Recept Kuře s jazykem (jazyk v kuřeti)
casino Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Ano, tady je "původní recept":https://www.labuznik.cz/recept/jazyk-v-kureti/ takže autorka tohoto, trošku upraveného receptu je v podstatné míře Lassienka
Postup
I. UZENÝ JAZYK V KUŘETI Do málo osolené VROUCÍ vody (nevaříme polévku) se zeleninou dáme vařit jazyk. Snížíme teplotu a vaříme tak dlouho, až změkne (sklouzne z vidličky); trvá to přes dvě hodiny a nemusíme mít strach že maso převaříme (vysokým obsahem tuku to v lednici zase vytuhne). Jazyk krátce zchladíme pod studenou vodou a sloupneme „kůži“ od kořene ke špičce. Podjazyčí za tepla NEODSTRAŇUJEME! Jazyk po vychladnutí dáme ztuhnout do chladničky. Zatím vykostíme kuře… Tady je "VIDEOPOSTUP":https://www.youtube.com/results?search_query=jak+vykostit+ku%C5%99e+na+rol%C3%A1du+ , lze to zvládnout (jistě že ne napoprvé) za méně než 15 minut. Až na samém konci je rychlý ZPŮSOB VÁZÁNÍ ROLÁDY :palec: Plát masa popravíme nožem a opatrně egalizujeme i paličkou. Osolíme, opepříme, opatrně (asi jednou špetkou) ovoníme voňavým kořením. Z jazyku odstraníme (ale není to nutné) podjazyčí a jazyk zavineme ho do plátu a pojistíme motouzem (nebo jehlami). Vložíme „švem“ nahoru do pekáče, můžeme s citem posolit, poklademe máslem a pod poklicí a BEZ podlití pečeme při cca 175°C asi hodinu. 1x otočíme, poléváme šťávou, kterou pečeně pustila a na závěr pozlatíme odkryté. II. VEPŘOVÉ JAZYKY V KUŘETI Postupujeme jak psáno výše s tím rozdílem, že jazyky vaříme v osolené vodě s přebytkem divokého koření III. MOZAIKA V KUŘETI Jazyky vaříme jak psáno výše, ale hovězí a vepřové ZVLÁŠŤ Před dalším použitím se snažíme jazyky při chlazení vyrovnat, např. mezi prkénky Jazyky rozřízneme podélně napůl U vepřových jazyků odřežeme podjazyčí u kořene. Získáme tak (pokud odřízneme i špičky jazyků) hranolky asi 2 x 2 cm. Pokud špičky neodřízneme, lze jazyky skládat klínovitě špičkami přes sebe. Z hovězího jazyka nakrájíme také hranolky asi 2 x 2 cm (jeden jazyk vystačí k naplnění dvou kuřat) Na kuřecím plátu vytvoříme z jazyků šachovnici kterou zavineme do kuřecího masa a dále postupujeme, jak uvedeno výše (zajistit špagátem, upéci, vychladit, podávat). Poznámka: Maso by šlo patrně vařit i ďáblově vynálezu – přece nevaříme polévku… Aby produkt „vypadal“ (kůžička se snadno potrhá) tak peču v pekáči vyloženém papírem na pečení… Provázek odstraňujeme až z vychladlé rolády; možno před porcováním, ale i po naporcování rolády Já podávám po studenu s bílým pečivem nebo i chlebem a mostardou, nebo znojemskými okurčičkami, křenem, příp. s pikantními omáčkami. Mám přátele, co si roládu ohřívají k bramborové kaši…
Recept je z kategorií: Hovězí maso Kuřecí maso Vepřové maso
- 07.08.12 vloženo
- 5807x zobrazeno
Ingredience
- větší kuře
- 1 uzený hovězí jazyk
- nebo 2 až 4 vepřové jazyky
- nebo 1 uzený hovězí a 2 vepřové jazyky
- kořenová zelenina
- několik menších cibulí ve slupce
- hodně (asi 5x více než dáváte na vývar) celého divokého koření a pár hřebíčků
- pepř mletý
- muškátový květ
- sůl
- asi 100g máslo
Doporučená příloha
postudenu: pečivo, poteplu: bramborová kaše
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Kuře s jazykem (jazyk v kuřeti)
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Kuře s jazykem (jazyk v kuřeti)
Tak to je moc pěkné!!!
Já smajlíly moc nemusím, a myslím, že chlapi je nepotřebují.
Vám taky dobrou a doufám, že nic ve zlém:-)
A.
Koukám, že Vám došly smajlíky

Přeji dobrou noc
Vy nemluvíte o HOVĚZÍM JAZYKU, mluvíte o jazycích, stálo by to za přepsání. Casino, myslím, že velmi dobře víte, že jsem poslední člověk, co hledá mouchy… Ale ptá se a hledá odpovědi. Ty vaše odpovědi mě moc nepřesvědčily.
Je přece úplně jedno, kolik jste napsal komentů pod recept, stačí upřesnit, ne?
Dívat se na jazyky a jejich vaření v kontextu? Přece není nic jednoduššího, než opravit jednu větu, ne?
A.
P. D. Abych to trochu odlehčila, navrhuji schůzku a budeme celý víkend vykošťovat s Danou kuřata
…jen pro sicher: Pořád se ještě bavíme o uzeném hovězím jazyku.
Myslím, že hledáte mouchy,,, a za tu dobu co se tu bavíme, to kuře už trošku zavání a to by bylo, aby se nějaká muška nenašla

Já zde v podstatě napsal TŘI recepty pod jeden název…
ale 3 sóóólo recepty z jednoho dělat
nebudu i kdyby tu byl ještě někdo další kdo to nechápe 
Nevím, snad jste výjimečná tím, že jste nepochopila to, jak jsem rozepsal ty „ingredience“ (přihrávka pro gmp, ale neřešte to
Na ten měkoučký jazýček je třeba pozerať v kontextu celého receptu: vepřové jazyky jsou měkké
už na jatkách, když prasátko okoupou
v horké vodě, že aby je snáze odštětinovali. Ten hovězí je potřeba
uvařit pořádně, protože v kuřeti už víc nezměkne a nezměkne, protože
než by změkl, tak kuřecí maso bude „na máčku“ nebo na škvarek 


Občas se na Labu vyjadřuji víceméně akademicky, ale v tomto konkrétním případě mám v posledním týdnu 4× navaříííno
Tož mi věřte, člověče boží
No, ale MAKRONKY řikajó, že dyž má negdo ráda kontrasty, tak takové jazyk al dente može byt taky fajn
Edit:
danda, tady je opravdu důležitá ta úprava na MÁSLE! Já to měl podtržené a ffčil
koukám, že mi to v ingr. vypadlo, tak to napíšu VELKÝM
Edit:
No, já to (vykostění) zvládl za 30, 20, 15, 10 minut ale nechtěl jsem dopředu lidi odradit…
Příspěvek upraven 07.08.12 v 23:31
Svato by z nás měla radost, zvládnu to taky tak, bez odpadu a jako rozená patoložka. Pitvám jako profík, bez netu, bez návodu, jen citem, tři minuty max
Casino, moje zkušenost je - lépe se zavinuje, když je i kuřecí plát vychlazený.
Nakonec vařit, ne péct, ale tenhle
recept se mi líbí 

Dělávám galantiny, tam se přidává jemná fáš, mozaiku z jazyků, popř. sádla a zeleniny, všechno podélně ozdobně vykrájet, je to piplačka, ale hosti lichotí
Dřív se takto vykládaly i salámy, dnes to ani v Globusu neumí
Edit
A kuře zvládám za 3 minuty vykostit
Příspěvek upraven 07.08.12 v 22:47
Ale no tak, Casino… Teď jste za chlapa, co neuzná chybu… Čtěmež společně:
1 uzený hovězí jazyk
nebo 2 až 4 vepřové jazyky
nebo 1 uzený hovězí a 2 vepřové jazyky
Co to trochu časově rozepsat?
P:S: Edituju - stejně jsem nikdy hovězí uzený nevařila déle jak hodinku, asi tady máme jiné řezníky. Tvrdím to už pár let, uzené maso se v podstatě nemusí vařit, je přeuzené a tím pádem znehodnocené. Možná je to podobné i s jazyky.
Příspěvek upraven 07.08.12 v 22:23
…to je jak o červené pančošce


Položme se na otázku:
Vařila Alis někdy uzený hovězí jazyk hmotnící přes 1 kg??? Nu, zda-li
Casino, koukám, že vám dělám na Labužníku kašpárka

Proč ne, každý máme nějakou roli v životě a pokud vás baví moje přihlouplost, ráda trochu radosti udělám. Upřímně, taky se bavím. Po dvou letech začal mít Labužník trochu grády
1/ Dobře, cibule bude vařena se zeleninou
2/ Tuk v lednici jste vylepšil dvěma písmenky v jazykový šmak (to je taky výraz!!!)
3/ Děkuju za osvětu, ani ve snu by mě nenapadlo, že má hovězí jazyk stejně tuku jako prorostlé vepřové.
4/ Ale pořád to není tolik tuku, aby to po dvou hodinách drželo pohromadě, ne? A vepřové jazyky už vůbec ne… A jak souvisí vaření tučného DLOUHO s tím, že pak ztuhne… Jo, chápu, že tuk ztuhne v lednici, ale proč bych ho měla vařit déle???
5/ Proč tomu tlakáči říkáte ďáblův vynález - co mi uniká?
6/ Je to smutné, ale o tenderizování vím víc než o egalizování
7/ A šetřit vás? Možná bych se slitovala, ale jak souvisí cokoli s Caprese???
P. S. Chirurgické nitě a bránici radči přecházím, komentář by vás vyšel draho
„…(vysokým obsahem tuku v lednici zase vytuhne)“
Jj, maj recht…, myslejí, že ta dvě písmenka co jsem do textu doplnil, tomu dají ten správný jazykový šmak?
danda,
a ještě i vepřovou síťku (Alis, bránici),
ale nevím, zda by nebyla cítit (chuťově i jazykohmatově)
Nakonec bylo lze se obejíti i bez pomocných
materiálů, neboť MAKRONKY poskytly pomocnou ruku a ruku v ruce jsme mozaiku
poměrně slušně do toho kuřecího kožucha zavinuli 
také jsem měl obavy, jak maso před zavinutím fixovat. Pro všechny případky jsem měl v záloze chirurgické nitě (Alis, samozřejmě samovstřebávací), ale zatím nemám odzkoušeno, jak dlouho by v mrazáku trvalo samovstřebávání
Alis,


ad.1
i nadále se domnívám, že i cibule je zelenina
ad.2
chtěl jsem se z „tučnosti jazyku“ vykecat, že je to patrně subjektivní dojem… Leč, zagůůůglil jsem a ejhle
Hovězí uzený jazyk 24% tuku
Jazyk vepřový s podjazyčím12,7%
Hovězí svíčková 7,6%
Vepřové prorostlé 24,4%
Ad.3,4 viz di (di, dík
ad. P.S.

to je ze stejného ranku, jako maso tenderizovat…
…a už mě, prosím, šetřete! Pokusím se obhájit ZDE TOTO
Di, já se na vše s elegancí a vtipem vysvětlené přímo těším




Mimochodem taky zdravím
Papiňák mě taky napadl, ale mám obavy, že jsme vzaly Casinovi vítr z plachet a bude tu o vysvětlení méně
Egalizované mléko mě napadlo, volnost, rovnost, bratrství samozřejmě taky, jen mi ne a ne docvaknout, jak s tím masem… Ale internet a Casino mě poučili(y)
2453 příspěvků 7.8.12 19:32
Alis, casino jistě vše s elegancí a vtipem jemu vlastními vše vysvětlí sám, tak snad jen ad 3) - podle mě je to cocotte minute alias papiňák, ad 4) i já občas jazyk (hovězí) vařím tak dlouho, někdy je to třeba. Jo a ad egalizovat - egalované/egalizované mléko určitě znáš, stejně jako heslo „Liberté, égalité, fraternité“, jen Ti to hned nedošlo. Jo a zdravím po čase.
Pár dotazů i ode mne:
Nic ve zlém, jen s úsměvem… Ale jsem
trochu překvapená, jazyky obsahují spoustu tuku???
1/ cibule asi patří do vody spolu s kořenovou zeleninou?
2/ tuk v lednici je krásný obrat, zvlášť od labužníka, co se bavil nad listovým těstem z broskví
3/ Co je ďáblův vynález?
4/ Fakt vaříte jazyky více jak dvě hodiny?
P. S. Děkuji za nové slovo do slovníku, sice jsem si musela najít, co „egalizovat“ znamená, ale zase jsem o slovíčko chytřejší
Casino
, vytvořit mozaiku, svázat a
upéct, tak aby při krájení vynikla, není jednoduché.
Jen mi je trochu záhadou ta lednice v prvním odstavci - vysokým obsahem tuku v lednici… nemusím ji předem naplnit domácím škvařeným sádlem, že ne
2453 příspěvků 7.8.12 15:12
Casino, Vy jste ale hračička - pěkné!
Už tento výtvor „vidím“ na obložené studené míse. Vypadá to moc a moc hezky