Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Zuzka1973 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Ať hledám, jak hledám… opět nemohu najít podobný recept, abych
případně nespamovala.
Ale vždy, když už už myslím, že jsem něco našla, tak zjistím, že tam
je buď něco podstatného navíc nebo tam něco chybí…
No, takže pokud tu přeci jen nějaký takový recept je, nechte kameny ležet
(protože: „hoď kamenem, kdož jsi bez viny…“) - já se vážně snažila
hledat…
Jinak ještě poznámka:
Já použila domácí rybízové víno (konkrétně směs černého a
červeného rybízu, ne příliš sladké, ale zase ne úplně kyselé… to
píši jako vodítko, jakou sortu vína hledat v případě kupovaného. Já
bych asi použila nějaké trpčí s kořeněnou chutí.
Kuře naporcujeme na porce podle svého, někdo porcuje na čtvrtky, jiný na víc menších kousků. Zde to vážně nevadí, jen doporučuji alespoň ty čtvrtky, ne kuře v celku... V misce smícháme všechno sypké koření + utřený česnek se solí. Tuto směs pěkně potřeme na kuřecí kousky. Do pekáče dáme na dno plátky másla, kolečka cibule, kulaté koření, zázvor a bobkové listy. Na to vše položíme kousky kuřete a zalijeme vínem. Dáme do předehřáté trouby, já dusila pěkně pomaloučku při 180 stupních asi něco kolem hodiny a půl. Ono je těžké radit čas i teplotu, když třeba vím, že stejný pokrm by moje maminka musela v její troubě péct o dobrou čtvrt hodinu déle a při 200 stupních... Prostě: maso se musí doslova "rozpadat" a odpadat od kostí. Během pečení doporučuji 2x obrátit, nakonec pak ještě jednou (cca 10 minut před koncem) už hodně opatrně a kůží navrch.
Recept je z kategorií: Kuřecí maso
Rýže, brambory, hranolky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
25.10.12 17:06
Tentokrát děláno jen pro dva, takže jen ze stehýnek, zbytek kuřete padne na zítřejší oběd včetně polévky…
Líbí se mi Uvaření se již líbí 6 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Kuře na domácím červeném víně
Děkuji za radu, hned se to pokusím upravit. Je vás tu jen pár, kdo čtete recepty a umíte se ozvat, když něco nesedí, za což vám dík
Babi, nám se povedlo rybízů namnožit tolik, že už asi pět - šest roků mám dostatek nejen na kompoty, ale i na džem, sušení, šťávu, přímou spotřebu včetně pečení, ale - zbývá ho dost a dost i na to vínko




Dost dlouho mi trvalo, než jsem vybádala svůj vlastní postup a výsledek je nyní nejen výborný k pití, ale konečně mohu naše vína použít i k vaření, což z počátku moc nešlo… Většinou dělávám to rybízové (nejlépe mix červený+černý) a pak z takových těch malých višniček, ptačky jim říkáme… z těch je výborné, hodně tmavé a chuťově famozní, víno
Něco na způsob šampusu dělávám z bezinek, to je také moc dobré
Už jsem zkoušela víno snad ze všeho, co naše zahrada skýtá… jablečné, hruškové, různé směsi, dokonce i z našeho „drobnohrozna“, ale jednoznačně vede vždy rybízové, višńové a bezinkové
Ještě k tomu kuřeti: zkoušela jsem i kupované víno, je to také dobroty, ale pořád nemůžu natrefit na nějaké, které také zanechá takovou tu „ovocno-kořeněnou“ chuť…
Tak pokud se do toho někdy přeci jen pustíš - přeji dobrou chuť
Zuzko, vidis jak Ti to jde to psani receptu
S tim korenim Ti mohu poradit… pripis „nebo
podle chuti“, at si to kazdy upravi.
Jednou se vsak do vina dostaly nejake jine
kvasinky a byl z toho „sampus“… opravdu dobre bublinky 

Musim Ti podekovat za pripominku stastnych chvil, kdy manzel mel svoje „vinobrani“… ano, meli jsme tolik keriku rybizu, ze jsem to nestacila zavarit, udelat dzem, nebo napect bublaninu a tak ten zbytek byl na vino. Bylo dobre, avsak melo poradny riz… jednou s nim manzel ovinil me kamaradky, ze i kdyz bydlely zarohem, netrefily domu
Zpet ke Tvemu kureti, zatim jsem nevyzkousela, ale vyzkousim
Děkuji zavysvětlení




No, k tomu koření: já utřela česnek se solí, k tomu po špetkách přidala to uvedené koření a bylo to fakt dobré, jinak bych si ani nedovolila to sem dát
Schválně jsem pak ještě dělala znovu a pro změnu na koupeném víně a také to bylo dobré, jen mi tam tak nějak chyběla ta ovocná příchuť z toho domácího rybízáku…
Spíš mne napadlo, že tu kořenicí směs si každý asi stejně uzpůsobí svým chutím, já to taky dělám
Zde mám opravdu problém přesně napsat slovy či číslicí kolik toho koření, protože jsem zvyklá dělat vše od oka, jen intuitivně…
Ještě se pokusím podumat, jak přesně to napsat, aby to co nejvíce odpovídalo reálu, protože úplně přesně stejné dávky to nejsou…
Vážně si nevím rady
…dovolím si vás citovat: „myslím to bez urážky a v dobré víře“
myslím, že když už sem jeden něco napíše,
tak by to mělo mít hlavu, páteř a patu. Proto, když někomu šlapu na
kuří oka, tak se ani často neomlouvám…, při své nátuře bych asi
nedělal nic jiného
Ale když už se seknu a udělám kopanec, jako
třeba tady , tak se
omluvím 
Já své komentáře myslím zhusta bez urážky a vždy v dobré víře;
Ale k vašemu receptu.
a nemyslím si, že neumíte recepty psát…
Často užívám obrat „jak vyčistit
ledničku“ a tento recept mi připadá, že nevíte co s kořením (až na
uvedené množství vavřínu, nemyslím to divoké). Mě v prvé řadě
nezarazilo to množství jednotlivých bylinek, ale vlastní skladba té
směsky… Už tam chybí jenom dobromysl a majoránka a bylo by tam skoro
všecko z jedné čeledi, co se tak běžně v kuchyni používá. Jsem
příznivec spíše jednodušších chutí, dovedu ale ocenit i rafinované
nuance, třeba v paštice. Myslím se moc nespletu, když budu tvrdit, že ta
šalvěj (navíc s rozmarýnem!) v poměru 1:1:1:1 ty ostatní chuti
spolehlivě přehluší či spíše „zahluší“ (bodejť ne, když je to
všecko z čeledi hluchavkovitých) 
, ale možná (a teď se zpronevěřím své
zásadě a mimořádně se omlouvám: „myslím to bez urážky a v dobré
víře“ a nemyslím to na vaši perzonu)
tato veřejná diskuze (dialog, či už monolog)
může být mementem pro
některé (nové) kolegy, kteří by se na Labu rádi etablovali něčím
neobvyklým a třeba si uvědomí, že pokud nevaří jen pro ty s nerezovým
patrem, tak tedy než smíchají kdeco s kdečím (vyčistí ledničku)
tak to chce mít i krapánek citu, trochu
zkušenosti a i kapičku tam toho, co o tom tady břéská fotr-lotr
od Lízy Doolittlové

Jste zkušená kuchta
Píšete recepty na to, co sama uvaříte a tím víc mě překvapuje, s jakou lehkostí se vzdáváte toho, co jste napsala
Asi bychom si toto (možná nedorozumění) stačili vysvětlit i v SZ (a já už se zde k tomuto tématu, nebudu zde dále vyjadřovat
@casino Trošku jsem to upravila, myslíte, že je to tak už lepší? Kdyžtak se nebojte mi napsat, co a jak by bylo dobré lépe napsat, ráda přijmu jakoukoli radu k dobru věci. Však spolupráce by zde měla být na Labu samozřejmostí, neberu to jako rýpání…
U koření píši „cca“, protože já nikdy nijak přesně neodměřuji a zkuste dát necelou rovnou lžičku… je to jakási „špetka“. Neumím přesně popsat dávku koření
Pokud byste věděl, klidně si nechám
poradit… to myslím vážně, aby to nevyznělo třeba ukřivděně 


Kdybyste viděl, v jaké formě si opisuji
recepty, asi byste na první pohled myslel, že jde o nějaký alchymistický
driják 

Víno… nevím, neumím popsat… taková trpko-kořeněná chuť, bez kalu… fakt nevím, jak popsat. Ale rozhodně to není břečka srovnatelná třeba s krabicákem, to rozhodně nee
Ale určitě lze s úspěchem použít i červené víno koupené…
Ten údaj s máslem neřeším… jsem tak zvyklá a pokud myslíte, že by bylo lépe to přepsat, klidně mi dejte vědět, jste tu přece jen delší dobu než já a snáz tak víte, co zde projde a neprojde. Takže (a znovu opakuji: myslím to bez urážky a v dobré víře): pokud mi poradíte, budu ráda a za případnou pomoc předem děkuji
Jak bych to napsala… neumím totiž psát recepty
K tomu vínu: trvalo mi dost let (nestydím se napsat: možná deset let), než se mi výroba domácího vína dostala pod jakoustakous kontrolu… Ale na víc jak dva - tři druhy za sezonu nemám nervy
EDIT: Četla jsem váš odkaz a už chápu to s tím máslem. Je fakt, že automaticky kalkuluji s 250 gramovou kostkou
Ale u pečeného kuřete je to asi fuk…
U moučníku už by to vážně mohlo nadělat paseku. Aspoň jsem zase
o něco chytřejší, díky a hezký večer 
Příspěvek upraven 25.10.12 v 19:30
Jj, je „…čas kameny rozhazovat i čas kameny sbírat…“
Tolika kořením (co do množství
i sortimentu) by se nechalo navonět i půlka protagonistek Labutího jezera

Pálenka byla OBVYKLE pitelná… 

Jste si jista, že to bylo kuřátko a ne Dodo?
Nevím, jaké kvality je vaše domácí víno… Já ho nikdy nevyráběl a znám ho pouze z toho, co mi známí nosili, abych jim ho raději přepálil
Koukám, že taky ráda používáte výraz ¼ másla