Recept Kuře s jazykem (jazyk v kuřeti)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kuře s jazykem (jazyk v kuřeti)

Úvod

Ano, tady je původní recept takže autorka tohoto, trošku upraveného receptu je v podstatné míře Lassienka

Postup

I.
UZENÝ JAZYK V KUŘETI
Do málo osolené VROUCÍ vody (nevaříme polévku) se zeleninou dáme vařit jazyk. Snížíme teplotu a vaříme tak dlouho, až změkne (sklouzne z vidličky); trvá to přes dvě hodiny a nemusíme mít strach že maso převaříme (vysokým obsahem tuku to v lednici zase vytuhne). Jazyk krátce zchladíme pod studenou vodou a sloupneme „kůži“ od kořene ke špičce. Podjazyčí za tepla NEODSTRAŇUJEME! Jazyk po vychladnutí dáme ztuhnout do chladničky.

Zatím vykostíme kuře… Tady je VIDEOPOSTUP , lze to zvládnout (jistě že ne napoprvé) za méně než 15 minut. Až na samém konci je rychlý ZPŮSOB VÁZÁNÍ ROLÁDY :palec:

Plát masa popravíme nožem a opatrně egalizujeme i paličkou.
Osolíme, opepříme, opatrně (asi jednou špetkou) ovoníme voňavým kořením.
Z jazyku odstraníme (ale není to nutné) podjazyčí a jazyk zavineme ho do plátu a pojistíme motouzem (nebo jehlami).
Vložíme „švem“ nahoru do pekáče, můžeme s citem posolit, poklademe máslem a pod poklicí a BEZ podlití pečeme při cca 175°C asi hodinu. 1× otočíme, poléváme šťávou, kterou pečeně pustila a na závěr pozlatíme odkryté.

II.
VEPŘOVÉ JAZYKY V KUŘETI
Postupujeme jak psáno výše s tím rozdílem, že jazyky vaříme v osolené vodě s přebytkem divokého koření

III.
MOZAIKA V KUŘETI
Jazyky vaříme jak psáno výše, ale hovězí a vepřové ZVLÁŠŤ
Před dalším použitím se snažíme jazyky při chlazení vyrovnat, např. mezi prkénky
Jazyky rozřízneme podélně napůl
U vepřových jazyků odřežeme podjazyčí u kořene. Získáme tak (pokud odřízneme i špičky jazyků) hranolky asi 2×2 cm. Pokud špičky neodřízneme, lze jazyky skládat klínovitě špičkami přes sebe.
Z hovězího jazyka nakrájíme také hranolky asi 2×2 cm (jeden jazyk vystačí k naplnění dvou kuřat)
Na kuřecím plátu vytvoříme z jazyků šachovnici kterou zavineme do kuřecího masa a dále postupujeme, jak uvedeno výše (zajistit špagátem, upéci, vychladit, podávat).

Poznámka:
Maso by šlo patrně vařit i ďáblově vynálezu – přece nevaříme polévku…
Aby produkt „vypadal“ (kůžička se snadno potrhá) tak peču v pekáči vyloženém papírem na pečení…
Provázek odstraňujeme až z vychladlé rolády; možno před porcováním, ale i po naporcování rolády
Já podávám po studenu s bílým pečivem nebo i chlebem a mostardou, nebo znojemskými okurčičkami, křenem, příp. s pikantními omáčkami. Mám přátele, co si roládu ohřívají k bramborové kaši…

Recept je z kategorií: Hovězí maso Kuřecí maso Vepřové maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 07.08.12 vloženo
  • 4709x zobrazeno

Ingredience

  • větší kuře
  • 1 uzený hovězí jazyk
  • nebo 2 až 4 vepřové jazyky
  • nebo 1 uzený hovězí a 2 vepřové jazyky
  • kořenová zelenina
  • několik menších cibulí ve slupce
  • hodně (asi 5x více než dáváte na vývar) celého divokého koření a pár hřebíčků
  • pepř mletý
  • muškátový květ
  • sůl
  • asi 100g máslo

Doporučená příloha

  • postudenu: pečivo, poteplu: bramborová kaše

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 07.08.12 12:18

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Kuře s jazykem (jazyk v kuřeti)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
parles
299 příspěvků 07.03.17 09:07

Tak to je moc pěkné!!!

 
Alis
2617 příspěvků 07.08.12 23:49

Já smajlíly moc nemusím, a myslím, že chlapi je nepotřebují. :-)
Vám taky dobrou a doufám, že nic ve zlém:-)
 A.

 
casino
4463 příspěvků 07.08.12 23:46
Alis,

Koukám, že Vám došly smajlíky :mrgreen:
Přeji dobrou noc :)

 
Alis
2617 příspěvků 07.08.12 23:28

Vy nemluvíte o HOVĚZÍM JAZYKU, mluvíte o jazycích, stálo by to za přepsání. Casino, myslím, že velmi dobře víte, že jsem poslední člověk, co hledá mouchy… Ale ptá se a hledá odpovědi. Ty vaše odpovědi mě moc nepřesvědčily.

Je přece úplně jedno, kolik jste napsal komentů pod recept, stačí upřesnit, ne?
Dívat se na jazyky a jejich vaření v kontextu? Přece není nic jednoduššího, než opravit jednu větu, ne?

A.

P. D. Abych to trochu odlehčila, navrhuji schůzku a budeme celý víkend vykošťovat s Danou kuřata :-)

 
casino
4463 příspěvků 07.08.12 23:15
Alis,

…jen pro sicher: Pořád se ještě bavíme o uzeném hovězím jazyku.

Myslím, že hledáte mouchy,,, a za tu dobu co se tu bavíme, to kuře už trošku zavání a to by bylo, aby se nějaká muška nenašla :mrgreen: :mrgreen:

Já zde v podstatě napsal TŘI recepty pod jeden název…
Nevím, snad jste výjimečná tím, že jste nepochopila to, jak jsem rozepsal ty „ingredience“ (přihrávka pro gmp, ale neřešte to :) ale 3 sóóólo recepty z jednoho dělat nebudu i kdyby tu byl ještě někdo další kdo to nechápe :)

Na ten měkoučký jazýček je třeba pozerať v kontextu celého receptu: vepřové jazyky jsou měkké :) už na jatkách, když prasátko okoupou v horké vodě, že aby je snáze odštětinovali. Ten hovězí je potřeba uvařit pořádně, protože v kuřeti už víc nezměkne a nezměkne, protože než by změkl, tak kuřecí maso bude „na máčku“ nebo na škvarek ;)
Občas se na Labu vyjadřuji víceméně akademicky, ale v tomto konkrétním případě mám v posledním týdnu 4× navaříííno :)
Tož mi věřte, člověče boží :) :P :mrgreen:

No, ale MAKRONKY řikajó, že dyž má negdo ráda kontrasty, tak takové jazyk al dente može byt taky fajn :mrgreen:

Edit:
danda, tady je opravdu důležitá ta úprava na MÁSLE! Já to měl podtržené a ffčil
koukám, že mi to v ingr. vypadlo, tak to napíšu VELKÝM :)

Edit:
No, já to (vykostění) zvládl za 30, 20, 15, 10 minut ale nechtěl jsem dopředu lidi odradit… :)

Příspěvek upraven 07.08.12 v 23:31

 
Alis
2617 příspěvků 07.08.12 22:59

Svato by z nás měla radost, zvládnu to taky tak, bez odpadu a jako rozená patoložka. Pitvám jako profík, bez netu, bez návodu, jen citem, tři minuty max :D

 
danda  07.08.12 22:46

Casino, moje zkušenost je - lépe se zavinuje, když je i kuřecí plát vychlazený.
Dělávám galantiny, tam se přidává jemná fáš, mozaiku z jazyků, popř. sádla a zeleniny, všechno podélně ozdobně vykrájet, je to piplačka, ale hosti lichotí :-) Nakonec vařit, ne péct, ale tenhle recept se mi líbí :potlesk:
Dřív se takto vykládaly i salámy, dnes to ani v Globusu neumí :-)

Edit

A kuře zvládám za 3 minuty vykostit :-)

Příspěvek upraven 07.08.12 v 22:47

 
Alis
2617 příspěvků 07.08.12 22:20
Vařila, Alis, vařila, nejednou...

Ale no tak, Casino… Teď jste za chlapa, co neuzná chybu… Čtěmež společně:

1 uzený hovězí jazyk
nebo 2 až 4 vepřové jazyky
nebo 1 uzený hovězí a 2 vepřové jazyky

Co to trochu časově rozepsat?

P:S: Edituju - stejně jsem nikdy hovězí uzený nevařila déle jak hodinku, asi tady máme jiné řezníky. Tvrdím to už pár let, uzené maso se v podstatě nemusí vařit, je přeuzené a tím pádem znehodnocené. Možná je to podobné i s jazyky.

Příspěvek upraven 07.08.12 v 22:23

 
casino
4463 příspěvků 07.08.12 22:16
Alis,

…to je jak o červené pančošce :roll: :think: :mrgreen:
Položme se na otázku:
Vařila Alis někdy uzený hovězí jazyk hmotnící přes 1 kg??? Nu, zda-li :)

 
Alis
2617 příspěvků 07.08.12 21:54

Casino, koukám, že vám dělám na Labužníku kašpárka :-)
Proč ne, každý máme nějakou roli v životě a pokud vás baví moje přihlouplost, ráda trochu radosti udělám. Upřímně, taky se bavím. Po dvou letech začal mít Labužník trochu grády :-)

1/ Dobře, cibule bude vařena se zeleninou
2/ Tuk v lednici jste vylepšil dvěma písmenky v jazykový šmak (to je taky výraz!!!)
3/ Děkuju za osvětu, ani ve snu by mě nenapadlo, že má hovězí jazyk stejně tuku jako prorostlé vepřové.
4/ Ale pořád to není tolik tuku, aby to po dvou hodinách drželo pohromadě, ne? A vepřové jazyky už vůbec ne… A jak souvisí vaření tučného DLOUHO s tím, že pak ztuhne… Jo, chápu, že tuk ztuhne v lednici, ale proč bych ho měla vařit déle???
5/ Proč tomu tlakáči říkáte ďáblův vynález - co mi uniká?
6/ Je to smutné, ale o tenderizování vím víc než o egalizování :-)

7/ A šetřit vás? Možná bych se slitovala, ale jak souvisí cokoli s Caprese???

P. S. Chirurgické nitě a bránici radči přecházím, komentář by vás vyšel draho :-)

 
casino
4463 příspěvků 07.08.12 21:32

„…(vysokým obsahem tuku v lednici zase vytuhne)“
Jj, maj recht…, myslejí, že ta dvě písmenka co jsem do textu doplnil, tomu dají ten správný jazykový šmak? :)

danda,
také jsem měl obavy, jak maso před zavinutím fixovat. Pro všechny případky jsem měl v záloze chirurgické nitě (Alis, samozřejmě samovstřebávací), ale zatím nemám odzkoušeno, jak dlouho by v mrazáku trvalo samovstřebávání :mrgreen: a ještě i vepřovou síťku (Alis, bránici), ale nevím, zda by nebyla cítit (chuťově i jazykohmatově) :think: Nakonec bylo lze se obejíti i bez pomocných materiálů, neboť MAKRONKY poskytly pomocnou ruku a ruku v ruce jsme mozaiku poměrně slušně do toho kuřecího kožucha zavinuli ;)

Alis,
ad.1
i nadále se domnívám, že i cibule je zelenina
ad.2
chtěl jsem se z „tučnosti jazyku“ vykecat, že je to patrně subjektivní dojem… Leč, zagůůůglil jsem a ejhle 8o :) :mrgreen:
Hovězí uzený jazyk 24% tuku
Jazyk vepřový s podjazyčím12,7%
Hovězí svíčková 7,6%
Vepřové prorostlé 24,4%
Ad.3,4 viz di (di, dík :kytka:

ad. P.S.
to je ze stejného ranku, jako maso tenderizovat… :)
…a už mě, prosím, šetřete! Pokusím se obhájit ZDE TOTO ;)

 
Alis
2617 příspěvků 07.08.12 20:28

Di, já se na vše s elegancí a vtipem vysvětlené přímo těším :-) :-) :-)
Mimochodem taky zdravím :-)
Papiňák mě taky napadl, ale mám obavy, že jsme vzaly Casinovi vítr z plachet a bude tu o vysvětlení méně :-)
Egalizované mléko mě napadlo, volnost, rovnost, bratrství samozřejmě taky, jen mi ne a ne docvaknout, jak s tím masem… Ale internet a Casino mě poučili(y) :-)

 
di
2451 příspěvků 07.08.12 19:32

Alis, casino jistě vše s elegancí a vtipem jemu vlastními vše vysvětlí sám, tak snad jen ad 3) - podle mě je to cocotte minute alias papiňák, ad 4) i já občas jazyk (hovězí) vařím tak dlouho, někdy je to třeba. Jo a ad egalizovat - egalované/ega­lizované mléko určitě znáš, stejně jako heslo „Liberté, égalité, fraternité“, jen Ti to hned nedošlo. Jo a zdravím po čase.

 
Alis
2617 příspěvků 07.08.12 19:07

Pár dotazů i ode mne:
1/ cibule asi patří do vody spolu s kořenovou zeleninou?
2/ tuk v lednici je krásný obrat, zvlášť od labužníka, co se bavil nad listovým těstem z broskví :-) Nic ve zlém, jen s úsměvem… Ale jsem trochu překvapená, jazyky obsahují spoustu tuku???
3/ Co je ďáblův vynález?
4/ Fakt vaříte jazyky více jak dvě hodiny?

P. S. Děkuji za nové slovo do slovníku, sice jsem si musela najít, co „egalizovat“ znamená, ale zase jsem o slovíčko chytřejší :-)

 
danda  07.08.12 18:39

Casino :potlesk:, vytvořit mozaiku, svázat a upéct, tak aby při krájení vynikla, není jednoduché.

Jen mi je trochu záhadou ta lednice v prvním odstavci - vysokým obsahem tuku v lednici… nemusím ji předem naplnit domácím škvařeným sádlem, že ne :P

 
di
2451 příspěvků 07.08.12 15:12

Casino, Vy jste ale hračička - pěkné!

 
birkana
1663 příspěvků 07.08.12 14:06

Už tento výtvor „vidím“ na obložené studené míse. Vypadá to moc a moc hezky :palec:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz