Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Zde je neco malo o Estragonu
https://www.labuznik.cz/…m_posts2.php?…
Vzdy byl v me bylinkove zahrade, presto ze ziji v Kanade. Diky tomu ze se
rozsiruje svymi koreny i kdyz naz zemi vymrzl, na jare vyrasil novy. Znam velke
mnozstvi receptu s pouziti estragonu a nektere jsou jiz na Labu
https://www.labuznik.cz/…ni/podrobne/?…
Predehrat troubu na 180°C. Vymastit litinovy hrnec, nebo nejaky tezky s prilehajici poklici. Omyt a osusit kure a svazat ho do formy. Potrit kure olejem a ochutit jej soli a peprem. Vlozit do hrnce prsama vzhuru a posypat cely povrch i hohy rozemnutym (posekanym) estragonem. Prikryt poklici a vlozit do predehrate trouby na 2 az 2 1/2 hodiny, nebo az je kure upecene, po zapichnuti maleho noziku stava z masa vyteka cira, nebo kdyz vnitrni teplota na teplomeru je 82°C. Vyjmout kure, prikryt ho volne pecicim papirem a cistou uterkou. Nechat kure odpocinout asi 10-15 minut. mezi tim pripravit omacku. Z litinaku odlit prebytecny tuk. Nalit tam horky vyvar a kastrol postavit na stredni teplotu. Privest k varu, uvolnit pripek a vmichat jej do omacky. Kdyz vse pekne probublava, nalit tam smetanu s rozkvedlanou kukuricnou moucku a rozdrcenym estragonem (nebo posekanym). Snizit teplotu a nechat za staleho michani povarit po 2-3 minuty. Ochutnat, popripade dochutit. Naporcovat kure, poskladat na nahratou servirovaci, misu, zalit vse casti omacky a zbytek omacky podavat v omacniku. Jako priloha se hodi mackane brambory se zelenymi fazolkami...
Recept je z kategorií: Kuřecí maso
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Kuře s estragonovou omáčkou (TAKE5)
esme je mnoho bylinek co pouzivam a co jsem pestovala v zahradce. Jsou vsak tri, co mam rada k priprave ryb a to je estragon, salvej a stovik
Příspěvek upraven 05.03.11 v 21:23
4813 příspěvků 4.3.11 22:03
Babi, také si estragon suším. A ještě pro všechny známé. Suším celé větvičky a pak lístky jen stáhnu dvěma prsty. Jde to moc dobře.
Wydro, klidně použij sušený. Čerstvý má asi více „anýzovou“ chuť která se sušením trochu ztratí. Ale ne moc…
U tohoto receptu suseny tak moc nevadi. Estragon je jedna z bylinek, co moc neztraci na vuni a chuti ususenim…
Estragon jsem jeste nikdy nejedla, ale tohle se mi libi, mam pockat na cerstvy, nebo s tim susenym to chutna stejne?
svato, tak jsem se podivala na ukazky DVD…budu si muset poridit
Bento, to me tvrde prekvapujes, ja si o Tobe myslim prave naopak…vsechno moderni a experimentalni
Jeste jsem chtela dodat, ze neznam kureci sushi
Kure, ne jenom ze nedodelane neni tak chutne,
ale je hlavne nebezpecne. Malo co v restauraci poslu zpet, avsak kdyz si
objednam kure, ihned ho odkrojim od kosti. Nesmi byt ani naznak ruzoveho masa.
Ja si vsak vesmes ani kure neporoucim, to si pripravime doma a poradne.
Jednoduse, nektere maso mam rada radne udelane a nektere mohu jist takrka
syrove. Myslim si, ze kure se musi umet udelat, aby bylo stavnate a pritom
udelane a nevysusene. Kvalitni litinove hrnce jsou k nezaplaceni. Zvlaste
u drubeze pouzivam teplomer…
esme, jak zajiste vis, estragon je take zaklad mekolika klasickych receptu jako je bernaise omacka, francouzke bylinky fines herbes, ruzne recepty na pripravu ryb, ruznych dressingu, majonez, klobasek atd. atd. Cerstvy estragon se dobre uchova v uzavrenych saccich a zmrazeny. Susene forme je take dobry.
1437 příspěvků 3.3.11 16:04
Když je telecí a kuře nehotové, strávníci pak brzy skončí na hřbitově - tak aspoň tvrdí jeden kuchár v knihe Kapitán Fracasse.
4813 příspěvků 3.3.11 07:24
Bento, pokorně se přiznávám že steak mohu blue, ale kuře i jehněčí musí být propečené až na kost.
I ryba musí být pořádně udělaná. I když salát ze syrových ryb po způsobu Pacifiku přímo miluji.
Zkrátka…nesmí to být napůl.
Asi nejsem (pro majitele restaurace) ideální zákazník. Když nedostanu co jsem si objednala, klidně to pošlu zpátky.
Ja som asi uz stary alebo nemoderny, ale uz sa bojim daco objednat v tych „quazi modernych restauraciach vsetko pride polo surove, ci je to kuracie alebo bravcove.
Pri bifteku aspon mozem povedat 'well done“.
Esmeralda ja som uplne alergicky na takuto polohotovu upravu kuraciny a nech pouzivaju ake chcu meno a ich teorie .
4813 příspěvků 3.3.11 01:30
Babi, ještě jsem chtěla dodat: Jsem ráda že nejsem jediná kdo má rád kuře pořádně propečené.
Tady běžně doporučují péct 25 - 30 minut na každých 500 gramů. Podle mě je to moc málo. Někdo to má zřejmě rád. Já ne. Moje „řádně upečené kuře“ se musí téměř vykostit samo.
4813 příspěvků 3.3.11 01:22
Estragon mi roste na zahrádce. Mám ho moc ráda. Je to nejen úžasně aromatická bylina, ale také velice pěkná na vzhled, zvláště když kvete.
http://www.soniatasteshawaii.com/…tarragon.jpg
Příspěvek upraven 03.03.11 v 01:30