Recept Kuře z Persie Pra

Íránská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kuře z Persie

Úvod

Stredozemsky recept na vydatne jidlo a pritom ne tezke, plne vuni koreni… no poznate to, kdyz recept uvarite. Smes masla s rimskym kminem a safranem je umami Blizkeho vychodu. A nelekejte se mnozstvi masla, ryze jej vsakne a vse potom chutna fantasticky. Pridanim visni nebo kyselych tresni jak cerstvych, tak v zime susenych vznikne zajimava chut a je to dukaz, ze tresne nebo visne nejsou pouze pro kolace a jine sladkosti. Nakonec, kdyz lze pouzivat v pikantnich jidlech jineho ovoce, proc ne tresni…

Postup

V mise smichat olivovy olej, cibuli, citronovou stavu, rimsky kmin a polovinu safranu na marinadu. Pridat oprane a dobre osusene kousky kurete, vse osolit a popeprit a obalit v olivove marinade. Nechat stat prikryte pri pokojove teplote tak asi jednu hodinu. Predehrat troubu na 190 stupnu C. Slit kureci kousky a oskrabat z nich cibuli a safran. Poskladat je do pekace, podlit je 60 ml vody a tesne prikryt poklici nebo alobalem. Pect v predehrate troube po 20 minut, odkryt a pect dalsich 25 minut. Behem te doby, co se pece kure, pripravit ryzi. V male misce v jedne lzici vody namocit zbyvajici safran. Do velkeho hrnce s osolenou varici vodou pridat ryzi a varit ji po 10 minut az je takrka mekka. Ryzi slit, precedit a vlozit do zapekaci misky. Zalit ji namocenym safranem, polovinou masla a ryzi zlehla promichat. Povrch posypat visnemi, mandlemi a zbytkem masla. Zapekaci misku prikrytou alobalem vlozit do trouby, kde se jiz zapeka kure a pect ryzi po 20 minut do te doby, nez je mekka a lehka. Podavat v rodinnem stylu vse na jedne mise, anebo po porcich na talirich pro kazdeho ozdobene petrzelkou a vetvickou cherry rajcat pokapanych datlovym nebo merunkovym octem (nemate-li, tak ryzovy nebo jablecny je take OK) a na chvili ogrilovanych. PS: Chcete-li mit kure opravdu krupave, tak pred podavanim kousky rozlozene v jedne vrstve na pekaci dejte asi na 2-3 minuty na kazde strane pod rozehraty gril a muzete zaroven ogrilovat vetvicky rajcat.

Recept je z kategorií: Drůbež Kuřecí maso Maso Stehna

Nahlásit recept

  • 01.09.12 vloženo
  • 5447x zobrazeno

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • 60 ml olivoveho oleje
  • 1 na drobno posekana cibule
  • 1 lzice citronove stavy
  • 1/2 lzicky pomleteho rimskeho kminu (nebo podle chuti mene, je to velice osobni)
  • 1/2 lzicky drcenych safranovych nitek (blizny)
  • 1 kg kurecich stehen rozdelenych na vrchni cast a spodni (palicky) s kuzi a kosti
  • sul a cerstve pomlety pepr podle chuti
  • voda
  • 250 g basmati ryze
  • 150 g zmekleho masla
  • 100 g cerstvych nebo susenych visni (nebo hrozinek, datli, fiku a pekanovych orechu)
  • 1 lzice cukru (podle ovoce)
  • 30 g trisek z mandli lehce oprazenych
  • vetvicky cherry rajcat
  • datlovy nebo merunkovy ocet

Doporučená příloha

  • cast receptu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

babi 1.9.12 22:12

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Kuře z Persie

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Brambory zapečené s brynzou

Nejlepší recepty

Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Chilli con carne Chilli con carne

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz