Recept Kuře na domácím červeném víně

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kuře na domácím červeném víně

Úvod

Ať hledám, jak hledám… opět nemohu najít podobný recept, abych případně nespamovala.
Ale vždy, když už už myslím, že jsem něco našla, tak zjistím, že tam je buď něco podstatného navíc nebo tam něco chybí…
No, takže pokud tu přeci jen nějaký takový recept je, nechte kameny ležet (protože: „hoď kamenem, kdož jsi bez viny…“) - já se vážně snažila hledat…

Jinak ještě poznámka:
Já použila domácí rybízové víno (konkrétně směs černého a červeného rybízu, ne příliš sladké, ale zase ne úplně kyselé… to píši jako vodítko, jakou sortu vína hledat v případě kupovaného. Já bych asi použila nějaké trpčí s kořeněnou chutí.

Postup

Kuře naporcujeme na porce podle svého, někdo porcuje na čtvrtky, jiný na víc menších kousků. Zde to vážně nevadí, jen doporučuji alespoň ty čtvrtky, ne kuře v celku…

V misce smícháme všechno sypké koření + utřený česnek se solí. Tuto směs pěkně potřeme na kuřecí kousky.

Do pekáče dáme na dno plátky másla, kolečka cibule, kulaté koření, zázvor a bobkové listy. Na to vše položíme kousky kuřete a zalijeme vínem.
Dáme do předehřáté trouby, já dusila pěkně pomaloučku při 180 stupních asi něco kolem hodiny a půl. Ono je těžké radit čas i teplotu, když třeba vím, že stejný pokrm by moje maminka musela v její troubě péct o dobrou čtvrt hodinu déle a při 200 stupních… Prostě: maso se musí doslova „rozpadat“ a odpadat od kostí.
Během pečení doporučuji 2× obrátit, nakonec pak ještě jednou (cca 10 minut před koncem) už hodně opatrně a kůží navrch.

Recept je z kategorií: Kuřecí maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 25.10.12 vloženo
  • 5444x zobrazeno

Čas přípravy

  • necelé 2 hod.( včetně přípravy)

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kuře
  • 0,5 litru domácího červeného vína, může být i koupené.
  • 2 - 3 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 10 kuliček jalovce
  • 10 kuliček pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 10 větších bobkových listů
  • 5 plátků čerstvého zázvoru
  • 1/4 z 250g másla
  • sůl
  • Podle chuti směs:
  • tymián
  • rozmarýn
  • bazalka
  • šalvěj

Doporučená příloha

  • Rýže, brambory, hranolky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 25.10.12 17:06

Tentokrát děláno jen pro dva, takže jen ze stehýnek, zbytek kuřete padne na zítřejší oběd včetně polévky…

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Kuře na domácím červeném víně

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
2071 příspěvků 06.11.12 09:12

Děkuji za radu, hned se to pokusím upravit. Je vás tu jen pár, kdo čtete recepty a umíte se ozvat, když něco nesedí, za což vám dík :kytka:

Babi, nám se povedlo rybízů namnožit tolik, že už asi pět - šest roků mám dostatek nejen na kompoty, ale i na džem, sušení, šťávu, přímou spotřebu včetně pečení, ale - zbývá ho dost a dost i na to vínko :D
Dost dlouho mi trvalo, než jsem vybádala svůj vlastní postup a výsledek je nyní nejen výborný k pití, ale konečně mohu naše vína použít i k vaření, což z počátku moc nešlo… Většinou dělávám to rybízové (nejlépe mix červený+černý) a pak z takových těch malých višniček, ptačky jim říkáme… z těch je výborné, hodně tmavé a chuťově famozní, víno :palec:
Něco na způsob šampusu dělávám z bezinek, to je také moc dobré :palec:
Už jsem zkoušela víno snad ze všeho, co naše zahrada skýtá… jablečné, hruškové, různé směsi, dokonce i z našeho „drobnohrozna“, ale jednoznačně vede vždy rybízové, višńové a bezinkové :kytka:
Ještě k tomu kuřeti: zkoušela jsem i kupované víno, je to také dobroty, ale pořád nemůžu natrefit na nějaké, které také zanechá takovou tu „ovocno-kořeněnou“ chuť…
Tak pokud se do toho někdy přeci jen pustíš - přeji dobrou chuť :kytka:

 
babi
6360 příspěvků 05.11.12 23:26

Zuzko, vidis jak Ti to jde to psani receptu :kytka: S tim korenim Ti mohu poradit… pripis „nebo podle chuti“, at si to kazdy upravi.
Musim Ti podekovat za pripominku stastnych chvil, kdy manzel mel svoje „vinobrani“… ano, meli jsme tolik keriku rybizu, ze jsem to nestacila zavarit, udelat dzem, nebo napect bublaninu a tak ten zbytek byl na vino. Bylo dobre, avsak melo poradny riz… jednou s nim manzel ovinil me kamaradky, ze i kdyz bydlely zarohem, netrefily domu :D Jednou se vsak do vina dostaly nejake jine kvasinky a byl z toho „sampus“… opravdu dobre bublinky 8o
Zpet ke Tvemu kureti, zatim jsem nevyzkousela, ale vyzkousim :) :mavam:

 
Zuzka1973
2071 příspěvků 30.10.12 10:41

Děkuji zavysvětlení :kytka:
No, k tomu koření: já utřela česnek se solí, k tomu po špetkách přidala to uvedené koření a bylo to fakt dobré, jinak bych si ani nedovolila to sem dát :think:
Schválně jsem pak ještě dělala znovu a pro změnu na koupeném víně a také to bylo dobré, jen mi tam tak nějak chyběla ta ovocná příchuť z toho domácího rybízáku…
Spíš mne napadlo, že tu kořenicí směs si každý asi stejně uzpůsobí svým chutím, já to taky dělám :mrgreen:
Zde mám opravdu problém přesně napsat slovy či číslicí kolik toho koření, protože jsem zvyklá dělat vše od oka, jen intuitivně… :oops:
Ještě se pokusím podumat, jak přesně to napsat, aby to co nejvíce odpovídalo reálu, protože úplně přesně stejné dávky to nejsou…
Vážně si nevím rady :think:

 
casino
4463 příspěvků 30.10.12 10:27
Zuzka1973...

…dovolím si vás citovat: „myslím to bez urážky a v dobré víře“
Já své komentáře myslím zhusta bez urážky a vždy v dobré víře; :) myslím, že když už sem jeden něco napíše, tak by to mělo mít hlavu, páteř a patu. Proto, když někomu šlapu na kuří oka, tak se ani často neomlouvám…, při své nátuře bych asi nedělal nic jiného :oops: Ale když už se seknu a udělám kopanec, jako třeba tady , tak se omluvím :kytka:

Ale k vašemu receptu.
Jste zkušená kuchta :palec: a nemyslím si, že neumíte recepty psát…
Píšete recepty na to, co sama uvaříte a tím víc mě překvapuje, s jakou lehkostí se vzdáváte toho, co jste napsala :think: Často užívám obrat „jak vyčistit ledničku“ a tento recept mi připadá, že nevíte co s kořením (až na uvedené množství vavřínu, nemyslím to divoké). Mě v prvé řadě nezarazilo to množství jednotlivých bylinek, ale vlastní skladba té směsky… Už tam chybí jenom dobromysl a majoránka a bylo by tam skoro všecko z jedné čeledi, co se tak běžně v kuchyni používá. Jsem příznivec spíše jednodušších chutí, dovedu ale ocenit i rafinované nuance, třeba v paštice. Myslím se moc nespletu, když budu tvrdit, že ta šalvěj (navíc s rozmarýnem!) v poměru 1:1:1:1 ty ostatní chuti spolehlivě přehluší či spíše „zahluší“ (bodejť ne, když je to všecko z čeledi hluchavkovitých) :mrgreen:
Asi bychom si toto (možná nedorozumění) stačili vysvětlit i v SZ (a já už se zde k tomuto tématu, nebudu zde dále vyjadřovat :mavam:, ale možná (a teď se zpronevěřím své zásadě a mimořádně se omlouvám: „myslím to bez urážky a v dobré víře“ a nemyslím to na vaši perzonu) :) tato veřejná diskuze (dialog, či už monolog) :mrgreen: může být mementem pro některé (nové) kolegy, kteří by se na Labu rádi etablovali něčím neobvyklým a třeba si uvědomí, že pokud nevaří jen pro ty s nerezovým patrem, tak tedy než smíchají kdeco s kdečím (vyčistí ledničku) :evil: :mrgreen: tak to chce mít i krapánek citu, trochu zkušenosti a i kapičku tam toho, co o tom tady břéská fotr-lotr od Lízy Doolittlové :) :P :mrgreen:

 
Zuzka1973
2071 příspěvků 26.10.12 12:07

@casino Trošku jsem to upravila, myslíte, že je to tak už lepší? Kdyžtak se nebojte mi napsat, co a jak by bylo dobré lépe napsat, ráda přijmu jakoukoli radu k dobru věci. Však spolupráce by zde měla být na Labu samozřejmostí, neberu to jako rýpání…

 
Zuzka1973
2071 příspěvků 25.10.12 19:25

U koření píši „cca“, protože já nikdy nijak přesně neodměřuji a zkuste dát necelou rovnou lžičku… je to jakási „špetka“. Neumím přesně popsat dávku koření :nevim: Pokud byste věděl, klidně si nechám poradit… to myslím vážně, aby to nevyznělo třeba ukřivděně :kytka:
Víno… nevím, neumím popsat… taková trpko-kořeněná chuť, bez kalu… fakt nevím, jak popsat. Ale rozhodně to není břečka srovnatelná třeba s krabicákem, to rozhodně nee :D
Ale určitě lze s úspěchem použít i červené víno koupené…
Ten údaj s máslem neřeším… jsem tak zvyklá a pokud myslíte, že by bylo lépe to přepsat, klidně mi dejte vědět, jste tu přece jen delší dobu než já a snáz tak víte, co zde projde a neprojde. Takže (a znovu opakuji: myslím to bez urážky a v dobré víře): pokud mi poradíte, budu ráda a za případnou pomoc předem děkuji :kytka:
Jak bych to napsala… neumím totiž psát recepty :oops: Kdybyste viděl, v jaké formě si opisuji recepty, asi byste na první pohled myslel, že jde o nějaký alchymistický driják :roll:
K tomu vínu: trvalo mi dost let (nestydím se napsat: možná deset let), než se mi výroba domácího vína dostala pod jakoustakous kontrolu… Ale na víc jak dva - tři druhy za sezonu nemám nervy :kytka:

EDIT: Četla jsem váš odkaz a už chápu to s tím máslem. Je fakt, že automaticky kalkuluji s 250 gramovou kostkou :oops: Ale u pečeného kuřete je to asi fuk… U moučníku už by to vážně mohlo nadělat paseku. Aspoň jsem zase o něco chytřejší, díky a hezký večer :kytka:

Příspěvek upraven 25.10.12 v 19:30

 
casino
4463 příspěvků 25.10.12 19:07
Zuzka1973

Jj, je „…čas kameny rozhazovat i čas kameny sbírat…“ :)
Jste si jista, že to bylo kuřátko a ne Dodo? :mrgreen: Tolika kořením (co do množství i sortimentu) by se nechalo navonět i půlka protagonistek Labutího jezera :mrgreen:
Nevím, jaké kvality je vaše domácí víno… Já ho nikdy nevyráběl a znám ho pouze z toho, co mi známí nosili, abych jim ho raději přepálil ;) Pálenka byla OBVYKLE pitelná… :palec:
Koukám, že taky ráda používáte výraz ¼ másla :P

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz