Recept Kuře s jazykem (jazyk v kuřeti)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kuře s jazykem (jazyk v kuřeti)

Úvod

Ano, tady je původní recept takže autorka tohoto, trošku upraveného receptu je v podstatné míře Lassienka

Postup

I.
UZENÝ JAZYK V KUŘETI
Do málo osolené VROUCÍ vody (nevaříme polévku) se zeleninou dáme vařit jazyk. Snížíme teplotu a vaříme tak dlouho, až změkne (sklouzne z vidličky); trvá to přes dvě hodiny a nemusíme mít strach že maso převaříme (vysokým obsahem tuku to v lednici zase vytuhne). Jazyk krátce zchladíme pod studenou vodou a sloupneme „kůži“ od kořene ke špičce. Podjazyčí za tepla NEODSTRAŇUJEME! Jazyk po vychladnutí dáme ztuhnout do chladničky.

Zatím vykostíme kuře… Tady je VIDEOPOSTUP , lze to zvládnout (jistě že ne napoprvé) za méně než 15 minut. Až na samém konci je rychlý ZPŮSOB VÁZÁNÍ ROLÁDY :palec:

Plát masa popravíme nožem a opatrně egalizujeme i paličkou.
Osolíme, opepříme, opatrně (asi jednou špetkou) ovoníme voňavým kořením.
Z jazyku odstraníme (ale není to nutné) podjazyčí a jazyk zavineme ho do plátu a pojistíme motouzem (nebo jehlami).
Vložíme „švem“ nahoru do pekáče, můžeme s citem posolit, poklademe máslem a pod poklicí a BEZ podlití pečeme při cca 175°C asi hodinu. 1× otočíme, poléváme šťávou, kterou pečeně pustila a na závěr pozlatíme odkryté.

II.
VEPŘOVÉ JAZYKY V KUŘETI
Postupujeme jak psáno výše s tím rozdílem, že jazyky vaříme v osolené vodě s přebytkem divokého koření

III.
MOZAIKA V KUŘETI
Jazyky vaříme jak psáno výše, ale hovězí a vepřové ZVLÁŠŤ
Před dalším použitím se snažíme jazyky při chlazení vyrovnat, např. mezi prkénky
Jazyky rozřízneme podélně napůl
U vepřových jazyků odřežeme podjazyčí u kořene. Získáme tak (pokud odřízneme i špičky jazyků) hranolky asi 2×2 cm. Pokud špičky neodřízneme, lze jazyky skládat klínovitě špičkami přes sebe.
Z hovězího jazyka nakrájíme také hranolky asi 2×2 cm (jeden jazyk vystačí k naplnění dvou kuřat)
Na kuřecím plátu vytvoříme z jazyků šachovnici kterou zavineme do kuřecího masa a dále postupujeme, jak uvedeno výše (zajistit špagátem, upéci, vychladit, podávat).

Poznámka:
Maso by šlo patrně vařit i ďáblově vynálezu – přece nevaříme polévku…
Aby produkt „vypadal“ (kůžička se snadno potrhá) tak peču v pekáči vyloženém papírem na pečení…
Provázek odstraňujeme až z vychladlé rolády; možno před porcováním, ale i po naporcování rolády
Já podávám po studenu s bílým pečivem nebo i chlebem a mostardou, nebo znojemskými okurčičkami, křenem, příp. s pikantními omáčkami. Mám přátele, co si roládu ohřívají k bramborové kaši…

Recept je z kategorií: Hovězí maso Kuřecí maso Vepřové maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 07.08.12 vloženo
  • 4749x zobrazeno

Ingredience

  • větší kuře
  • 1 uzený hovězí jazyk
  • nebo 2 až 4 vepřové jazyky
  • nebo 1 uzený hovězí a 2 vepřové jazyky
  • kořenová zelenina
  • několik menších cibulí ve slupce
  • hodně (asi 5x více než dáváte na vývar) celého divokého koření a pár hřebíčků
  • pepř mletý
  • muškátový květ
  • sůl
  • asi 100g máslo

Doporučená příloha

  • postudenu: pečivo, poteplu: bramborová kaše

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 07.08.12 12:18

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Kuře s jazykem (jazyk v kuřeti)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
parles
301 příspěvků 07.03.17 09:07

Tak to je moc pěkné!!!

 
Alis
2617 příspěvků 07.08.12 23:49

Já smajlíly moc nemusím, a myslím, že chlapi je nepotřebují. :-)
Vám taky dobrou a doufám, že nic ve zlém:-)
 A.

 
casino
4466 příspěvků 07.08.12 23:46
Alis,

Koukám, že Vám došly smajlíky :mrgreen:
Přeji dobrou noc :)

 
Alis
2617 příspěvků 07.08.12 23:28

Vy nemluvíte o HOVĚZÍM JAZYKU, mluvíte o jazycích, stálo by to za přepsání. Casino, myslím, že velmi dobře víte, že jsem poslední člověk, co hledá mouchy… Ale ptá se a hledá odpovědi. Ty vaše odpovědi mě moc nepřesvědčily.

Je přece úplně jedno, kolik jste napsal komentů pod recept, stačí upřesnit, ne?
Dívat se na jazyky a jejich vaření v kontextu? Přece není nic jednoduššího, než opravit jednu větu, ne?

A.

P. D. Abych to trochu odlehčila, navrhuji schůzku a budeme celý víkend vykošťovat s Danou kuřata :-)

 
casino
4466 příspěvků 07.08.12 23:15
Alis,

…jen pro sicher: Pořád se ještě bavíme o uzeném hovězím jazyku.

Myslím, že hledáte mouchy,,, a za tu dobu co se tu bavíme, to kuře už trošku zavání a to by bylo, aby se nějaká muška nenašla :mrgreen: :mrgreen:

Já zde v podstatě napsal TŘI recepty pod jeden název…
Nevím, snad jste výjimečná tím, že jste nepochopila to, jak jsem rozepsal ty „ingredience“ (přihrávka pro gmp, ale neřešte to :) ale 3 sóóólo recepty z jednoho dělat nebudu i kdyby tu byl ještě někdo další kdo to nechápe :)

Na ten měkoučký jazýček je třeba pozerať v kontextu celého receptu: vepřové jazyky jsou měkké :) už na jatkách, když prasátko okoupou v horké vodě, že aby je snáze odštětinovali. Ten hovězí je potřeba uvařit pořádně, protože v kuřeti už víc nezměkne a nezměkne, protože než by změkl, tak kuřecí maso bude „na máčku“ nebo na škvarek ;)
Občas se na Labu vyjadřuji víceméně akademicky, ale v tomto konkrétním případě mám v posledním týdnu 4× navaříííno :)
Tož mi věřte, člověče boží :) :P :mrgreen:

No, ale MAKRONKY řikajó, že dyž má negdo ráda kontrasty, tak takové jazyk al dente može byt taky fajn :mrgreen:

Edit:
danda, tady je opravdu důležitá ta úprava na MÁSLE! Já to měl podtržené a ffčil
koukám, že mi to v ingr. vypadlo, tak to napíšu VELKÝM :)

Edit:
No, já to (vykostění) zvládl za 30, 20, 15, 10 minut ale nechtěl jsem dopředu lidi odradit… :)

Příspěvek upraven 07.08.12 v 23:31

 
Alis
2617 příspěvků 07.08.12 22:59

Svato by z nás měla radost, zvládnu to taky tak, bez odpadu a jako rozená patoložka. Pitvám jako profík, bez netu, bez návodu, jen citem, tři minuty max :D

 
danda  07.08.12 22:46

Casino, moje zkušenost je - lépe se zavinuje, když je i kuřecí plát vychlazený.
Dělávám galantiny, tam se přidává jemná fáš, mozaiku z jazyků, popř. sádla a zeleniny, všechno podélně ozdobně vykrájet, je to piplačka, ale hosti lichotí :-) Nakonec vařit, ne péct, ale tenhle recept se mi líbí :potlesk:
Dřív se takto vykládaly i salámy, dnes to ani v Globusu neumí :-)

Edit

A kuře zvládám za 3 minuty vykostit :-)

Příspěvek upraven 07.08.12 v 22:47

 
Alis
2617 příspěvků 07.08.12 22:20
Vařila, Alis, vařila, nejednou...

Ale no tak, Casino… Teď jste za chlapa, co neuzná chybu… Čtěmež společně:

1 uzený hovězí jazyk
nebo 2 až 4 vepřové jazyky
nebo 1 uzený hovězí a 2 vepřové jazyky

Co to trochu časově rozepsat?

P:S: Edituju - stejně jsem nikdy hovězí uzený nevařila déle jak hodinku, asi tady máme jiné řezníky. Tvrdím to už pár let, uzené maso se v podstatě nemusí vařit, je přeuzené a tím pádem znehodnocené. Možná je to podobné i s jazyky.

Příspěvek upraven 07.08.12 v 22:23

 
casino
4466 příspěvků 07.08.12 22:16
Alis,

…to je jak o červené pančošce :roll: :think: :mrgreen:
Položme se na otázku:
Vařila Alis někdy uzený hovězí jazyk hmotnící přes 1 kg??? Nu, zda-li :)

 
Alis
2617 příspěvků 07.08.12 21:54

Casino, koukám, že vám dělám na Labužníku kašpárka :-)
Proč ne, každý máme nějakou roli v životě a pokud vás baví moje přihlouplost, ráda trochu radosti udělám. Upřímně, taky se bavím. Po dvou letech začal mít Labužník trochu grády :-)

1/ Dobře, cibule bude vařena se zeleninou
2/ Tuk v lednici jste vylepšil dvěma písmenky v jazykový šmak (to je taky výraz!!!)
3/ Děkuju za osvětu, ani ve snu by mě nenapadlo, že má hovězí jazyk stejně tuku jako prorostlé vepřové.
4/ Ale pořád to není tolik tuku, aby to po dvou hodinách drželo pohromadě, ne? A vepřové jazyky už vůbec ne… A jak souvisí vaření tučného DLOUHO s tím, že pak ztuhne… Jo, chápu, že tuk ztuhne v lednici, ale proč bych ho měla vařit déle???
5/ Proč tomu tlakáči říkáte ďáblův vynález - co mi uniká?
6/ Je to smutné, ale o tenderizování vím víc než o egalizování :-)

7/ A šetřit vás? Možná bych se slitovala, ale jak souvisí cokoli s Caprese???

P. S. Chirurgické nitě a bránici radči přecházím, komentář by vás vyšel draho :-)

 
casino
4466 příspěvků 07.08.12 21:32

„…(vysokým obsahem tuku v lednici zase vytuhne)“
Jj, maj recht…, myslejí, že ta dvě písmenka co jsem do textu doplnil, tomu dají ten správný jazykový šmak? :)

danda,
také jsem měl obavy, jak maso před zavinutím fixovat. Pro všechny případky jsem měl v záloze chirurgické nitě (Alis, samozřejmě samovstřebávací), ale zatím nemám odzkoušeno, jak dlouho by v mrazáku trvalo samovstřebávání :mrgreen: a ještě i vepřovou síťku (Alis, bránici), ale nevím, zda by nebyla cítit (chuťově i jazykohmatově) :think: Nakonec bylo lze se obejíti i bez pomocných materiálů, neboť MAKRONKY poskytly pomocnou ruku a ruku v ruce jsme mozaiku poměrně slušně do toho kuřecího kožucha zavinuli ;)

Alis,
ad.1
i nadále se domnívám, že i cibule je zelenina
ad.2
chtěl jsem se z „tučnosti jazyku“ vykecat, že je to patrně subjektivní dojem… Leč, zagůůůglil jsem a ejhle 8o :) :mrgreen:
Hovězí uzený jazyk 24% tuku
Jazyk vepřový s podjazyčím12,7%
Hovězí svíčková 7,6%
Vepřové prorostlé 24,4%
Ad.3,4 viz di (di, dík :kytka:

ad. P.S.
to je ze stejného ranku, jako maso tenderizovat… :)
…a už mě, prosím, šetřete! Pokusím se obhájit ZDE TOTO ;)

 
Alis
2617 příspěvků 07.08.12 20:28

Di, já se na vše s elegancí a vtipem vysvětlené přímo těším :-) :-) :-)
Mimochodem taky zdravím :-)
Papiňák mě taky napadl, ale mám obavy, že jsme vzaly Casinovi vítr z plachet a bude tu o vysvětlení méně :-)
Egalizované mléko mě napadlo, volnost, rovnost, bratrství samozřejmě taky, jen mi ne a ne docvaknout, jak s tím masem… Ale internet a Casino mě poučili(y) :-)

 
di
2451 příspěvků 07.08.12 19:32

Alis, casino jistě vše s elegancí a vtipem jemu vlastními vše vysvětlí sám, tak snad jen ad 3) - podle mě je to cocotte minute alias papiňák, ad 4) i já občas jazyk (hovězí) vařím tak dlouho, někdy je to třeba. Jo a ad egalizovat - egalované/ega­lizované mléko určitě znáš, stejně jako heslo „Liberté, égalité, fraternité“, jen Ti to hned nedošlo. Jo a zdravím po čase.

 
Alis
2617 příspěvků 07.08.12 19:07

Pár dotazů i ode mne:
1/ cibule asi patří do vody spolu s kořenovou zeleninou?
2/ tuk v lednici je krásný obrat, zvlášť od labužníka, co se bavil nad listovým těstem z broskví :-) Nic ve zlém, jen s úsměvem… Ale jsem trochu překvapená, jazyky obsahují spoustu tuku???
3/ Co je ďáblův vynález?
4/ Fakt vaříte jazyky více jak dvě hodiny?

P. S. Děkuji za nové slovo do slovníku, sice jsem si musela najít, co „egalizovat“ znamená, ale zase jsem o slovíčko chytřejší :-)

 
danda  07.08.12 18:39

Casino :potlesk:, vytvořit mozaiku, svázat a upéct, tak aby při krájení vynikla, není jednoduché.

Jen mi je trochu záhadou ta lednice v prvním odstavci - vysokým obsahem tuku v lednici… nemusím ji předem naplnit domácím škvařeným sádlem, že ne :P

 
di
2451 příspěvků 07.08.12 15:12

Casino, Vy jste ale hračička - pěkné!

 
birkana
1665 příspěvků 07.08.12 14:06

Už tento výtvor „vidím“ na obložené studené míse. Vypadá to moc a moc hezky :palec:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Chléb s celerem Chléb s celerem
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz