Recept Kuře - vzpomínka na Afriku

airan Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Kuře zbavíme kostí a nakrájíme na menší kousky i s kůží. Kousky kuřete osmažíme na oleji do zlatova, přidáme jemně nakrájenou cibuli a opět smažíme asi deset minut. Přidáme rajskou šťávu nebo protlak, pálivou papriku a zalejeme 1 litrem vody. Přikryté dusíme zhruba půl hodiny na menší teplotu za občasného promíchání. Arašídové máslo (nebo rozemleté slané arašídyv robotu) metličkou rozšleháme v menším množství vody, přidáme mletou okru a tím jídlo zahustíme. Necháme ještě pár minut provařit a podáváme s vařenou rýží. Recept pochází z pobřeží Západní Afriky.

Recept je z kategorií: Drůbež

Nahlásit recept

  • 07.03.06 vloženo
  • 6770x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 1 hod.

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kuře
  • 2 cibule
  • 100 ml rajského protlaku nebo rajské šťávy
  • olej
  • arašídové máslo (1 vrchovata PL)
  • 1KL mletá sladká paprika + palivá (nemusí být)
  • pepř
  • mletá okra (nemusí být, ale je to s ní o hodně lepší, chutnější
  • okru lze pouzít i čerstvou nebo mraženou)
  • 1 l vody
  • sul

Doporučená příloha

  • Rýže

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kuře - vzpomínka na Afriku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Kuře - vzpomínka na Afriku

airan
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kuře - vzpomínka na Afriku

Babi a tresnicka, vrele diky:-) Snazila jsem se to popsat, ale foto je foto:-))

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kuře - vzpomínka na Afriku

Díky za obrázky, ty vkládat neumím, a momentálně se mi to nechce ani učit. Ale snad se k tomu časem taky dopracuju. :)
Airan: rádo se stalo :))

tresnicka
58 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kuře - vzpomínka na Afriku

Okra

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kuře - vzpomínka na Afriku

airan, zde je obrázek OKRY.

Příjemný večer!

airan
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kuře - vzpomínka na Afriku- AbiesAlba

Dekuji za zkopirovany odkaz, ja bych to urcite sama nedokazala. Recept doporucuji, ma opravdu zajimavou chut a jednoduchou pripravu:-)

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kuře - vzpomínka na Afriku - Airan

Jinak jsem také netušila, co to okra je, ale díky, Airan, za recept, je zajímavý a ukládám do oblíbených.

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kuře - vzpomínka na Afriku - okra

OKRA
jsou lusky ibišku jedlého – Hibiscus esculentus L., pěstují se jako zelenina, která je používaná na Blízkém východě k zahušťování pokrmů. Přidává se k dušeným jídlům a polévkám. Nesmí chybět v kreolské a středně východní kuchyni, odkud se rozšířila i do Itálie a dále do Evropy.
Zelené lusky okry mají tuhou slupku a kuželovitý podlouhlý tvar, většina odrůd dává špičaté pětihranné plody, podobné malé zelené paprice. Plody se sklízejí mladé, nedozrálé, krátce po odkvětu. Jsou křehké, slizovité a asi 5-6 cm dlouhé. Chutí pak vzdáleně připomínají lilek. Před kuchyňskou úpravou odřízneme konec plodu se zbytkem stonku. Při tepelné úpravě (dušení) pouští pikantní rosolovitou šťávu, která poslouží k zahuštění masových a zeleninových pokrmů, díky čemuž je s oblibou používána jako ingredience v rozličných jídlech.
Pokud se s ní setkáme, kupujeme jen čerstvou okru s pevnými a světle zabarvenými lusky o délce menší než 10 cm. Nejmenší plody jsou vždy nejlepší, velká okra má tendenci být tuhá a vláknitá. Čerstvá okra obsahuje poměrně slušné množství vitaminu A a C, sehnat se dá jen velmi zřídka ve speciálních obchodech. V některých obchodech je dostupná okra zavařená či zmrazená.

Nutriční hodnoty v cca 100g vařené okry

Kalorií 25
Vláknina 2 g
Bílkoviny 1,52 g
Cukry 5,76 g
Vitamín A 460 MJ
Vitamín C 13,04 mg
Kyselina listová 36,5 µg
Vápník 50,4 mg Železo 0,4 mg
Draslík 256,6 mg
Hořčík 46 mg

Zkopírovala jsem to z http://www.ibisek.com/mnamky.htm

:)
airan
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kuře - vzpomínka na Afriku

Okra je zelenina, vypada jako feferonka, ale neni paliva. Ma zvlastni chut, je trochu slizovita, pridava jidlu skvelou chut a je k nezaplaceni pri jakykoli potize se zazivanim. Je opravdu lepsi si to vyhledat na netu, bohuzel ja neumim vkladat odkazy. Na Balkane je znama jeste jako „bamija“ Uz jsem ji videla prodavat cerstvou v Praze v Carrefouru, ba dokonce i mrazenou:-)

trikolka
383 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kuře - vzpomínka na Afriku

co prosim je okra? jsem lina hledat to na netu a ostatni se treba taky budou ptat. diky

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Rizoto s batáty Rizoto s batáty

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz