Recept Kuře grilované, s výletem do střední Ameriky

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kuře grilované, s výletem do střední Ameriky

Úvod

Grilované kuře a nějaký ten salát - to se lehko řekne, lehko udělá, ale špatně popisuje. Saláty odbudu výpisem ingrediencí, prostě se to smíchá. Pozornost bych chtěla věnovat receptu staženému (se svolením, jak se tam dočtete) z Mañanova webu (http://www.manana.cz), který vřele doporučuji vaší pozornosti.
Ale, protože jsem zbrklá, zjistila jsem až vprostřed díla, že mám přidat epazote. V tu ránu mi bylo jasné, že za a) rozhodně nevím, co to je a za b) že to naprosto jistě nemám. Ale nepodlehla jsem panice a hbitě jsem místo toho použila směs bazalky a česneku medvědího, obojí mi přišlo možné, ale rozhodně to změnilo charakter tohoto uměleckého díla. Pročež slibuji, že si epazote seženu a vy si jej kupte nebo vypěstujte, než po tomto receptu sáhnete. Jedná se o Dysphania ambrosioides, dříve Chenopodium ambrosioides, česky merlík vonný.

Postup

Kuře očistíme, okořeníme dle libosti, pokapeme olejem a necháme odležet. V rozhodném okamžiku, až když máme hotové saláty a lilek připravený, vložíme na gril.
Připravíme si saláty - podle chuti a podle sezóny.
Největší pozornost věnujeme přípravě lilku. Zde vkládám plné znění Mañanova popisu výroby:
„MaBerenjena al Horno de Tayazal (grilovaný lilek) - Manana
Lilky omyjeme a ostrým nožem od stopky nakrájíme na plátky asi 1 cm silné tak, aby nám u stopky držely jako vějíř. Plochy plátků mírně osolíme a necháme půl hodiny pustit vodu. Pak lilky ještě trochu zmáčkneme, abychom se zbavili přebytečné tekutiny. Protože nemáme lahodný guatemalský sýr, použijeme blaťácké zlato. Mozzarella je ta horší varianta. Připravíme si plátky sýra a plátky z rajčat, a posypeme je sekaným epazote.
Na ohnivzdorný talíř dáme lilek, plátky lilku potřeme olivovým olejem a mezi plátky vějíře vkládáme plátky sýra a plátky rajčat. Takto připravené porce dáme pod gril nebo zapéct do trouby a podáváme na větším talíři s ubrouskem (talíř s lilkem je z grilu horký!). Jako příloha jsou vhodné tortilly nebo plátky veky opečené na másle. Můžeme také zapéct v pekáčku v troubě, takový polotovar je na obrázku.“


Reklama

Nahlásit recept

  • 02.05.13 vloženo
  • 1848x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 1/2 hodiny

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 8 kuřecích hnátiček
  • koření na kuře (směs Zlaté kuře, nebo jen utřený česnek, atd.)
  • olej
  • Salát strouhaný:
  • 2 velké bílé ředkve nastrouhané
  • 6 větších ředkviček červených nastrouhaných
  • 3 naťové cibulky nakrájené na kolečka
  • 10 lístků česneku medvědího nakrájeného
  • 2 pol. lžíce oleje olivového
  • 1 špetka soli
  • 1 snítka kopru na ozdobu
  • Salát krájený:
  • 1 menší okurka na plátky
  • 10 dkg sýru Feta
  • 1 velká hrst oliv černých
  • 1 menší hrst bylinek (tymián, bazalka, pažitka, oregano apod.)
  • 3 pol. lžíce olivového oleje
  • 10 dkg sušených rajčat v oleji s piniovými semínky
  • (v receptu použita vlastní směs v oleji naložených oliv s Fetou a bylinkami)
  • Grilovaný lilek:
  • 1 velký lilek
  • sůl
  • 15 dkg sýra Blaťácké zlato
  • 4 rajčata
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 snítka merlíku vonného (zde bazalka a česnek medvědí)
  • olivový olej na zakapání

Doporučená příloha

  • bagety rozpečené na grilu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kuře grilované, s výletem do střední Ameriky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1209 příspěvků 04.05.13 19:07

Citrónový tymián mi vloni zlikvidovaly slepice, zůstal jen pahýl normálního, ale už se rozrůstá. Vidíš, nějak jsem na něj zapomněla. I na citrónovou bazalku, ale tu jsem nějak neuměla používat, myslím, že jsem ji dala jednou do něčeho ke grilovanému kuřeti, už ani nevím. A odchází mi šalvěj, někdo ji asi přelil. Asi já. :lol:

 
Eja
3820 příspěvků 04.05.13 18:48

No právě, taky jsem gúglila a něco o citronové chuti tam bylo. Takže jsem se asi trochu trefila. Mimochodem, citronový tymián považuji za základní bylinu, doporučuji.

 
tlustá bába
1209 příspěvků 04.05.13 18:44

No, však taky nešlo o to kuře, i když - něčím jsem je nakrmit musela, ale právě o ten lilek.
Mrzí mě, že jsem udělala tak blbou fotku (v poslední době mi to nějak nejde), vypadalo to nádherně. Jo - a měla jsem dát víc sýra, nějak mi nedocvaklo.
Moc by mě zajímal ten merlík. Jak jsem se pídila, zjistila jsem, že mu také říkají „pot skunka“, ale pak také něco o citrónové chuti a vůni, tak jsem z toho celá divoká.
No, žvejkat v Mexiku a v Quatemale kaktusy a koku, tak možná i toho skunka bych dala… :lol: :lol: :lol: Na grilu!
Sláva je Mañany, ne moje!!!

 
Eja
3820 příspěvků 04.05.13 18:21

Grilované kuře mne nezaujalo, ale ten lilek :D
Odložila jsem ohlodávání kostí na později a spáchala lilek - místo uvedených bylin citronový tymián a zakápnuto citronovým oliváčem - :kytka: :kytka: :kytka: :potlesk:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz