Recept Kuře v soli

toast Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Kuře v soli

Postup

Předehřejte troubu na nejvyšší stupeň.Vezměte pekáč, do něhož se pohodlně vejde celé kuře. Vyložte pekáč dvojitou vrstvou alobalu a ponechte si na okrajích velkou rezervu. Uzavřete břišní dutinu kuřete (jehlou, případně stáhněte nití), aby se dovnitř nedostala sůl. Nasypte do alobalem vyloženého pekáče slabou vrstvu soli a položte na ni kuře. Zbývající sůl nasypte kolem kuřete tak, aby bylo zcela zakryté. Pokropte vodou. Pevně zabalte do alobalu a pečte na nejnižší příčce v troubě asi 1 hodinu a 45 minut. Příprava česnekového pyré: Do malého kastrolu dáme cibuli. Rozeberte hlavičky česneku, ale stroužky neloupejte. Do kastrolu přidejte olivový olej, okořeňte lehce solí a pepřem. Přikryjte a vařte na mírném ohni asi hodinu, dokud česnek zcela nezměkne. Vymačkejte česnek ze slupky. Rozmixujte cibuli, česnek a šťávu z kastrolu do hladka, vraťte pyré do kastrolu. Příprava pečených rajčat a paprik: Rajčata ponořte na ½ minuty do vařící vody, poté zchlaďte ve studené vodě. Odstraňte slupku a rozkrájejte je na čtvrtiny. Vložte je do mělké zapékací misky, přidejte papriky a chilli papričku a pokapejte olivovým olejem. Pečte v troubě nad kuřetem, dokud papriky nezačnou hnědnout (cca 30 minut). Na velké servírovací míse otevřete alobal a rozbijte solnou skořápku na kuřeti. Před porcováním smeťte zbytky soli. Zdobíme pečenou paprikovou směsí nebo podáváme s česnekovým pyré, které přendáme do servírovací misky. (samozřejmě můžeme připravit i obojí) **Zdroj: **Středomořská kuchyně

Recept je z kategorií: Kuřecí maso

Nahlásit recept

  • 14.07.05 vloženo
  • 32946x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hodiny

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • *Příprava pokrmů v solném obalu jim dodává křehkost a uchovává je šťavnaté. Překvapivé je, že nejsou přesolené. Tato technologie se používá v Itálii i Francii při pečení kuřat a celých ryb, ačkoli s kuřetem je to jednodušší. *
  • 1 kuře o hmotnosti asi 2 kg
  • 2,5 kg hrubé mořské soli
  • *Česnekové pyré:*
  • 500 g cibule pokrájené na čtvrtiny
  • 2 velké hlavičky česneku
  • 8 PL olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • *Pečená rajčata a papriky:*
  • 500 g rajčat
  • 3 červené papriky zbavené semínek a rozkrájené na čtvrtiny
  • 1 červená chilli paprička zbavená semínek, jemně nasekaná
  • 6 PL olivového oleje
  • petrželka na ozdobení
  • *1 PL = 1 polévková lžíce*

Doporučená příloha

  • bílé pečivo francouzského typu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kuře v soli

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Kuře v soli

HelcaK
960 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kuře v soli

Riskujíc nezdar použila jsem sůl normální, kuře do ní pohřbila prsama dolů a neobracela (spálila jsem si už včera obě ruce, dnes jsem nechtěla riskovat :-)). Šťavnaté, včetně těch dole se nacházejících prsou, kůžička malinko slanější, ale jak pro koho, rozhodně poživatelná. Super.

Manana
1514 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kuře v soli

Pečení v soli je velice stará metoda. V Číně byla známa již před třemi až čtyřmi tisíci lety a používá se tam dodnes.

Muchacho
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kuře v soli

Omlouvám se pe-píčekovi, autorem je toast

Muchacho
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kuře v soli

je 25 12 06. riskoval jsem božihodový oběd !!! právě jsme dojedli kuře na soli. dostalo se mi hrubé soli , rozmražené kuře jsem mírně nasolil uvnitř i vně. nic víc. do pekáče jsem nasypal asi 2 cm oné soli. do trochu rozpálené trouby s ventilátorem jsem položil pekáč i s kuřetem, zakryté poklicí .pekl-dusil asi 20 min. potom odkryl. žádná voda žádné podlívání. NIC. pekl jsem asi hodinu, 20 min. asi 3-4 obrátil a mašlovačkou vždy smetl přilepené kousky soli na kuřeti . nebylo jich moc. pekl jsem podle knofíku na 180 nakonec něco přes 200 % . FAN-TAS-TI_CKÉ. šťavnaté křuplavé, bezvadné. ani kuřecí prsíčka nebyla jako obvykle suchá.
kromě venkovního grilování už nikdy jinak.
pe píčku proč to udělat složitě, když to jednoduše !!!

Muchacho
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kuře v soli

Souhlas s osceola ! Recept je stařičký ale moc dobrý. Myslím, že se kuře mírně solilo zevnitř ale nejsem si jist. Používala se normální sůl.

petromil
90 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kuře v soli

koukám dost na pořady o vaření na satelitu a tam přidávají do soli trochu vody nebo bílky,taky používají slané těsto,které se po upečení rozbije,nebo maso při pečení a dušení balí do sena.A co se mi moc líbilo,porce kuřete zabalené do jílu nebo hrnčířské hlíny a upečené.

Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kuře v soli

Jenofefo, díky - podle štítku vím kam zajít, hezký víkend všem :-)

toast
171 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kuře v soli - Jenofefo :o)

Děkuji za dobrý tip na zakoupení hrubé mořské soli.

Přeji krásný den a přijemný víkend Toast :o)

alouch
56 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kuře v soli

Oldsofte, moc děkuju za připomenutí kuchařky Péti Vařiče. Mám ji doma, dokonce jsem kdysi tohle kuře podle ní pekla (bylo fakt vynikající), ale úplně jsem na ni zapoměla. Včera jsem ji zezadu z poličky vyhrabala, celou přečetla a znova se velmi pobavila a poučila.

Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kuře v soli

Jestli se mi podaří vložit obrázek:

Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kuře v soli

Hrubou mořskou sůl kupuji v prodejně Country Life v Praze v Melantrichově ulici.

Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 25.1.09 03:43
...

Vlčice díky :-)

Labužník vlcice02
22 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kuře v soli

Hrubou sůl jsem koupila v Carrefouru.

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Kuře v soli

Grilovaný kuřátko je grilovaný kuřátko… A když mu ještě pověsíte na krk náhrdelník z mini rajčátek na střídačku s malými perleťovými cibulkami, v levé ruce kus okurky, v pravé smažený řízek, dobré vínko k tomu, houpací síť, sluneční brejle, čepice z novin na hlavě, manželka v práci…

No není ten život krásnej?

Osceola
217 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kuře v soli

U nás se kuře na soli dělalo tak, že se kilo normální soli vysypalo do pekáče, na to se kuře volně položilo (na záda) a peklo se v troubě už bez ničeho. Samo pustí a naopak vsákne to, co potřebuje a je akorát slaný.
A k té hrubé soli: musíte si sehnat kamaráda, kterej dělá v pekárnách a ten vám ji donese. My takovýho máme. V obchodě se např. do drtiče soli nedá tak hrubá sůl sehnat, aby nepropadávala. To je moje zkušenost.

toast
171 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kuře v soli - lidičky :o)

Evo, viděl jsem sůl hrubou, ale pouze kamenou, takže se budeme vesele pídit :o)
Lucianko, jak píše oldsoft, věděl jsem že recepis existuje, ale neznal jsem přesnou podobu znění.
Oldsoft, díky za přesné znění podobného receptíku v české verzi, je tady ještě jeden zajímavý recepis od Babi, jmenuje se Žebrákovo kuře.

Všem přeji hezké odpoledne Toast

oldsoft
682 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kuře v soli

V knížce Péťa Vařič od Petra Hory je to takhle:
„Do pekáče nasyp 1 kg - slovy jedno kilo - soli. Vyhloubíš takový kuřecí hrobeček. A vložíš menší kuře, zevnitř i svrchu střídmě osolené, popřípadě posypané grilovacím kořením. Rozpálíš troubu, vjedeš dovnitř s pekáčem - hotovo, pečeš. 15 - 20 minut peč pod poklicí nebo pod alobalovou střechou, zbytek času, asi 45 minut, nech kuře odkryté. Nepíchej do něho, aspoň jednou ptáka v průběhu pečení obrať. Budeš se tomu divit: ze soli se udělá kolem kuřete taková žhnoucí pícka. Kůžička zezlatoví, všechna šťáva zůstane v mase, sůl se kupodivu nevsákne.“
Funguje to:-)

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kuře v soli

Toast, předpokládám, že fotka bude :-) ?
Moje maminka také dělává kuře v soli, ona tedy spíše na soli a bylo to, ač neuvěřitelné, vždy výtečné!

Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kuře v soli

Recept s rybou jsem viděla a myslela si, že se u množství soli spletli… Touste, dík za recept - nevíš, dá se u nás ta hrubá sůl koupit?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí živáňská

Nejlepší recepty

Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz