Recept Kuře alá bažant

aneb Kuře jako bažant (Kuře alá bažant)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Bažanti bývají jen v dobách honů (pomineme-li ty zmrzlé chudinky v marketech). Tohle kuřátko bažanta skvěle zastoupí. Píšu počet porcí pro čtyři, ale hravě to zvládnou i dva :-)

Postup

Kuře dočistíme a opláchneme ve studené vodě . Bohatě prošpikujeme 2/3 slaniny a uvnitř i z venku osolíme. Zbylou slaninu nakrájíme na kostičky a spolu s pokrájenou zeleninou a veškerým kořením dáme do pekáče. Navrch položíme kuřátko a dáme zvolna upéct, ke konci pečení přidáme na výkonu, aby se dopekla kůrčička. Nezapomeneme podlít vínem. Během pečení poléváme vypečenou šťávou případně doplníme hokou vodu nebo víno . Asi za půldruhé hodiny kuře vyndáme a koření vybereme. Zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme a dáme na pekáč. Rozmícháme se šťávou, přisypeme hladkou mouku a přiměřeně zahustíme. Kuřátko naporcujeme, vrátíme do šťávy, prohřejeme a podáváme. Červené zelí a bramborový knedlík tomu dá tu správnou fazonu.

Recept je z kategorií: Drůbež

Nahlásit recept

  • 13.01.10 vloženo
  • 15727x zobrazeno

Čas přípravy

  • asi 1.45 Hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1,3 -1,5 kg kuře
  • 150 g slaniny
  • 1 střední mrkev
  • 1 petržel kořenová
  • ½ celeru asi velikosti jablka
  • 2 dl červeného vína ( Frankovka , Modrý Portugal a pod. )
  • 1 větší cibule
  • 10 kuliček nového koření
  • 5 bobkových listů
  • 20 kuliček celého pepře
  • sůl
  • 2 PL hladké mouky

Doporučená příloha

  • Knedlík se osvědčil , ale fantazii se meze nekladou snad i brambory?

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kuře alá bažant

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
gmp
1603 příspěvků 14.01.10 14:44
Re: Kuře jako bažant (Kuře alá bažant)

Bývaly časy, kdy se říkalo: „na způsob“. Podle mého, k nám to „ala“ (také jsem tu zvrácenou čárku nenašel) přinesly paničky, pijící ve společnosti ostatních dam, své kafé s řádně vytrčenm malíčkem. Frustrované z toho, že jejich kuchařka ze Lhoty peče kuře na jalovci a u paní lékárníkové „ala bažant“.

sveva
751 příspěvků 14.01.10 06:09
Re: Kuře jako bažant casino

Samozřejmě máš pravdu, ale půl hodiny jsem hledala jak vložit á s obráceným akcentem. Asi ze stejného důvodu to většinou píší á.
Zdravím.

Wolfg
584 příspěvků 14.01.10 04:07
Re: Kuře jako bažant (Kuře alá bažant)

Jalovec je dobrej na leccos, třeba na gin. Jen mě poněkud zarazil úvodní odstavec receptu: rozmačkej 100 kg jalovcových kuliček…

casino
4488 příspěvků 14.01.10 03:50
Re: Kuře jako bažant (Kuře alá bažant)

à la ? :o

sveva
751 příspěvků 14.01.10 03:25
Re: Kuře jako bažant (Kuře alá bažant)

Jsou tady další klasické recepty, dokonce se správným á la, možná stačilo připsat komentář.
Proč je název dvojitý, snad kuře jako bažant je srozumitelné. Každopádně v česky psaném názvu bych použila buď užívané ala nebo klasické á la ale prosím to alá ne.
Zdravím

martin_etzl
280 příspěvků 14.01.10 02:36
Re: Kuře jako bažant (Kuře alá bažant)

Drobku jalovec je dobrý nejenom na kuře, ale i do zelí.

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.01.10 22:01
Re: Kuře jako bažant (Kuře alá bažant)

Jalovec jsem do vaření vyzkoušel, což o to, bylo to dobré, dá to chuť „divočiny“. Rozhodně bych ho zkusil přidat, krásně to provoní a „zdivočí“ pečené kuře.

jan.alois
37 příspěvků 13.01.10 19:10
Re: Kuře jako bažant (Kuře alá bažant)

Díky za nápad jalovec ani tymiján jsem nikdy nedával . Za zkoušku to však stojí .

M.Suskova
206 příspěvků 13.01.10 17:31
Re: Kuře jako bažant (Kuře alá bažant)

Dělám skoro stejně jen nedávám víno,protože mně víno v jídle nechutná.Přidávám několik kuliček jalovce a trochu tymiánu.Je to naše oblíbená obměna kuřete.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz