Recept Kuře s chřestovou a hříbkovou nádivkou

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kuře s chřestovou a hříbkovou nádivkou

Úvod

Mnozí z nás si pamatují staré reklamní heslo – kuře stokrát jinak. Tady je jedno z pera splašené ženské, která našla pár hub a vzpomněla si, že zapomněla na balíček chřestu v lednici.

Postup

Kuře očistíme, naporcujeme, osolíme, poklademe plátky másla, v pekáčku podlijeme trochou vody a dáme péct.
Zatímco se kuře peče, připravíme si nádivku.
Chřest oloupeme a vložíme do vařící vody se špetkou soli a cukru, vaříme 5 minut, pak chřest scedíme a odložíme.
Hříbky očistíme a pokrájíme je na plátky, které zprudka osmahneme na másle. 4 plátky osmažených hříbků odložíme na ubrousek (budou na parádu). Do zbylých hříbků na pánvi přidáme bílé víno, necháme vydusit, poté přilijeme trochu vody a dusíme asi 10 minut. Žemle nakrájíme, vložíme do mísy a pokapeme je rozpuštěným máslem, které necháme vsáknout.
Oddělené žloutky rozmícháme s mlékem, přidáme sůl a muškátový květ a směs rovnoměrně nalijeme na pokrájené žemle. Do mísy k žemlím přidáme posekanou petrželku, na kousky pokrájený chřest (několik hlaviček si ponecháme na ozdobu) a vydušené hříbky. Krátce a velmi jemně promícháme, aby se žemle nerozpadly. Nakonec velmi jemně vmícháme sníh z bílků ušlehaný s pár zrnky soli.
Připravenou nádivku rozdělíme, chceme-li.
Větší část nádivky vložíme asi 15 - 20 minut před dopečením do pekáčku ke kuřeti – dopečeme společně. Tato nádivka je velmi šťavnatá a jemná.
Máme-li rádi výraznější chuť nádivky, vyložíme si zapékací misky pršutem, případně i listovým špenátem, přidáme oddělenou část nádivky a upečeme vedle pekáčku s kuřetem.
Celou nádivku můžeme upéct v mufinové formě a použít jako jedinou přílohu pečeného kuřete, na talíři přeléváme vypečenou šťávou.
Jinak kuře s nádivkou podáváme s vařenými novými bramborami, ozdobené hlavičkami chřestu a plátky na másle osmažených hříbků.


Reklama

Nahlásit recept

  • 21.07.13 vloženo
  • 1303x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 a 3/4 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kuře
  • 1 svazek bílého chřestu
  • 2 hříbky dubové
  • ½ dl bílého vína
  • 3 – 4 žemle
  • 2 vejce
  • 1 špetka muškátového květu
  • 15 dkg másla
  • 1 a ½ dl mléka
  • petrželka
  • sůl
  • špetka cukru
  • trochu vody
  • 4 velké plátky pršutu (nemusí být)
  • 2 nové brambory na porci

Doporučená příloha

  • nové brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 21.07.13 14:15

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Kuře s chřestovou a hříbkovou nádivkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1210 příspěvků 22.07.13 20:56

Ježkovy voči! To se dělá? Chválit, když jsem v zatáčce? Spadla jsem kvůli tomu z koštěte! :cert:

:mavam:
 
jolana
5065 příspěvků 21.07.13 23:15

Joooj..bosorko :kytka:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kuře na medu Kuře na medu
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Hruškový koláč Hruškový koláč
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz