Recept Kuře z Persie Pra

Íránská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kuře z Persie

Úvod

Stredozemsky recept na vydatne jidlo a pritom ne tezke, plne vuni koreni… no poznate to, kdyz recept uvarite. Smes masla s rimskym kminem a safranem je umami Blizkeho vychodu. A nelekejte se mnozstvi masla, ryze jej vsakne a vse potom chutna fantasticky. Pridanim visni nebo kyselych tresni jak cerstvych, tak v zime susenych vznikne zajimava chut a je to dukaz, ze tresne nebo visne nejsou pouze pro kolace a jine sladkosti. Nakonec, kdyz lze pouzivat v pikantnich jidlech jineho ovoce, proc ne tresni…

Postup

V mise smichat olivovy olej, cibuli, citronovou stavu, rimsky kmin a polovinu safranu na marinadu. Pridat oprane a dobre osusene kousky kurete, vse osolit a popeprit a obalit v olivove marinade. Nechat stat prikryte pri pokojove teplote tak asi jednu hodinu.

Predehrat troubu na 190 stupnu C.

Slit kureci kousky a oskrabat z nich cibuli a safran. Poskladat je do pekace, podlit je 60 ml vody a tesne prikryt poklici nebo alobalem. Pect v predehrate troube po 20 minut, odkryt a pect dalsich 25 minut.

Behem te doby, co se pece kure, pripravit ryzi. V male misce v jedne lzici vody namocit zbyvajici safran. Do velkeho hrnce s osolenou varici vodou pridat ryzi a varit ji po 10 minut az je takrka mekka. Ryzi slit, precedit a vlozit do zapekaci misky. Zalit ji namocenym safranem, polovinou masla a ryzi zlehla promichat. Povrch posypat visnemi, mandlemi a zbytkem masla. Zapekaci misku prikrytou alobalem vlozit do trouby, kde se jiz zapeka kure a pect ryzi po 20 minut do te doby, nez je mekka a lehka.

Podavat v rodinnem stylu vse na jedne mise, anebo po porcich na talirich pro kazdeho ozdobene petrzelkou a vetvickou cherry rajcat pokapanych datlovym nebo merunkovym octem (nemate-li, tak ryzovy nebo jablecny je take OK) a na chvili ogrilovanych.

PS: Chcete-li mit kure opravdu krupave, tak pred podavanim kousky rozlozene v jedne vrstve na pekaci dejte asi na 2-3 minuty na kazde strane pod rozehraty gril a muzete zaroven ogrilovat vetvicky rajcat.

Recept je z kategorií: Drůbež Kuřecí maso Maso Stehna


Reklama

Nahlásit recept

  • 01.09.12 vloženo
  • 4575x zobrazeno

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • 60 ml olivoveho oleje
  • 1 na drobno posekana cibule
  • 1 lzice citronove stavy
  • 1/2 lzicky pomleteho rimskeho kminu (nebo podle chuti mene, je to velice osobni)
  • 1/2 lzicky drcenych safranovych nitek (blizny)
  • 1 kg kurecich stehen rozdelenych na vrchni cast a spodni (palicky) s kuzi a kosti
  • sul a cerstve pomlety pepr podle chuti
  • voda
  • 250 g basmati ryze
  • 150 g zmekleho masla
  • 100 g cerstvych nebo susenych visni (nebo hrozinek, datli, fiku a pekanovych orechu)
  • 1 lzice cukru (podle ovoce)
  • 30 g trisek z mandli lehce oprazenych
  • vetvicky cherry rajcat
  • datlovy nebo merunkovy ocet

Doporučená příloha

  • cast receptu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

babi 01.09.12 22:12

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Kuře z Persie

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz