Recept Kuře v zelí

aneb Kostovo Kuře v zelí

(Hodnoceno 2x) Bulharská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kuře v zelí

Úvod

Jde o typické domáci bulharské jídlo. Poprvé jsem se s ním setkala ve vnitrozemském městečku Vraca, stejný recept, který uvádím je z přímořského Sozopolu. Podle individuální chuti můžeme přidávat na pikantnosti (přidáme feferonky,chilli papričky, pálivou červenou papriku). Bulhaři všeobecně milují kyselé, takže doporučuji směs chutnat a kyselost korigovat přidáním cukru nebo medu, případně zelí před použítím řádně proprat nebo naopak, chete-li pokrm kyselejší, zalejeme maso zelovou vodou a vynecháme med či cukt. Recept který uvádím je přijatelný i pro děti. kyselý „tak akorát“ a není pálivý.

Postup

Připravíme směs: okapané ale neproprané kysané zelí, nadrobno nakrájené 2 velké cibule, 1 menší rajský protlak (cca 140g), dvě lžíce sladké červené papriky, čubrica (nemletá), pepř,v trošce horké vody rozmíchaný med. Pořádné promísit. Do pekáčku naskládáme omytá kuřecí stehna (případně na čtvrtky rozporcované jedno kuře) pokryjeme připravenou směsí a zalejeme mastnějším kuřecím vývarem (můžeme použít i mírně osolenou vodou do které přidáme trochu oleje) tak, aby maso bylo zcela ponořeno. Nezakryté dáme do vyhřáté trouby a pečeme dokud se zálivka asi ze dvou třetin neodpaří. POZOR - směs ani maso nesolíme!

Recept je z kategorií: Kuřecí maso

Nahlásit recept

  • 03.08.10 vloženo
  • 14650x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 min.

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 kuřecí stehna
  • kysané zelí 500 g
  • cibule
  • rajčatový protlak
  • čubrica
  • červená paprika
  • dvě lžíce medu
  • pepř

Doporučená příloha

  • opékané brambory, bílý chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

lenkamac 11.6.16 15:32

absolutne super, sice trochu dlouho se to pece ale jinak naprosta bomba, manzel je bulhar a prohlasil ze jeste nikdy nejedl tak dobrou verzi.

Odkaz na uvaření

birkana 5.6.16 18:01

Výborný recept pro toho, kdo je pohodlný a/nebo nechce strávit spoustu drahocenného času běháním okolo sporáku, hlídáním a mícháním do úplného zemdlení těla i duše

Ono stačí jen všechno srovnat do přiměřeně velkého pekáče či jiné vhodné nádoby a šoupnout do trouby. Pak po cca půlhodinách nakouknout, přelít mastnou šťávou a zkusit, jestli už je kuře měkké. Toť vše!

Já jsem ten recept vytáhla z takřka bezedných hlubin Labužníka již před několika lety(!) :oops: . Až dnes na něj došlo :dance: . Kuře na zelí byla módní záležitost někdy před deseti lety. Jenže ouha, tohle je o něčem jiném. To bude asi opravdu lidová balkánská klasika, evergreen :palec: .

Protože tento recept jsem vařila úplně poprvé, nedovolila jsem si improvizovat. Vše jsem dodržela do puntíku! Měla jsem 4 zadní kuřecí čtvrtky (celkem 1,2 kg), čubricu (tu jsem pořídila před 14 dny jako koření pro letní grilování; nyní se hodila) z e-shopu, letošní květový med od místního včelaře, zelí kysané Křimické, vývar z kuřecích skeletů (původně určen coby základ drůbkové polévky), ke kterému jsem ještě přidala slunečnicový olej.

Prostě a jednoduše – výsledek naprosto předčil očekávání :potlesk: . Je to báseň na talíři! Sice jsem jako přílohu uvařila brambory; lépe by se však hodil domácí bílý chléb :nevim: . Brambory jsou posypány směsí zelených natí – libečkem, petrželkou a celerem.

A sosíku se zelím by mohlo být také příště více. Bylo by asi vhodné vše kromě kuřete a vývaru zdvojnásobit. Zelí moc necedit a příp. silnější kyselou chuť raději vyvážit větším množstvím medu.

Jistě budu nejednou opakovat a recept doporučuji všem, kdo chtějí upravit kuře zase nějak jinak :lol: . Asi si příště zahraju na Šéfovou na grilu :oops: a na poslední půlhodinu ten pekáč dám na gril. Ať to ještě chytne lehké kouřové aroma :think: .

P. S. : Žrouti – masožrouti nechť počítají na osobu s pořádně velkou porcí masa (min. půlkou kuřete). Ono se to jí takřka samo i bez sacharidové přílohy :kytka: :srdce: :mavam: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Kuře v zelí

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Kostovo Kuře v zelí

di
2451 příspěvků 6.6.16 18:20

Nalákaná Birkanou jsem dneska nakoupila patřičné suroviny a už se to peče (zítra přijede babička, tj. tchýně, tak aby bylo co jíst). Jsem zvědavá.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pečená kuřecí stehna

Nejlepší recepty

Cibulačka Cibulačka
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz