Recept Kuře „m šermel" smažené s vejci

Marocká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kuře „m šermel

Úvod

Recept je z Encyklopedie kulinárního umění, díl 7, Marocká kuchyně, v roce 1992 celou řadu kuchařek vydalo Champagne Avantgarde v Bratislavě.
Hledala jsem na netu, ale našla stejný recept pouze na dvou českých webech.
Takže nevím jestli recept pochází opravdu z Maroka, ale připomíná mi recept Manany - https://www.labuznik.cz/…alene-vejci/.
Kousky kuřete, obalené a osmažené v bramborové kaši s vejci, podávané s cibulovou kořeněnou omáčkou, jsou výborné.

Postup

Kuře vykucháme, opálíme nad plamenem, omyjeme a pak nakrájíme na kousky. Dáme i s vnitřnostmi do nádoby, přidáme cibuli, polovinu másla, skořici a šafrán.
Osolíme, opepříme, zalejeme 500ml vody a vaříme asi 1 hodinu na středním plameni.

Uvařené kuře vyjmeme a dáme stranou.
Omáčku vaříme tak dlouho, až je hustá jako olej a nalejeme do ní citronovou šťávu.

Brambory uvaříme a rozmačkáme na kaši.
Vejce rozšleháme, přidáme k bramborové kaši, vsypeme zelenou petrželku a rozmícháme.
Osolíme, okořeníme mletou skořicí, kmínem a paprikou.
Znovu promícháme.

V této hmotě obalíme kousky kuřete a na rozehřáté směsi olivového oleje a zbytku másla dozlatova osmažíme.
Necháme okapat, dáme do tepla.
Ze zbytku vaječné hmoty vytvoříme malé kuličky, lehce je zmáčkneme a ve zbylém tuku do zlatova osmažíme.
podáváme s kuřetem. Omáčku podáváme zvlášť.

Tak praví recept :-)

My bysme celé kuře nesnědli a v lednici byla kuřecí kostra se stehnama.
Takže byla rozporcována a uvařena s kořením podle receptu + feferonka. Vnitřnosti nebyly.
Brambor jsem uvařila 200g a rozmíchala na kaši se 4 celými vejci.
Petrželku jsem smíchala s natí koriandru, skořice dala celou lžičku, kmínu římského větší špetku.
Hmota na obalování je řídká, tvarovat kuličky by se z ní nepodařilo, ale šly dělat malé placičky polévkovou lžící :-)
Jedli jsme s obyčejným kuskusem, ale hodily by se i různé placky.

Recept je z kategorií: Kuřecí maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 04.09.15 vloženo
  • 1664x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2h

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kuře o váze asi 1500g
  • 5 vajec
  • 2 utřené cibule
  • 2 oloupané brambory
  • 1 svazek nasekano petrželky
  • 100g másla
  • 100g olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 1 kávová lžička pepře
  • 1 kávová lžička šafránu
  • 1 malá celá skořice
  • 1/2 kávové lžičky mleté papriky
  • špetka mletého kmínu
  • špetka mleté skořice
  • sůl.

Doporučená příloha

  • kuskus, placky, salát

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 04.09.15 18:33

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Kuře „m šermel" smažené s vejci

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
jolana
5064 příspěvků 06.09.15 07:36

Dando, to azijske zobracke mi vzalo dych uz len z opisu 8o…zobracke vraj.. kam sa hrabu ostatne zobracke, ze ano?! :mrgreen: :hug: :mavam:

 
daduuja
1139 příspěvků 05.09.15 21:17

@svato zkus, nám chutnalo :-)

Teď tu dobu sedím a přemýšlím, co jsem ti chtěla od rána napsat, hlava děravá :-)
Obalovala jsem jen stehna pokrájená na menší kousky, takže kostra s masem zbyla.
Tu jsem dnes znovu povařila v zeleninovém vývaru, přidala mrkev, patison, kousek celeru, rozmixovala, přilila 12% smetanu, okořenila muškátem a feferonkou a spoustou zeleného koriandru a byla polévka. Určitě by chutnala i s kokosovým mlékem. Obrané maso jsem přidala do ní :mavam:

PS než budeš obalovat, tak sundej kůži, na pánvi způsobuje exploze :-)

 
daduuja
1139 příspěvků 05.09.15 21:06

@jolana tak Žebrácké? :-)

Znám Žebrákovo kuře z asijské kuchyně, ale to se marinuje v sojovce a víně, potírá muškátovým oříškem, hřebíčkem a badyánem, pak se plní opečenou jarní cibulkou, zázvorem, šunkou, kuřetem, šiitake, krevetama, vepřovým masem… pak se balí do lotosových listů a nakonec do jílu a dlouhé hodiny se peče, ideálně v uhlíkách, nebo doma v troubě. A je nezapomenutelné :-)

Ale i toto z jiného světadílu, a přeci podobné, chutná moc dobře :-)

Příspěvek upraven 05.09.15 v 21:07

 
jolana
5064 příspěvků 05.09.15 20:01

V preklade Zobracke kurca…ta tvoja varianta je blizsia aj realite..omac­ka/polievka klokota az sa doprazi kurca.. :mavam:

Příspěvek upraven 05.09.15 v 20:02

 
svato
1416 příspěvků 04.09.15 22:38

Ahoj, Danda, myslím, že sa prikloním k Tvojej variácii.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Hruškový koláč Hruškový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz