Recept Kuře „m šermel" smažené s vejci

daduuja Marocká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Kuře „m šermel

Úvod

Recept je z Encyklopedie kulinárního umění, díl 7, Marocká kuchyně, v roce 1992 celou řadu kuchařek vydalo Champagne Avantgarde v Bratislavě.
Hledala jsem na netu, ale našla stejný recept pouze na dvou českých webech.
Takže nevím jestli recept pochází opravdu z Maroka, ale připomíná mi recept Manany - https://www.labuznik.cz/…alene-vejci/.
Kousky kuřete, obalené a osmažené v bramborové kaši s vejci, podávané s cibulovou kořeněnou omáčkou, jsou výborné.

Postup

Kuře vykucháme, opálíme nad plamenem, omyjeme a pak nakrájíme na kousky. Dáme i s vnitřnostmi do nádoby, přidáme cibuli, polovinu másla, skořici a šafrán. Osolíme, opepříme, zalejeme 500ml vody a vaříme asi 1 hodinu na středním plameni. Uvařené kuře vyjmeme a dáme stranou. Omáčku vaříme tak dlouho, až je hustá jako olej a nalejeme do ní citronovou šťávu. Brambory uvaříme a rozmačkáme na kaši. Vejce rozšleháme, přidáme k bramborové kaši, vsypeme zelenou petrželku a rozmícháme. Osolíme, okořeníme mletou skořicí, kmínem a paprikou. Znovu promícháme. V této hmotě obalíme kousky kuřete a na rozehřáté směsi olivového oleje a zbytku másla dozlatova osmažíme. Necháme okapat, dáme do tepla. Ze zbytku vaječné hmoty vytvoříme malé kuličky, lehce je zmáčkneme a ve zbylém tuku do zlatova osmažíme. podáváme s kuřetem. Omáčku podáváme zvlášť. Tak praví recept :-) My bysme celé kuře nesnědli a v lednici byla kuřecí kostra se stehnama. Takže byla rozporcována a uvařena s kořením podle receptu + feferonka. Vnitřnosti nebyly. Brambor jsem uvařila 200g a rozmíchala na kaši se 4 celými vejci. Petrželku jsem smíchala s natí koriandru, skořice dala celou lžičku, kmínu římského větší špetku. Hmota na obalování je řídká, tvarovat kuličky by se z ní nepodařilo, ale šly dělat malé placičky polévkovou lžící :-) Jedli jsme s obyčejným kuskusem, ale hodily by se i různé placky.

Recept je z kategorií: Kuřecí maso

Nahlásit recept

  • 04.09.15 vloženo
  • 2398x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2h

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kuře o váze asi 1500g
  • 5 vajec
  • 2 utřené cibule
  • 2 oloupané brambory
  • 1 svazek nasekano petrželky
  • 100g másla
  • 100g olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 1 kávová lžička pepře
  • 1 kávová lžička šafránu
  • 1 malá celá skořice
  • 1/2 kávové lžičky mleté papriky
  • špetka mletého kmínu
  • špetka mleté skořice
  • sůl.

Doporučená příloha

  • kuskus, placky, salát

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 4.9.15 18:33

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Kuře „m šermel" smažené s vejci

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Kuře „m šermel" smažené s vejci

jolana
5068 příspěvků 6.9.15 07:36

Dando, to azijske zobracke mi vzalo dych uz len z opisu 8o…zobracke vraj.. kam sa hrabu ostatne zobracke, ze ano?! :mrgreen: :hug: :mavam:

daduuja
1149 příspěvků 5.9.15 21:17

@svato zkus, nám chutnalo :-)

Teď tu dobu sedím a přemýšlím, co jsem ti chtěla od rána napsat, hlava děravá :-)
Obalovala jsem jen stehna pokrájená na menší kousky, takže kostra s masem zbyla.
Tu jsem dnes znovu povařila v zeleninovém vývaru, přidala mrkev, patison, kousek celeru, rozmixovala, přilila 12% smetanu, okořenila muškátem a feferonkou a spoustou zeleného koriandru a byla polévka. Určitě by chutnala i s kokosovým mlékem. Obrané maso jsem přidala do ní :mavam:

PS než budeš obalovat, tak sundej kůži, na pánvi způsobuje exploze :-)

daduuja
1149 příspěvků 5.9.15 21:06

@jolana tak Žebrácké? :-)

Znám Žebrákovo kuře z asijské kuchyně, ale to se marinuje v sojovce a víně, potírá muškátovým oříškem, hřebíčkem a badyánem, pak se plní opečenou jarní cibulkou, zázvorem, šunkou, kuřetem, šiitake, krevetama, vepřovým masem… pak se balí do lotosových listů a nakonec do jílu a dlouhé hodiny se peče, ideálně v uhlíkách, nebo doma v troubě. A je nezapomenutelné :-)

Ale i toto z jiného světadílu, a přeci podobné, chutná moc dobře :-)

Příspěvek upraven 05.09.15 v 21:07

jolana
5068 příspěvků 5.9.15 20:01

V preklade Zobracke kurca…ta tvoja varianta je blizsia aj realite..omacka/polievka klokota az sa doprazi kurca.. :mavam:

Příspěvek upraven 05.09.15 v 20:02

svato
1428 příspěvků 4.9.15 22:38

Ahoj, Danda, myslím, že sa prikloním k Tvojej variácii.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz