Recept Kuře na soli

aneb kuře na soli

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Půlku kuřete opláchnout, svrchu mírně posolit, zevnitř taky tam, kde se nedotýká dna. Na dno remosky, nebo pekáčku nasypat sůl, vrstva nesmí být nižší než 1 cm, vyšší je lepší. Půlku kuřete opatrněnpoložíme na rovnoměrně nasypanou sůl, nepřitlačujeme,ani už jinak neupravujeme. Remosku- studenou - zapneme a necháme péct přesně hodinu. Nedíváme se dovnitř, leda přes sklo. Po hodině otevřeme, zíráme chvíli na křupavou kůrčičku, vyjmeme, z míst, které se soli dotýkaly sůl otřeme a můžeme ihned podávat. Příloha libovolná, jen upozorňuji, že nemáte žádnou šťávu na přílohu, nebo na namáčení chleba. Použitá sůl se již většinou k další potřebě nehodí. Pokud používáte troubu, nahoďte 220 stupňů až zavřete dvířka. Hodinu neotvírat.

Recept je z kategorií: Kuřecí maso

Nahlásit recept

  • 11.04.07 vloženo
  • 19191x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hod.

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • půlka kuřete
  • až 1/2 kg soli

Doporučená příloha

  • cokoliv, nejlépe jen zeleninový salát

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kuře na soli

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
birkana
1687 příspěvků 27.06.13 08:37
:potlesk: :potlesk: :potlesk:
casino
4488 příspěvků 27.06.13 08:20
Autor: Michael Klíma | 13.4.2009

Pečení v soli

Pečení v soli je známo nejspíše již od objevení ohně. Tímto způsobem se upravují hlavně kuřata, kachny a ryby a to jak v celku tak i nakrájené na větší kusy.

V čínské kuchyni se tento způsob pečení nazývá Kchao.

Připravíme si pánev nebo kastrol podle velikosti upravované suroviny s dostatečným množstvím soli, aby do ní mohla být celá upravovaná surovina zahrabána. Sůl zahřejeme na pánvi na nejvyšší teplotu a mezitím si připravíme potravinu, kterou hodláme upravovat. Kuře nebo rybu očistíme, vykucháme, prosolíme, okořeníme a zabalíme do pergamenového papíru nebo hliníkové folie. Potom zahřejeme další pánev nebo kastrol, dno pokryjeme vrstvou soli, na ni dáme připravenou zabalenou potravinu, kterou zasypeme první dávkou soli. Pánev zakryjeme poklicí a dáme na 5-10 minut na prudký oheň nebo do dobře vyhřáté trouby. Potom potravinu ze soli vyndáme, sůl opět zahřejeme na nejvyšší možnou teplotu a celý postup opakujeme čtyřikrát až šestkrát podle množství, druhu a velikosti upravované potraviny. Při pečení na otevřeném ohništi musí být spodní vrstva dostatečně silná, aby se potravina nespálila.

birkana
1687 příspěvků 27.06.13 07:58

V remosce se dá péct i na sucho - položila bych tu půlku na pomaštěný pařáček nebo nějakou jinou vhodnou drátěnou podložku a bez soli! Vlastně by se pak grilovalo :idea: Jen bych kuřátko okořenila a potírala máslem. Dno vystlat alobalem, ať se odkapávající šťáva nepřipálí. Ale to už není na soli :think:

jolana
5066 příspěvků 26.06.13 23:27

Danaj, kludne aj pol :mavam: a tuna a citat komenty..
http://www.labuznik.cz/…kure-v-soli/

DanaJ
1136 příspěvků 26.06.13 22:20

Já to chci právě zkusit upéct v Remosce, páč troubu nemám, a tam se vejde jen ta půlka. Nedokážu si představit jak by se to dělalo s tím talířem…tak asi udělat tu mističku z alobalu na sůl, na to kuře kůží dolů, pak zase alobal.. :think:

birkana
1687 příspěvků 21.06.13 08:38

Dělala jsem na soli vždy jen celé a s úspěchem. Když chcete péct jen půlku, vezměte starý talíř nebo zapékací misku, kuře položte libovolnou stranou a pečte na sucho ;) Máte-li troubu, která tzv. hodně „suší“ - většinou plynová, zakryjte ze začátku pečení alobalem, nakonec dopečte odkryté. Pokud by se vám zdálo příliš suché, potřete jemně máslem. Nepečte příliš dlouho, tak se také maso vysuší. Kuře pak chutná jako z grilu - tuto chuť můžete ještě zvýraznit vhodným kořením. Šťávy je velice málo, jen co maso pustí.

Použití starého talíře má opodstatnění - on totiž zhnědne a nejde pak pořádně vyčistit (aspoň mě se to stalo) :(

casino
4488 příspěvků 20.06.13 22:52
Já to dělal jednou, jedinkrát...

… a přišlo mi to jako plýtvání oběma (ad hoc) surovinami s výsledkem neodpovídajícímu očekávání 8)

@DanaJ, kůží dolů a i tak to bude vysušené ;)

DanaJ
1136 příspěvků 20.06.13 22:22

Chci se zeptat. Když děláte jen tu polovinu kuřete, tak jí dáváte kůží dolů nebo nahoru? :think:

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: kuře na soli,dracik-Jani,

ďakujem za obsiahly výklad. Jasné, že už pred x-rokmi som počula-vysyp na pekáč kilo soli a polož na to kura a upeč. Akosi sa mi to nezdalo dôveryhodné. Až teraz mi došlo, vďaka Tebe i Vali - že to funguje ako grilovanie…škoda, že na zajtra už mám naložené kura v marináde, išla by som do toho. Ahojky!

stodulkova.jana
3 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: kuře na soli pro anickuv od dračika

Protože mám jen plynovou troubu, dělám tuto úpravu jen v remosce, ta je studená, když ji zapínám a fakt, maso žádný tepelný šok nepotřebuje, není to těsto.Mezi sůl a kuře žádný alobal ani misku nedávám, není to už ono, rozdíl sice není tak velký, ale to už můžeš péct klasicky. Nevyteče žádná šťávička, jen trochu krve a sůl i kyž je ned zlato není zase tak drahá, aby sis ji musela schovávat na další použití. Vůbec to není suché, naopak uvidíš, báječně šťavnaté a není v tom žádný přismahlý tuk, jako když griluješ. Právě proto jsem napsala, že se k tomu hodí spousta zeleniny a ta může být upravena podle chuti, syrová, s nálevem, nakládaná, s olejem, prostě jak má kdo rád. Neboj se, že to bude přesolené, naopak pod křídly, v záhybech je třeba trochu víc přisolit, ale zase v místech, kde se maso přímo dotýkalo podkladu, je třeba ho oprášit . Ze zkušenosti vím, že skoro nikdo nevěří, dokud neochutná a většina potom prochází kolem „griláčů“ s pokrčeným nosem. Ahojky, mějte se všichni fajn a ať se vám daří dílo.

Padre
194 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: kuře na soli

Děkuji, milá Vali, možná to o víkendu vyzkoušíme, protože to vypadá dobře - a hyn sa hukáže! Hezký jarní víkend!

Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: kuře na soli - Padre

tak popíšu, jak jsem pečení na soli dělala: vzala jsem velký pekáč, nasypala vrstvu soli a miska pod kuřetem byla jen tak velká, aby to kuře bylo v ní a nekapalo nic do soli, nikdy jsem nepozorovala, že by to něco ovlivnilo, jen jsem měla tu dobrou šťávičku na omaštění brambor. Podle mě ta sůl má funkci takovou, že když se nahřeje a rozpálí, tak to jakoby griluje - no a když jsem sůl alobalovou miskou nezakrývala celou, tak se nic nedělo… konec školení :-)))))

Je to taková dobrota, že jsem nikdy nepekla půlku, ale vždycky kuřátko celé. Sůl jsem nikdy nevážila, nasypala vrstvu tak 2 cm a podle velikosti pekáče jí bylo více - však není drahá (použila jsem ji klidně znovu).

Padre
194 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: kuře na soli

Stejně jako Anička prosím o vysvětlení - když se dá „miska“ na sůl, jaký vliv má na to pak sůl v pekáčku? Díky! Ovlivní to i tak nějak chuť nebo průběh pečení? Díky!

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: kuře na soli - Vali,

děkuji za odpověď. Já totiž troubu předehřívám vždy, ale například moje maminka dává i štrůdl zá:,–(ně do studené trouby, prý ho pak má vláčnější… my ho zase máme radši křupavější. Prostě asi se to odvíjí od toho, jak je která kuchařka (nebo kuchař pochopitelně) zvyklá a naučená. Ptala jsem se proto, že „hltám“ každou radu od zkušenějších kuchařů. Díky a zdravím, Bona.

Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: kuře na soli - bono

tak to ti jednoduše vysvětlím, ten šok masu a zatáhnutí provádím před pečením na pánvi a další, zas tak často maso v troubě nepeču (jaksi na tu masožravost nezbývá). Možná to děláš jinak, ale já takto celý život a nijak mi to nevadilo. Snažíme se na stará kolena jíst zdravě, chutně, ale hlavně levně, takže vařím opravdu jednoduchá jídla, používám z úsporných důvodů hodně Papiňák a vařím v akuthermickém nádobí. Možná ti to vysvětlí někdo jiný, jestli troubu předehřívat či ne, já to dělám jen u pečiva. :-)))))

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: kuře na soli -Vali,

sice to přímo nesouvisí s tímto receptem, ale můžu se zeptat, proč nepředehříváš troubu při pečení masa? Má to nějaký konkrétní důvod? Já žiju v (možná mylném) domnění, že by maso mělo dostat „teplotní šok“, podobně jako při opékání na pánvi (aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté), ale zase tolik zkušeností nemám. Díky Bona

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: kuře na soli,

zas, alebo stále som pribrzdená, na čo je tam tá soľ? A nevysuší sa to, keď tam nie je voda, ako pri bežnom pečení a podlievaní? Mala som pôvodne predstavu, že sa má kura obaliť soľou a nejak to chemicky pôsobí na kvalitu mäsa…

Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: kuře na soli - aničko

ano, dobře si to pochopila a ta miska je jen pod tím kuřetem - dělám si ji z více vrstev alobalu. Ještě jsem kuře ke konci pečení, když hodně červenalo, přikrývala alobalem a to jsem si tu troubu klidně na to otevřela :-)))))) na pečení masa nikdy troubu nepředehřívám.

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: kuře na soli,Vali,

mne to asi pomaly páli - ako to robíš? Na plech sol, potom misku z alobalu a na to kura?
Dracik, prosím a fakt do studenej trúby?
Počula som už o pečení kuraťa na soli ale akosi som nemala k tomu odvahu…Tak preto prosím o rady.

Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: kuře na soli - kamarádko

nápady mám v kteroukoliv denní i pozdě večerní dobu, to mě nenapadlo teď, to dělám odjakživa, dříve jsem si schovávala umyté hliníkové misky od buchtiček. Další výhodou je, že se sůl neznečistí a vždy jsem ji sesypala a použila znova. Touto úpravou vznikne prakticky grilované kuře, kterému se to kupované nemůže vůbec přirovnat.

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: kuře na soli

jojo, tato velmi snadna uprava vykouzli lahudku. Osobne bych pouzila hrubou morskou sul ;-)

Labužník kamaradka02
78 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: kuře na soli

Vali, na takhle pozdní dobu - dobrý nápad !

Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: kuře na soli
  • tak to já když kuře takhle peču podložím miskou z alobalu, abych o tu šťávičku nepřišla ;-)))
Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz