Recept Kulibiak s lososem - bohatýrsky po rusku

(Hodnoceno 1x) Ruská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kulibiak s lososem - bohatýrsky po rusku

Úvod

Jelikož jsem slíbila, přidávám svůj recept na kulibiak s lososem a rýží, doplněný o salát z červené řepy. Je to trochu dlouhé na čtení, ale práce je potom už jednoduchá a výsledek impozantní. Ničeho se nebojte a čtěte!

Postup

Lososa nakrájet na silnější plátky, osolit, opepřit, ocitrónovat.

Špenát podusit na pánvi (mražený nechat rozmrazit), osolit, přidat česnek a nechat dobře okapat
v sítku, poté ještě hodně vymačkat v ruce a nakrájet nahrubo.

Rýži uvařit 10 minut ve vodě, nechat okapat. Vejce uvařit na tvrdo, oloupat, rozkrojit podélně napůl.

Šalotky (a případně fenykl) nakrájet nadrobno, nechat zesklovatět na másle, vmíchat spolu
s nasekanými bylinkami do rýže, osolit, opepřit.

Troubu rozehřát na 200°C.

Polovinu listového těsta vyválet na obdélník přibližně 15×30 cm, podle plechu, položit
na plech vyložený pečicím papírem.
Pokrýt polovinou rýže s bylinkami, poklást po celé délce kusy lososa,
toho přikrýt špenátem, do špenátu posadit oloupaná vajíčka, zase vrstva špenátu
a celé pokrýt vrstvou rýže.
Nechat si po obou stranách náplně asi tři centimetry místa. Potřít je žloutkem,
překrýt rýži druhou polovinou těsta, kraje přitisknout nebo podle zručnosti nějak
ozdobně spojit, povrch ozdobit odřezky z těsta, celé dílo potřít žloutkem a péct 40 min.

Do smetany přidat citrónovou šťávu, osolit podle chuti.

Zatímco se dílo peče, uvaříme řepu v osolené vodě spár kuličkami pepře a nového koření,
podle velikosti 20 - 30 minut, oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky. Pokud nám při krájení
moc vychladla, ohřejeme ji v mikrovlnce, do teplé přidáme ocet,
sůl, pepř, promícháme, nakonec vmícháme nasekaný kopr podle své chuti.

Recept je z kategorií: Ryby


Reklama

Nahlásit recept

  • 08.02.11 vloženo
  • 4336x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 min + 40 min

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 2 balení listového těsta (cca 500 g)
  • 500 g lososa bez kostí a kůže
  • 250 g dlouhozrnné rýže
  • asi 500 g listového špenátu (může být i mražený)
  • 1 stroužek česneku
  • 2 šalotky (může být i cibule, přidávám i kousek fenyklu)
  • 4 - 5 vajec
  • svazek ploché petrželky
  • větvička estragonu (může být i sušený, nebo nemusí být vůbec)
  • případně šešulka lístků z fenyklové bulvy
  • citrónová šťáva
  • 10 g másla
  • žloutek, rozšlehaný s lžící teplé vody na potření těsta
  • sůl, pepř
  • Na omáčku:
  • kelímek kysané smetany
  • citrónová šťáva z 1/2 citrónu
  • sůl
  • Salát z červené řepy:
  • 3 - 4 menší bulvy červené řepy
  • 2 - 3 lžíce červeného vinného octa
  • sůl, pepř, kopr

Doporučená příloha

  • Podáváme teplé nebo studené, se salátem z řepy a omáčkou.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

parles 04.03.15 16:19

Sám jsem to nepekl - dostal jsem kus od snachy a syna. Trochu jinak jsem jídlo obložil a byla to velká dobrota!

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

zébulon 08.02.11 18:48

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Kulibiak s lososem - bohatýrsky po rusku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.02.11 20:07

Ten salátek by byl lepší, chce to jako přílohu něco studeného. A nejlepší je pochopitelně čerstvý, tak akorát vychladlý, hodí se k němu pivo, víno, milovníci žánru na porce navrství kaviár (v původním receptu stálo dokonce, že sušenou jeseteří míchu!) a zapijí vodkou :- ).

 
sveva
751 příspěvků 08.02.11 19:08

Krásný recept! Líbil by se mi k tomu i pěkný křehký míchaný salát nebo dušená zelenina. K tomu dobrý dezert a je to elegantní oběd nebo večeře.
Zdravím a zkusím.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Bramborové placky s jablky


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz