Recept Kuřecí birjání

Polda Indická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Na velké pánvi rozehřejeme ghee nebo máslo, přidáme cibuli a za občasného míchání podusíme asi 5 minut až do zlatova. Vyndáme cibuli z pánve a dáme ji bokem. Do pánve dáme kuře a opečeme asi 3 - 4 minuty z každé stran, až se vytvoří zlatá kůrka. Vyndejte z pánve a dejte bokem. Do pánve přidejte zázvor, česnek, římský kmín, skořici, hřebíček, kardamom, muškátový oříšek a mouku a za stálého míchání 1 - 2 minuty poduste. Přidejte vývar, jogurt a sladkou smetanu a pořádně promíchejte s kořením usazeným vespodu pánve. Dále přidejte kuře a polovinu cibule, přikryjte a mírně poduste asi 15 - 20 minut než je kuře hotové. Sundejte z ohně a nechejte přikryté a odstavené asi 15 minut. Příprava pilafu: ve velké pánvi rozehřejte ghee nebo máslo a za stálého míchání poduste šafrán, kardamom, sůl a rýži asi 1 - 2 minuty. Přidejte vývar a přiveďte k varu. Vmíchejte rozinky, ztlumte oheň a na mírném ohni vařte asi 10 - 15 minut dokud se většina vývaru nevstřebá do rýže, nebo dokud není rýže uvařená. Přikryjte a na 10 minut odstavte. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Dejte rýži na veliký žáruvzdorný servírovací talíř, nahoru naskládejte kousky kuřete a zalijte omáčkou- Posypte zbývající cibulí a oříšky kešu, přikryjte a 20 minut pečte v předehřáté troubě.

Recept je z kategorií: Prsa

Nahlásit recept

  • 25.02.07 vloženo
  • 7424x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 1 hodinu

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Muslimským panovníkům, kteří vládli v Indii ve letech 1526 - 1857, se říkalo Velcí Mogulové. Ve dnech jejich marnotratných svátků se servírovaly obrovské podnosy plné birjáni. Je to vydatné jídlo z rýže, kořeněného kuřete, jogurtu, smetany a oříšků kešu.
  • 90 g ghee nebo másla
  • 3nakrájené cibule
  • 1,5 kg kuřecích kousků
  • 2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
  • 3 utřené stroužky česneku
  • půl lžičky mletého římského kmínu
  • půl lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky drceného hřebíčku
  • 1/4 lžičky drceného muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky mouky
  • 250 ml drůbežího vývaru
  • 125 ml bílého jogurtu
  • 125 ml smetany sladké
  • 60 g drcených smažených oříšků kešu
  • Rýžový pilaf
  • 60 g ghee nebo másla
  • 1/2 lžičky mletého šafránu
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 1 lžička soli
  • 200 g dobře proprané rýže basmati
  • 1 litr drůbežího vývaru
  • 2 lžíce rozinek

Doporučená příloha

  • viz text

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kuřecí birjání

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Kuřecí birjání

jaresj
4 příspěvky 30.9.12 18:28

Měl bych otázku, v ingrediencích máte kardamom jen u toho pilafu, ale v postupu jej přidáváte i do toho masa, jak to tedy je správně? A taky se chci zeptat, jaká je finta na to, aby se rýže nerozvařila. Vařil jsem to už dvakrát a vždycky se rozvařila. Pravda je, že nemám žáruvzdorný talíř, tak jsem to pekl ve skleněné zapékací misce, ale odklopené.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Kuře na medu Kuře na medu
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz