Recept Kuře alá bažant

aneb Kuře jako bažant (Kuře alá bažant)

(Hodnoceno 1x) jan.alois Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Kuře alá bažant

Úvod

Bažanti bývají jen v dobách honů (pomineme-li ty zmrzlé chudinky v marketech). Tohle kuřátko bažanta skvěle zastoupí. Píšu počet porcí pro čtyři, ale hravě to zvládnou i dva :-)

Postup

Kuře dočistíme a opláchneme ve studené vodě . Bohatě prošpikujeme 2/3 slaniny a uvnitř i z venku osolíme. Zbylou slaninu nakrájíme na kostičky a spolu s pokrájenou zeleninou a veškerým kořením dáme do pekáče. Navrch položíme kuřátko a dáme zvolna upéct, ke konci pečení přidáme na výkonu, aby se dopekla kůrčička. Nezapomeneme podlít vínem. Během pečení poléváme vypečenou šťávou případně doplníme hokou vodu nebo víno . Asi za půldruhé hodiny kuře vyndáme a koření vybereme. Zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme a dáme na pekáč. Rozmícháme se šťávou, přisypeme hladkou mouku a přiměřeně zahustíme. Kuřátko naporcujeme, vrátíme do šťávy, prohřejeme a podáváme. Červené zelí a bramborový knedlík tomu dá tu správnou fazonu.

Recept je z kategorií: Drůbež

Nahlásit recept

  • 13.01.10 vloženo
  • 21862x zobrazeno

Čas přípravy

  • asi 1.45 Hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1,3 -1,5 kg kuře
  • 150 g slaniny
  • 1 střední mrkev
  • 1 petržel kořenová
  • ½ celeru asi velikosti jablka
  • 2 dl červeného vína ( Frankovka , Modrý Portugal a pod. )
  • 1 větší cibule
  • 10 kuliček nového koření
  • 5 bobkových listů
  • 20 kuliček celého pepře
  • sůl
  • 2 PL hladké mouky

Doporučená příloha

  • Knedlík se osvědčil , ale fantazii se meze nekladou snad i brambory?

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 29.10.19 15:45

Prostě výborné :-)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Kuře alá bažant

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Kuře jako bažant (Kuře alá bažant)

gmp
1603 příspěvků 14.1.10 14:44
Re: Kuře jako bažant (Kuře alá bažant)

Bývaly časy, kdy se říkalo: „na způsob“. Podle mého, k nám to „ala“ (také jsem tu zvrácenou čárku nenašel) přinesly paničky, pijící ve společnosti ostatních dam, své kafé s řádně vytrčenm malíčkem. Frustrované z toho, že jejich kuchařka ze Lhoty peče kuře na jalovci a u paní lékárníkové „ala bažant“.

sveva
751 příspěvků 14.1.10 06:09
Re: Kuře jako bažant casino

Samozřejmě máš pravdu, ale půl hodiny jsem hledala jak vložit á s obráceným akcentem. Asi ze stejného důvodu to většinou píší á.
Zdravím.

Wolfg
584 příspěvků 14.1.10 04:07
Re: Kuře jako bažant (Kuře alá bažant)

Jalovec je dobrej na leccos, třeba na gin. Jen mě poněkud zarazil úvodní odstavec receptu: rozmačkej 100 kg jalovcových kuliček…

casino
4497 příspěvků 14.1.10 03:50
Re: Kuře jako bažant (Kuře alá bažant)

à la ? :o

sveva
751 příspěvků 14.1.10 03:25
Re: Kuře jako bažant (Kuře alá bažant)

Jsou tady další klasické recepty, dokonce se správným á la, možná stačilo připsat komentář.
Proč je název dvojitý, snad kuře jako bažant je srozumitelné. Každopádně v česky psaném názvu bych použila buď užívané ala nebo klasické á la ale prosím to alá ne.
Zdravím

martin_etzl
280 příspěvků 14.1.10 02:36
Re: Kuře jako bažant (Kuře alá bažant)

Drobku jalovec je dobrý nejenom na kuře, ale i do zelí.

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.1.10 22:01
Re: Kuře jako bažant (Kuře alá bažant)

Jalovec jsem do vaření vyzkoušel, což o to, bylo to dobré, dá to chuť „divočiny“. Rozhodně bych ho zkusil přidat, krásně to provoní a „zdivočí“ pečené kuře.

jan.alois
37 příspěvků 13.1.10 19:10
Re: Kuře jako bažant (Kuře alá bažant)

Díky za nápad jalovec ani tymiján jsem nikdy nedával . Za zkoušku to však stojí .

M.Suskova
206 příspěvků 13.1.10 17:31
Re: Kuře jako bažant (Kuře alá bažant)

Dělám skoro stejně jen nedávám víno,protože mně víno v jídle nechutná.Přidávám několik kuliček jalovce a trochu tymiánu.Je to naše oblíbená obměna kuřete.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Houbová smaženice Houbová smaženice
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz