Recept Kuře s chřestovou a hříbkovou nádivkou

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kuře s chřestovou a hříbkovou nádivkou

Úvod

Mnozí z nás si pamatují staré reklamní heslo – kuře stokrát jinak. Tady je jedno z pera splašené ženské, která našla pár hub a vzpomněla si, že zapomněla na balíček chřestu v lednici.

Postup

Kuře očistíme, naporcujeme, osolíme, poklademe plátky másla, v pekáčku podlijeme trochou vody a dáme péct.
Zatímco se kuře peče, připravíme si nádivku. Chřest oloupeme a vložíme do vařící vody se špetkou soli a cukru, vaříme 5 minut, pak chřest scedíme a odložíme.
Hříbky očistíme a pokrájíme je na plátky, které zprudka osmahneme na másle. 4 plátky osmažených hříbků odložíme na ubrousek (budou na parádu). Do zbylých hříbků na pánvi přidáme bílé víno, necháme vydusit, poté přilijeme trochu vody a dusíme asi 10 minut. Žemle nakrájíme, vložíme do mísy a pokapeme je rozpuštěným máslem, které necháme vsáknout.
Oddělené žloutky rozmícháme s mlékem, přidáme sůl a muškátový květ a směs rovnoměrně nalijeme na pokrájené žemle. Do mísy k žemlím přidáme posekanou petrželku, na kousky pokrájený chřest (několik hlaviček si ponecháme na ozdobu) a vydušené hříbky. Krátce a velmi jemně promícháme, aby se žemle nerozpadly. Nakonec velmi jemně vmícháme sníh z bílků ušlehaný s pár zrnky soli.
Připravenou nádivku rozdělíme, chceme-li.
Větší část nádivky vložíme asi 15 - 20 minut před dopečením do pekáčku ke kuřeti – dopečeme společně. Tato nádivka je velmi šťavnatá a jemná.
Máme-li rádi výraznější chuť nádivky, vyložíme si zapékací misky pršutem, případně i listovým špenátem, přidáme oddělenou část nádivky a upečeme vedle pekáčku s kuřetem.
Celou nádivku můžeme upéct v mufinové formě a použít jako jedinou přílohu pečeného kuřete, na talíři přeléváme vypečenou šťávou.
Jinak kuře s nádivkou podáváme s vařenými novými bramborami, ozdobené hlavičkami chřestu a plátky na másle osmažených hříbků.

Nahlásit recept

  • 21.07.13 vloženo
  • 1329x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 a 3/4 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kuře
  • 1 svazek bílého chřestu
  • 2 hříbky dubové
  • ½ dl bílého vína
  • 3 – 4 žemle
  • 2 vejce
  • 1 špetka muškátového květu
  • 15 dkg másla
  • 1 a ½ dl mléka
  • petrželka
  • sůl
  • špetka cukru
  • trochu vody
  • 4 velké plátky pršutu (nemusí být)
  • 2 nové brambory na porci

Doporučená příloha

  • nové brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 21.07.13 14:15

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Kuře s chřestovou a hříbkovou nádivkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
tlustá bába
1211 příspěvků 22.07.13 20:56

Ježkovy voči! To se dělá? Chválit, když jsem v zatáčce? Spadla jsem kvůli tomu z koštěte! :cert:

:mavam:
jolana
5065 příspěvků 21.07.13 23:15

Joooj..bosorko :kytka:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Uzené se zelím a hruškami

Nejlepší recepty

Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Reveňový koláč Reveňový koláč
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz