Recept Kuře s chřestovou a hříbkovou nádivkou
tlustá bába Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Mnozí z nás si pamatují staré reklamní heslo – kuře stokrát jinak. Tady je jedno z pera splašené ženské, která našla pár hub a vzpomněla si, že zapomněla na balíček chřestu v lednici.
Postup
Kuře očistíme, naporcujeme, osolíme, poklademe plátky másla, v pekáčku podlijeme trochou vody a dáme péct. Zatímco se kuře peče, připravíme si nádivku. Chřest oloupeme a vložíme do vařící vody se špetkou soli a cukru, vaříme 5 minut, pak chřest scedíme a odložíme. Hříbky očistíme a pokrájíme je na plátky, které zprudka osmahneme na másle. 4 plátky osmažených hříbků odložíme na ubrousek (budou na parádu). Do zbylých hříbků na pánvi přidáme bílé víno, necháme vydusit, poté přilijeme trochu vody a dusíme asi 10 minut. Žemle nakrájíme, vložíme do mísy a pokapeme je rozpuštěným máslem, které necháme vsáknout. Oddělené žloutky rozmícháme s mlékem, přidáme sůl a muškátový květ a směs rovnoměrně nalijeme na pokrájené žemle. Do mísy k žemlím přidáme posekanou petrželku, na kousky pokrájený chřest (několik hlaviček si ponecháme na ozdobu) a vydušené hříbky. Krátce a velmi jemně promícháme, aby se žemle nerozpadly. Nakonec velmi jemně vmícháme sníh z bílků ušlehaný s pár zrnky soli. Připravenou nádivku rozdělíme, chceme-li. Větší část nádivky vložíme asi 15 - 20 minut před dopečením do pekáčku ke kuřeti – dopečeme společně. Tato nádivka je velmi šťavnatá a jemná. Máme-li rádi výraznější chuť nádivky, vyložíme si zapékací misky pršutem, případně i listovým špenátem, přidáme oddělenou část nádivky a upečeme vedle pekáčku s kuřetem. Celou nádivku můžeme upéct v mufinové formě a použít jako jedinou přílohu pečeného kuřete, na talíři přeléváme vypečenou šťávou. Jinak kuře s nádivkou podáváme s vařenými novými bramborami, ozdobené hlavičkami chřestu a plátky na másle osmažených hříbků.
- 21.07.13 vloženo
- 1879x zobrazeno
Čas přípravy
- 1 a 3/4 hodiny
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 1 kuře
- 1 svazek bílého chřestu
- 2 hříbky dubové
- ½ dl bílého vína
- 3 – 4 žemle
- 2 vejce
- 1 špetka muškátového květu
- 15 dkg másla
- 1 a ½ dl mléka
- petrželka
- sůl
- špetka cukru
- trochu vody
- 4 velké plátky pršutu (nemusí být)
- 2 nové brambory na porci
Doporučená příloha
nové brambory
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Kuře s chřestovou a hříbkovou nádivkou
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Kuře s chřestovou a hříbkovou nádivkou
Ježkovy voči! To se dělá? Chválit, když jsem v zatáčce? Spadla jsem kvůli tomu z koštěte!
5068 příspěvků 21.7.13 23:15
Joooj..bosorko