Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
tlustá bába Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Do drápů se mi (od gmp) dostal tento recept: http://www.kwestiasmaku.com/…/piersi-kurczaka-w-pysznym-so…/
Moc práce, moc nádobí, dušené kuře … tak jsem se to rozhodla upéct.
A nemohu to popsat jinak, než - lahodné!
Malé brambůrky omyjeme a dáme je vařit do horké osolené vody. Oloupeme šalotku nebo cibuli, velmi jemně ji nakrájíme a nasypeme na dno pekáčku. Dýni zbavíme semínek, oloupeme ji a pokrájíme na kostky, které vložíme na šalotku (cibuli). Kuřecí nožky (hezky vypadají kuřecí paličky) očistíme, opláchneme, trochu osušíme papírovým ubrouskem a osolíme. Poté je položíme do pekáčku, kolem nich zastrkáme větvičky tymiánu, přilijeme vývar (a chcete-li i trochu bílého vína a špetku bílého pepře), na nožky položíme plátky másla a dáme odkryté péci. Pečeme zhruba 30 minut při teplotě do 200°C. Během pečení občas podlijeme šťávou. Očistíme žampiony, nakrájíme je na plátky a vložíme do pánve, kde jsme si rozpálili kousek másla. Žampiony rychle orestujeme, aby chytily barvu. (Očištěné žampiony nemusíme restovat, lze je přidat do pekáčku zároveň s dýní a upéci vše společně.) Uvařené brambory zcedíme, oloupeme a přidáme je ke kuřeti společně s osmaženými žampiony. V tomto okamžiku přilijeme smetanu a společně krátce zapečeme, aby kuře mělo zlatou barvu. Ve variantě II. - anglickou slaninu nakrájíme na proužky a vložíme ji na rozpálenou pánev. Přihodíme blanšírované kapustičky, na plátky nakrájený česnek, posypeme hrubě mletým pepřem a společně prohřejeme. Budeme-li přidávat i houby, pak plátky hříbků nejprve osmažíme na slanině, pak přidáme kapustičky a česnek, opepříme a společně prohřejeme. Tuto směs vsypeme do pekáčku, přilijeme smetanu a dopečeme, jako ve variantě I. Nemáme-li malé, roztomilé brambůrky, pak brambory, které máme, oloupeme, uvaříme jak jsme zvyklí a přiložíme k hotovému jídlu. Jako přílohu je možno zvolit i tagliatelle.
Recept je z kategorií: Stehna
malé brambůrky, tagliatelle
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Kuře na hokkaidó pečené
Stačí omyté, nebo rovnou odmaštěné? Aby nevzniknul nějaký renonc!
395 příspěvků 21.10.14 22:33
Ale trvám na tom, že musí být předem omyté :- )). To bude foto!
A já si zas představila, jak sypu z pytlíku do horké vody brambůrky nejmenované značky.
To sem propašuju jako sváteční recept!

395 příspěvků 21.10.14 22:03
To nebyla kritika. Já jsem tuhle nenapsala, že se má dát pečící prášek do mouky a mám z toho výčitky, poněvadž jsem možná někomu zkazila koláč. Takže preciznosti zdar!
… a za stálého míchání vlijeme do záchodu. I tak možno.

K těmhle brambůrkám mám citový vztah. Ohýbala jsem hřbet a vlastníma rukama je vybírala z hlíny, tak to na ně musím ťuťu a ňuňu!
A že jsem je vysypala do horké? No, mohla jsem si to odpustit, ale někde jsem kdysi vyčetla, že čerstvě vykopané brambory nemají nějak usazený škrob nebo co, nejsou zatažené… ale možná v tom mám dokonalý zmatek.
Tak prostě nějak uvařte brambory, že jo?
Též Tě ráda vidím!
395 příspěvků 21.10.14 21:24
Má milá bábo, jak ráda tě vidím :- ). a hned se musím usmívat nad první precizní větou v postupu - představa, jak vařím brambůrky ve studené vodě, mě prostě rozesmívá! Hezký recept.