Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
tlustá bába Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Grilované kuře a nějaký ten salát - to se lehko řekne, lehko udělá,
ale špatně popisuje. Saláty odbudu výpisem ingrediencí, prostě se to
smíchá. Pozornost bych chtěla věnovat receptu staženému (se svolením, jak
se tam dočtete) z Mañanova webu (http://www.manana.cz), který vřele doporučuji
vaší pozornosti.
Ale, protože jsem zbrklá, zjistila jsem až vprostřed díla, že mám přidat
epazote. V tu ránu mi bylo jasné, že za a) rozhodně nevím, co to je a za
b) že to naprosto jistě nemám. Ale nepodlehla jsem panice a hbitě jsem
místo toho použila směs bazalky a česneku medvědího, obojí mi přišlo
možné, ale rozhodně to změnilo charakter tohoto uměleckého díla. Pročež
slibuji, že si epazote seženu a vy si jej kupte nebo vypěstujte, než po
tomto receptu sáhnete. Jedná se o Dysphania ambrosioides, dříve Chenopodium
ambrosioides, česky merlík vonný.
Kuře očistíme, okořeníme dle libosti, pokapeme olejem a necháme odležet. V rozhodném okamžiku, až když máme hotové saláty a lilek připravený, vložíme na gril. Připravíme si saláty - podle chuti a podle sezóny. Největší pozornost věnujeme přípravě lilku. Zde vkládám plné znění Mañanova popisu výroby: "MaBerenjena al Horno de Tayazal (grilovaný lilek) - Manana Lilky omyjeme a ostrým nožem od stopky nakrájíme na plátky asi 1 cm silné tak, aby nám u stopky držely jako vějíř. Plochy plátků mírně osolíme a necháme půl hodiny pustit vodu. Pak lilky ještě trochu zmáčkneme, abychom se zbavili přebytečné tekutiny. Protože nemáme lahodný guatemalský sýr, použijeme blaťácké zlato. Mozzarella je ta horší varianta. Připravíme si plátky sýra a plátky z rajčat, a posypeme je sekaným epazote. Na ohnivzdorný talíř dáme lilek, plátky lilku potřeme olivovým olejem a mezi plátky vějíře vkládáme plátky sýra a plátky rajčat. Takto připravené porce dáme pod gril nebo zapéct do trouby a podáváme na větším talíři s ubrouskem (talíř s lilkem je z grilu horký!). Jako příloha jsou vhodné tortilly nebo plátky veky opečené na másle. Můžeme také zapéct v pekáčku v troubě, takový polotovar je na obrázku."
bagety rozpečené na grilu
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Kuře grilované, s výletem do střední Ameriky
Citrónový tymián mi vloni zlikvidovaly slepice, zůstal jen pahýl normálního, ale už se rozrůstá. Vidíš, nějak jsem na něj zapomněla. I na citrónovou bazalku, ale tu jsem nějak neuměla používat, myslím, že jsem ji dala jednou do něčeho ke grilovanému kuřeti, už ani nevím. A odchází mi šalvěj, někdo ji asi přelil. Asi já.
No právě, taky jsem gúglila a něco o citronové chuti tam bylo. Takže jsem se asi trochu trefila. Mimochodem, citronový tymián považuji za základní bylinu, doporučuji.
No, však taky nešlo o to kuře, i když - něčím jsem je nakrmit musela, ale právě o ten lilek.
Na grilu!
Mrzí mě, že jsem udělala tak blbou fotku (v poslední době mi to nějak nejde), vypadalo to nádherně. Jo - a měla jsem dát víc sýra, nějak mi nedocvaklo.
Moc by mě zajímal ten merlík. Jak jsem se pídila, zjistila jsem, že mu také říkají „pot skunka“, ale pak také něco o citrónové chuti a vůni, tak jsem z toho celá divoká.
No, žvejkat v Mexiku a v Quatemale kaktusy a koku, tak možná i toho skunka bych dala…
Sláva je Mañany, ne moje!!!
Grilované kuře mne nezaujalo, ale ten lilek

Odložila jsem ohlodávání kostí na později a spáchala lilek - místo uvedených bylin citronový tymián a zakápnuto citronovým oliváčem -