Recept Kuře, nebo perlička s kapustou a jablky
babi Kanadská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Odloupnout vnější listy kapusty a nakrájet ji na hrubo. V hrnci osolené vody po 1 minutu oblanšírovat. Slít a dát stranou. Předehřát troubu na 190°C. Omýt ptáka a osušit ho. Uvnitř a zvenku ho osolit a opepřit. Začínajíc u krku pokrýt prsa ptáka 10ti plátky slaniny. Položit ptáka prsama nahoru a nohama k sobě. Křídla zastrčit pod tělo. Ustřihnout si alespoň metr kuchyňského motouzku. Podsunou střed motouzku pod křídla pod krkem. V každé ruce držet jeden konec a táhnout k sobě tak, aby se motouzek dostal mezi telo ptáka a jeho stehna. Překřížit motouzek pod biskupem, ztáhnout nahoru a zachytit nohy a zkřížit je. Překřížit motouzek nad nohama a utáhnout jej. Ještě jednou obmotat nohy a nahoře udělat suk. Rozpustit 1 lžíci másla a potřít jim nohy a kůži ptáka. Položit ho na mřížku položenou v pekáčku a péct ho asi 1 hodinu. Často polévat výpekem, až jsou hohy ptáka trochu uvolněné, když se s nimi zahýbá. Vyjmout ptáka na nahřátý talíř a přikrýt ho volně alobalem. Z pekáče odstranit přebytečný tuk. Pekáč postavit na oheň, nakrájet zbývající slaninu na kostky a osmažit ji do křupava.Vyjmout slaninu a osušit ji na papírovém ubrousku. Na pánvi rozpustit máslo a osmažit na něm jablka asi 2 minuty. Posypat je cukrem a pokračovat ve smažení do zlatohněda a až jablka změknou asi 10 minut. Do pekáče přilít víno a vývar, přivést do varu a uvolnit přípek. Nechat trochu zredukovat, přidat kapustu a ochutit ji. Za stálého míchání ji povařit asi 5 minut. přidat uschovanou slaninu a jablka. Odstavit. Kapustu a jablky navršit na servírovací mísu a nahoru položit celého, nebo naporcovaného ptáka (kuře, nebo perličku). Ihned podávat.
Recept je z kategorií: Drůbež
- 14.04.07 vloženo
- 6409x zobrazeno
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 2 malé hlávky kapusty
- 1.3 kg kuře nebo perlička
- sůl a pepř podle chuti
- 14 tenkých plátků slaniny
- 1 1/2 lžíce másla
- 2 jablka, bez jaderníku a nakrájená na 1/8
- 250 ml bílého vína
- 1 lžička cukru
- 125 ml kuřecího vývaru
Doporučená příloha
Zámecké nové brambory…
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku11.12.18 14:41
Bez slaniny… neb ji kdosi v noci sežral a nikdo se nechce přiznat…
Ale myslím, že to nic nemění na tom, že jsme si výtečně pochutnali
Ta kapusta takto udělaná nemá chybu: klidně bych k ní ani nepotřebovala
to ptačisko
Foto v komentáři…
Líbí se mi4.9.18 12:17
Téměř identický je recept na mladého francouzského venkovského kohoutka (tady se jim říká jarní kuřátko), jen je podstatně jednodušší na přípravu … ptačisko se osolí, opepří, do bříška dostane větvičku tymiánu, bobkový list, šalotku a kus hrušky, sváže se a štědře opatlá změklým máslem. Peče se na plátku libové zauzené slaniny (podle velikosti asi půl hodiny) … pak se v pekáčku podloží blanšírovanou kapustou, obloží půlkami hrušek, povařenými a z tvrdé slupky sloupnutými kaštany (lze použít i vakuované, to nedá práci) a ve slupce uvařenými malými brambůrkami (lze loupanými i neloupanými), přilije se trochu bílého vína a kuřecí vývar a dopeče se do zlatova. Kapusta by měla zůstat trochu křupavá … kdo je zhýralý, může přidat i šplouch koňaku.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkůmDiskuse k receptu Kuře, nebo perlička s kapustou a jablky
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Kuře, nebo perlička s kapustou a jablky
Bez slaniny… neb ji kdosi v noci sežral a nikdo se nechce přiznat…

Ale myslím, že to nic nemění na tom, že jsme si výtečně pochutnali
Ta kapusta takto udělaná nemá chybu: klidně bych k ní ani nepotřebovala to ptačisko
Kapustu jsem použila zdravé vršky z otrhaných růžičkových…