Recept Kuře, nebo perlička s kapustou a jablky

(Hodnoceno 2x) babi Kanadská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Kuře, nebo perlička s kapustou a jablky

Postup

Odloupnout vnější listy kapusty a nakrájet ji na hrubo. V hrnci osolené vody po 1 minutu oblanšírovat. Slít a dát stranou. Předehřát troubu na 190°C. Omýt ptáka a osušit ho. Uvnitř a zvenku ho osolit a opepřit. Začínajíc u krku pokrýt prsa ptáka 10ti plátky slaniny. Položit ptáka prsama nahoru a nohama k sobě. Křídla zastrčit pod tělo. Ustřihnout si alespoň metr kuchyňského motouzku. Podsunou střed motouzku pod křídla pod krkem. V každé ruce držet jeden konec a táhnout k sobě tak, aby se motouzek dostal mezi telo ptáka a jeho stehna. Překřížit motouzek pod biskupem, ztáhnout nahoru a zachytit nohy a zkřížit je. Překřížit motouzek nad nohama a utáhnout jej. Ještě jednou obmotat nohy a nahoře udělat suk. Rozpustit 1 lžíci másla a potřít jim nohy a kůži ptáka. Položit ho na mřížku položenou v pekáčku a péct ho asi 1 hodinu. Často polévat výpekem, až jsou hohy ptáka trochu uvolněné, když se s nimi zahýbá. Vyjmout ptáka na nahřátý talíř a přikrýt ho volně alobalem. Z pekáče odstranit přebytečný tuk. Pekáč postavit na oheň, nakrájet zbývající slaninu na kostky a osmažit ji do křupava.Vyjmout slaninu a osušit ji na papírovém ubrousku. Na pánvi rozpustit máslo a osmažit na něm jablka asi 2 minuty. Posypat je cukrem a pokračovat ve smažení do zlatohněda a až jablka změknou asi 10 minut. Do pekáče přilít víno a vývar, přivést do varu a uvolnit přípek. Nechat trochu zredukovat, přidat kapustu a ochutit ji. Za stálého míchání ji povařit asi 5 minut. přidat uschovanou slaninu a jablka. Odstavit. Kapustu a jablky navršit na servírovací mísu a nahoru položit celého, nebo naporcovaného ptáka (kuře, nebo perličku). Ihned podávat.

Recept je z kategorií: Drůbež

Nahlásit recept

  • 14.04.07 vloženo
  • 6409x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 malé hlávky kapusty
  • 1.3 kg kuře nebo perlička
  • sůl a pepř podle chuti
  • 14 tenkých plátků slaniny
  • 1 1/2 lžíce másla
  • 2 jablka, bez jaderníku a nakrájená na 1/8
  • 250 ml bílého vína
  • 1 lžička cukru
  • 125 ml kuřecího vývaru

Doporučená příloha

  • Zámecké nové brambory…

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 11.12.18 14:41

Bez slaniny… neb ji kdosi v noci sežral a nikdo se nechce přiznat…
Ale myslím, že to nic nemění na tom, že jsme si výtečně pochutnali :)
Ta kapusta takto udělaná nemá chybu: klidně bych k ní ani nepotřebovala to ptačisko :)

Foto v komentáři…

Odkaz na uvaření

tlustá bába 4.9.18 12:17

Téměř identický je recept na mladého francouzského venkovského kohoutka (tady se jim říká jarní kuřátko), jen je podstatně jednodušší na přípravu … ptačisko se osolí, opepří, do bříška dostane větvičku tymiánu, bobkový list, šalotku a kus hrušky, sváže se a štědře opatlá změklým máslem. Peče se na plátku libové zauzené slaniny (podle velikosti asi půl hodiny) … pak se v pekáčku podloží blanšírovanou kapustou, obloží půlkami hrušek, povařenými a z tvrdé slupky sloupnutými kaštany (lze použít i vakuované, to nedá práci) a ve slupce uvařenými malými brambůrkami (lze loupanými i neloupanými), přilije se trochu bílého vína a kuřecí vývar a dopeče se do zlatova. Kapusta by měla zůstat trochu křupavá … kdo je zhýralý, může přidat i šplouch koňaku.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Kuře, nebo perlička s kapustou a jablky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Kuře, nebo perlička s kapustou a jablky

Zuzka1973
2381 příspěvků 11.12.18 14:42

Bez slaniny… neb ji kdosi v noci sežral a nikdo se nechce přiznat…
Ale myslím, že to nic nemění na tom, že jsme si výtečně pochutnali :)
Ta kapusta takto udělaná nemá chybu: klidně bych k ní ani nepotřebovala to ptačisko :)
Kapustu jsem použila zdravé vršky z otrhaných růžičkových…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz