (jakoby kolem manžety). Pak tam zabodni nůž a podél kosti rozřízni sval. Pak už jenom malým nožíkem (u nás se tomu říká Pižlátko) sleduj konturu kosti a pomalu od ní uvolňuj maso.
Chceš-li vykostit vrchní část stehna, je to ještě jednodušší. Tam je totiž kost dobře viditelná, tudíž malým nožíkem pomalu odřezávej a uvolňuj kost až bude celá venku.
Až to vyzkoušíš, zjistíš že to není velká věda.
S chutí do toho a hodně úspěchů!!

 
Amatér1
9 příspěvků 18.01.12 23:10

Když už tady běží diskuze o vykošťování kuřete může mi někdo poradit, jak vykostit kuřecí stehno? Slyšel jsem že jsou z toho fajné řízky :) . Dík

 
Alis
2617 příspěvků 18.01.12 22:33

Kamilio, Esme, kuře vykosťuji od prsou, jedině a zásadně. Jinak jsem to ještě nedělala. Někdy zkusím podle vás a dám vědět, jestli je v tom rozdíl :)

 
esmeralda
4813 příspěvků 18.01.12 22:11

Kamilio, od prsní kosti se to podařilo jednou mé švagrové. S tím se pak už nedá pracovat.
Vyřešia jsem to tak, že jsem kuře odbornou ručkou chirurga sešila a začalo se znovu. :mavam:

 
kamilio
551 příspěvků 17.01.12 23:32
Esme!

Dík za odezvu. Tvůj popis v odkazu na vytvoření plátu z kuřete je pro většinu začínajících kuchtiček a kuchtíků velmi poučný. Jsem rád, že oba patříme mezi kuchaře, co vykosťují kuře od hřbetu. Mockrát jsem viděl v televizi, jak profíci vykosťují od prsní kosti, ale několikrát jsem to zkoušel a ne vždy s pozitivním výsledkem. Ahojky na jižní polokouli! :hug:

 
esmeralda
4813 příspěvků 17.01.12 22:39

Kamilio, sbíhají se mi sliny.
Vykostění kuřete není jednoduché. Alespoň ne pro začátečníky.
Ale nic není ztraceno. Pro ty co s tím zápasí jako kdysi já, je možno nahlédnout do mého receptu, kde jsem se snažila udělat podrobnější popis.

http://www.labuznik.com/…-pro-jolanu/

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Chilli con carne Chilli con carne
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz